Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΛ. ΠΑΡΙΣΗ















ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΛ. ΠΑΡΙΣΗ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Διαβάσαμε την ομιλία του Βουλευτή Κεφαλονιάς κ Αλέξανδρου Παρίση στην βουλή, σχετικά με τη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Όπως ο πρωθυπουργός και η ΝΔ, σαν σύγχρονη Χαλιμά, μας έχουν συνηθίσει τέσσερα και πλέον χρόνια τώρα σε παραμύθια, έτσι και ο βουλευτής μας ξεκίνησε την ολιγόλεπτη ομιλία του με το να θυμίσει στους βουλευτές ένα παραμύθι. Αυτό του τσοπάνη και του λύκου. Μόνο που αυτό το παραμύθι, κ. Βουλευτά, ταιριάζει περισσότερο στον Πρωθυπουργό και στη ΝΔ παρά στο ΠΑΣΟΚ. Δύο φορές παραμυθιάσατε τον Ελληνικό λαό. Την τρίτη θα σας φάει ο λύκος και αυτό είναι φανερό και θέμα χρόνου.
Δεν βλέπω σκόπιμο να αναφερθώ στα παραμύθια της ΝΔ, εξ άλλου είναι γνωστά σε όλους. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι με ποιο τρόπο παραμυθιάστηκε η πλειοψηφία των Κεφαλλονιτών. Πως παραμυθιάστηκε η Κεφαλλονιά. Πως παραμυθιάστηκε ένας τόπος που έχει σαν πρότυπα πολιτικούς με Ριζοσπαστικά και ασυμβίβαστα φρονήματα. Πολιτικούς με οράματα. Πολιτικούς που πάντα αγωνιζόταν για την Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Πολιτικούς σαν τον Ηλία Ζερβό, τον Ιωσήφ Μομφεράτο, το Ρόκκο Χοϊδά, τον Αντώνη Τρίτση και τόσους άλλους. Και ακόμα πως παραμυθιάστηκαν οι απόγονοι του Μαρίνου Αντύπα.
Κύριε βουλευτά, ο λαός βαρέθηκε τα παραμύθια της κυβέρνησης που εκπροσωπείτε. Έξι μήνες μετά τις εκλογές έχετε διαψεύσει την ελπίδα, και τις προσδοκίες ακόμη και αυτών που σας εμπιστεύτηκαν και σας έδωσαν, έστω και με μικρή πλειοψηφία, την εξουσία. Κατάλαβε ο Ελληνικός Λαός ότι δεν έχει κυβέρνηση.
Και επειδή αναφέρατε στην ομιλία σας ότι κάθε λίγο και λιγάκι το ΠΑΣΟΚ βάζει αυτογκόλ φαντάζομαι ότι έχετε καιρό να πάτε στο γήπεδο και να παρακολουθήσετε αγώνα. Εκτός και αν δεν είστε φανατικός φίλαθλος. Δεν είδατε κ. βουλευτά, το αυτογκόλ του ασφαλιστικού, που το τελευταίο διάστημα ο Ελληνικός Λαός βρίσκεται στο πεζοδρόμιο, εκφράζοντας τις αντιθέσεις του και την δυσαρέσκεια του με τις πολιτικές σας; Δεν είδατε τα αυτογκόλ με τους Ζαχόπουλους, τους κουμπάρους, την αναξιοκρατία, τα δομημένα ομόλογα τις υποκλοπές, και τα τόσα σκάνδαλα που παρουσιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και που έχουν παρασύρει σε απαξιώσει ολόκληρη την πολιτική ζωή του τόπου, πράγμα πολύ επικίνδυνο. Το τελευταίο σας αυτογκόλ, φαντάζομαι και αυτό που θα κρίνει το αποτέλεσμα του αγώνα, θα είναι με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσετε το επόμενο διάστημα, με το ξεπούλημα του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, των Λιμανιών, των Αεροδρομίων, της ΟΑ κλπ, και με τις οποίες θα απορυθμίσετε το κράτος.
Αυτό που αναφέρετε στη ομιλία σας, ότι δήθεν εσείς δεν κουκουλώνετε τα προβλήματα, σας ρωτώ, ειλικρινά το πιστεύετε; Γιατί οι Κεφαλλονίτες μπορεί να είμαστε πονηροί αλλά παράλληλα χαρακτηριζόμαστε για την ειλικρίνεια μας και την ντομπροσύνη μας.
Την πρόταση δυσπιστίας την κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ γιατί το ζήτησε το κοινωνικό σύνολο. Γιατί αγανάκτησε από όλα αυτά που προανέφερα, τα αυτογκόλ, όπως τα χαρακτηρίζετε, μόνο που είναι της κυβέρνησης σας.. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να άφησε ανοικτές τις πόρτες του στα διάφορα ρεύματα και να παρέσυραν το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με το λαό, τώρα όμως με τον Γιώργο Παπανδρέου υπογράφει ένα Νέο Συμβόλαιο με τον Ελληνικό Λαό. Και αυτό φάνηκε από την συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το βράδυ της 28ης Μαρτίου 2008, από τις μερικές χιλιάδες λαού (πολλοί ετεροδημότες Κεφαλλονίτες), που παρά τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες βρέθηκαν στο πλευρό του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, εκφράζοντας την αγανάκτηση του απέναντι σε μια κυβέρνηση που παραμυθιάζει τον Ελληνικό Λαό.
Κύριε Βουλευτά, με όλη την εκτίμηση που σας έχω, σας υπενθυμίζω ότι, η πολιτική κουλτούρα της Κεφαλονιάς δεν είναι παραμύθια αλλά αγώνες για τα απαράγραπτα δικαιώματα της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Αναλογισθείτε την βαρεία πολιτική κληρονομιά που κουβαλάτε στις πλάτες σας, λόγω καταγωγής, και που την έχει ανάγκη η Κεφαλονιά και πολιτική ζωή του τόπου γενικότερα.

Σπύρος Ματιάτος
Μέλος ΠΑΣΟΚ




Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ (Σπύρος Ματιάτος)



ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ
(Ο χαμός των αστεριών)

Γλεντούν τ’ αστέρια και το φεγγάρι
στη μέση στέκει και τους γελά,
λαμπρό, ολόγιομο, μαργαριτάρι,
σαν θείο πρόσωπο φεγγοβολά.

Στέλνουν τραγούδια φωνές και γέλια
νότες κεφάτες πάνω στη γη
και μες το ξέφρενο το πανηγύρι
ένα αστεράκι μονολογεί.

Είμαι ασήμαντο μικρό αστέρι
λίγο το φως μου μα και χλομό
αδέλφια ας βάλουμε όλα ένα χέρι
για να σωθούμε απ’ το χαμό.

Φεγγάρι πες μου, μήπως δεν βλέπεις;
μήπως τυφλώθηκες από το φως σου;
η νύχτα φεύγει που αξία έχεις
η αυγή σιμώνει φθάνει ο χαμός σου.

Σε ένα σώμα ας ενωθούμε
τρανή να γίνουμε φωτός πηγή
πριν έλθει ο ήλιος και όλα χαθούμε
εμείς να φέρουμε την χαραυγή.

Μέσα στη φιέστα στην παραζάλη
ποιος το ακούει; κανείς, θαρρώ
καυτό ένα δάκρυ αφήνει πάλι
και σβήνει πρώτο στον ουρανό.


Σπύρος Ματιάτος
Καρλόβασι, 12 Φεβρουαρίου
2006

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΙΑΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821




Με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, παρουσιάζεται ονομαστική κατάσταση των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων που συμμετείχαν με τον οποιοδήποτε τρόπο στην Επανάσταση, μαζί με μία σύντομη ιστορική αναφορά στη δράσης τους. Αν και την εποχή αυτή η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη τελούσαν κάτω από Αγγλική κατοχή με ένα ιδιαιτέρα ανθελληνικό σύνταγμα (Σύνταγμα του 1817 ), η Ελληνική τους συνείδηση τους όπλισε με δύναμη, αποφασιστικότητα, και θάρρος, ώστε να μην υπολόγισουν τον Άγγλο κατακτητή και να τρέξουν πρόθυμα για να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στη λευτεριά του υπόδουλου Ελληνικού Έθνους.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης πρώτα όρισε Διευθυντή ΔΟΥ και μετά επέλεξε να τοποθετήσει σε δύο (!) νευραλγικά Υπηρεσιακά Συμβούλιa «εκλεκτό» του, που φέρεται να συνελήφθη πρόσφατα να εκβιάζει φορολογούμενο επαγγελματία, ζητώντας του παχυλή μίζα!»


Εκτίθεται πολιτικά, δεοντολογικά και ηθικά, για μία ακόμα φορά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία στα πλαίσια της δήθεν επανίδρυσης του Κράτους επιλέγει τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με μόνο κριτήριο την κομματική ταυτότητα, ενθαρρύνοντας την αυθαιρεσία και τη διαφθορά. Και ενώ ακόμα θυμόμαστε την με πομπώδες ύφος δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή το 2004 ότι δήθεν έχετε «στελέχη να διοικήσετε το Κράτος», μία ακόμα σύλληψη προσώπου επιλογής κορυφαίου Υπουργού σας, διαψεύδει κατηγορηματικά τον ίδιο σας τον Πρωθυπουργό και φανερώνει την πολιτική και στελεχιακή ένδειά σας να πάτε μπροστά αυτόν τον τόπο.
Συγκεκριμένα, εάν οι σχετικές πληροφορίες αληθεύουν, συνελήφθη να εκβιάζει φορολογούμενο πολίτη και να ζητά παχυλή μίζα το πρόσωπο εκείνο που ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών με προσωπική του επιλογή, τοποθέτησε, εκτός από την θέση Διευθυντή της Δ΄ΔΟΥ Αθηνών, ΚΑΙ σε ΔΥΟ (2) ολιγομελή Υπηρεσιακά Συμβούλια, επιλέγοντάς τον ανάμεσα από δεκάδες συναδέλφους του Διευθυντές. Ο εν λόγω φερόμενος ως συλληφθείς, «εκλεκτός» του κ. Αλογοσκούφη, είναι, με Υπουργική εντολή, μέλος του Β’ Υπηρεσιακού Συμβουλίου Εφοριακών, αλλά και του Μικτού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ). Με λίγα λόγια, με πολιτική ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών, το πρόσωπο που συνελήφθη βρίσκεται σε τρεις θέσεις ευθύνης και διαχειρίζεται σημαντική δημόσια εξουσία. Είναι γνωστό πως η συμμετοχή κάποιου υπαλλήλου σε Υπηρεσιακό Συμβούλιο σημαίνει ότι είναι το πρόσωπο αυτό που κρίνει όχι μόνο πειθαρχικά παραπτώματα συναδέλφων του, αλλά και τις προαγωγές τους και οφείλει να έχει αυξημένα εχέγγυα ήθους και ανεξαρτησίας! Η σύλληψη του συγκεκριμένου προσώπου δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για διαφθορά στο σύνολο της υπηρεσιακής λειτουργίας του από τις σημαντικές θέσεις που κατέχει!
Τα αλλεπάλληλα και αλυσιδωτά γεγονότα αδιαφάνειας και διαφθοράς που συνοδεύουν τις Κυβερνητικές επιλογές στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, το καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, η έλλειψη πολιτικής ευθιξίας Υπουργών και Υφυπουργών για κατακριτέες πρακτικές τους είναι τα συμπτώματα του κομματικού κράτους που στο όνομα της δήθεν επανίδρυσης δημιούργησε η Κυβέρνηση Καραμανλή για να μπορεί ανενόχλητη και ανεξέλεγκτη να διαχειρίζεται την εξουσία υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται πως οι αλληλοεξαρτήσεις και οι πελατειακές σχέσεις που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να παραμένει στην εξουσία έχουν οδηγήσει στη διάλυση και τον ευτελισμό της κρατικής λειτουργίας στην πλειοψηφία των εκφάνσεών της.


Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
1. Αληθεύει ότι πρόσωπο που τοποθετήθηκε όχι σε μία, αλλά σε τρεις νευραλγικές θέσεις από τον Υπουργό Οικονομικών συνελήφθη πρόσφατα να εκβιάζει φορολογούμενο πολίτη, ζητώντας παχυλή μίζα;
2. Με ποια κριτήρια επελέγη το συγκεκριμένο πρόσωπο από τον κ. Αλογοσκούφη, τόσο για τη θέση Διευθυντή της Δ’ ΔΟΥ, όσο και για τη στελέχωση δύο σημαντικότατων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, αυτό Β’ Υπηρεσιακό Συμβούλιο Εφοριακών και το Μικτό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ); Παρακαλούμε να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές αποφάσεις τοποθέτησης.
3. Αντιλαμβάνεσθε ότι τα απανωτά κρούσματα διαφθοράς στελεχών σας, αλλά και ατιμωρησίας για παρατυπίες και παρανομίες που αποκαλύπτονται, δίνουν το μήνυμα της αυθαιρεσίας σε μια ολόκληρη κοινωνία;
4. Με τέτοια δείγματα γραφής από πρόσωπο που αποτελεί προσωπική επιλογή σε τρεις (3) νευραλγικές θέσεις του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών, τι μήνυμα δίνει η Κυβέρνησή σας στο σύνολο των κρατικών λειτουργών και δημόσιων υπαλλήλων;
5. Αναλαμβάνει ο Υπουργός Οικονομικών την πολιτική ευθύνη της επιλογής και τοποθέτησης του συγκεκριμένου φερόμενου ως συλληφθέντος προσώπου, σε όλες αυτές τις νευραλγικές θέσεις με σοβαρότατες αρμοδιότητες και σε τι ενέργειες θα προβεί;
6. Θα ελεγχθεί η συνολική υπηρεσιακή δράση του συγκεκριμένου προσώπου, ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο έχει επαναλάβει παράνομες ενέργειες εις βάρος του Κράτους και των φορολογουμένων ως Διευθυντής ΔΟΥ, αλλά και των συναδέλφων του στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ως μέλος δύο υπηρεσιακών συμβουλίων;
7. Τι σας λείπει, για να διοικήσετε με διαφάνεια το Ελληνικό Κράτος και να πάψει επιτέλους το όργιο ατιμωρησίας και διαφθοράς που διογκώθηκε δραματικά επί των ημερών σας; Σας λείπουν τα στελέχη να διοικήσετε το Κράτος; Ή μήπως σας λείπει, τελικά, η πολιτική βούληση για διαφάνεια και αξιοκρατία, καθώς υπερτερεί η βούλησή σας για ευνοιοκρατία, κομματικοποίηση, εξυπηρέτηση συμφερόντων;


Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ. ΟΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Υποψήφιοι πατριώτες μας για το Εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ήταν:
· Στέλιος Σπαθής,
· Κοψαχείλης Νικόλαος
Εκλέγεται μόνο ο πρώτος με 318 ψήφους, πήρε την 50η θέση και ο δεύτερος με 217 ψήφους την 115η θέση, δεν εκλέγεται λόγω της ποσόστοσης.
Επίσης οι:
· Γαλιατσάτος Γεράσιμος και
· Πετράτος Βασίλειος με τον απόδημο Ελληνισμό.

Ο Τηλεβόας Κεφαλονιάς τους συγχαίρει όλους για τις υποψηφιότητες. Για τον εκλεγμένο ευελπιστεί ότι, η Κεφαλλονίτικη πολιτική κουλτούρα, που είναι και μοναδική, σε συνδυασμό με την πείρα του , θα συμβάλουν στην πολιτική επανίδρυση και στην ουσιαστική αναγέννηση του κινήματος για να βαδίσει σε νικηφόρα πορεία.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ. ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ. Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΩΡΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ




Στο συνέδριο συνάντησα το φίλο και σύντροφο Νέστωρα Παπαθεοδωράτο, Νομαρχιακό Σύμβουλο στη Νομαρχία Κεφαλονιάς, πρώην μέλος των Ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη δράση και συνεισφορά στην οργάνωση και στο κίνημα, ο οποίος μου έδωσε το παρακάτω κείμενο, (ήταν και η ομιλία του, που δεν κληρώθηκε δυστυχώς για να ακουστεί) με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και το δημοσιεύω με πλήρη ευθύνη.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες.

Οι ετεροδημότες που διαμένουν στο Λεκανοπέδιο και υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ αποτελούσαν συγκροτημένο χώρο μέσα στην οργανωμένη βάση του κινήματος σε επίπεδο Τομεακής Επιτροπής μέχρι το 2004. Επίπεδο, που είχαν κατακτήσει με την συνεχή, συνεπή και αποτελεσματική παρουσία τους από την πρώτη μέρα που κινήθηκαν οι διαδικασίες αυτοοργάνωσης (1974).
Μια πορεία 6500 περίπου μελών που χαρακτηρίσθηκε εντυπωσιακά προσθετική πολλές φορές (δηλώσεις Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη, οργάνων του κινήματος) αφού η συμμετοχή τους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις εκτιμήθηκε σαν καθοριστική συμβολή για το αποτέλεσμα.
Μια πορεία που έχει καταγράψει αξιόλογη συμμετοχή σε πολιτικά, κοινωνικά και κυρίως σε πολιτικά ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αλλά και του κοινωνικού περίγυρου του τόπου κατοικίας τους.
Η αποτελεσματικότητα των οργανώσεων αυτών ανάγκασε όλα τα άλλα κόμματα να ιδρύσουν δικές τους οργανώσεις στα πρότυπα των δικών μας. Το 2004, όπως είναι γνωστό διαλύθηκαν οι οργανώσεις Ετεροδημοτών αιφνιδιαστικά και με τρόπο απαξιωτικό για το χώρο και προσβλητικό για τα μέλη και στη θέση τους φτιάχτηκε το Δίκτυο των Ετεροδημοτών αντίστοιχα με τα Δίκτυα των Χώρων Δουλειάς για το Συνδικαλιστικό με απόφαση του προηγούμενου Συνεδρίου.
Είναι γνωστό σε όλους ότι τα δίκτυα αυτά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, γιατί αυτοί που τα απαρτίζουν συμμετέχουν ως μέλη του κινήματος στις οργανώσεις του τόπου κατοικίας τους.
Η απόδειξη για τον τρόπο απαξίωσης των Δικτύων οδήγησε στην επανασύσταση οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ ισότιμων με τις Δημοτικές οργανώσεις στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα σε αντίθεση με τις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου, να στηθούν κάλπες για την εκλογή Προέδρου και κυρίως να εκλέξουν συνέδρους όπως οι Δημοτικές Οργανώσεις στο σημερινό συνέδριο.
Αυτό ίσχυσε για τις οργανώσεις Χ. Δουλειάς όχι για τις οργανώσεις Ετεροδημοτών. Γιατί;; Αφού στους Ετεροδημότες δίδεται Συνταγματικά το δικαίωμα να ψηφίζουν στους τόπους καταγωγής τους. Δεν μπορεί να τους δώσει το Κίνημα μας την δυνατότητα να οργανωθούν, με στοιχείο κυρίαρχο την καταγωγή τους, στο χώρο που αναγκάσθηκαν να ζουν λόγω της Αθηνοκεντρικής μορφής ανάπτυξης που κυριάρχησε στις προηγούμενες δεκαετίες;; Πάντα έχουν την καρδιά τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους αφού επέλεξαν να ψηφίζουν εκεί.
Σύντροφοι
πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και διορθώνοντας τα να πηγαίνουμε μπροστά. Η αποτίμηση λειτουργίας του Δικτύου Ετεροδημοτών ήταν από ελάχιστη έως αναιμική αφού ένα ικανό σε ποιότητα αλλά και σε αριθμό ανθρώπινο δυναμικό του εσωκομματικού χώρου πετάχτηκε – απονευρώθηκε – αδρανοποιήθηκε έξω από την κομματική λειτουργία, αφού αφαιρέθηκε από αυτό κάθε δυνατότητα συμμετοχής του στον κομματικό του χώρο και μάλιστα για ξεχωριστά ενδιαφέροντα αυτής της ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας του Λεκανοπεδίου.
Σήμερα, αυτοί οι ενεργοί πολίτες συνέχισαν και συνεχίζουν να δημιουργούν μέσα στους συντοπίτικους Συλλόγους που λειτουργούν και συμβάλουν στην πολυπολιτισμική κοινωνική έκφραση.
Σε συλλόγους, που όπως και οι σημερινές συνθήκες δείχνουν θα υφίστανται για πολλά χρόνια. Και αυτό επειδή το μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας δεν συνέβαλε ούτε στον επαναπατρισμό των εγχώριων μεταναστών ούτε στην ανακοπή της πορείας προς τα αστικά κέντρα.
Εμείς αυτοί οι ενεργοί πολίτες, είμαστε τώρα εδώ και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικό μας χώρο, με τη διακριτή παρουσία μας μέσα στην οργανωμένη βάση, όπως την είχαμε κατακτήσει με τους αποτελεσματικούς για το Κίνημα, για την κοινωνία αγώνες μας.

Για αυτό τώρα, εδώ στο Συνέδριο θέτουμε θέμα για επαναλειτουργία Οργανώσεων Ετεροδημοτών σε επίπεδο Τ. Ε., όπως ακριβώς λειτουργούσαν πριν από την κατάργηση τους.

Νέστωρας Παπαθεοδωράτος
Νομαρχιακός Σύμβουλος νομού Κεφαλονιάς
Μέλος ΠΑΣΟΚ
Πρώην μέλος Ετεροδημοτών ΠΑΣΟΚ


Σύντροφε Νέστωρα τι να σχολιάσω; Πιο κάτω υπάρχει και δικός μου προβληματισμός σχετικά με την επιτακτική ανάγκη της επαναλειτουργίας των οργανώσεων των ετεροδημοτών. Στο συνέδριο αυτό δεν ακούστηκε τίποτα σχετικό από κανέναν ομιλητή. Θα ήταν ευκαιρία με την δική σου ομιλία να ακουστεί το πρόβλημα. Αλλά πως ήταν δυνατόν να ακουστούν γνώμες απλών συνέδρων. Πήγαμε στο συνέδριο, για να δούμε και να ακούσουμε, δυστυχώς αυτούς που βλέπουμε και ακούμε κάθε μέρα στα ΜΜΕ.
Αυτούς που στην πλειοψηφία τους ευθύνονται για την σημερινή κατάντια του ΠΑΣΟΚ.
Ανεξάρτητα από αυτό, εμείς επειδή αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ παράλληλα με την Ιδιαίτερη μας Πατρίδα, και επειδή ξέρουμε καλά τη δύναμη των ετεροδημοτών και την προσφορά τους στο κίνημα, με τις δυνάμεις που διαθέτουμε θα παλεύουμε , για να πείσουμε για την επαναλειτουργία της οργάνωσης.

Σπύρος Ματιάτος
Μέλος ΔΟ Αγ. Παρασκευής
Πρώην μέλος Ετεροδημοτών ΠΑΣΟΚ

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ

Γιώργος Καστρινάκης



ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ
(ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ)
ΣΤΟ ΟΓΔΟΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Συντρόφισσες και σύντροφοι, θέλω την προσοχή σας :
Κλειδί στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ ειν’ η συμμετοχή σας !

Στο όγδοο Συνέδριο πρέπει να βγούνε θέσεις
και να παραμερίσουμε πικρίες και αντιθέσεις

Αλλοίμονο εάν χαθεί και τούτη η ευκαιρία
αυτό δεν θα συγχωρηθεί από την Ιστορία !

Τέσσερα χρόνια πέρασαν με «Νέα Δημοκρατία»
που’ λεγε για σεμνότητα και… αξιοκρατία

Στα τέσσερα τα χρόνια αυτά βούλιαξε η Ελλάδα
και η χώρα μας ολόκληρη έγινε σαν… λαμπάδα

Καήκανε τα δάση μας κι οι… τσέπες μας επίσης
κι όλη αυτή τη διάλυση τη λεν…μεταρρυθμίσεις !

Αμέσως σε επιτήρηση η χώρα μας εμπήκε
και από την κουταμάρα αυτή ζημιωμένη βγήκε

Το λαϊκό εισόδημα και όλες τις συντάξεις
ο Φι- Πι- Α τα “ρούφηξε” για να’ χουν, λέει, εισπράξεις

Και τελικά αποδείχτηκε πως όλα αυτά τα βάρη
τα βάλανε εις το λαό να τρώνε οι… κουμπάροι.

Λύση στο ασφαλιστικό της φτώχιας και της πείνας
ήταν το «αναψυκτήριο» που έφτιαξε ο Μαγγίνας.

Η Ελλάδα πλέον διεθνώς δεν είναι … “όποια κι όποια”
τώρα μας … καρπαζώνουνε ακόμα και τα Σκόπια !

Η ύπαιθρος ερήμωσε, ζορίζεται ο αγρότης
κι εκείνοι λέν το ανέκδοτο : “σεμνότης, ταπεινότης”.

Οι νεολαίοι άνεργοι, ψάχνουν δουλειά να ζήσουν
και τα ζευγάρια σπιτικό αδυνατούν να ανοίξουν.

Κάτι δεν πάει, συντρόφια μου, καλά σ’ αυτή τη χώρα
πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη κατηφόρα!

Σε αγώνες να μετέχουμε, πορείες, διαδηλώσεις
χωνέψτε το πως η δεξιά δεν πέφτει με ……δηλώσεις.

Εμπρός να πλαισιώσουμε ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου
σε σύγκρουση μετωπική κατά του κεφαλαίου.

Χρειάζονται ανατροπές, βαθιές τομές και ρήξεις
ο κόσμος έχει βαρεθεί λόγια και ….διακηρύξεις.

Συντρόφια εκ του Περισσού, να μη σας διαφεύγει:
κτυπώντας άγρια το ΠΑΣΟΚ η δεξιά δεν φεύγει.

Αλέξη Τσίπρα! Είναι νωρίς για σένανε να κρίνεις
ΠΟΥ δίνεις πιστοποιητικά ……αριστεροφροσύνης.

Γιαυτό στο πλάι του λαού, όλοι μας να σταθούμε
οι περιστάσεις το καλούν αντάξιοι να φανούμε.

Να γίνει αναδιανομή υπέρ των αδυνάτων
να λύσουμε προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Οι νόμοι οι αντιλαϊκοί όλοι να ανατραπούνε
την Αλλαγή οι Έλληνες στην πράξη να τη δούνε.

Λεφτά στην περιφέρεια, παιδεία και υγεία
να χτυπηθεί η λαίλαπα που λέγεται ανεργία.

Την οδική ασφάλεια να κάνουμε σημαία
ναρκωτικά, αλκοολισμός θερίζουν τη νεολαία.

Και στου ΠΑΣΟΚ τα όργανα να μπουν για να προσφέρουν
άφθαρτοι νέοι και παλιοί, ενότητα να φέρουν.

Μέσα στα πλαίσια αυτά δίνω κι εγώ τη μάχη
παλεύοντας ηρωικά αυτό που μου’χει λάχει.

Η ύπουλη αιμοκάθαρση και τα δεινά που φέρνει
να με στερήσει απ’ το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν καταφέρνει.

Πρέπει να νιώθω δυνατός, ό,τι έχω να το δώσω
τσοι ανθρώπους που εκπροσωπώ ποτέ να μην προδώσω.

Θέλω απ’ τις μάχες που’ ρχονται να μην απουσιάσω
και δίνω μια υπόσχεση που δεν θα την ξεχάσω

«Στο μετερίζι τση ανθρωπιάς κι εις τση τιμής το χρέος
έκεια θα στέκω να πατώ κι ας είμαι ο τελευταίος».

ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΖΗΤΩ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ
Υποψήφιος για το Εθνικό Συμβούλιο




Με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, προσπάθησε ο σύντροφος Γιώργος Καστρινάκης να καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και να ζητήσει και τη στήριξη των συνέδρων για το Εθνικό Συμβούλιο.
Το ποίημα του έχει στυλ σάτιρας. Οι εκδηλώσεις του σατιρικού πνεύματος στη λογοτεχνία εμφανίζονται κυρίως στην κωμωδία και στην επιθεώρηση. Τι να υποθέσουμε;


Σπύρος Ματιάτος


Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ





Τι μπορεί να περιμένει το ΠΑΣΟΚ από το 8ο Συνέδριο; Να κάνει νέα βήματα στην πορεία του; Να δώσει πνοή ανανέωσης; ή ότι θα αλλάξει τη ρότα της Ελλάδας και να δώσει ξανά ελπίδα στον λαό και στον τόπο που σήμερα βουλιάζει; Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος για την ανάδειξη συνέδρων.
Τα αποτελέσματα εκλογής συνέδρων στις περισσότερες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι αποτελέσματα απογοητευτικά. Είναι αποτελέσματα που δείχνουν ότι στα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ υπάρχει χρόνια τώρα μια ανακύκλωση των ίδιων προσώπων άρα και ανακύκλωση ιδεών, πράγμα που δεν επιτρέπει την εξέλιξη του Κίνηματος.
Σε ΔΟ ΠΑΣΟΚ της Αθήνας εκλέγονται 21 σύνεδροι. Το 63% των εκλεγέντων είναι άτομα που κατέχουν θέσεις στο Δήμο και στην Κομματική οργάνωση.
Αυτοί και μερικοί δικοί τους, εκτός από τη νεολαία, είναι αυτοί που έχουν συμμετοχή σε κάθε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή όπως συνήθως ακούγεται στον χώρο μας, όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Αυτοί που περιόρισαν το ΠΑΣΟΚ την ημέρα της εκλογών, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, στο 28,3%.
Αυτοί που λόγω θέσεως κρατούν τους πολίτες δέσμιους με τις μικροεκδουλεύσεις και τις υποσχέσεις εκμεταλλευόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα οι Ελληνική οικογένεια.
Αυτοί που διώχνουν τα δραστήρια μέλη και τους φίλους από το ΠΑΣΟΚ και έχουν μετατρέψει τις οργανώσεις σε μαγαζάκι δικό τους.
Αυτοί που σε κάποια ΔΟ ευθύνονται, που από τους 6107 εγγεγραμμένους (4341 φίλοι, 1766 μέλη) σύμφωνα με τις εκκαθάριση των τελευταίων καταστάσεων, μερίμνησαν και σχεδίασαν να προσέλθουν στις κάλπες, επιλεκτικά, περίπου 600 ψηφοφόροι.
Αυτοί που βάζουν φρένο σε ότι πρωτοποριακό και καινούριο πάει να δημιουργηθεί μέσα από το χώρο της οργάνωσης, φοβούμενοι μήπως και χάσουν τα οφίτσια;
Αυτοί που έδωσαν τις καταστάσεις στους νέους υποψηφίους συνέδρους 2 ώρες το απόγευμα του Σαββάτου, φοβούμενοι τη μεγαλύτερη συμμετοχή;
Αυτοί που έρχονται στο συνέδριο όχι με κάτι καινούριο, άλλα για να πιούν τον καφέ τους και να κάνουν τις συναλλαγές τους στα πηγαδάκια, γιατί άλλωστε από την πείρα τους στα συνέδρια αυτό έχουν σπουδάσει.
Αυτοί που δεν ενδιαφέρονται, σε τελική ανάλυση, για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αλλά για το μέλλον το δικό τους.

Σε ένα τόσο κρίσιμο συνέδριο για το ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο που συνεχώς χάνει έδαφος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, (και ας μην πει κάποιος ότι οι δημοσκοπήσεις είναι στημένες), δεν έβαλε κάποιες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίσει συμμετοχή νέων προσώπων που πιθανόν να κουβαλούν μαζί τους νέες ιδέες, ώστε να δώσουν στο Κίνημα πρωτοποριακές προοπτικές και την αναζητούμενη νέα πνοή. Υπήρχε η ποσόστωση των γυναικών και της νεολαίας. Μια ποσόστωση συμμετεχόντων για πρώτη φορά σε συνέδριο θα ήταν ένα καλό μέτρο για να δώσει άλλες προοπτικές.
Αναρωτιέμαι. Ποιοι θα κάνουν την ανατροπή; Ποιοι θα δώσουν διέξοδο στην κρίση που περνά σήμερα το κίνημα; Ποιοι θα στηρίξουν το πρωτοποριακό έργο του Προέδρου Γιώργου Παπανδρέου;
Κάτι παρόμοιο έγινε και σε πολλές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.
Είχα ακούσει κάποτε από έναν απλό σύντροφο, ότι όταν το οικοδόμημα έχει γκρεμιστεί δεν το χτίζουμε ποτέ με τα ίδια υλικά..

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΤΙΑΤΟΣ
Μέλος ΠΑΣΟΚ Αγ. Παρασκευής
Πρώην Μέλος ΠΑΣΟΚ Ετεροδημοτών

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ











ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΚΤΟΣ ΜΑΧΗΣ
(Και θα παραμείνει αν δεν επανιδρυθεί η οργάνωση)

Οργάνωση, είναι μια τυπική δομή, που επιτρέπει την εκμετάλλευση και τον συντονισμό όλων των διαθέσιμων μέσων, για να πετύχουμε το σκοπό μας.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Στέφανε Καλό σου Ταξίδι......


Στις 8-3-2008 έφυγε τόσο άδικα από κοντά μας σε ηλικία 47 ετών ένας μοναδικός άνθρωπος, ένας άριστος οικογενειάρχης, ένας καλός φίλος, ένας αγαπητός συνάδελφος, ο Σχης εα Στέφανος Τουρναβίτης.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Αντώνης Τρίτσης: Ο Σύγχρονος Κεφαλλονίτης Ριζοσπάστης



Aντώνης Τρίτσης
Ο Σύγχρονος Κεφαλλονίτης Ριζοσπάστης



Ξεκινώντας αυτό το blog θα κάνω μια αναφορά σε ένα μικρό απόσπασμα από την πρώτη ομιλία του αείμνηστου συμπατριώτη μας Αντώνη Τρίτση, στη Βουλή των Ελλήνων, στις 8 Δεκεμβρίου 1981 σαν βουλευτή των νησιών μας Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

«Είναι η πρώτη φορά που ανέρχομαι στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας και αισθάνομαι περηφάνια, τιμή και συγκίνηση. Μάλιστα ιδιαίτερα όταν

Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Καλώς ήλθατε στο νέο blog της Κεφαλονιάς!

Ο Τηλεβόας της Κεφαλονιάς θα είναι σύντομα κοντά σας…


Φανάρι Αγίων Θεοδώρων

Βρύση Πεσσάδας