Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ




Φίλες και φίλοι,
Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ήρθε η ώρα. Η ώρα του Ελληνικού λαού.
Σε περίπου τέσσερις εβδομάδες, όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας θα δώσουμε την δική μας απάντηση στο δίλημμα των εκλογών:
Θα συνεχίσουμε τον ίδιο κατήφορο παρακμής, ή θα επιλέξουμε νέα πορεία Εθνικής Ανάτασης;
Την απάντηση, την βλέπω ήδη στα μάτια όλων εκείνων, που συρρέουν και γεμίζουν τις πλατείες. Όλων εκείνων, των οποίων σφίγγω το χέρι στις περιοδείες μου.
Η απάντηση των Ελλήνων και των Ελληνίδων, είναι πρώτα ο πολίτης.
Η απάντηση όλων μας στις 4 Οκτωβρίου, θα είναι η νέα πορεία Εθνικής Ανάτασης.
Θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης.
Ψήφος αυτοδυναμίας για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Τίποτα όμως δεν τελειώνει, όπως είπε ο Γραμματέας, μέχρι να κλείσει η κάλπη. Είναι υποχρέωση όλων μας, κάθε ενός και κάθε μίας ξεχωριστά, να μην αφήσουμε ούτε ένα πολίτη, που να μην ακούσει την πρότασή μας, τη δέσμευσή μας και, κυρίως, να μην αφήσουμε κανέναν χωρίς να τον ακούσουμε με προσοχή. Να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα, στον προβληματισμό του. Γιατί το τείχος της δυσπιστίας των πολιτών προς τους πολιτικούς φαντάζει πολλές φορές ανυπέρβλητο, ιδιαίτερα μετά από τα τελευταία 5-6 χρόνια.
Δεν θα σπάσει αυτό το τείχος, αν εμείς πρώτα δεν ακούσουμε προσεχτικά τι έχουν να μας πουν. Έτσι και μόνον έτσι, θα οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη, που υπερβαίνει τα κομματικά σύνορα. Που υπερβαίνει τη στιγμή της ψήφου. Που ενώνει για το αύριο.
Έτσι και μόνον έτσι, θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε την επομένη των εκλογών. Γιατί δεν έχω και δεν έχουμε αυταπάτες. Η κρισιμότερη μάχη, είναι η μάχη της 4ης Οκτωβρίου. Η μάχη όμως της ζωής μας γι' αυτόν τον τόπο ξεκινάει, λαού θέλοντος, την 5η Οκτωβρίου, αμέσως μετά τις εκλογές.
Και ξέρουμε, οι συγκυρίες είναι δυσμενείς, δυσμενέστατες για τη χώρα. Η παρακμή, αφόρητη. Η ευθύνη της πορείας, τεράστια. Και κανένας μας δεν λέει ότι είναι μια εύκολη πορεία.
Λέμε κάτι όμως απλό: Είμαστε σήμερα έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Ναι, ζητώ από τον Ελληνικό λαό να αναλάβω αυτή την ευθύνη.
Ποτέ δεν με φόβισαν τα δύσκολα.
Ποτέ δεν κρύφτηκα μπροστά στην ευθύνη.
Ποτέ δεν φυγομάχησα μπροστά στα προβλήματα του Ελληνικού λαού.
Ζητάμε από τον Ελληνικό λαό την εντολή της διακυβέρνησης της χώρας.
Και ξέρουμε, ξέρουμε ότι μαζί θα αλλάξουμε τον ρου της πορείας μας.
Το Κίνημά μας πάντα στα δύσκολα μετρήθηκε. Πάντα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ιστορίας. Ποτέ δεν λύγισε μπροστά στο βάρος της ευθύνης.
Έτσι και το 1981. Έτσι και το 1993. Είτε επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, είτε επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη, αναμετρηθήκαμε με τα δύσκολα. Έτσι και σήμερα.
Έτσι και σήμερα, φέρνουμε ξανά την ελπίδα στον τόπο. Το χαμόγελο στα χείλη του Έλληνα και της Ελληνίδας.
Στις 4 του Οκτώβρη, αλλάζουμε σελίδα στον τόπο.
Με κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Με πάθος για την Ελλάδα.
Με όραμα για τον τόπο.
Με σχέδιο για το μέλλον.
Με βούληση και σεβασμό για τον Έλληνα και την Ελληνίδα.
Με πυξίδα την προσφορά στο λαό και την πατρίδα.
Και είμαστε σήμερα εδώ, για να στείλουμε σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε νησί, το μήνυμα της νίκης και της ελπίδας:
Το μήνυμα ότι μαζί μπορούμε.
Μαζί με όλους τους Έλληνες, με όλες τις Ελληνίδες.
Με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που διψάνε να ξαναδούν αυτή τη χώρα να προοδεύει και να πρωταγωνιστεί.
Μαζί, αφήνουμε πίσω τούς εκφραστές της παρακμής. Μαζί, αφήνουμε πίσω τις σειρήνες της απαισιοδοξίας. Αυτές λένε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί.
Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δεν έχει ούτε μία μέρα πλέον για χάσιμο.
Και η χώρα μας, φίλες και φίλοι, έχει ό,τι χρειάζεται για να πάει μπροστά. Όμως, τα τελευταία χρόνια, μένει καθηλωμένη, εγκλωβίζεται. Έχασε πολύ και πολύτιμο χρόνο.
Στις 4 του Οκτώβρη, τραβάμε κόκκινη γραμμή. Βάζουμε τέλος στην ανικανότητα. Τέλος στην έλλειψη σχεδίου για τη χώρα. Βάζουμε τέλος στη φυγομαχία από τα προβλήματα. Τέλος στην ευκολία και την ανευθυνότητα της πελατειακής σπατάλης.
Βάζουμε τέλος στους συμβιβασμούς, στον χαμηλό πήχη, στην ανοχή σε φαινόμενα που μας προσβάλλουν.
Προϋπόθεση είναι να βάλουμε τέλος στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Και ναι, έχουμε, έχουμε αστείρευτο ανθρώπινο δυναμικό. Και δεν ανεχόμαστε να το αφήνουμε να περιμένει, ενώ θεριεύει η αναξιοκρατία.
Έχουμε από τους καλύτερους γιατρούς στον κόσμο. Και δεν ανεχόμαστε να υποβαθμίζεται η δημόσια υγεία, με τεράστιο κόστος στην ελληνική οικογένεια.
Έχουμε αξιοζήλευτους επιστήμονες. Και δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε τα σχολεία μας να μαραζώνουν, τα Πανεπιστήμια να υπολειτουργούν, την έρευνα στον τόπο μας να αφανίζεται.
Έχουμε τις καλύτερες δυνατές κλιματικές συνθήκες για τη γεωργία, για την κτηνοτροφία. Και δεν ανεχόμαστε τα αγροτικά μας προϊόντα να μην είναι προϊόντα ποιότητας, ανταγωνιστικά, που θα εγγυώνται ευημερία, υγεία και σιγουριά για τον αγροτικό πληθυσμό.
Έχουμε άνεμο και ήλιο. Και δεν ανεχόμαστε να μένουμε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και ό,τι σημαίνει αυτό για την πατρίδα μας.
Καταφέραμε να διοργανώσουμε τους ομορφότερους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει λύση για τις ουρές στο ΙΚΑ και στα νοσοκομεία.
Έχουμε μέσα μας, ως λαός, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, την καινοτόμα σκέψη. Και δεν ανεχόμαστε να το βλέπουμε να συνθλίβεται από ένα κράτος-δυνάστη, του ρουσφετιού και της αδιαφάνειας.
Έχουμε την πιο όμορφη πατρίδα στον κόσμο. Και δεν ανεχόμαστε πια να είναι έρμαιο καταπατητών, κερδοσκόπων, εμπρηστών.
Θα συγκρουστούμε.
Θα συγκρουστούμε με όλους όσοι αφαιρούν από τους Έλληνες το δικαίωμα σε μία κοινωνία ανθρωπιάς, ευνομίας και ίσων ευκαιριών.
Θα απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημιουργίας, της προσφοράς, που κρύβονται, που καταπιέζονται μέσα μας.
Γνωρίζω και γνωρίζετε, όλοι οι Έλληνες πολίτες το ξέρουν, ότι ακόμα και σήμερα, θα μπορούσαμε αυτά να τα έχουμε πετύχει, να τα έχουμε εξασφαλίσει. Αυτά που θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτα για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Η σημερινή κυβέρνηση πήρε δύο φορές την εντολή από τον Ελληνικό λαό. Και δύο φορές πρόδωσε την εμπιστοσύνη του.
Αντί να καταπιαστεί με τα προβλήματα του λαού, φυγομάχησε.
Αντί να αξιοποιήσει το δημόσιο πλούτο, τον σπατάλησε υπέρ των λίγων, «ημέτερων» και ισχυρών.
Αντί να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων σε παιδεία, υγεία, πρόνοια και αξιοπρεπείς συντάξεις, μοίρασε προνόμια στους λίγους.
Αντί να ενισχύσει το αίσθημα Δικαίου, τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, κατάργησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τον αντικατέστησε με το ΕΤΑΚ, που το πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, και οι φτωχότεροι.
Επέβαλε έκτακτη εισφορά στους μισθωτούς και στους επαγγελματίες, αλλά όχι και στα υπερκέρδη των τραπεζών.
Διέλυσε, κομματικοποίησε εισπρακτικούς μηχανισμούς, μηχανισμούς του κράτους, και αφήνει βεβαιωμένες οφειλές πάνω από 30 δις στα αζήτητα, την ίδια στιγμή που παγώνει τους μισθούς, τις συντάξεις, που συμπιέζει ασφυκτικά το λαϊκό εισόδημα, με άγριες αυξήσεις των έμμεσων φόρων.
Και τώρα, απαιτούν τις ζημιές να τις πληρώσει ξανά ο Έλληνας πολίτης. Και μας ζητούν για τρίτη φορά την εντολή να κυβερνήσουν. Για να κάνουν τι; Τα ίδια που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Τα ψέματα όμως τελείωσαν.
Οι Έλληνες πια γνωρίζουμε, και ποιος ευθύνεται, και γιατί.
Αρκετά με τα παιχνίδια επικοινωνίας.
Ήρθε η ώρα της πολιτικής.
Ήρθε η ώρα του πολίτη.
Και διαβεβαιώνω σήμερα τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι, για τη σημερινή κρίση, δεν θα πληρώσουν όσοι δεν φταίνε.
Δεν μπορεί να την πληρώσει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, που μοχθεί, εργάζεται και αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της.
Γιατί στις 4 του Οκτώβρη, οι Έλληνες λένε ένα ακόμα μεγάλο «όχι» στην υπόσχεση για ακόμα χειρότερες μέρες, που τους έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός της απογραφής, ο πρωθυπουργός της παραγραφής.
Η έξοδος της χώρας από την παρακμή προϋποθέτει μια νέα ηγεσία, που θα έχει το θάρρος, τη βούληση, την τόλμη να συγκρουστεί με αντιλήψεις και κατεστημένα, αυτά που δεν αφήνουν ακόμη και τα αυτονόητα να γίνουν πράξη σε αυτή τη χώρα.
Να κλείσουν οι χαίνουσες πληγές και η αιμορραγία της σπατάλης και της διαφθοράς. Να νοικοκυρέψουμε το κράτος. Διότι χωρίς ευνομία, χωρίς κράτος, κάθε προσπάθεια θα πηγαίνει στον βρόντο, θα πηγαίνει στράφι.
Ο λαός μας λέει πολύ σωστά: «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».
Και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγάλες. Η ευθύνη πέφτει σε όσους βάφτισαν το νόμιμο, «ηθικό». Που, απλά και κυνικά, δεν σεβάστηκαν τίποτα. Ούτε τις αξίες μας, ούτε τις θυσίες μας, ούτε τα χρήματά μας, ούτε τα δικαιώματά μας, ούτε την εντολή που τους έδωσε ο Ελληνικός λαός.
Ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης έγραψε κάποτε: «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».
Τέτοια ηγεσία αξίζει η Ελλάδα.
Ηγεσία που αγαπάει την ευθύνη, αναλαμβάνει την ευθύνη. Δεν την φοβάται, δεν την αρνείται. Καταπιάνεται με τα προβλήματα και τα λύνει μαζί με τον Ελληνικό λαό.
Η ηθική κατάπτωση της κυβέρνησης του χθες, δεν ήταν ούτε αλαζονεία, ούτε αμέλεια. Ήταν, δυστυχώς, πολιτική επιλογή.
Από το 2004 το είπαμε, το είπα και προσωπικά προς τον σημερινό πρωθυπουργό: Πάμε να ξεκαθαρίσουμε τον τόπο. Πάμε να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική ζωή. Πάμε μαζί να αλλάξουμε την πολιτική ζωή. Αλλιώς, θα μας πάρουν με τις πέτρες.
Έκανα επανειλημμένως συγκεκριμένες προτάσεις για όλα.
Ποτέ τους δεν μας άκουσαν. Συμβιβάστηκαν. Γαντζώθηκαν από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, για να μην χάσουν την καρέκλα. Και έδωσαν - ως ηγεσία της χώρας - το παρασύνθημα της παρακμής και αποσύνθεσης των δημοκρατικών μας θεσμών. Κάθε θεσμού, κάθε κανόνα, κάθε αξίας.
Η ηγεσία της χώρας δίνει αυτή το παράδειγμα στους πολίτες.
Όταν τους σέβεται, την σέβονται.
Γι' αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια νέα, μια εντελώς διαφορετική πολιτική ηγεσία. Ηγεσία, που αποδεικνύει σε κάθε της πράξη ότι σέβεται θεμελιώδεις αξίες, που τόσο αναζητάμε όλοι.
Σέβεται την αξία της Δημοκρατίας.
Ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Συμμετοχή και διαβούλευση στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Γιατί μαζί, μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα.
Σέβεται την αξία της Δικαιοσύνης.
Κάνει πράξη την ισότητα, την ισοπολιτεία, την ισονομία απέναντι στο νόμο.
Σέβεται την αξία της αλληλεγγύης. Και κάθε της ενέργεια στοχεύει στο να μην αφήσει κανέναν πολίτη στο περιθώριο.
Σέβεται την αξία της γνώσης, γιατί η γνώση είναι δύναμη και ανήκει σε κάθε Ελληνόπουλο.
Σέβεται τις αξίες της αξιολόγησης και της λογοδοσίας, της διαφάνειας, διότι αποδέχεται το λαό και μόνο το λαό, ως τελικό κριτή των πράξεών της. Και όχι να είναι τα παρασκήνια ο τελικός κριτής των πράξεων της κυβέρνησης της χώρας.
Το είπα και το επαναλαμβάνω: Μόνο μία τέτοια ηγεσία έχει τα χέρια της λυμένα από εξαρτήσεις.
Μόνο μία τέτοια ηγεσία δεν λησμονεί ποτέ ότι η εξουσία δίνεται από το λαό, χαράσσεται με το λαό και ασκείται για τον ίδιο το λαό και για κανέναν άλλον. Για κανέναν άλλον!
Μια ηγεσία που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα, με όραμα και σχέδιο, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το τι επιτέλους θέλουμε να παράγει ο τόπος. Για το πώς θα διανέμουμε δίκαια τον πλούτο, τον οποίο παράγουμε.
Ποια ποιότητα θα έχει η δημόσια δωρεάν παιδεία, η παιδεία των παιδιών μας. Πώς θα προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους.
Πώς θα απελευθερώσουμε το πολιτικό μας σύστημα από την εξάρτηση, ώστε να είναι αυτόνομη η πολιτική από τα διάφορα συμφέροντα.
Κάνουμε από σήμερα πράξη, αυτά που θα κάνουμε αύριο ως κυβέρνηση, σύντροφοι και συντρόφισσες. Γιατί σήμερα, είναι το ζητούμενο οι πράξεις, όχι τα λόγια.
Και η προεκλογική μας εκστρατεία είναι ενδεικτική, είναι δείγμα γραφής για το πώς θα κυβερνήσουμε.
Προτείναμε όλοι οι υποψήφιοι να περιοριστούν σε ένα μόνο φυλλάδιο και μία μόνο ταχυδρομική αποστολή.
Προτείναμε την αναλυτική δημοσιοποίηση κάθε εσόδου, αλλά και κάθε δαπάνης στα κόμματα.
Προτείναμε υποβολή «πόθεν έσχες» από κάθε υποψήφιο.
Προτείναμε στη Ν.Δ. να μην προχωρήσουμε σε καμία ανάρτηση γιγαντοαφίσας, για λόγους περιβάλλοντος και περιορισμού των εκλογικών δαπανών.
Προτείναμε στα κόμματα να μην προχωρήσουμε σε καμία αφισοκόλληση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Προτείναμε debate, με όρους που επιτρέπουν τον άμεσο διάλογο, τη συμμετοχή των πολιτών και την αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης, για να γνωρίζει ο πολίτης τι επιλέγει.
Είναι ξεκάθαρη η πολιτική μας πρόταση προς όλα τα κόμματα και, κυρίως, τη Νέα Δημοκρατία:
«Καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες».
Η πρόταση-πρόκληση είναι μπροστά τους. Περιμένουμε τι θα πουν. Άρχισαν ήδη τις υπεκφυγές και τα μισόλογα.
Εμείς προχωράμε και θα κάνουμε πράξη τις προτάσεις μας. Εφαρμόζουμε από τώρα μια άλλη αντίληψη, αυτήν που θα κάνουμε πράξη αύριο, ως κυβέρνηση.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Είμαστε σήμερα εδώ, μπροστά στους Έλληνες πολίτες, και δεσμευόμαστε για ένα διαφορετικό και καλύτερο αύριο για την Ελλάδα.
Το Σαββατοκύριακο που έρχεται, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα, για το πώς θα βγούμε από την κρίση και, βεβαίως, για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε.
Έχουμε θέσει 5 εθνικούς στόχους.
Το όραμά μας είναι εφικτό, είναι επιβεβλημένο.
Είναι αυτονόητο για μια χώρα και μια κοινωνία να δίνει μάχη καθημερινά, για να κερδίσει το αυτονόητο, το αδιαπραγμάτευτο.
Μαζί με όλους τους πολίτες, μαζί με τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, μπορούμε, και το έχουμε αποδείξει, να εγγυηθούμε δυναμική εξωτερική πολιτική, που θα ξαναδώσει φωνή στην Ελλάδα, που θα την κάνει ξανά σεβαστή στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και διεθνώς, αλλά και απέναντι στην Τουρκία.
Μια Ελλάδα, που θα κάνει και πάλι σαφές σε όλους ότι, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.
Μια Ελλάδα, που θα εγγυάται ασφάλεια, σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και που θα διαπραγματεύεται στο εξωτερικό με κύρος, το οποίο, τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, χάσαμε.
Είναι αυτονόητο ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δημόσια, δωρεάν, ποιοτική παιδεία για όλους, για να φύγει το οικονομικό βάρος και το άγχος από τις οικογένειες. Που θα ετοιμάζει τα παιδιά μας σε μια ανταγωνιστική διεθνή οικονομία του 21ου αιώνα.
Μπορούμε.
Μπορούμε, και είναι αυτονόητο για μας, τους δημοκράτες και σοσιαλιστές, ότι θα προχωρήσουμε σε μια νέα, δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, μέσα από το φορολογικό σύστημα, και σε ένα κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει τα δικαιώματα κάθε πολίτη.
Για μας, είναι αυτονόητο ότι παιδεία, υγεία, πρόνοια, περιβάλλον, είναι δικαιώματα για όλους, όχι προνόμια για λίγους.
Μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κράτος, για να λειτουργεί υπέρ των πολιτών και κανενός άλλου. Ένα κράτος Δικαίου. Να εγγυηθούμε δηλαδή και εδώ το αυτονόητο. Την εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν τον πολίτη, την περιουσία του, το βιος του.
Να δώσουμε τέλος στο καθεστώς της αυθαιρεσίας, της ανομίας, της αδιαφάνειας, της καταπάτησης, της διαφθοράς και της συγκάλυψης.
Όλα αυτά, εμείς τα βλέπουμε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη, γιατί ένας λαός με ασφάλεια, με σιγουριά, με κανόνες Δικαίου, με αξιοπρέπεια και σεβασμό, μπορεί να δημιουργήσει. Μπορεί να απελευθερωθεί. Μπορεί να πετάξει. Σιγουριά, ασφάλεια που απελευθερώνει δυνάμεις.
Και τότε, να πάμε μαζί, γιατί μόνο μαζί μπορούμε, σ' ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, σε αυτό που λέμε «πράσινη οικονομία», «πράσινη ανάπτυξη». Γιατί είναι αυτονόητο ότι το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης δεν πάει άλλο.
Δεν μπορεί να επικρατεί η αντίληψη ότι, κάθε τι που δεν γίνεται τσιμέντο, γίνεται στάχτη.
Γι' αυτό, το σχέδιό μας για την πράσινη ανάπτυξη αναθεωρεί το σημερινό αδιέξοδο μοντέλο της χώρας, που συνεχίζει να μας πηγαίνει στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, στην ανεργία και σε μια στρεβλή ανάπτυξη των πόλεών μας.
Θα αξιοποιήσουμε - αυτή είναι η βάση μας - όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, σε μια παγκόσμια οικονομία, ανταγωνιστική και δίκαιη.
Είμαστε έτοιμοι.
Γι' αυτά θ' αγωνιστούμε.
Θα παλέψουμε σκληρά, κάθε μέρα, από όπου κι αν βρίσκεται ο καθένας μας, για να κάνουμε πράξη αυτό το όραμα.
Φίλες και φίλοι,
Το Κίνημά μας, δεν επιθυμεί να διαχειριστεί την εξουσία, όπως τη διαμόρφωσε η κυβέρνηση του χθες.
Όχι.
Το ΠΑΣΟΚ έρχεται να βάλει οριστικό τέλος, αμετάκλητο τέλος, στην εξουσία της αυθαιρεσίας, της ιδιοτέλειας, της ανομίας και της συγκάλυψης.
Αυτή η εξουσία κατέστρεψε τον τόπο.
Αυτή τελειώνει στις 4 του Οκτώβρη.
Μας ρωτούν οι πολίτες, με ρωτούν πολλές φορές και εμένα: «Ωραία τα λέτε. Πώς να είμαστε σίγουροι, όμως, πως δεν θα κάνετε τα ίδια;».
Απαντάμε με πράξεις, με πράξεις από τώρα στην αντιπολίτευση:
«Καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες».
Και τους διαβεβαιώνουμε: τίποτα άλλο δεν μας ενώνει τόσο άρρηκτα, τίποτα δεν μας κάνει πιο αποφασισμένους, από την πολιτική δέσμευση τιμής να σεβαστούμε τον πολίτη, να σεβαστούμε την εντολή που θα πάρουμε στις 4 του Οκτώβρη.
Οι αξίες, οι στόχοι, οι προγραμματικές μας θέσεις, μάς δεσμεύουν όλους στο ακέραιο.
Όποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης, δεν έχει θέση ανάμεσά μας.
Όποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον, δεν έχει θέση σε αυτό το Κίνημα.
Και όσοι - επειδή το ακούω - νομίζουν ότι μπορούν, δήθεν εν ονόματι του Κινήματος, να ορίζουν ή να ράβουν κουστούμια εξουσίας, κακώς κάνουν. Θα τους μείνουν στην ντουλάπα!
Διότι δεσμεύομαι, ότι η στελέχωση του Δημοσίου θα γίνει με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.
Και κάτι ακόμα: Αν κάποιος- και σήμερα, είμαι βέβαιος κανένας- αλλά αν κάποιος αποδειχθεί στο μέλλον ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, να γνωρίζει ένα μόνο:
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν συμβιβάζεται, δεν συγκαλύπτει, δεν εκβιάζεται.
Αυτή η κατάντια που έζησε η χώρα, αυτή η προσβολή στους Έλληνες που μοχθούν και αγωνίζονται, τερματίζεται. Οριστικά και αμετάκλητα.
Όλοι μας εδώ, όλοι όσοι έχουμε τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να είμαστε υποψήφιοι του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, δεσμευόμαστε στο ήθος και στην ιστορία αυτής της Δημοκρατικής Παράταξης.
Δεσμευόμαστε στους αγώνες συντρόφων και γενεών, που μας άνοιξαν το δρόμο με τις θυσίες τους.
Δεσμευόμαστε στις αγωνίες και τις ελπίδες του Ελληνικού λαού, που δικαιούται, επιτέλους, ηγεσία με σεβασμό.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η εξουσία τού χθες έκανε την απροσχημάτιστη ιδιοτέλεια, «ιδεολογία».
Την απύθμενη υποκρισία,«υπευθυνότητα».
Την επαίσχυντη εξάρτηση, «ρεαλισμό».
Αυτά, εδώ, δεν έχουν θέση. Αυτά δεν είναι για μας.
Εμείς έχουμε μία και μόνη φιλοδοξία: όσοι μας εμπιστευτούν, να είναι περήφανοι και δικαιωμένοι.
Και όσοι δεν μας εμπιστευτούν, να αναγνωρίσουν ότι κάναμε και κάνουμε το καθήκον μας.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτεί μόνο σε έναν: στον Ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει μόνο έναν εντολέα: τον Ελληνικό λαό.
Αυτό, ας το εννοήσουν όλοι - ιδίως όσοι είναι βέβαιοι «ότι αυτά δεν γίνονται». Γίνονται. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση.
Ο προσωπικός μου λόγος τιμής.
Και από τις 4 του Οκτώβρη, αλλάζουμε πορεία. Ξεκινάμε όλοι μαζί, σε μια νέα εθνική ενότητα, μια πορεία Εθνικής Ανάτασης.
Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Με έναν έντιμο αγώνα. Με ήθος, ευπρέπεια και σεβασμό.
Με πρώτους τους υποψηφίους μας, που συναισθάνονται τι ευθύνη, τι μεγάλη ευθύνη είναι να εκπροσωπείς αυτή τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.
Τι τιμή είναι να παίρνεις τη σκυτάλη της δημοκρατικής άμιλλας, που τίμησαν μεγάλοι Έλληνες πατριώτες, μεγάλοι Έλληνες δημοκράτες.
Απευθυνόμαστε στον Ελληνικό λαό, κοιτώντας τον στα μάτια, για να δει. Είμαστε αποφασισμένοι.
Θα αγωνιστούμε, για να τιμήσουμε την εντολή του.
Καλό μας αγώνα.
Και με τη νίκη.