ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ – ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί των Εφτανήσων.  Έχει έκταση 688 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  Βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο. 

Το νησί είναι ορεινό.  Το μεγαλύτερο βουνό της είναι ο Αίνος, που βρίσκεται στο Νότιο μέρος του νησιού.  Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Μέγας Σωρός και έχει ύψους 1.626 μέτρα.  Ο Αίνος αποκαλείται και Μεγάλο Βουνό ενώ οι κατακτητές Ενετοί το αποκαλούσαν και Monte Nero (Μαύρο Βουνό).  Είναι σκεπασμένος από μια μοναδική ποικιλία μαύρης ελάτης που δεν την συναντάμε αλλού, την «Κεφαληνιακή Ελάτη» (abies cephalonica lount), εξ ου και η ονομασία του Μαύρο Βουνό.
 
Άλλα βουνά στο νησί είναι η Αγία Δυνατή 1131μ, το Ρούδι 1125μ, η Κόκκινη Ράχη 1082μ, ο Ξερακιάς 1068μ, η Ομορφιά 1043μ, η Σέλλα 1000μ, το Μεροβίγλι 993μ, ο Βρόχωνας 946μ, το Αβγό 929μ, το Καλόν Όρος 901μ.

Πεδιάδες το νησί έχει, στις περιοχές της Κρανιάς, της Παλικής, του Ελειού, των Ομαλών,  της Σάμης, και της Πυλάρου.  Στο Πυργί υπάρχει και η λίμνη Άβυθος ή Άκωλη.

Οι δαντελωτές  ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και πολλά ακρωτήρια.  Κόλποι είναι, της Σάμης, του Μύρτου, του Αργοστολίου, του Λιβαδιού,  και του Λουρδά.  Τα ακρωτήρια είναι, , η Μούντα, η Κάπρος, το Σαρακίνικο, ο Μύτικας, το Κεντρί, το Δαφνούδι, ο Αθέρας, τα Ορθολίθια, η Σκίζα, ο Γερογόμπος, το Ακρωτήρι, η Αγία Πελαγία, και ο Λιάκας.