Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Απάντηση στο δημοσίευμα του Μάκη Παυλάτου «Θέλουν να διαλύσουν το Στρατό μέσω …συνδικαλισμού» που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» 22/3/2009

Το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" στις 22/3/2009. Διαβάστε το.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ
«Όλα τα’ χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε». Έτσι απάντησε, ανώνυμα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα στο φύλλο της Κυριακής 22-3-2009, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το Σύνδεσμο Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ποια είναι η «Μαριωρή» και ποιος ο «φερετζές»;
Σαν στρατιωτικός, που υπηρέτησα με αφοσίωση επί τριάντα χρόνια, και επειδή στο δημοσίευμα αναφέρεται το όνομα μου, αισθάνομαι απογοητευμένος, πικραμένος, και θιγμένος από την απαράδεκτη αυτή φράση που ξεστόμισε το ανώτατο αυτό στέλεχος. Πρώτο, γιατί υποβαθμίζει, υποτιμά, ευτελίζει και απαξιώνει τις ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας, χαρακτηρίζοντας τες ως «Μαριωρή» δηλαδή «γυναικούλα», χαρακτηρισμός που κατά τον Ανδρέα Λασκαράτο στο βιβλίο του Χαρακτήρες αναφέρεται σε «ανθρώπινο ον, κατώτερης ανθρωπίνου αξίας, με ποταπές ιδέες και λιγώτατη ανθρωπιά». Και δεύτερο, γιατί χαρακτηρίζει ως «φερετζέ» τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων που έκριναν παραδεκτή και νόμιμη την λειτουργία του ΣΥΣΜΕΔ, δείχνοντας, υπέρτατη ασέβεια στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Φαντάζομαι ότι και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος με αυτούς τους χαρακτηρισμούς που εκτός των άλλων υποβαθμίζουν το σοβαρό έργο του στο ΥΕΘΑ, και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού για τις Ένοπλες Δυνάμεις τις Χώρας μας.
Οι αναφορές, πάντα στο ίδιο δημοσίευμα, περί «μη εγκατάλειψης της προσπάθειας να τεθεί εκτός νόμου το σωματείο», και «ο σχεδιασμός συγκεκριμένων κινήσεων για την απαγόρευση της λειτουργίας του», από το ΥΕΘΑ, έχουν σκοπό να σπείρουν φοβίες για να αποτρέψουν τα στελέχη από τον ΣΥΣΜΕΔ, και να υποβαθμίσουν τη δικαιοσύνη που έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση αυτή. Οι δηλώσεις αυτές, καθώς, και η κριτική στο πρόσωπο του εκπρόσωπου της Ελληνικής Δικαιοσύνης, δικαστή, που ενέκρινε την λειτουργία του Συνδέσμου, είναι πολύ επικίνδυνο να ακούγονται από στόματα αξιωματούχων και μάλιστα του τόσο ευαίσθητου χώρου του ΥΕΘΑ, γιατί θέτουν σε αμφισβήτηση τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας και οδηγούν σε σκέψεις για άλλες εποχές.
Σαν Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΣΥΣΜΕΔ, θέλω να τονίσω ότι το σωματείο μας είναι καθαρά αστικό σωματείο και δεν άπτεται σε καμία περίπτωση συνδικαλιστικού οργάνου. Εξ άλλου οι σκοποί του και ο τρόπος επίτευξης τους, όπως σαφέστατα αναγράφονται στο καταστατικό του δεν μαρτυρούν κάτι άλλο. Καθίσταται αδιανόητο και το χαρακτηρίζω ως ύποπτο, γιατί δεν διανοούμαι ότι ορισμένοι δεν μπορούν ερμηνεύουν τους σκοπούς του, και τους παρερμηνεύουν ως συνδικαλιστικούς, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν την ηγεσία, τα στελέχη και την κοινή γνώμη γενικότερα. Και ερωτώ. Πόσο «ανεπανόρθωτο θα είναι το πλήγμα του αξιόμαχου των Ενόπλων μας Δυνάμεων», με την επαγγελματική πολιτιστική και κοινωνική εξύψωση των στρατιωτικών, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων συνεδρίων και ημερίδων επιστημονικού και επιμορφωτικού περιεχομένου, με τη δημιουργία τράπεζας αίματος, ταμείου αλληλοβοηθείας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των αναγκών των ίδιων των στρατιωτικών και των οικογενειών τους; Πόσο «εφιαλτικό» θα είναι για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η διαρκής μελέτη, η συλλογή δεδομένων, και η ενημέρωση των στρατιωτικών πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με το ισχύον νομικό καθεστώς και τις πραγματικές συνθήκες άσκησης του έργου τους; Θα ήταν προτιμότερο να ασχολούμαστε με «χοροεσπερίδες» παρά με τη μελέτη και εισήγηση, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, συγκεκριμένων μέτρων για την προαγωγή της επαγγελματικής επάρκειας, την ηθικοκοινωνική κατοχύρωση και τη βελτίωση των συνθηκών έναρξης, διαδρομής και πέρατος της σταδιοδρομίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων; Επίσης, πόσο «καταστροφική» θα είναι για το στρατό μας, η ημερίδα που οργανώνει ο ΣΥΣΜΕΔ στις 10 Μαΐου 2009, με θέμα το υπαρκτό σοβαρό πρόβλημα των πρόωρων παραιτήσεων των στελεχών, με τη συμμετοχή επιστημόνων καθηγητών Πανεπιστημίου;
Η προσπάθεια δημιουργίας του ΣΥΣΜΕΔ ξεκίνησε, από στελέχη και των τριών κλάδων των ΕΔ, που ενεργούν με μόνα όπλα τους τη νομιμότητα το θάρρος και την τόλμη όπως αρμόζει σε Έλληνες Στρατιωτικούς. Από στελέχη που θέλουν να διαφυλάξουν την πειθαρχία στο στράτευμα χωρίς να διανοούνται να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία και την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Από στελέχη που επιθυμούν την αξιοπρέπεια, χωρίς να είναι όμηροι και δέσμιοι των εκάστοτε πολιτικών καταστάσεων.
Τελειώνοντας τονίζω ότι ο ΣΥΣΜΕΔ δεν φοράει κουκούλες και «φερετζέδες» γιατί δεν έχει κάτι να κρύψει. Το πρόσωπο του το έχει δείξει κατ’ επανάληψη μέσα από τις δραστηριότητες του, τον τύπο, και τα ΜΜΕ. Το γνωρίζουν πολλοί. Οι μόνοι που δεν επιθυμούν να το δουν, παρ’ όλο που το ζητάμε, είναι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Σύντομη προσωπική επιστολή έστειλα με e-mail στην εφημερίδα πλην όμως ποτέ δεν δημοσιεύτηκε.

Σπύρος Ματιάτος
Αξιωματικός ε.α.
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΣΥΣΜΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου