Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ Απαιτεί ασφαλείς σχολικούς αγώνες

         
  Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ για άλλη μια φορά επισημαίνει την ανάγκη, έγκαιρα καλά προγραμματισμένα κυρίως όμως με ασφάλεια,  να προετοιμαστούν οι σχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών Α΄και Β΄ φάσης για το σχολικό έτος 2017- 18.

          Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είναι σε εξέλιξη επιχείρηση υποβάθμισης και του σχολικού αθλητισμού και γενικότερα της φυσικής αγωγής στο σχολείο, που εκφράζεται μέσα από τους σχολικούς αγώνες. Η συστηματική υποχρηματοδότησή τους από το υπουργείο παιδείας δεν αμφισβητεί απλά την έγκαιρη και ασφαλή  πραγματοποίησή τους, αλλά ανατρέπει ριζικά την εκπαιδευτική διαδικασία και εκθέτει σε διάφορους κινδύνους μαθητές και συνοδούς. Δημιουργεί εχθρικό περιβάλλον για
την τέλεσή τους, αποκαρδιώνοντας τους ίδιους τους μαθητές  που καλούνται  να ανταποκριθούν σε πιεστικές προθεσμίες λόγω  και άλλων δραστηριοτήτων (εκδρομών, διαγωνισμών, κλπ). Το στρίμωγμά τους χρονικά, λόγω  μη έγκαιρης χρηματοδότησης, τα μεγάλα προβλήματα στην οργάνωση, η απαράδεκτη κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα προβλήματα στις μεταφορές των μαθητών και στις αμοιβές διαιτητών και συνοδών, το μεγάλο κόστος της εξασφάλισης των ιατρικών βεβαιώσεων για τους μαθητές- Αθλητές που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία και καταφεύγουν σε ιδιώτες κ.α.,  αφυδατώνουν έως και ξεκόβουν εντελώς τους αγώνες από το παιδαγωγικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό τους περιεχόμενο και προορισμό.  Η υποβάθμιση αυτή έχει συσσωρεύσει τραυματικές εμπειρίες στους μαθητές τα τελευταία χρόνια, ενώ αποτελεί βούτυρο στο ψωμί όσων μηχανισμών επιδιώκουν την βία και την διαίρεση των μαθητών που εκμεταλλευόμενοι τις παραπάνω συνθήκες πυροδοτούν επεισόδια με απρόβλεπτες διαστάσεις.  Ιδιαίτερα η Β΄ φάση των αγώνων (αγώνες εκτός νομού), εξελίσσεται σε μια παρωδία και εκθέτει μαθητές και εκπαιδευτικούς σε απίστευτη ταλαιπωρία και διάφορους κινδύνους.

          Μέχρι σήμερα για το σχολικό έτος 2017-18 και ενώ διανύουμε τα τέλη Νοέμβρη,  όχι μόνο δεν έχει εγκριθεί κεντρικά κανένα κονδύλι, αλλά και εξ αιτίας αυτού, δεν έχει συσταθεί σε επίπεδο νομού η Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων (ΟΕΣΑ) που πρέπει να οργανώσει τους αγώνες (πρόγραμμα, μεταφορές, διαιτησίες, διαμονή, διατροφή κλπ). 

          Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει ότι οι σχολικοί αγώνες είναι συστατικό κομμάτι του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και δικαίωμα των μαθητών που πρέπει με κάθε τρόπο να εξασφαλίζεται η πραγματοποίησή του οργανικά ενταγμένη μέσα στο σχολικό πρόγραμμα και όχι αντιπαραθετικά και διαλυτικά όπως τελικά καταφέρνει στην πράξη με την τακτική του το Υπουργείο Παιδείας. Όλα τα προηγούμενα αναδεικνύουν με τον πιο πειστικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και φυσικά και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και της τοπικής διοίκησης (Δημοτικής και Περιφερειακής) αφού προκειμένου να εξοικονομήσουν κονδύλια η να βάλουν πλάτη για τα ματωμένα πλεονάσματα, υποβαθμίζουν έως ακόμη και καταργούν στην πράξη και αυτό το δικαίωμα της νεολαίας.  Δεν διστάζουν για το σκοπό αυτό να εκθέτουν εκατοντάδες μαθητές σε άμεσο κίνδυνο λόγο των προβληματικών εγκαταστάσεων χωρίς να λαμβάνονται μέτρα . 

          Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εδώ και τώρα απαιτεί:

  •  Να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι σχολικοί αγώνες από το Υπουργείο Παιδείας, να συσταθεί σε επίπεδο Β/θμιας Εκπαίδευσης η ΟΕΣΑ, ακόμη και πριν την έγκριση της χρηματοδότησης και να πραγματοποιηθούν άμεσα, έγκαιρα, απρόσκοπτα για όλα τα σχολεία και με ασφάλεια η Α΄ και η Β΄ φάση των αγώνων αθλοπαιδιών. 
  • Να επισκευαστούν και να συντηρηθούν μία προς μία όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, κλειστές και ανοιχτές, του ερασιτεχνικού και σχολικού αθλητισμού, με ανταπόκριση στον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό.
  • Να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές μπάσκετ – ποδοσφαίρου – πετοσφαίρισης – χειροσφαίρισης – κλειστές αίθουσες γυμναστικής σε όλα τα σχολεία αλλά και σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νομού. 
  • Μελέτη και άμεση υλοποίηση κλειστού γυμναστηρίου για το νέο σχολικό συγκρότημα του «Φαραώ». 
  • Πλήρη εξοπλισμό με όλα τα απαραίτητα όργανα και αθλητικό υλικό σε όλα τα σχολεία. 
  • Η χρήση όλων των αθλητικών χώρων και η λειτουργία τους για το λαό και τα παιδιά του να είναι δωρεάν.

 Όλοι την Παρασκευή 24/11 ώρα 11.30 πμ μπροστά από την Αντιπεριφέρεια, στο Συλλαλητήριο που διοργανώνουν η ΕΛΜΕΚΙ, Σύλλογοι Γονέων  και μαθητικά Συμβούλια, να διεκδικήσουμε :

 Επισκευές όλων των σεισμόπληκτων σχολείων και κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για το ΓΕΛ Ληξουρίου 

Έγκαιρη και ασφαλή πραγματοποίηση των Σχολικών Αγώνων 

 και Σάββατο 25/11 ώρα 6.00μμ. στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα  την κατάσταση των σχολείων της Κεφαλονιάς  

Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας 

Αργοστόλι 22/11/2017 

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕΚΙ

 Ο Πρόεδρος     Μαντζουράτος Δημήτρης       Η Γενική Γραμματέας Ποταμιάνου Σοφία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου