Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Σύσκεψη Περιφερειάρχη με Δημάρχους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύσκεψη Περιφερειάρχη με Δημάρχους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Σύσκεψη εργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και των 11 Δήμων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, μέσω της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης “e:Presence.gov.gr”, με κύριο θέμα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου του Κορονοϊού COVID-19 και την αποτίμηση της σημερινής κατάστασης.
Στην τηλεδιάσκεψη προήδρευσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κρατσα –
Τσαγκαροπούλου, και συμμετείχαν οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη, Λευκάδας Ανδρέας Κτενάς, Κεφαλονιάς & Ιθάκης Σταυρος Τραυλός και Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας & Απασχόλησης Κώστας Ζορμπάς, Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης, Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας Αλέξανδρος Αλεξάκης και

οι Δήμαρχοι Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Υδραίου Μερόπη, Νότιας Κέρκυρας Λέσσης Κωνσταντίνος, Παξών Βλαχόπουλος Σπυρίδων (τηλεφωνικά), Λευκάδας Καλός Χαράλαμπος, Αργοστολίου Μιχαλάτος Θεόφιλος, Ληξουρίου Κατσιβέλης Γεώργιος, Σάμης Μονιάς – Νέτης Γεράσιμος, Μεγανησίου Δάγλας Παύλος και Ιθάκης Στανίτσας Διονύσιος, Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης (τηλεφωνικά), ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ) Αλέξανδρος Παρίσης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Δημητρης Μήλιος. Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης λόγω τεχνικού προβλήματος δεν κατάφερε να συμμετάσχει.
Η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων αφορούσε στις δυνατότητες και αρμοδιότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δημοτικών Αρχών στον αγώνα κατα του κορονοϊού, την έκτακτη βοήθεια από την κυβέρνηση και τον συντονισμό για τη μεγιστοποίση της αποτελεσματικότητας των δράσεων και την χρηματοδότησή τους.
Τονίστηκε η ανάγκη διεκδίκησης για αύξηση των διαθέσιμων πόρων προς τους μικρούς κυρίως Δήμους από την Κυβέρνηση αλλά και άμεση αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ).
Αποφασίστηκε, ακόμα, η συνεργασία για την προετοιμασία προτάσεων ως προς τον αυστηρότερο έλεγχο εισερχόμενων στα νησιά με νόμιμο τρόπο και οι διαδικασίες προστασίας του ντόπιου πληθυσμού. Επίσης, αποφασίστηκε η Περιφέρεια να αναλάβει την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις στην κατάσταση των Περιφερειακών Ενοτήτων στον τομέα της μάχης κατά του κορονοϊού με καθημερινό δελτίο Τύπου.
Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη να υποστηριχθούν οι δομές υγείας σε όλα τα νησιά, ενώ οι Δήμαρχοι δεσμευθηκαν να εισάγουν προς συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια θέμα αναφορικά με την ανάγκη επανασύστασης της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με τη σχετική πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προ της κρίσης του κορονοϊου η Περιφερειακή Αρχή ως προς τον εξοπλισμό των Νοσοκομείων αλλά και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας μέσω προγραμματικής σύμβασης με την 6η ΥΠΕ. Ενημέρωσε, επίσης, για τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης ως προς την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ληφθεί, ενώ συζητήθηκαν τα σχέδια προετοιμασίας για σενάρια αυξημένων αναγκών σε όλα τα επίπεδα σε περίπτωση πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων.
Στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκαν ακόμα θέματα σχετικά με την προετοιμασία της επόμενης ημέρας με την έξοδο από την κρίση του κορονοϊου και αποφασίστηκε η προετοιμασία σχεδίων ανάπτυξης και η συνεχής ανταλλαγή απόψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου