03.12.2009 Ομιλία επί του νομοσχεδίου για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λαμβάνω το λόγο για το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου που συζητάμε σήμερα. Αισθάνομαι πραγματικά ότι με αυτό το άρθρο στο τόσο σημαντικό πρώτο σχέδιο νόμου που έχει φέρει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το επίδομα αλληλεγγύης, που είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής για την αναδιανομή και την κοινωνική αλληλεγγύη, δίνουμε ταυτόχρονα κι ένα πρώτο σημαντικό δείγμα γραφής όσον αφορά την Υγεία, όσον αφορά τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν πάρα πολλά χρόνια τα ζητήματα των γιατρών και των δημοσίων νοσοκομείων.
Και το λέω αυτό, διότι ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής και κατηγορηματικός. Η υγεία, το κοινωνικό κράτος είναι στην καρδιά, όχι απλώς των προτεραιοτήτων μας, αλλά των άμεσων δεσμεύσεών μας.
Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα δημόσια νοσοκομεία είναι κυριολεκτικά δραματική. Το ζείτε ο καθένας και η καθεμιά από εσάς στην περιφέρειά σας. Ζείτε τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκαν με συγκεκριμένες επιλογές τα τελευταία χρόνια, επιλογές υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, επιλογές οι οποίες έχουν φέρει κυριολεκτικά στο «κόκκινο» τα χρέη των νοσοκομείων που ξεπερνούν τα 6.700.000.000 ευρώ, χρέη τα οποία προσπαθούμε από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μέχρι το τέλος του χρόνου, για να εξυγιάνουμε το χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα από την πανδημία της νέας γρίπης.
Σε αυτήν την εκρηκτική κυριολεκτικά κατάσταση, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, ήταν το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όσον αφορά τη λειτουργία των εφημεριών των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Εκεί υπήρχε ένα διπλό πρόβλημα. Αφενός δεν προχώρησαν οι περίφημες προσλήψεις, για τις οποίες τόσος πολύς λόγος είχε γίνει και είχαν υπάρξει δεσμεύσεις, και αφ’ ετέρου υπήρχε νομικό πρόβλημα, για να μπορέσουν ουσιαστικά να καλυφθούν αυτές οι εφημερίες, ενώ βέβαια δεν υπήρχε –και αυτό ήταν και πηγή του προβλήματος- και η πολιτική βούληση να υπάρξει επίλυση του προβλήματος και η οικονομική δέσμευση ότι θα υπάρξει πληρωμή αυτών των εφημεριών. Το αποτέλεσμα ήταν να μη λειτουργούν οι εφημερίες. Ιδιαίτερα τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι σε πλήρες αδιέξοδο. Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν, με πατριωτισμό κυριολεκτικά οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., αλλά τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά.
Κληθήκαμε, λοιπόν, ήδη από τις πρώτες σαράντα πέντε ημέρες, να αντιμετωπίσουμε ριζικά και να λύσουμε αυτόν το γόρδιο δεσμό. Και αυτό κάνουμε. Η διάταξη που συζητάμε σήμερα του άρθρου 6 κάνει ακριβώς αυτά τα πράγματα.
Πρώτα απ’ όλα, έρχεται και αποσυνδέει από το παλιό μισθολόγιο των δικαστικών το πλαφόν των αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών του ιατρικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ. Σπάει το ταμπού με γενναιότητα, πρέπει να πω και να ευχαριστήσω το οικονομικό επιτελείο και τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι έσκυψαν σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και μπορέσαμε να βρούμε λύση σ' αυτό το θέμα.
Συνδέει, λοιπόν, το περίφημο αυτό πλαφόν με το νέο μισθολόγιο των δικαστικών και κάνει μία σημαντικότατη αύξηση μέσα σ' αυτό το πλαίσιο των οικονομικών και δημοσιονομικών δυσκολιών. Για να μιλάμε συγκεκριμένα και με νούμερα, εκεί που το πλαφόν σήμερα ήταν 5.150 ευρώ, αυτήν τη στιγμή γίνεται 6.500 ευρώ. Αυτό είναι μία σαφέστατη αύξηση 1.350 ευρώ σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον, που δείχνει ακριβώς ότι, όταν λέμε ότι η υγεία είναι προτεραιότητα και όταν θέλουμε να στηρίξουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων και τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., το κάνουμε πράξη.
Επιπρόσθετα, επειδή ήδη στην τρέχουσα χρονιά υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα -αναγκάζονταν οι γιατροί είτε να μην πληρώνονται είτε τους καλούσαν να επιστρέφουν πίσω αποζημιώσεις- μπαίνει και η διάταξη της παραγράφου 2, που λέει ότι αυτή η νέα διάταξη για το πλαφόν ισχύει αναδρομικά από 1/1/2009.
Ταυτόχρονα –και εδώ θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο- όσον αφορά το θέμα των προσλήψεων και επειδή και ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος το έθεσε, θέλω να πω ότι όχι μόνο καλύπτουμε την ειλημμένη υποχρέωση, την οποία επιβεβαιώσαμε στην ΟΙΕΝΓΕ για τις δύο χιλιάδες προσλήψεις, αλλά πάμε περαιτέρω. Στην ουσία, με αυτές τις χίλιες εδώ προσλήψεις, που είναι πέραν των οργανικών θέσεων, πάμε για προσλήψεις δύο χιλιάδων ενενήντα τριών νέων γιατρών, μονίμων γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Και επειδή θέλω να είμαι πολύ σαφής, λέμε τα εξής. Αυτήν τη στιγμή προχωρά η πρόσληψη διακοσίων πενήντα ειδικευόμενων γιατρών στο σύστημα. Προχωρούν, όσον αφορά τις οργανικές θέσεις που ήδη υπήρχαν προς κάλυψη, εξακόσιες έξι προκηρύξεις στα νοσοκομεία, τριάντα πέντε θέσεις στο Ε.Κ.Α.Β., εκατόν πενήντα δύο θέσεις στα κέντρα υγείας.
Αυτό άφηνε 907 θέσεις ακόμα για να φτάσουμε στο όριο των 2.000, τις οποίες υπερκαλύπτουμε με αυτήν την πρόβλεψη για 1.000 νέες θέσεις πέραν των οργανικών θέσεων.
Άρα, λοιπόν, με έναν σωστό προγραμματισμό που υποχρεούμαστε πλέον να κάνουμε στα νοσοκομεία –γιατί δεν υπήρχε σωστός προγραμματισμός- με τις νέες προσλήψεις, οι οποίες θα τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα, με τη δυνατότητα να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των γιατρών για τις εφημερίες μέχρι του πλαφόν των 6.500 ευρώ, βάζουμε πραγματικά σε μία νέα λογική και βάση το σύστημα των εφημεριών, πρώτα από όλα για να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα νοσοκομεία μας, αλλά και να μπορούν και οι γιατροί να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Κι εδώ θέλω πραγματικά –και θα το τονίσω αυτό- να σημειώσω ότι έχουμε τη στενότατη συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με όλο το οικονομικό επιτελείο, γιατί πραγματικά μπορούμε, σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία, να φέρνουμε μία τέτοια διάταξη, να την υποστηρίζουμε. Και δείχνει ακριβώς ότι για μας, όταν λέμε ότι στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Υγεία, μπορούμε να το κάνουμε πράξη, ακόμα και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω δύο θέματα ακόμη και να κλείσω με αυτά, κύριε Πρόεδρε. Η διάταξη της παραγράφου 3 που αφορά τις έκτακτες ανάγκες, έρχεται να καλύψει μία πραγματική ανάγκη. Δηλαδή, όταν δυστυχώς στη χώρα μας συμβαίνουν διάφορες καταστροφές, έχουμε την ανάγκη να επιστρατευθεί το προσωπικό του Ε.Σ.Υ., δεν υπήρχε η δυνατότητα να υπάρχει υπερωριακή κάλυψη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που με αυτοθυσία πολλές φορές προσφέρει για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες αυτές. Σ’ αυτήν την περίοδο που δίνουμε τη μάχη για τη δημόσια υγεία, που το προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει πάρει στην πλάτη του το πρόγραμμα των εμβολιασμών και νυχθημερόν πραγματικά στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις ανάγκες. Και πρέπει να σας πω ότι μέχρι χθες ο αριθμός των εμβολιασθέντων έχει φθάσει στις 155.000. Αυτό δείχνει πραγματικά τη συμμετοχή πια του κόσμου, άρα και των αναγκών, να μπορέσει να ανταποκριθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ.. Υπήρχε η ανάγκη να υπάρχει πρόβλεψη υπερωριακής κάλυψης και φυσικά να μην προσμετράται στις συνολικές αποδοχές που αφορά το πλαφόν. Αυτό επιτυγχάνουμε με αυτή τη ρύθμιση. Και αυτό θα είναι και μία ρύθμιση για το μέλλον, για οποιαδήποτε τέτοια ανάγκη προκύψει.
Να κλείσω δε, λέγοντας ότι όπως ήδη έχουμε πει επανειλημμένα, στα δεδουλευμένα ως προς τις εφημερίες του 2009 και αναδρομικά, θα ισχύσει το πλαφόν. Φυσικά και οι πληρωμές προχωρούν. Ήδη, με συνυπογραφή και του Υπουργού Οικονομικών και από το Υπουργείο Υγείας, έχει προχωρήσει η πληρωμή για τις εφημερίες του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Ήταν από τα πρώτα μέτρα που πήραμε μόλις αναλάβαμε την Κυβέρνηση. Έχει προχωρήσει του Νοεμβρίου και βρίσκεται σε τελική φάση και για τον Δεκέμβριο.
Άρα, λοιπόν, με αυτή τη διάταξη, που σας ζητώ να την στηρίξετε, γιατί πραγματικά στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να επιλύουμε τα δομικά προβλήματα, δίνουμε μία ανάσα στο σύστημα, για να μπορούμε να προχωρήσουμε στις βαθύτερες αναγκαίες θεσμικές αλλαγές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και συνολικά για την Υγεία. Σας ευχαριστώ πολύ.»