Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ. ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ. Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΩΡΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ




Στο συνέδριο συνάντησα το φίλο και σύντροφο Νέστωρα Παπαθεοδωράτο, Νομαρχιακό Σύμβουλο στη Νομαρχία Κεφαλονιάς, πρώην μέλος των Ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη δράση και συνεισφορά στην οργάνωση και στο κίνημα, ο οποίος μου έδωσε το παρακάτω κείμενο, (ήταν και η ομιλία του, που δεν κληρώθηκε δυστυχώς για να ακουστεί) με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και το δημοσιεύω με πλήρη ευθύνη.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες.

Οι ετεροδημότες που διαμένουν στο Λεκανοπέδιο και υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ αποτελούσαν συγκροτημένο χώρο μέσα στην οργανωμένη βάση του κινήματος σε επίπεδο Τομεακής Επιτροπής μέχρι το 2004. Επίπεδο, που είχαν κατακτήσει με την συνεχή, συνεπή και αποτελεσματική παρουσία τους από την πρώτη μέρα που κινήθηκαν οι διαδικασίες αυτοοργάνωσης (1974).
Μια πορεία 6500 περίπου μελών που χαρακτηρίσθηκε εντυπωσιακά προσθετική πολλές φορές (δηλώσεις Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη, οργάνων του κινήματος) αφού η συμμετοχή τους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις εκτιμήθηκε σαν καθοριστική συμβολή για το αποτέλεσμα.
Μια πορεία που έχει καταγράψει αξιόλογη συμμετοχή σε πολιτικά, κοινωνικά και κυρίως σε πολιτικά ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αλλά και του κοινωνικού περίγυρου του τόπου κατοικίας τους.
Η αποτελεσματικότητα των οργανώσεων αυτών ανάγκασε όλα τα άλλα κόμματα να ιδρύσουν δικές τους οργανώσεις στα πρότυπα των δικών μας. Το 2004, όπως είναι γνωστό διαλύθηκαν οι οργανώσεις Ετεροδημοτών αιφνιδιαστικά και με τρόπο απαξιωτικό για το χώρο και προσβλητικό για τα μέλη και στη θέση τους φτιάχτηκε το Δίκτυο των Ετεροδημοτών αντίστοιχα με τα Δίκτυα των Χώρων Δουλειάς για το Συνδικαλιστικό με απόφαση του προηγούμενου Συνεδρίου.
Είναι γνωστό σε όλους ότι τα δίκτυα αυτά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, γιατί αυτοί που τα απαρτίζουν συμμετέχουν ως μέλη του κινήματος στις οργανώσεις του τόπου κατοικίας τους.
Η απόδειξη για τον τρόπο απαξίωσης των Δικτύων οδήγησε στην επανασύσταση οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ ισότιμων με τις Δημοτικές οργανώσεις στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα σε αντίθεση με τις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου, να στηθούν κάλπες για την εκλογή Προέδρου και κυρίως να εκλέξουν συνέδρους όπως οι Δημοτικές Οργανώσεις στο σημερινό συνέδριο.
Αυτό ίσχυσε για τις οργανώσεις Χ. Δουλειάς όχι για τις οργανώσεις Ετεροδημοτών. Γιατί;; Αφού στους Ετεροδημότες δίδεται Συνταγματικά το δικαίωμα να ψηφίζουν στους τόπους καταγωγής τους. Δεν μπορεί να τους δώσει το Κίνημα μας την δυνατότητα να οργανωθούν, με στοιχείο κυρίαρχο την καταγωγή τους, στο χώρο που αναγκάσθηκαν να ζουν λόγω της Αθηνοκεντρικής μορφής ανάπτυξης που κυριάρχησε στις προηγούμενες δεκαετίες;; Πάντα έχουν την καρδιά τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους αφού επέλεξαν να ψηφίζουν εκεί.
Σύντροφοι
πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και διορθώνοντας τα να πηγαίνουμε μπροστά. Η αποτίμηση λειτουργίας του Δικτύου Ετεροδημοτών ήταν από ελάχιστη έως αναιμική αφού ένα ικανό σε ποιότητα αλλά και σε αριθμό ανθρώπινο δυναμικό του εσωκομματικού χώρου πετάχτηκε – απονευρώθηκε – αδρανοποιήθηκε έξω από την κομματική λειτουργία, αφού αφαιρέθηκε από αυτό κάθε δυνατότητα συμμετοχής του στον κομματικό του χώρο και μάλιστα για ξεχωριστά ενδιαφέροντα αυτής της ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας του Λεκανοπεδίου.
Σήμερα, αυτοί οι ενεργοί πολίτες συνέχισαν και συνεχίζουν να δημιουργούν μέσα στους συντοπίτικους Συλλόγους που λειτουργούν και συμβάλουν στην πολυπολιτισμική κοινωνική έκφραση.
Σε συλλόγους, που όπως και οι σημερινές συνθήκες δείχνουν θα υφίστανται για πολλά χρόνια. Και αυτό επειδή το μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας δεν συνέβαλε ούτε στον επαναπατρισμό των εγχώριων μεταναστών ούτε στην ανακοπή της πορείας προς τα αστικά κέντρα.
Εμείς αυτοί οι ενεργοί πολίτες, είμαστε τώρα εδώ και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικό μας χώρο, με τη διακριτή παρουσία μας μέσα στην οργανωμένη βάση, όπως την είχαμε κατακτήσει με τους αποτελεσματικούς για το Κίνημα, για την κοινωνία αγώνες μας.

Για αυτό τώρα, εδώ στο Συνέδριο θέτουμε θέμα για επαναλειτουργία Οργανώσεων Ετεροδημοτών σε επίπεδο Τ. Ε., όπως ακριβώς λειτουργούσαν πριν από την κατάργηση τους.

Νέστωρας Παπαθεοδωράτος
Νομαρχιακός Σύμβουλος νομού Κεφαλονιάς
Μέλος ΠΑΣΟΚ
Πρώην μέλος Ετεροδημοτών ΠΑΣΟΚ


Σύντροφε Νέστωρα τι να σχολιάσω; Πιο κάτω υπάρχει και δικός μου προβληματισμός σχετικά με την επιτακτική ανάγκη της επαναλειτουργίας των οργανώσεων των ετεροδημοτών. Στο συνέδριο αυτό δεν ακούστηκε τίποτα σχετικό από κανέναν ομιλητή. Θα ήταν ευκαιρία με την δική σου ομιλία να ακουστεί το πρόβλημα. Αλλά πως ήταν δυνατόν να ακουστούν γνώμες απλών συνέδρων. Πήγαμε στο συνέδριο, για να δούμε και να ακούσουμε, δυστυχώς αυτούς που βλέπουμε και ακούμε κάθε μέρα στα ΜΜΕ.
Αυτούς που στην πλειοψηφία τους ευθύνονται για την σημερινή κατάντια του ΠΑΣΟΚ.
Ανεξάρτητα από αυτό, εμείς επειδή αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ παράλληλα με την Ιδιαίτερη μας Πατρίδα, και επειδή ξέρουμε καλά τη δύναμη των ετεροδημοτών και την προσφορά τους στο κίνημα, με τις δυνάμεις που διαθέτουμε θα παλεύουμε , για να πείσουμε για την επαναλειτουργία της οργάνωσης.

Σπύρος Ματιάτος
Μέλος ΔΟ Αγ. Παρασκευής
Πρώην μέλος Ετεροδημοτών ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου