Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Αντώνης Τρίτσης: Ο Σύγχρονος Κεφαλλονίτης Ριζοσπάστης



Aντώνης Τρίτσης
Ο Σύγχρονος Κεφαλλονίτης Ριζοσπάστης



Ξεκινώντας αυτό το blog θα κάνω μια αναφορά σε ένα μικρό απόσπασμα από την πρώτη ομιλία του αείμνηστου συμπατριώτη μας Αντώνη Τρίτση, στη Βουλή των Ελλήνων, στις 8 Δεκεμβρίου 1981 σαν βουλευτή των νησιών μας Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

«Είναι η πρώτη φορά που ανέρχομαι στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας και αισθάνομαι περηφάνια, τιμή και συγκίνηση. Μάλιστα ιδιαίτερα όταν σκέφτομαι ότι εδώ με έστειλε ένας τόπος που είχε στείλει πριν από μένα τον Ηλία Ζερβό, τον Ιωσήφ Μομφεράτο τους αρχηγούς Ριζοσπάστες του τότε εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Και ακόμη ένα τόπο που γέννησε τον Πλάτωνα Δρακούλη, το Ρόκκο Χοϊδά, το Μαρή Αντύπα. Φιλοδοξία μου με το μικρό μου μπόι μπροστά σ’ αυτούς που ανέφερα να τιμήσω με τη δουλεία μου όσο μπορώ τούτο το τιμημένο σώμα».
Ο Αντώνης Τρίτσης, είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι, κατατάσσεται στους συγχρόνους Ριζοσπάστες. Γιατί ταυτίστηκε μαζί τους, γιατί είχε σαν πρότυπο του το πρωτοπόρο σε αρχές και αξίες κίνημα του Ριζοσπαστισμού, γιατί αγωνιζόταν για τα απαράγραπτα δικαιώματα της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, όπως και οι Ριζοσπάστες.

Οι αρετές του και τα χαρίσματα του αμέτρητα. Κάνοντας τη δημοκρατία τρόπο ζωής του και όχι το μέσο για την ανάδειξη του στο πολιτική ζωή της χώρας, η όλη πορεία του χαρακτηρίζεται από ήθος, αξιοπρέπεια, συνέπεια, ευθύνη, πραγματική ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα, δυναμισμό, τόλμη και οράματα. Τα οράματα του τα βλέπουμε ακόμη και στις μέρες μας να γίνονται πραγματικότητα. Δεν υπολόγιζε ποτέ το πολιτικό κόστος στις αποφάσεις του, κάτι που στους σύγχρονους πολιτικούς έχει καταντήσει μόνιμη φοβία. Και όταν, κατά τη γνώμη του, το 1989 απογοητεύτηκε από την πορεία του ΠΑΣΟΚ, αν και ηγετικό στέλεχος, δεν συμβιβάστηκε για τα οφίτσια, αλλά αντέδρασε δυναμικά και αψήφησε το κόστος της διαγραφής του.

Αναλογίζομαι αν σήμερα ζούσε ο Αντώνης Τρίτσης, θα είχε φθάσει η πολιτική ζωή της χώρας σε αυτή την ατέλειωτη κατρακύλα;

Οι αρετές και τα χαρίσματα του Αντώνη Τρίτση, είναι αυτά που πρέπει να διαθέτει κάθε πολιτικός για να είναι χρήσιμος, αποτελεσματικός και να μην απογοητεύει την κοινωνία που τον επιλέγει. Οι πατριώτες μας Κεφαλλονίτες πολιτικοί, αν και πολλοί από αυτούς δεν του φέρθηκαν όπως θα ταίριαζε, ίσως από πολιτική σκοπιμότητα, πρέπει να βαδίζουν στα χνάρια του συγχρόνου Ριζοσπάστη, αναλογιζόμενοι όπως και αυτός, την βαρεία πολιτική κληρονομιά που κουβαλάνε στις πλάτες τους, λόγω καταγωγής, και που την έχει ανάγκη η Κεφαλονιά και πολιτική ζωή του τόπου γενικότερα.

1 σχόλιο:

  1. Ειναι τυχαιο οτι το ονομα του Αντωνη Τριτση, που ανεξαρτητα πολιτικων ιδεολογιων του καθενος, τιμησε την Κεφαλονια και ποτε δεν σχετιστηκε με οικονομικα σκανδαλα ??? Δεν νομιζω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή