Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

ΑΛΥΓΙΣΤΕΣ ΨΥΧΕΣ - ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΠΑΘΗ


Στις 19 Απριλίου 2008 το απόγευμα στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολυχώρου της Νομαρχίας του Πειραιά πραγματοποιήθηκε μια υπέροχη εκδήλωση με τίτλο «Αλύγιστες ψυχές – πατρίδας πάθη». Η εκδήλωση είχε σκοπό να τιμήσει τους Έλληνες αγωνιστές, που το 1974 πολέμησαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να μην επιτρέψουν την εισβολή των Τούρκων στην Μεγαλόνησο Κύπρο. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι σύλλογοι της Νέας Σμύρνης, Σύλλογος Πολιτισμού «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ», Σωματείο Α.Μ.Ε.Α. «ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ», Σύλλογος Ποντιακού Ελληνισμού «ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», καθώς και το Ελληνοαρμενικό Κέντρο Μελετών και η Οργάνωση Αρμενικού Λαϊκού Κινήματος.
Συντονιστής ήταν το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ» και αρθρογράφος των εφημερίδων ΝΙΚΗ και της τοπικής της Ν. Σμύρνης ΕΠΙΚΑΙΡΑ, Γιώργος Βενετσάνος, ένας άνθρωπος με πολλές ευαισθησίες και με αξιόλογη πολιτική και πολιτιστική κουλτούρα, ο οποίος είχε στις πλάτες του και το στήσιμο όλης αυτής της υπέροχης εκδήλωσης.
Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάβανε: Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Βερύκιου, προβολή της ταινίας «Για να μην ξεχάσουμε ποτέ», Απονομή τιμητικών πλακετών και χαιρετισμός εκπροσώπου Μαχητών της Κύπρου 1974, Απαγγελία από τον ηθοποιό Καζαρτζιάν Χαϊκ, Παραδοσιακούς χορούς του Πόντου και Νησιώτική μουσική και τραγούδια.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων, ο αντινομάρχης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χάρης Πασβαντίδης, πολλοί νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι του Πειραιά και της Νέας Σμύρνης, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Αρμενίας, καθηγητές Πανεπιστημίου Αξιωματικοί, Αρμένιοι μαθητές της Σ. Σ. Ευελπίδων και πλήθος κόσμου.
Συγκίνηση, αγανάκτηση, υπερηφάνεια και θαυμασμός ήταν τα συναισθήματα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν κατά την διάρκεια της απονομής των τιμητικών πλακετών στους Ήρωες της Κύπρου. Προσωπικά σαν Κεφαλλονίτης ένοιωσα μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια όταν στα ονόματα των μαχητών της Κύπρου κλήθηκε να τιμηθεί και να παραλάβει την πλακέτα του ο πατριώτης μας Κεφαλλονίτης από το Ληξούρι κ. Μουρελάτος Α.
Οι οργανωτές είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Μπορεί το επίσημο κράτος να ΞΕΧΝΑ. Υπάρχουν όμως οι απλοί άνθρωποι που κρατούν με χίλιες δυσκολίες ενεργούς τους πολιτιστικούς συλλόγους οι οποίοι ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ. Και με την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης, προτρέπουν το λαό να ΜΗΝ ΞΕΧΝΑ ότι υπάρχει ένα κομμάτι του Ελληνισμού και της Ευρώπης κάτω από Τουρκική κατοχή. Να ΜΗΝ ΞΕΧΝΑ ότι οι αγωνιστές της Κύπρου το 1974 είναι ισάξιοι Ήρωες των αγωνιστών του 1821 και 1940. Και ακόμη, ο Ελληνισμός να ΜΗΝ ΞΕΧΝΑ, ότι ποτέ δεν είχε ούτε θα έχει συμμάχους αλλά μόνος του ενωμένος πρέπει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα του.
Άξιο να αναφερθεί ότι, ένα τεράστιο βήμα για την άμυνα του Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε ΜΟΝΟ από τον Κεφαλονίτη Υπουργό Εθνικής Άμυνας, γνωστό για τα φιλοκυπριακά του αισθήματα Γεράσιμο Αρσένη. Ο Γεράσιμος Αρσένης πραγματοποίησε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου. Με το ιστορικό αυτό δόγμα ανατρέπεται η πολιτική που ίσχυε, από το 1974 που θεωρούσε ότι, δεν ήταν δυνατή η υποστήριξη της Κύπρου έφ’ όσον απειλείται, από τις Ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας. Δηλαδή, από τώρα και στο εξής, αν απειλείται η Κύπρος είναι σαν να απειλείται και η Ελλάδα. Η πανέξυπνη αυτή ενέργεια τοποθετεί για πρώτη φορά την άμυνα της Κύπρου στο ζωτικό χώρο της Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και υλοποιούνται συγκεκριμένα σχέδια στα πλαίσια συντονισμένων αποφάσεων και ενεργειών μεταξύ ΥΕΘΑ και του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου.

Θέλω να ευχαριστήσω, προσωπικά το συντονιστή της εκδήλωσης, Γιώργο Βενετσάνο που μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με καλέσει να βραβεύσω έναν από τους αγωνιστές ήρωες της Κύπρου. Για μένα η στιγμή ήταν μοναδική γιατί ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ όπως δεν πρέπει να ξεχνά κάθε Έλληνας.


Σπύρος Ματιάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου