Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς: Διαμαρτυρία για τις εξώσεις από τα σπίτια του ιδρύματος Βαλλιάνου.


Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Λειβαθούς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς πραγματοποίησε παράσταση στο Δήμαρχο Κεφαλονιάς για να διαμαρτυρηθεί για την προσπάθεια έξωσης φτωχών οικογενειών από τα σπίτια του ιδρύματος Βαλλιάνου. Στην παράσταση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΕΚΚΙ, την ΕΛΜΕ – ΚΙ, τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο, την Ένωση Γονέων. Επίσης, συμμετείχαν
κάτοικοι της περιοχής, συμπολίτης μας με πέντε παιδιά που είναι αυτή τη στιγμή στο δρόμο, οικογένειες που διαμένουν στα σπίτια του ιδρύματος Βαλλιάνου καθώς και ένοικοι των «υπαλληλικών» που καλούνται να τα εγκαταλείψουν λόγω δρομολόγησης ιδιωτικοποίησης της περιοχής από το ΤΑΙΠΕΔ. Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς έκανε γνωστό στο Δήμαρχο τη θέση της ότι δεν πρέπει καμία οικογένεια να βρεθεί στο δρόμο και ότι αποτελεί κρατική ευθύνη η διασφάλιση του δικαιώματος κάθε οικογένειας στη στέγη.
     
     Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κεφαλονιάς και το ίδρυμα Βαλλιάνου, έχουν ευθύνη προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεταστέγαση των δύο οικογενειών σε σπίτια κατάλληλα και δωρεάν, έως ότου αποκτήσουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κάποιο νοίκι. Επιπλέον, απαίτησαν την άμεση λύση στο πρόβλημα στέγης της πολύτεκνης οικογένειας και να μην πεταχτούν όσοι διαμένουν στα «υπαλληλικά» στο δρόμο. Το πρόβλημα της στέγασης γίνεται όλο και πιο έντονο. Καθημερινά και περισσότερες οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ενοίκιο για μια αξιοπρεπή κατοικία. Είναι αδύνατον οικογένειες με τρία ή πέντε μικρά παιδιά, με τους δύο γονιούς ανέργους ή με τον ένα γονιό εργαζόμενο για πέντε ή έξι μήνες το χρόνο, με μισθούς πείνας 480 ευρώ , να μπορούν να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα της στέγασης οξύνεται, και ανάφερε ότι υπάρχει εντολή προς το Δήμο να εκκενωθούν τα δημοσιοϋπαλληλικά σπίτια από τους ενοίκους τους.

     Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ – ΚΙ τόνισε ότι σήμερα μπορεί το ένα από τα τρία σπίτια του ιδρύματος Βαλλιάνου, που έχει ήδη εκκενωθεί, να επιδιορθωθεί και να γίνει άμεσα κατοικήσιμο για κάποιον από τους συναδέλφους που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση. Για τους εκπαιδευτικούς επίσης θα μπορούσε να διατεθεί και το ένα από τα σπίτια που μέχρι πρότινος στέγαζε υπηρεσίες του Δήμου, αφού και τα σπίτια αυτά προορίζονταν για ανάγκες εκπαιδευτικών. Άρα μπορεί να διασφαλιστούν και οι οικογένειες και οι αιτούντες εκπαιδευτικοί. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διακίνηση 300 εκατομμυρίων ευρώ για 62 χιλιάδες οικογένειες που διαβιούν σε ακραία φτώχεια μέσω ΜΚΟ και ιδιωτών, που θα διασπαθίσουν τα κονδύλια για ίδιον όφελος αντί αυτά να διατεθούν για τους συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα, μέσα από την ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών. Τέλος, είπε ότι στα «υπαλληλικά» πρέπει να γίνουν σύγχρονες κατοικίες για το λαό και η περιοχή να μην ιδιωτικοποιηθεί.

     Ο Δήμαρχος αντί να δρομολογήσει οριστική λύση, επικοινώνησε με τη διοίκηση του ιδρύματος προσπαθώντας να δώσει μια νέα προσωρινή παράταση στην υπάρχουσα, παρατείνοντας την αγωνία των δύο οικογενειών. Είπε, ότι προσπαθεί να πάρει και αυτός κάποιο πρόγραμμα για στέγαση και άλλα μέτρα για τους εξαθλιωμένους, όχι με τον τρόπο που το κάνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (μέσω ΜΚΟ, εκκλησίας κλπ) αλλά μέσω των υπηρεσιών του Δήμου. Θεώρησε τελεσίδικη την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για διώξιμο των οικογενειών που απομένουν στα «υπαλληλικά», ενώ δήλωσε σαφέστατα ότι η στέγη δεν μπορεί να διασφαλιστεί για όλους. Κατά τα λοιπά εξέφρασε τη συμπάθειά του για τους φτωχούς και άστεγους συμπολίτες μας.

     Η Επιτροπή Αγώνα έκανε γνωστό στο Δήμαρχο ότι θα επανέλθει μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Αντίστοιχα καθορίστηκε παράσταση την Τετάρτη στις 2:30 μμ στην Περιφέρεια και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς.


Αργοστόλι 16/2/15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου