Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ











ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΚΤΟΣ ΜΑΧΗΣ
(Και θα παραμείνει αν δεν επανιδρυθεί η οργάνωση)

Οργάνωση, είναι μια τυπική δομή, που επιτρέπει την εκμετάλλευση και τον συντονισμό όλων των διαθέσιμων μέσων, για να πετύχουμε το σκοπό μας.

Ένα μεγάλο μέρος της μακροχρόνιας επιτυχίας του ΠΑΣΟΚ οφείλετο στην σωστή του οργάνωση. Δεν ξέρω αν και σήμερα πρέπει να γυρίσουμε ξανά στην παλιά μας δομή. Δηλαδή, στις οργανώσεις γεωγραφικού χώρου (χωριό, συνοικία, μικρή πόλη), στις θεματικές οργανώσεις, και στις οργανώσεις κοινωνικού χώρου. Αν τελικά όμως γίνει κάτι τέτοιο, είναι επιτακτική ανάγκη, να μπουν δικλείδες ασφαλείας για να μην επιτρέπουν σε κανέναν να εκμεταλλεύεται τις οργανώσεις και να τις μετατρέπει σε μαγαζί δικό του, και σε χώρο παζαρέματος.
Κάτι τέτοιο, είχε γίνει και με την οργάνωση των ετεροδημοτών, στην οποία μια ομάδα μικρών και μεσαίων στελεχών του κόμματος όχι μόνο δεν προσέφεραν τίποτε στο κόμμα, αλλά αντιθέτως είχαν καταντήσει υπάλληλοι και συνεργάτες ορισμένων βουλευτών, πολιτευτών ή και υπουργών ακόμη, και αποκεφάλιζαν όποιον δεν πήγαινε με τα νερά τους.

Παρ’ όλα αυτά ,
«Προτείνω να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν ξανά οι οργανώσεις των ετεροδημοτών με νέα πολιτικά χαρακτηριστικά».
Και αυτό δεν είναι πρόταση μόνο δική μου, άλλα πρόταση όλων των Κεφαλλήνιων και Ιθακήσιων Ετεροδημοτών, καθώς και άλλων από όλη την επικράτεια με τους οποίους επικοινώνησα. (Στο σχέδιο δεν διάβασα να υπάρχει κάποια τέτοια πρόταση, η μόνη πρόταση είναι το δίκτυο των ετεροδημοτών).
Ο ρόλος των ετεροδημοτών και η συνεισφορά τους στο κόμμα, έχει υμνηθεί από το αείμνηστο Πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου, στις εκλογές του 1993, όταν τους αποκάλεσε «Τα χελιδόνια της Νίκης», και από τον Κώστα Σημίτη το 2000, στο οριακό αποτέλεσμα που στην πλατεία Κλαυθμώνος δήλωσε μπροστά στα κανάλια ότι, «ΟΙ ετεροδημότες έκριναν το αποτέλεσμα».
Στις εκλογικές αναμετρήσεις που χάσαμε, αν παρατηρήσει κάποιος, όπου η μετακίνηση των ετεροδημοτών ήταν μεγάλη, σαφώς το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Ο Έλληνας είναι από τη φύση του τοπικιστής. Αυτό το δείχνουν οι χιλιάδες πολιτιστικοί σύλλογοι που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο. Κάθε τόπος, κάθε πόλη μεγάλη ή μικρή, και κάθε χωριό της επαρχίας έχει και το Σύλλογο του. Οι Κεφαλλονίτες και οι Θιακοί έχουμε περί τους 50 Συλλόγους, Αδελφότητες και Ενώσεις στο Λεκανοπέδιο, αλλά και έναν ικανό αριθμό σε όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, κα).
Θα μπορούσαμε να είχαμε μεταφέρει τα πολιτικά μας δικαιώματα στην Αθήνα, που ζούμε το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Δεν το θέλουμε. Ζούμε και δουλεύουμε στην Αθήνα με μόνη μας παρηγοριά και ελπίδα ότι μια μέρα θα επιστρέψουμε στις ρίζες μας στον τόπο μας.
Θέλουμε να συμμετέχουμε και μείς στα πολιτικά δρώμενα της ιδιαίτερης μας πατρίδας. Το έχουμε ανάγκη. Ας πούμε ότι, διακατεχόμαστε από τα συναισθήματα των μειονοτήτων.
Θα μπορούσαμε να είμαστε στις οργανώσεις του χώρου εργασίας μας. Δεν το θέλουμε. Δεν το έχουμε ανάγκη. Δεν το νιώθουμε. Εξάλλου στον χώρο εργασίας είναι δυσκολότερο να εκφράσεις τις πολιτικές σου πεποιθήσεις.
Την πρόταση για δημιουργία Μόνο δικτύου ετεροδημοτών δεν την θέλουμε. Καλά είναι και τα δίκτυα, αλλά αφού υπάρχει και η οργάνωση. Αισθανόμαστε ενεργοί πολίτες και επιζητούμε να συμμετέχουμε ενεργά στα όργανα του κόμματος μας. Με τα δίκτυα δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα.
Θα μπορούσαμε να ψηφίζουμε, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, στον τόπο διαμονής μας. Δεν το θέλουμε. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των ετεροδημοτών θέλει να ψηφίζει στον τόπο καταγωγής τους.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου τα είχε αντιληφθεί όλα αυτά και αμέσως μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκαν στη Ζαλόγγου οι πρώτοι Εθνικοτοπικοί Σύνδεσμοι. Ο ρόλος τους αρχικά ήταν να καταγράψουν τους Ετεροδημότες και να δημιουργήσουν μια πολιτική οργάνωση, ενώ θα αναλάμβαναν συγχρόνως την μετακίνηση των ετεροδημοτών, στον τόπο καταγωγής τους, κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις. Με απόφαση του 2ου Συνεδρίου, έγιναν Πολιτικές Οργανώσεις, οι γνωστές οργανώσεις των Ετεροδημοτών, με έδρα την Καποδιστρίου.
Μετά την κατάργησή τους, πολλοί από τους ετεροδημότες του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν να ενταχθούν στις δημοτικές οργανώσεις του τόπου διαμονής τους, εκφράζοντας έτσι την πικρία τους και την αγανάκτηση τους για την κατάργηση τους. Ακόμη, είναι πραγματικότητα, το ότι, πολλοί (και γνωστοί μου) εγκατέλειψαν και το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκαν σε άλλα πολιτικά κόμματα. Επίσης και αυτοί που εντάχθηκαν στις δημοτικές οργανώσεις, του τόπου διαμονής τους, δεν έγιναν απολύτως αποδεκτοί, γιατί δεν ήταν ψηφοφόροι της Αθήνας. Τέλος ένα μεγάλο μέρος συμμετέχει ενεργά σε Πολιτιστικά Σωματεία, και δεν θέλει ούτε καν να ακούσει για πολιτικούς συλλόγους και ειδικότερα για ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.
Μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, η επιμονή του ΠΑΣΟΚ, να μην θέλει να δημιουργήσει ξανά τις οργανώσεις των Ετεροδημοτών, παρά τις πιέσεις που άσκησαν ορισμένοι κατά καιρούς. Ίσως, αυτοί που χειρίζονται το θέμα, να μην έχουν πλήρη και σαφή εικόνα για τον συγκεκριμένο χώρο, την προσφορά του και τις δυνατότητες του. Ή ίσως να μην βολεύει τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Ή και ίσως ακόμη, και θα είναι και πολύ άκομψο, τις προτάσεις να τις κάνουν άτομα που δεν γνωρίζουν την ψυχολογία του ετεροδημότη. Οι ψυχολόγοι του ΠΑΣΟΚ τι λένε για την περίπτωση των ετεροδημοτών;


Η διάλυση των ετεροδημοτών είχε σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο δυναμικό κομμάτι του κινήματος να βρίσκεται εκτός μάχης. Και θα συνεχίσει να παραμένει εκτός μάχης αν δεν επανιδρυθεί η οργάνωση. Αισθανόμαστε ότι το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο αγωνιστήκαμε και αφιερώσαμε τα καλύτερα μας χρόνια, μας πέταξε στην άκρη, μας παρόπλισε για να μας χρησιμοποιεί Μονό στην ανάγκη, Μόνο στις εκλογές. Αυτό δεν το θέλουμε. Οι Ετεροδημότες έχουμε ανάγκη την επανίδρυση της οργάνωσης. Το επιζητούμε από την ημέρα που καταργήθηκαν.

Και για βαδίσουμε σύμφωνα με τον ορισμό της οργάνωσης, όπως τον έδωσα στην αρχή, πρέπει η δομή μας να είναι τέτοια που να εκμεταλλευόμαστε όλα τα διαθέσιμα μέσα, για να πετύχουμε το σκοπό μας. Ένα μέσο είναι και οι ετεροδημότες. Αφού το έχουμε και με πολύ δυναμική παρουσία μάλιστα, γιατί το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο;

Σπύρος Ματιάτος
Μέλος ΔΟ ΠΑΣΟΚ Αγ. Παρασκευής
Πρώην Μέλος ΠΑΣΟΚ Ετεροδημοτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου