Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Καμπαναριό Αγίου Γερασίμου Σπαρτιών - Ένα Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο έτοιμο να καταρρεύση.


Στο χωριό Σπαρτιά της Λειβαθούς η μανία του εγκέλαδου το 1953, σεβάστηκε το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γερασίμου, το οποίο χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας. Ένα πέτρινο πανάρχαιο καμπαναριό Μαλτέζικου τύπου που μέρα με τη μέρα κινδυνεύει να καταρρεύσει
ακόμη και από έναν συνηθισμένο, για το νησί μας, μικρό σεισμό.

Μετά από ενέργειες της τότε Κοινότητας Σπαρτιών, προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το καμπαναριό χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με την Β1 /Φ.31/27829/726/8.8.88 Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 665/Β/9.9.88, «επειδή ανήκει σε μια κατηγορία έργων από τα πλέον ενδιαφέροντα της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Κεφαλονιάς και είναι από τα λίγα που έχουν διασωθεί από τους σεισμούς». Επίσης το ΥΠΠΟ με έγγραφο του, στις 5-10-1988, προς την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Πάτρας, ζητούσε να μεριμνούν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους για την ασφάλεια του μνημείου.

Πρόσφατα ο Δήμαρχος Λειβαθούς με επιστολή του προς το ΥΠΠΟ Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ζητά να «περισωθεί το καμπαναριό ώστε να μη χαθούν τα στοιχεία κατασκευής του που το κατατάσσουν στα ιδιαίτερα μνημεία του χωριού». Μελέτη για τη συντήρησή του υπάρχει από αρχιτέκτονα στο ΥΠΠΟ.







Οι υπεύθυνοι του πολιτισμού, 21 χρόνια τώρα, δεν δείχνουν την παραμικρή ευαισθησία στο σημαντικό αυτό μνημείο. Ένα μνημείο που δεν ανήκει μόνο στο ΔΔ Σπαρτιών ή στο Δήμο Λειβαθούς, ή στην Κεφαλλονιά, αλλά ανήκει στα Ιστορικά μνημεία της Ελλάδας.
Ο εγκέλαδος το σεβάστηκε αρκετές φορές ως τώρα. Έδωσε αρκετά χρονικά περιθώρια για να το σεβαστούν και οι άνθρωποι. Πόσο θα μας κάνει τη χάρη;. Οι μελέτες και τα έγγραφα δεν έχουν καμία αξία αν δεν υλοποιούνται. Και αν δεν υλοποιηθούν άμεσα πολύ φοβάμαι ότι το Ιστορικό Διατηρητέο κατά τα άλλα Μνημείο θα διατηρείται στη μνήμη μας και μόνο.
Έκκληση προς το ΥΠΠΟ και στο Βουλευτή των Νησιών μας, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Λειβαθούς πάνω στην οποία διατυπώνεται το αίτημα όλων των κατοίκων της Κεφαλλονιάς, για την συντήρηση και διάσωση του Ιστορικού αυτού Μνημείου.

Σπύρος Ματιάτος
Αξιωματικός εα
Αντιπρόεδρος Κεφαλληνιακής Ένωσης Χαλανδρίου
Αναπ. Γ.Γ Συνδέσμου Συνεργασίας Μελών ΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου