Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

ΕΡΩΤΗΣH: Έλλειψη Ανταλλακτικών - Μειωμένη Επιχειρησιακή Ετοιμότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη Ευάγγελο

Θέμα: Έλλειψη Ανταλλακτικών – Μειωμένη Επιχειρησιακή Ετοιμότητα.

Είναι γνωστό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις απαιτείται να έχουν τα προβλεπόμενα αποθέματα ανταλλακτικών για τα μέσα και υλικά που διαθέτουν, ώστε να βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και να εκπληρώνουν σε μικρό χρόνο τις επιχειρησιακές αποστολές τους αλλά και αυτές που επιβάλλονται από τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Είναι επίσης γνωστό ότι η διατήρηση οπλικών συστημάτων χωρίς τα απαιτούμενα ανταλλακτικά και χωρίς εξασφάλιση τεχνικής υποστήριξης όχι μόνο δεν συμβάλλει στη αμυντική ικανότητα αλλά δημιουργεί επικίνδυνες ψευδαισθήσεις και δυναμιτίζει την αμυντική επάρκεια της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ φρόντιζε να εξασφαλίζει επαρκή αποθέματα και ροή ανταλλακτικών ώστε τα μέσα να είναι συντηρημένα και αξιόπιστα στην εκτέλεση της αποστολής τους. Δυστυχώς, τα υπάρχοντα αποθέματα εξαντλήθηκαν χωρίς η κυβέρνηση της Ν.Δ. να φροντίσει να τα αναπληρώσει, με αποτέλεσμα κύρια μέσα και υλικά να βρεθούν σε ακινησία, σε μεγάλο ποσοστό και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συντήρησής τους.

Το στρεβλό νομοθετικό πλαίσιο (ν. 3433/06) και η μη διάθεση χρημάτων έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό κύριων οπλικών συστημάτων και μέσων μεταφοράς (παλαιά και καινούργια) σε ακινησία, όπως εξάλλου παραδέχτηκαν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων κατά τη διάρκεια επίσκεψης της υπεύθυνης του τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στις φρεγάτες, που αποτελούν τις κύριες και μεγαλύτερες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και όπου σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφέρονται ανταλλακτικά από το ένα πλοίο στο άλλο (κανιβαλισμός) για να διατηρηθούν ορισμένα σε διαθεσιμότητα, στα αποβατικά-αερόστρωμνα τύπου ZUBR, στα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Μ-113 (ακόμη και σε ακριτικές περιοχές), στα μεταφορικά ελικόπτερα και σε ορισμένους τύπους μαχητικών αεροσκαφών.

Χαρακτηριστικό δείγμα των προβλημάτων είναι το πρόσφατο σοβαρό συμβάν, που παρουσιάσθηκε σε κινητήρα ελικοπτέρου CHINOOK την 24η Ιουλίου ’08 και το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των προβλημάτων της Αεροπορίας Στρατού έχουν γίνει πολλαπλές ερωτήσεις χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Με την ερώτησή μας της 31/3/08, σας είχαμε τονίσει ότι ΄΄Η έλλειψη ανταλλακτικών και η εφαρμογή σε μεγάλο πλέον ποσοστό της διαδικασίας του «κανιβαλισμού» των ελικοπτέρων έχει ξεπεράσει κάθε όριο΄΄.

Παράλληλα, το ισχύον σύστημα συντήρησης, ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς, δεν έχει προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων μέσων που αγοράσθηκαν. Λειτουργεί με πολλαπλά επίπεδα, παλιά οργάνωση, γραφειοκρατία, μικρομονάδες και προσωπικό που καλείται να γνωρίζει και να επισκευάζει κάθε υλικό και μέσο.

Όταν κατατέθηκε το ΕΜΠΑΕ το 2006, η Κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελούσε η υποστήριξη, ανακατασκευή, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υπαρχόντων εν υπηρεσία συστημάτων (κατά συνέπεια και η προμήθεια των απαραίτητων ανταλλακτικών-εφοδίων) και η πλήρης αξιοποίηση των εν υπηρεσία συστημάτων ώστε να συνεισφέρουν το μέγιστο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους.
Αντί αυτού οι αρμόδιοι στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι τα κονδύλια που προορίζονταν για ανταλλακτικά ήταν τα πρώτα που περικόπηκαν για να δημιουργηθούν νέα στρατόπεδα για ρουσφετολογικούς σκοπούς ή για να μειωθούν οι δαπάνες.




Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πιστεύετε ότι η μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να διατηρηθεί μόνο με την αγορά νέων υλικών και την σημαντική περικοπή των κονδυλίων που προορίζονται για ανταλλακτικά και συντήρηση;
Πιστεύετε ότι ο ισχύον νόμος (ν. 3433/06) εξυπηρετεί τη διαδικασία προμήθειας ανταλλακτικών ;
Πόσα κύρια οπλικά συστήματα (φρεγάτες, αποβατικά Zubr, τεθωρακισμένα οχήματα Μ-113, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα) είναι ακίνητα επί μακρό χρόνο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών;
Υπάρχει σχεδίαση για αλλαγή του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας και ειδικά της συντήρησης στο Στρατό Ξηράς;
Εξετάζεται η συμπλήρωση των κενών του τεχνικού προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού;
Πώς αξιολογήθηκε το τελευταίο σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάσθηκε στο ελικόπτερο Chinook και γιατί έγινε προσπάθεια απόκρυψής του;

Αθήνα, 29 Ιουλίου 2008
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βάσω Παπανδρέου


Βασίλης Οικονόμου


Αλέξανδρος Αθανασιάδης


Μιχάλης Καρχιμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου