Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΚΟΥ ΚΟΤΣΙΛΙΝΗ ΣΤΗ ΣΑΜΗ


Σε μια πολύ μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση μίλησε τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου ο υποψήφιος Δήμαρχος Κεφαλονιάς Μάρκος Κοτσιλίνης, στο Δημοτικό Σχολείο Σάμης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης, Νομάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης Διονύσης Γεωργάτος, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός, υποψήφιοι του Συνδυασμού μας «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» καθώς και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον Συνδυασμό του Ηλία Μπεριάτου «ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ».


Η ομιλία είχε ως εξής


Φίλες και Φίλοι από το Πυργί, τα Γριζάτα, τα Χαλιωτάτα, τα Πουλάτα, τον Καραβόμμυλο.

Αγαπητοί κοντοχωριανοί της Σάμης!
Έξι μέρες πριν τη μεγάλη μάχη των εκλογών της 7ης Νοέμβρη, βρίσκομαι μπροστά σας μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου.
Βρισκόμαστε μπροστά σας και σας κοιτάμε στα μάτια γιατί θέλουμε να μιλήσουμε στις καρδιές σας.
Να σας πούμε πράγματα απλά και αληθινά, όχι φανφάρες, υποσχέσεις, ψέματα που μπορεί να χαϊδεύουν τα αυτιά σας αλλά αργά ή γρήγορα μαυρίζουν τις ψυχές σας.
Γνωρίζω πως βρίσκομαι σε έναν τόπο που η ιστορία του είναι θαυμαστή.
Τη Σάμη τη νιώθω σα δικό μου χωριό, σαν τη δική μου πόλη. Για μας τους Πυλαρινούς, όταν μεγαλώναμε ήταν μια ευχάριστη προσμονή να δούμε την ωραία Σάμη, να περπατήσουμε στους δρόμους, να δούμε τα μαγαζιά της, να μιλήσουμε με τους ανοιχτόκαρδους κατοίκους της.

Η Σάμη είναι χαραγμένη στη καρδιά μας γιατί εδώ, στο γυμνάσιό της περάσαμε τους εφηβικούς καημούς, εδώ δέσαμε τα όνειρά μας, εδώ χαρήκαμε και πονέσαμε σε εκείνη την ηλικία που οι αναμνήσεις της ποτέ δεν ξεχνιούνται. Γι αυτό η Σάμη είτε το θέλουμε είτε είναι μέσα μας, τη κουβαλάμε παντού όπως κουβαλάμε τα όνειρα των σχολικών μας χρόνων..
Μα και όταν μεγαλώσαμε και φεύγαμε από τα χωριά μας για να σπουδάσουμε, πάλι η Σάμη είναι που μας σημάδευε. Αυτή η πόλη με την ωραία ρυμοτομία, τα ωραία σπίτια, ήτανε η τελευταία εικόνα του νησιού μας και των δικών μας, που αφήναμε πίσω μας.
Και όταν γυρίζαμε για τις διακοπές, πάλι η Σάμη ήταν η πρώτη εικόνα που συναντούσαμε. Ανυπομονούσαμε να φθάσουμε στην Κεφαλονιά, να πατήσουμε πρώτα στη Σάμη. Το λιμάνι της Σάμης είναι ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μας. Τα καϊκια του λιμανιού, οι βάρκες του, το φέρυ που πηγαινοφέρνει τις ελπίδες μας, τις προσδοκίες μας. Οι πολύβουοι θόρυβοι του καραβιού, τα μανουβραρίσματα, οι φωνές των ανθρώπων του λιμανιού είναι μαζί μας, είναι μέσα μας.
Όταν μεγαλώσαμε ακόμη περισσότερο και η ζωή μας έφερε σε μία άλλη στροφή της, τότε δηλαδή που ταυτίσαμε την ύπαρξή μας με τους κοινωνικούς αγώνες, πάλι η Σάμη βρισκόταν στο επίκεντρο. Η δημοκρατική Σάμη με τα όμορφα, υπερήφανα, δημοκρατικά χωριά, ήτανε καθοριστικά στηρίγματα στους δύσκολους αγώνες που δίναμε όλα αυτά τα χρόνια.
Ξέρω επίσης πως αυτός ο ιδιαίτερος τόπος είναι ξεχωριστός γιατί η ιστορία του, ο πολιτισμός του, οι παραδόσεις, τα έθιμά του, οι θρύλοι του, χάνονται πίσω στους αιώνες αποτελώντας έτσι ένα απαράμιλλο στολίδι της ιστορίας της Κεφαλονιάς και της Ελλάδας.
Για όλα αυτά και πολλά άλλα, που νιώθω και αισθάνομαι στέκομαι με τιμή και ευθύνη ενώπιών σας, να σας εκφράσω τις απόψεις μας χωρίς φιοριτούρες και περικοκλάδες.
Σε αυτή την πορεία μέχρι τις εκλογές καλέσαμε τους άλλους υποψήφιους να κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δημόσια συζήτηση για τα προγράμματά μας, ενώπιόν σας.
Δυστυχώς απέφυγαν και σαμποτάρισαν αυτόν τον διάλογο.
Βρισκόμαστε εδώ και πολλά χρόνια σε μια διαρκή προσπάθεια. Μαζί, εσείς κι εμείς έχουμε δώσει πολλές μάχες. Πάντα δίπλα ο ένας στον άλλο. Πολλά χρόνια η πορεία που χαράξαμε είναι κοινή και ο στόχος μας ένας και μοναδικός:
Να πάμε μπροστά την Κεφαλονιά μας!
Δώσαμε τη ζωή μας, ξοδέψαμε τις δυνάμεις μας γι’ αυτό το σκοπό!
Είμαστε εδώ λοιπόν, για άλλον έναν αγώνα, μια νέα προσπάθεια. Σας θέλουμε κοντά μας.

Μαζί θα δώσουμε και αυτή τη μάχη. Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε σίγουροι πως θα πετύχουμε. Η δική σας σημερινή παρουσία είναι μοναδική εγγύηση. Γι΄ αυτό σας ευχαριστούμε εγώ και ο συνδυασμός μου για τη παρουσία σας και τη συμμετοχή σας.
Η πολιτική – κοινωνική – οικονομική συγκυρία για τη χώρα και το νησί μας είναι εξαιρετικά άσχημη. Για πρώτη φορά δίνουμε μια εκλογική μάχη σε ένα τόσο αντίξοο Περιβάλλον. Δυσκολίες που σωρεύτηκαν στο τόπο από μια αλόγιστη παλαιοκομματική διακυβέρνηση, ζητούν την επίλυσή τους.
Έχουμε επίγνωση πως η πολύπλευρη κρίση δημιουργεί αναχώματα στην πολιτική συμμετοχή. Γνωρίζουμε πως αυτό που σας ζητάμε, τη δική σας συνδρομή στη κοινή προσπάθεια, σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει, από ότι προηγούμενες φορές. Όμως ΜΟΝΟ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πετύχουμε. Μόνος ο καθένας μας είναι αδύναμος.
Σας ζητάμε τη συμμετοχή και τη βοήθεια σας. Θέλουμε τη Σάμη στο πλευρό μας.
Σας το ζητάμε ευθέως, γιατί δεν το κάνουμε για το προσωπικό μας όφελος. Έχουμε αποδείξει στους κοινούς μας αγώνες πως πάντα αποβλέπουμε στη κοινή υπόθεση και πάντα την υπηρετούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Μαζί θα πάμε, μαζί θα νικήσουμε!
Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι η μέγιστη διοικητική τομή στο νεοελληνικό κράτος. Μπορεί και πρέπει να αλλάξει όλα τα δεδομένα της κοινωνίας, ιδιαιτέρως των τοπικών κοινωνιών της Ελληνικής Περιφέρειας.
Είναι λογικό ότι αυτό το θεσμό, ιδίως στα πρώτα του βήματα μπορεί να τον υπηρετήσει καλύτερα όποιος πιστεύει σε αυτόν. Όποιος είναι υπέρ και όχι εναντίον. Η νέα εποχή απαιτεί ΓΝΩΣΕΙΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Είναι βέβαιο ότι λογικές και πολιτικές της περασμένης 40ετίας, εμπόριο ελπίδας και ανέξοδες υποσχέσεις για τα πάντα, στη σημερινή εποχή είναι όχι μόνο ανεδαφικές αλλά και επικίνδυνες.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος στο σημείο αυτό. Το απόλυτο ξεχαρβάλωμα του κράτους είναι άμεση συνέπεια τέτοιων αντιλήψεων. Ο παλαιοκομματισμός και η διαφθορά διέλυσαν τα πάντα, ροκάνισαν την αξιοπιστία, βαράθρωσαν την ανταγωνιστικότητα, δηλητηρίασαν τη συνείδηση του μέσου πολίτη. Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναεμφανιστούν τέτοια φαινόμενα παραλυσίας και εκμαυλισμού.

Οι αρχές μας είναι:
Η αξιοκρατία και όχι ο κομματισμός.
Η πραγματική πολιτική και όχι οι φανφάρες.
Η πολλή δουλειά και όχι οι υποσχέσεις και η ρουσφετολογία.
Η εντιμότητα και η διαφάνεια.
Στη νέα μου προσπάθεια έχω τη τιμή να με εμπιστεύονται και να στελεχώνουν τον συνδυασμό μου άτομα με ιδέες και γνώσεις, με πολύχρονη δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και νέοι άνθρωποι, επιστήμονες και επαγγελματίες.
Στο σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες, προοπτικές και νέες αρμοδιότητες που αποκτούν οι Δήμοι που ταυτίζονται με τα όρια ενός νησιού. Σ’ αυτήν την ενότητα ανήκει η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Αποφεύγουμε τα κούφια και μεγάλα λόγια γιατί φιλοδοξούμε ότι υποσχεθούμε να το πραγματοποιήσουμε. Η μέχρι σήμερα πορεία μας αποτελεί την παρακαταθήκη των υποσχέσεων και δεσμεύσεών μας: Όραμά μας είναι η λειτουργία ενός σύγχρονου Δήμου:
• Που θα είναι καθημερινά δίπλα στους πολίτες του από άκρη σε άκρη του νησιού μας.
• Που θα είναι ΕΚΕΙ στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα.
• Που θα συνδέεται και θα εξυπηρετεί τον κάθε Κεφαλονίτη όπου γης
.
Η αρμονική ανάπτυξη του νησιού αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο. Στις επιλογές μας κυριαρχούν οι τομείς:
Της Κοινωνικής Συνοχής
Του Περιβάλλοντος και της Χωροταξίας
Των Υποδομών Του Πολιτισμού
Της Στήριξης της Επιχειρηματικής Δράσης

Ο νέος Δήμος πρέπει να οργανωθεί με άριστο τρόπο. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται:
Σύγχρονο Οργανόγραμμα.
Αξιοποίηση – επιμόρφωση στελεχιακού δυναμικού.
Συνεργασία – ένταξη νέων ειδικοτήτων επιστημονικού προσωπικού.

Αυτό επιτυγχάνεται με εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων ώστε να διασφαλίζεται:

α) Η εξυπηρέτηση του Πολίτη σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Έτσι ενισχύονται τα τοπικά ΚΕΠ, αναπτύσσονται καινούρια και ενεργοποιείται ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ.
β) Η αξιοποίηση και η ένταξη του υφιστάμενου υπαλληλικού προσωπικού γίνεται με τρόπο που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις τοπικές συνθήκες.
γ) Η αξιοποίηση του προγράμματος «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ».
δ) Ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου πρέπει να πείθει και τον πλέον δύσπιστο πολίτη ότι οι οικονομικές συναλλαγές του γίνονται με απόλυτα διάφανο τρόπο: Κάθε απόφαση που συνεπάγεται δαπάνη αναρτάται στο διαδίκτυο, ο έλεγχος των οικονομικών γίνεται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών.

Η ενδυνάμωση όλων των περιοχών της Κεφαλονιάς είναι ο στόχος της οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου.
Η σωστή οργάνωση του νέου δήμου είναι το μεγάλο στοίχημα. Η οργάνωση θέλει πίστη, γνώση, πολύ δουλειά, ατέλειωτη δουλειά. Δεν μπορεί να γίνει με φανφάρες και ψευτοδιλήματα . Αυτά θα επιφέρουν την αυτόματη διάλυση του δήμου.


Κάθε γωνιά του νησιού μας έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, τη δική της γνωστή και άγνωστη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά: σπήλαια, υγρότοπους, παραλίες, πεδιάδες και κοιλάδες, μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, αρχαία και νεότερα μνημεία, κάστρα, μουσεία, εκκλησιές και μοναστήρια.


Σχεδιάζουμε:

Να δημιουργήσουμε προγράμματα για νέους και ενήλικες με στόχο να γνωρίσουν τις φυσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες του νησιού μας.
Να συνεχίσουμε το πρόγραμμα «Οι Μαθητές της Ελλάδας Ταξιδεύουν στην Κεφαλονιά», που εφαρμόζει με επιτυχία η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης. Με το πρόγραμμα αυτό δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα με εκατοντάδες μαθητές πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στις φυσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες (σπήλαια, αιολικά πάρκα, Αίνο, μνημεία κ.λπ) κυρίως από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο, μήνες «νεκρής» τουριστικής περιόδου.
Η προστασία και η ανάδειξη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της Κεφαλονιάς (αρχαιολογικοί χώροι, Αίνος, κλπ) με την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, όπως π.χ. του θρησκευτικού τουρισμού με σημείο αναφοράς τα μοναστήρια του νησιού κλπ.
Ο Αίνος, το Μεγάλο Βουνό της Κεφαλονιάς με τους θρύλους και τις παραδόσεις του, σήμερα μαζί με το Ρούδι αποτελεί τον Εθνικό μας Δρυμό που χαρακτηρίζεται από τα κεφαλονίτικα έλατα, τα ενδημικά φυτά (τα φυτά που φυτρώνουν μόνο στον Αίνο και πουθενά αλλού στον κόσμο), την πανίδα και την ορνιθοπανίδα, τα ζώα και τα πουλιά. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών είναι δεμένοι με την ιστορία και τις παραδόσεις του.
Σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού θα έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων του. Καμία διαχείριση του Αίνου δεν θα γίνει χωρίς τους κατοίκους των γύρω χωριών.

Παράλληλα στοχεύουμε στη λειτουργία μιας Ενιαίας Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης με την οποία διασφαλίζεται η ορθολογική λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών.
Απαιτείται η ολοκλήρωση των αποχετεύσεων Αργοστολίου και Παλικής. Η ολοκλήρωση της αποχέτευσης της Σκάλας, η κατασκευή της αποχέτευσης Πόρου και η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Πόρου - Σκάλας. Επίσης η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών στη Λειβαθώ, το Φισκάρδο, την Αγία Ευφημία.

Στόχος μας:
Η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση των τουριστικών περιοχών.
Η λειτουργία μέχρι σήμερα της Διαδημοτικής Επιχείρησης έχει χαρακτηριστεί πρωτοπόρα για όλη την Ελλάδα. Προτεραιότητά μας η περαιτέρω βελτίωση του συστήματος περισυλλογής οργανικών απορριμμάτων, ο εκσυγχρονισμός του ΧΥΤΑ, η πλήρης εξάλειψη των ανεξέλεγκτων χωματερών και η συνέχιση και επέκταση του προγράμματος Ανακύκλωσης. Η κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ αποτελεί μεγάλη επιτυχία και πρέπει να λειτουργήσει ολοκληρωμένα.
Η εφαρμογή Ενιαίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που επιτέλους πρέπει να διαμορφωθεί για το σύνολο του Νησιού μας, διασφαλίζει την Ορθολογική Αξιοποίηση του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος.

Αυτό επιτυγχάνεται με τις εξής πρωτοβουλίες:
α) Εφαρμογή Επέκτασης Σχεδίου οικισμών που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης αλλά και νέες εφαρμογές.
β) Εκπόνηση Σχεδίων Οικιστικής Ανάπτυξης σε κάθε Δημοτική Ενότητα.
γ) Οργάνωση τεχνικών υπηρεσιών Δήμου ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία εφαρμογές των Πολεοδομικών Σχεδίων.
Η Κεφαλονιά του σήμερα ασφαλώς και δεν έχει σχέση με την κατάσταση που υπήρχε προ 20ετίας. Έχουν αναπτυχθεί και κατασκευαστεί σημαντικά έργα υποδομών σε όλους τους τομείς (οδοποιίες, μεταφορές, κτίρια, αγροτικές εγκαταστάσεις κ.α).
Όμως σχεδιάζοντας τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για το νησί μας, οφείλουμε να διαμορφώσουμε με τρόπο αποτελεσματικό τις υποδομές μας έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της τεχνολογίας και των αυξημένων απαιτήσεων της κοινωνίας.
Αυτό σημαίνει ότι ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ κάθε πηγή και δυνατότητα χρηματοδότησης απ’ όπου κι αν προέρχονται. Αξιοποιούμε Εθνικά και κυρίως Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Οι Γεωργοί και Κτηνοτρόφοι του νησιού μας πρέπει να αισθανθούν το Δήμο δίπλα τους και να αντιληφθούν ότι η συνεργασία μαζί τους ωφελεί περισσότερο τους ίδιους. Η αξιοποίηση και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ κ.α) σε ανάπτυξη προγραμμάτων για τον Τουρισμό και αξιοποίηση παραγωγικών πηγών του νησιού μας είναι ευπρόσδεκτη με δύο όμως βασικές προϋποθέσεις:

α) κάθε ιδιωτική επένδυση γίνεται με διαφάνεια και
β) είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αειφορία.
Η δημιουργία σωστής υποδομής προϋποθέτει την κατασκευή έργων μεγάλης εμβέλειας και χρηστικότητας όπως:
Σύγχρονη λειτουργία Λιμανιών με τη δημιουργία Χώρων Υποδοχής. Προτεραιότητά μας είναι η ορθολογική αξιοποίηση, λειτουργία και προβολή των υφιστάμενων τουριστικών αγκυροβολίων αλλά και η κατασκευή νέων. Η διακίνηση τουριστών μέσω κρουαζιέρας απαιτεί τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα σημεία προσέγγισης.
Οδικό δίκτυο στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συντήρηση και συμπλήρωσή του με σωστή σήμανση και οδική ενημέρωση.
Κατασκευή νέων χρηστικών οδικών αξόνων σε κάθε περιοχή έτσι ώστε αφενός να διευκολύνεται η μετακίνηση πολιτών αφετέρου να μειώνονται οι αποστάσεις μεταξύ περιοχών και κυρίως με την πρωτεύουσα του νησιού.
Δημιουργία μικρών αλλά σημαντικών Αλιευτικών Καταφυγίων που αναπτύσσουν και διευκολύνουν την αλιεία.
Ορθολογική Λειτουργία αλλά και ανάπτυξη νέων Τουριστικών Αγκυροβολίων.
Ιδιαίτερη μέριμνα στη συντήρηση του Αγροτικού Δικτύου.

Ο Τουρισμός είναι ο τομέας που στηρίζει την τοπική οικονομία και κινητοποιεί τον αγροτικό και το μεταποιητικό κλάδο της.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου πρέπει να προβάλλει το νησί ως προορισμό με ιδιαίτερο φυσικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και χαμηλό κόστος για τον επισκέπτη τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.
Έκδοση σύγχρονου υλικού προβολής του νησιού μας σε πολλές γλώσσες.
Δημιουργία Τουριστικού Γραφείου Ενημέρωσης σε κάθε περιοχή για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών στους επισκέπτες.
Η προσπάθεια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού εντάσσεται σε κοινό προγραμματισμό.
Το νησί μας στερείται υποδομών που θα έδιναν τη δυνατότητα πραγματοποίησης διεθνούς εμβέλειας συνεδρίων, συμποσίων κλπ. Η υλοποίηση του συνεδριακού κέντρου πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα.
Δημιουργία πρόσβασης για ΑΜΕΑ σε όλες τις οργανωμένες παραλίες και τα αξιοθέατα του νησιού.

Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα:
Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων του Δήμου μας, με την εξασφάλιση ευκαιριών κατάρτισης και δια βίου μάθησης, την συμβουλευτική και υποστηρικτική εργασία σε θέματα που σχετίζονται με την παραβατικότητα και την ουσιοεξάρτηση και άλλα θέματα που τους αφορούν,
- με πρωτοβουλίες και δράσεις προώθησης στην απασχόληση,
- με ευκαιρίες και δυνατότητες για την ενεργό συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Στην υποστήριξη των άνεργων και εργαζόμενων γυναικών, με δράσεις κατάρτισης, συμβουλευτικής, προώθησης της απασχόλησης και ανάπτυξης των υποδομών φροντίδας των βρεφών και των νηπίων, ώστε να διευκολύνεται η ζωή της εργαζόμενης μητέρας.
Στην υποστήριξη των συμπολιτών μας που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, με πρωτοβουλίες που προάγουν την κοινωνική αλληλεγγύη, όπως είναι η τράπεζα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Στην ανάληψη πρωτοβουλιών και υποστήριξη υπαρχουσών δράσεων που στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως είναι τα άτομα με αναπηρίες, οι τσιγγάνοι κλπ.
Οι οικονομικοί μετανάστες είναι ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Η συνεργασία μαζί τους είναι απαραίτητη για προφανείς κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς λόγους.
Στην αναδιοργάνωση και βελτίωση των υπηρεσιών του νέου Δήμου για τους ηλικιωμένους και την επέκταση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, με στόχο την κάλυψη των αναγκών κάθε ηλικιωμένου και μοναχικού συμπολίτη μας ακόμη και στην πιο απομονωμένη περιοχή του νέου Δήμου.
Θα εφαρμοστεί ο θεσμός του Δημοτικού Ανταποκριτή για εξυπηρέτηση των πολιτών στο σπίτι τους.
Στην συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς για τον καλύτερο συντονισμό και από κοινού αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.
Κύρια φροντίδα μας η εκπαίδευση των νέων και των ενηλίκων του τόπου μας. Σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες, οι μαθητές μας θα αποκτήσουν σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, στο πνεύμα της εκπαίδευσης του 21ου αιώνα.

Ο πολιτισμός αποτελεί έκφραση ζωής του ανθρώπου και σύνθετο σύνολο που περιλαμβάνει τη γνώση, την πίστη, την τέχνη, το νόμο, τα ήθη και τα έθιμα και άλλες δεξιότητες που απέκτησε ο άνθρωπος ως μέλος μιας κοινωνικής ομάδας.
Μέλημα του καινούριου δήμου είναι να αναδείξει τις αρετές και τις ιδιαιτερότητες του πολιτισμού των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών του νησιού να τις οργανώσει, να τις διατηρήσει και να θέσει τις βάσεις για την εξέλιξή τους παράλληλα συμμετέχοντας στη σύγχρονη παραγωγή. Να δημιουργήσει θεσμούς και υλικοτεχνική υποδομή και τρόπους επικοινωνίας μέσα και έξω από το νησί.
Ο Νέος Δήμος οργανώνει και υποστηρίζει όλους τους κατά τόπους θεσμούς (χειμερινές, εαρινές, καλοκαιρινές εκδηλώσεις – Καρναβάλι – Παραδοσιακά Πανηγύρια – Λαϊκό Πολιτισμό, Φεστιβάλ Νεολαίας Κεφαλονιάς) ώστε να υπάρξει η δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης και προβολής της Κεφαλονιάς στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βοηθώντας στην διακίνηση του Κεφαλονίτικου πνεύματος και τη στήριξη της Τουριστικής Ανάπτυξης του νησιού. Αλλά κυρίως τη διατήρηση και εξέλιξη του Επτανησιακού πολιτισμού. Με βασική προϋπόθεση την ενεργή στήριξη της ντόπιας παραγωγής (Μουσική – Θέατρο – Χορό – Εικαστικά – Λογοτεχνία).
Για την καλύτερη οργάνωση δημιουργείται ένας ενιαίος Φορέας (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) για όλο το νησί με συμμετοχή των Πολιτιστικών Φορέων που ήδη λειτουργούν στους σημερινούς Δήμους.
Θεωρούμε αναγκαία τη σύσταση και λειτουργία Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου.
Η πραγματοποίηση σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων και η συνέχιση των κορυφαίων επιστημονικών εκδηλώσεων, πανελλήνιας εμβέλειας πρέπει να είναι ο στόχος μας.
Η σύγχρονη ζωή χαρακτηρίζεται από το άγχος της καθημερινότητας, την έλλειψη αληθινών ανθρώπινων σχέσεων, την επικράτηση της στυγνής οικονομικής συνδιαλλαγής, την απουσία ηθικών φραγμών, την απομόνωση…
Ο Eθελοντισμός ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, δίνοντας
περιεχόμενο στη ζωή μας.

Στο σημείο αυτό θέλω να πω δύο λόγια που αφορούν τη Σάμη και τα γύρω χωριά.
Η περιοχή του Δήμου Σάμης είναι μια ιδιαίτερη ανθρωπογεωγραφική ενότητα για την Κεφαλονιά, έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα – ανθρώπινο δυναμικό, φυσικούς πόρους, απαράμιλλες ομορφιές, εκπληκτικά και μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα.
Οι άξονες για την ανάπτυξη του Δήμου Σάμης είναι:
Πρώτον: Το λιμάνι. Είναι η κύρια πόρτα εισόδου και εξόδου στο νησί. Είναι η πολλαπλή σύνδεση με την άλλη Ελλάδα και το εξωτερικό. Η φροντίδα και αξιοποίηση αυτού του λιμανιού είναι ταυτόσημα με το γενικότερο συμφέρον του νησιού.
Δεύτερον: Τουρισμός. Είναι αναγκαία η περαιτέρω ανάπτυξη της κλασικής μορφής τουρισμού. Όμως αυτή πρέπει να εμπλουτισθεί με σύγχρονες μορφές τουρισμού, που προσδίδουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυξάνουν τις οικονομικές απολαβές της τοπικής κοινωνίας. Ιδιαιτέρως εδώ μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία μορφές αγροτικού τουρισμού και οικοτουρισμού.
Τρίτον: Πρωτογενής Τομέας. Ένταξη της αγροκτηνοτροφικής δραστηριότητας στις ανάγκες της τουριστικής ανάπτυξης και αντίστροφα, ούτως ώστε τα πολλαπλά οφέλη από τον τουρισμό να διοχετεύονται και προς τους αγροκτηνοτρόφους.
Τέταρτον: Οι Φυσικοί Πόροι και τα Γεωφυσικά Φαινόμενα.
Χρειάζονται περισσότερη ανάδειξη, μεγαλύτερη φροντίδα και διαυγή διαχείριση προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.
Πέμπτον: Μνημεία. Απαιτείται προστασία, ανάδειξη των σπουδαίων μνημείων της πόλης της Σάμης με τέτοιο τρόπο που να συνάδουν και να προσφέρουν στη γενικότερη ανάπτυξη της πόλης και του νησιού.
Έκτον: Έργα Υποδομής.
• Διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης από Σάμη έως Καραβόμυλο.
• Κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων υποδοχής στο λιμάνι.
• Ολοκλήρωση Υδροδότησης της περιοχής με αξιοποίηση των νερών της Αβύθου.
• Βελτίωση της λειτουργίας της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού της Σάμης.
• Προώθηση της επέκτασης του σχεδίου πόλης, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες συνθήκες.
• Κατασκευή Αθλητικού Κέντρου.
• Λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
• Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου με την αξιοποίηση του κτιρίου των Προσκόπων, που έχει ήδη αγοραστεί από τον Δήμο Σάμης


Φίλες και Φίλοι !


Έχουμε πλήρες πρόγραμμα, έχουμε σχέδιο, δυνάμεις και όρεξη να το πραγματοποιήσουμε.

Απέναντι μας βρίσκεται η παλιά αντίληψη και νοοτροπία. Η ακατάσχετη υποσχεσιολογία, η παροχολογία, η ανευθυνότητα, η ιλουστρασιόν εικόνα, η αλαζονική φανφάρα, ο πιο επαίσχυντος παλαιοκομματισμός. Παρόλη τη γελοιότητα της κατάστασης, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα γιατί πολλοί δυστυχώς τείνουν ευήκοον ους στις «ανέξοδες» λύσεις. Ο αντίπαλος είναι δύσκολος, γιατί δεν φείδεται μέσων. Δίνει τα πάντα, αρκεί να πετύχει.
Όμως κι εμείς τα δύσκολα θέλουμε! Τότε δίνουμε τον καλύτερό εαυτό μας.
Τότε ξεδιπλώνουμε τις δικές μας αρετές, τότε πεισμώνουμε, τότε πιο σίγουρα πετυχαίνουμε.
Γι ’αυτό είμαι σίγουρος πως στις 7 Νοέμβρη εμείς θα είμαστε οι νικητές.
Είμαι επικεφαλής μιας τιτάνιας προσπάθειας για την Κεφαλονιά μας.
Είναι μεγάλη τιμή μου που σας έχω δίπλα μου. Η συμμετοχή μου στα κοινά, ποτέ δεν είχε ως παράμετρο τη νομή της εξουσίας και ό,τι άλλο αυτή μπορεί να συνεπάγεται. Εκπορεύεται μέσα από την ανάγκη της κοινωνικής μου συνείδησης για προσφορά. Τα όποια θέλγητρα της εξουσίας με αφήνουν αδιάφορο, γι’ αυτό ποτέ δε γλέντησα μ’ αυτά. Όποιος ήμουν, ο ίδιος είμαι και ο ίδιος θα παραμείνω. Είμαι ελεύθερος από τα δεσμά της, γι’ αυτό μπορώ να τη χειρίζομαι καλύτερα από άλλους, που δίνουν τα πάντα γι’ αυτήν.
Νοιώθω πως μαζί σας είμαι συμμέτοχος σε ένα κοινό όραμα που χαρακτηρίζεται πρωταρχικώς από αξίες ανθρώπινες. Έτσι θα υπηρετήσουμε με σύνεση, σεμνότητα αλλά και δημιουργική ζωντάνια το νέο δήμο του νησιού μας.
Συνυφαίνουμε όλοι μαζί το πέπλο της νέας ελπίδας για την πριγκίπισσα της καρδιάς μας, την όμορφη και απαράμιλλη Κεφαλονιά.
Τα οφίτσια, οι ρεκλάμες, οι φιοριτούρες, οι δεξιώσεις, τα κότερα, οι πολυτελείς κούρσες και η ματαιοδοξία που όλα αυτά υποκρύπτουν, ποδηγετούν την ατομική και συλλογική προσπάθεια. Υποβιβάζουν και ευτελίζουν τον αγώνα. Οι μάχες που δίνονται με αυτά τα κριτήρια, έστω και αν προσωρινά μπορεί να στέφονται από κάποια επιτυχία, εν τέλει στη διάρκεια του χρόνου καταβαραθρώνονται στο μάτια της κοινωνίας αλλά και της ιστορίας.
Έτσι θα πορευτούμε φίλοι μου. Αυτός είναι ο δρόμος μας. Εμείς τον διαλέξαμε, εμείς θα τον περπατήσουμε με περηφάνια και λεβεντιά. Και αν ο λαός μας μάς δώσει το δικαίωμα, με τη δύναμή του, έτσι θα διοικήσουμε το Δήμο Κεφαλονιάς, θα τον κάνουμε υπόδειγμα για όλη τη χώρα.
Από αύριο λοιπόν όλοι στη δουλειά, όλοι στο δρόμο που χαράξαμε.
Ο ίδιος προσωπικά θα είμαι στη διάθεση όλων σας.
Μόνο μαζί μπορούμε!
Δώστε μας τη δύναμη.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Για την Κεφαλονιά μας που αξίζει το καλύτερο.


Σας ευχαριστώ όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου