Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Θέμα: «Η Κυβέρνηση παραγγέλλει 17 ελικόπτερα έρευνας – διάσωσης ενώ διατηρεί οκτώ τέτοια ελικόπτερα αχρησιμοποίητα και τέσσερα αναμένονται να παραληφθούν.»

Η ανακοίνωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της προμήθειας δεκαεφτά (15+2) ελικοπτέρων έρευνας-διάσωσης δηλώνει ότι η Κυβέρνηση, μετά από πέντε χρόνια κυβερνητικής απραξίας, αναγνωρίζει επιτέλους την ιδιαίτερη σημασία των θεμάτων της έρευνας-διάσωσης για ανθρωπιστικούς και εθνικούς λόγους.
Είναι όμως περίεργο και ανεξήγητο το γεγονός, ότι 12 σύγχρονα ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης που τα έχει προμηθευτεί η χώρα μας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και είναι απολύτως απαραίτητα για επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης στο Αιγαίο, να έχουν εγκαταλειφτεί από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. Συγκεκριμένα:
Στο ελικοδρόμιο του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα, βρίσκονται έξι (6) δικινητήρια ελικόπτερα αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων έρευνας-διάσωσης, τύπου Dauphin, τα οποία παραλήφθηκαν ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα καινούργια αυτά ελικόπτερα δεν χρησιμοποιούνται. Πρόσφατα και με καθυστέρηση πέντε ετών παραλήφθηκαν ανταλλακτικά, τα οποία μένουν αχρησιμοποίητα. Από πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις αντιθέσεις του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και να συντονίσει το ρόλο τους.
Στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” είναι αποθηκευμένα δυο (2) καινούργια ελικόπτερα Super Puma της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με δυνατότητες έρευνας-διάσωσης και πυρόσβεσης. Τα ελικόπτερα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα σε θερινές περιόδους σε θέματα πυρόσβεσης και παραμένουν αδρανή για θέματα έρευνας-διάσωσης.
Από τα παραγγελθέντα 20 ελικόπτερα του Στρατού ΝΗ-90, τα τέσσερα (4) είναι διαμόρφωσης Combat Search and Rescue, δηλαδή με αυξημένες δυνατότητες έρευνας-διάσωσης, τα οποία παραμένουν στη Γαλλία για άγνωστους λόγους.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι υπάρχουν δώδεκα (12) ελικόπτερα με δυνατότητες έρευνας-διάσωσης, τα οποία βρίσκονται, με ευθύνη της Κυβέρνησης, αχρησιμοποίητα, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους άμεσα.
Είναι απαράδεκτο να μένει αχρησιμοποίητος σύγχρονος εξοπλισμός, λόγω αδράνειας της Κυβέρνησης και αντιθέσεων των υπηρεσιών, ειδικά στον τομέα έρευνας-διάσωσης στο Αιγαίο, που έχει τεράστια εθνική σημασία.
Είναι προκλητικό η Κυβέρνηση σε περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης να ανέχεται την κατασπατάληση πόρων που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, λόγω ασυνεννοησίας των φορέων και να προχωρεί σε νέα προγράμματα, που δεν είναι απαραίτητα στο σύνολό τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Γιατί δεν αξιοποιούνται τα υπάρχοντα σύγχρονα ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άμεσα και ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει αρκετά χρήματα;
Γιατί ανέχεται τις αντιθέσεις των υπηρεσιών και τις συγκρούσεις συμφερόντων να υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον και την οικονομία της χώρας ;
Αν αξιοποιηθεί ο υπάρχων εξοπλισμός, πόσα επιπλέον ελικόπτερα είναι απαραίτητα και ποιο θα είναι το όφελος για τον Έλληνα φορολογούμενο;

Αθήνα 27.01.09

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου