Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΣΟΚ: ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ


ΤΟΜΕΑΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε. ΠΑΣΟΚ
ΑΘΗΝΑ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009
ΑΝΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ, ΕΤΑΖΑΝ «ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ» ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ! ΑΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΑΣ ΑΡΘΡΩΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΛΕΞΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ!
1.Το ΠΑΣΟΚ, τόσο απέναντι στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που οξύνθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια από την κυβερνητική αδιαφορία και την αδυναμία να εκπονηθεί ένα στοιχειώδες σχέδιο αντιμετώπισης τους, όσο και απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών, κράτησε μια απόλυτα υπεύθυνη στάση. Δυστυχώς, όμως η χωρίς όριο υποκρισία και κουτοπονηριά της κυβέρνησης, «δεν μας αφήνει να αγιάσουμε».Ας βάλουμε λοιπόν τελεία και παύλα σε ορισμένα ζητήματα.
2. Στις αρχές του Φθινοπώρου με πρωτοβουλίες μας στη Βουλή και με δημόσιες παρεμβάσεις των στελεχών και του Προέδρου μας, Γιώργου Παπανδρέου καλέσαμε την κυβέρνηση να ακούσει το βουητό που ερχόταν από την ύπαιθρο. Την καλέσαμε να αφουγκραστεί την αγωνία των γεωργών και των κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Η κυβέρνηση, όπως πάντα, στον κόσμο της, προσπάθησε να υποβαθμίσει τα προβλήματα. Η κυβέρνηση, όπως πάντα, κατώτερη των περιστάσεων, δεν είχε και δεν έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της.
3. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου, σε εκδηλώσεις στις Σέρρες και τα Τρίκαλα, παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για μια «Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους αγρότες», το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε για την γεωργία, την κτηνοτροφία, την συνολική αναζωογόνηση της υπαίθρου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ταυτόχρονα 10 συγκεκριμένα μέτρα, τις 10 προτεραιότητες της αυριανής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Θυμίζουμε μεταξύ άλλων την πρόταση να διατεθεί στον αγροτικό τομέα 1 δις από τα 28 δις που θα δοθούν στις τράπεζες, την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, το πάγωμα όλων των δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.
4. Η κυβέρνηση, που προπονείται για τον μελλοντικό της ρόλο, κάνοντας αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, επί των προτάσεων μας, δεν μπόρεσε να αρθρώσει ούτε μισή λέξη. Φυσικά δεν μπόρεσε να παρουσιάσει το δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε να υπάρξει πολιτικός διάλογος επί της ουσίας. Αντιθέτως, επιχειρεί, να μεταφέρει τον διάλογο στο πεδίο της παραπολιτικής. Για την κυβέρνηση και τον εκπρόσωπο της, το πρόβλημα των αγροτών σήμερα, δεν είναι τα όσα δεν έκανε αυτή η κυβέρνηση πέντε χρόνια τώρα, δεν είναι οι υποσχέσεις που αθέτησε, δεν είναι οι πολιτικές που ακολούθησε και οδήγησαν στην μείωση του αγροτικού εισοδήματος στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής, δεν είναι η ανυπαρξία σχεδίου για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Για την κυβέρνηση το πρόβλημα του αγροτικού κόσμου σήμερα είναι ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τα …μπλόκα!
5. Ακούμε την κυβέρνηση να λέει διάφορα για «διγλωσσία» και «πολιτική ανευθυνότητα» του ΠΑΣΟΚ. Απαντάμε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι ο ορισμός της πολιτικής υποκρισίας, και της πολιτικής ανευθυνότητας. Εξηγούμαστε: μετά τις κινητοποιήσεις, δηλαδή όπως πάντα κατόπιν εορτής, με σπασμωδικές κινήσεις μεγάλης προχειρότητας ανακοίνωσε μέτρα που τα βάφτισε οικονομικό πακέτο 500 εκατ. Επί της ουσίας παρουσίασε ένα επικοινωνιακό πακέτο στο οποίο αθροίζονται για προπαγανδιστικούς λόγους και για τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων διάφορα ποσά αποζημιώσεων που ούτως ή άλλως θα έπαιρναν οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές από καιρικές συνθήκες, με διάφορα ποσά που δεν είναι σαφές ποιοι θα τα πάρουν και με ποιες διαδικασίες.
6. Το πακέτο αυτό υποτίθεται ότι είναι σε γνώση της ΕΕ και δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα.
Χθες ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα μα κανένα απολύτως πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Το επόμενο λεπτό, το… ξανασκέφτηκε και μας είπε ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να μιλήσει με την κοινοτική Επίτροπο. Παρόλα αυτά, είναι σίγουρος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
7. Χθες, ο κ. Χατζηγάκης είπε και επανέλαβε, προφανώς για να το εμπεδώσουμε ότι τα χρήματα αποτελούν αποζημίωση για ζημιές και όχι ενίσχυση. Μας το είπε πολύ καθαρά. Αποζημίωση ζημιών και όχι ενίσχυση. Αλλά οι βουλευτές και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έχουν άλλη άποψη. «Εδώ μιλάμε όχι για ζημιές, αλλά για ενισχύσεις», δήλωνε χθες στα κανάλια, ο κ. Τραγάκης. Ας αποφασίσουν περί τίνος πρόκειται.
8. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της ως προς το σύννομο ή μη των ενισχύσεων αυτών. Εμείς θέλουμε να είναι σύννομες, αλλά οι κουτοπονηριές αυτού του είδους, δυστυχώς, έχουν προ πολλού περάσει. Η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αλλά όχι τη μια μέρα να έρχεται να λέει κάτι ο υπουργός, την επόμενη ημέρα να λένε άλλα τα στελέχη, και οι αγρότες να μην έχουν καταλάβει απολύτως τίποτε.
9. Χθες η κυβέρνηση, δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για πολιτικά παιχνίδια. Θέλουμε λέει να μείνουν κλειστοί οι δρόμοι για να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυβέρνηση. Τους απαντάμε με μία αφιέρωση. Αφιερώνουμε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο την φωτογραφία του σημερινού υπουργού, που πάνω στα τρακτέρ όδευε για να κλείσει τα Τέμπη. Τους ζητάμε να μας αφιερώσουν μια παρόμοια φωτογραφία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Έχουν;
10. Χθες ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής θα το κάνω πράξη.» Καλωσορίζουμε τον υπουργό στον πλανήτη Ελλάδα. Και επί τη ευκαιρία του θυμίζουμε ότι το εν λόγω συμβούλιο, από το 2004 που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει συγκληθεί μια φορά, το 2005. Την προηγούμενη οκταετία είχε συγκληθεί έντεκα φορές. Μία για τη θέση της ελληνικής γεωργίας στο Διεθνές Περιβάλλον, μία για τα κίνητρα για τους νέους αγρότες, μία για το θεσμικό πλαίσιο των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, μία για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, μία για την κτηνοτροφία και την αλιεία, μία για τη δασική πολιτική, μία για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μία για τη διαχείριση υδάτινων πόρων στη γεωργία, μία για την ποιότητα, μία για την ΚΑΠ πάλι. Και ακόμη μία φορά για την ΚΑΠ.
11. Οι αγρότες έχουν καταλάβει ότι, από αυτή την κυβέρνηση, δεν έχουν να περιμένουν τίποτε. Δεν έχουν να περιμένουν ούτε λύση στο άμεσο πρόβλημά τους, ούτε όραμα, ούτε προτάσεις και κατεύθυνση για την ελληνική γεωργία τα επόμενα χρόνια. Αυτά, τα περιμένουν από μια άλλη κυβέρνηση, από το ΠΑΣΟΚ, που έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο βραχυπρόθεσμης βοήθειας στους αγρότες, όσο και μεσοπρόθεσμων μέτρων, για να αλλάξει η πορεία της αγροτικής οικονομίας.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!
1. Μάθαμε χθες δια στόματος κ. Σιούφα ότι ο πρωθυπουργός ανησυχεί. Ανησυχεί για τα δυσάρεστα νέα που αφορούν την ελληνική οικονομία. Για το γεγονός ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας μιλά για πάνω από 50 εκ. θέσεις εργασίας που θα χαθούν, παγκοσμίως μέχρι τα τέλη 2009.
2. Ανησυχεί ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά ανησυχούν διπλά οι πολίτες βλέποντας τον μόνο να ανησυχεί. Διότι δουλειά του, είναι να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες. Και πολιτική πρωτοβουλία, από την κυβέρνηση, στο ζήτημα της οικονομίας, δεν βλέπουμε.
3. Το μόνο που βλέπουν οι πολίτες είναι διάσπαρτα μέτρα καθαρά πελατειακού και εκλογικού χαρακτήρα. Δεν βλέπουν σχέδιο όπως αυτό, το οποίο έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει να ενισχυθεί το εισόδημα του πολίτη, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό κράτος, να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
4. Το μόνο το οποίο βλέπουν είναι, μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, ανακοινώσεις περί νέων εξοπλισμών το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 5,6 δις ευρώ! Και ζητούν κάποιος να τους εξηγήσει πώς ακριβώς συνάδει η αδυναμία χρηματοδότησης της παιδείας, η αδυναμία χρηματοδότησης των αγροτών, η αδυναμία ενός σοβαρού επιδόματος θέρμανσης, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα προβεί σε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, που υπερβαίνουν τα 5,6 δις ευρώ.
5. Οι εξαγγελίες αυτές δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, για να μπορέσει να βγει η χώρα από την κρίση στην οποία βρίσκεται. Δικαίως, λοιπόν ανησυχούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου