Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Φοινικέλαιο, χρήσιμο αλλά και επικίνδυνο


Το έστειλε στο facebook, του Τηλεβόα ο Διονύσης Κορσιάνος.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, για καρδιοπάθειες μέχρι και καρκινογενέσεις (!) είναι τα φαγητά σε εστιατόρια, ταχυφαγεία, ταβέρνες, που τηγανίζονται σε λάδι, κυρίως φοινικέλαιο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Επικίνδυνα επίσης είναι τα τυροκομικά, που, για να φαίνονται αναβαθμισμένα ποιοτικά, έχουν πρόσμειξη φοινικέλαιου, επειδή από τις αλλοιώσεις παράγονται καρκινογόνες αφλατοξίνες.

«Παρόλο που το φοινικέλαιο, από πλευράς υγιεινής, είναι αρκετά ανθεκτικό στη θερμοκρασία, μπορεί να χρησιμοποιείται για τηγάνισμα μέχρι 3 ή 4 φορές, όχι παραπάνω», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Νίκος Κατσαρός, ερευνητής στο Εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας και Βιομορίων του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ. «Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στη χώρα μας από ταχυφαγεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.

Πρόκειται για μια κατηγορία ενώσεων, τα υπεροξείδια, που έχουν θεωρηθεί ύποπτα για βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα, για υπέρταση, ακόμα και για καρκινογενέσεις! Κάποιες διαφημίσεις αναφέρουν ότι "εμείς χρησιμοποιούμε φοινικέλαιο που περιέχει λιγότερη χοληστερίνη...". Πρόκειται για παραπλάνηση του καταναλωτή, διότι κανένα φυτικό έλαιο δεν περιέχει χοληστερίνη. Μόνο τα ζωικά έλαια», λέει ο κ. Κατσαρός.

Το φοινικέλαιο έχει απαγορευθεί με απόφαση της Ε.Ε
2005/402/EK: Απόφαση της Επιτροπής, της 23ης Μαΐου 2005, για τα έκτακτα μέτρα όσον αφορά τα τσίλι και τα προϊόντα τσίλι, curcuma (κουρκούμα) και φοινικέλαιο [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 1454] (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

5) Λόγω της σοβαρότητας της απειλής για την υγεία, είναι απαραίτητο να διατηρηθούν μέτρα που ελήφθησαν με την απόφαση 2004/92/ΕΚ και να επεκταθούν στο curcuma και το φοινικέλαιο. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα τριγωνικού εμπορίου, ειδικά για τα προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχει επίσημη πιστοποίηση καταγωγής. Για να προστατευθεί η δημόσια υγεία είναι σκόπιμο να απαιτείται τα φορτία τσίλι και προϊόντων τσίλι, curcuma και φοινικελαίου που εισάγονται στην Κοινότητα σε οποιαδήποτε μορφή και προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο να συνοδεύονται από αναλυτική έκθεση εκ μέρους του εισαγωγέα ή του υπευθύνου επιχείρησης τροφίμων, που να αποδεικνύει ότι το φορτίο δεν περιέχει Sudan I, Sudan II, Sudan III ή Scarlet red (Sudan IV).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου