Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Τι λέει ο Νόαμ Τσόμσκι για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

 


Η τεχνητή νοημοσύνη, που ακούμε συχνά να αναφέρεται στις μέρες μας,  είναι  η ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.

Για την Τεχνητή Νοημοσύνη, λέει ο Νόαμ Τσόμσκι

“Ο ανθρώπινος νους δεν είναι, όπως το ChatGPT και τα παρόμοια του, μια βαρετή στατιστική μηχανή για αντιστοίχιση μοτίβων, που συλλέγει εκατοντάδες terabyte δεδομένων και προεκθέτει την πιο πιθανή απάντηση συνομιλίας ή την πιο πιθανή απάντηση σε μια

επιστημονική ερώτηση», εξηγεί ο Chomsky. “Αντίθετα, το ανθρώπινο μυαλό είναι ένα εκπληκτικά αποτελεσματικό και ακόμη κομψό σύστημα που λειτουργεί με μικρές ποσότητες πληροφοριών  δεν επιδιώκει να συμπεράνει ωμούς συσχετισμούς μεταξύ των σημείων δεδομένων αλλά να δημιουργεί εξηγήσεις”.

“Η αληθινή νοημοσύνη είναι επίσης ικανή για ηθική σκέψη που περιορίζει την κατά τα άλλα απεριόριστη δημιουργικότητα του μυαλού μας με ένα σύνολο ηθικών αρχών που καθορίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να υπάρχει (και φυσικά υποβάλλοντας αυτές τις αρχές σε δημιουργική κριτική). Για να είναι χρήσιμο, το ChatGPT πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να παράγει αποτελέσματα με νέο τρόπο. Για να είναι αποδεκτό από τους περισσότερους χρήστες του, πρέπει να αποφεύγει ηθικά απαράδεκτο περιεχόμενο”.

Ας σταματήσουμε να την αποκαλούμε "Τεχνητή Νοημοσύνη" λοιπόν και ας την αποκαλούμε αυτό που είναι και κάνει, "λογισμικό λογοκλοπής," γιατί "Δεν δημιουργεί τίποτα άλλο παρά αντιγράφει υπάρχοντα έργα, υπαρχόντων καλλιτεχνών, αλλοιώνοντάς τα αρκετά ώστε να ξεφύγουν από τους νόμους πνευματικών δικαιωμάτων”.

Είναι η μεγαλύτερη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που έχει καταγραφεί από τότε που οι Ευρωπαίοι άποικοι έφτασαν σε εδάφη των ιθαγενών Αμερικάνων.

Νόαμ Τσόμσκι, New York Times - 8 Μαρτίου 2023

 

Ο Νόαμ Τσόμσκι, γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1928, είναι ευρέως γνωστός διανοούμενος, πολιτικός, ακτιβιστής και επικριτής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων.  Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται «ελευθεριακός σοσιαλιστής», υποστηρικτής του αναρχοσυνδικαλισμού,  ενώ θεωρείται σημαίνουσα προσωπικότητα στο χώρο της Αριστεράς στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου