Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-21.03.2009 Συνέντευξη στην «Ημερησία του Σαββάτου» με το δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα



«Αναδιανομή εισοδήματος για νέα ανάπτυξη»
Τι νέο κομίζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ; Πόσο έχετε αλλάξει το κείμενο που «ηττήθηκε» στις εκλογές του 2007;

Το νέο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει το Σχέδιο μας για τη χώρα και τους στόχους που θέτουμε για το μέλλον। Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και οι συνέπειες της κρίσης απαιτούν νέες απαντήσεις και ριζοσπαστικές πολιτικές। Οι εξελίξεις αναδεικνύουν τις διαφορές της Προγραμματικής Πρότασης του ΠΑΣΟΚ από τον νεοφιλελευθερισμό, τον κομματισμό και τις πελατειακές σκοπιμότητες που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ। Από τις τελευταίες εκλογές έχει πλέον ωριμάσει η εσωτερική πολιτική συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ και αυτό φαίνεται στον πολιτικό μας λόγο και στη δημόσια παρουσία των στελεχών μας। Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία εντάσσεται στη συνολική στρατηγική που προβάλλουμε για τη χώρα। Ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με αιχμή την Πράσινη οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και διασφαλίζει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος।
Σας ανησυχεί το γεγονός ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν στα προγράμματα;
Αυτή την περίοδο αναδεικνύεται ξανά η σημασία της πολιτικής, καθώς κατέρρευσε το ιδεολόγημα του μονόδρομου και η αντίληψη ότι «όλοι είναι ίδιοι». Πολιτική σημαίνει όραμα, επιλογές και προτεραιότητες. Σίγουρα, δεν αρκεί μόνο το Πρόγραμμα. Χρειάζεται ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης με ισχυρούς θεσμούς, αξιοκρατία και διαφάνεια, ένα κράτος πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη. Ζητήματα που έχει αναδείξει ο Γιώργος Παπανδρέου και αποτελούν δέσμευση και προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ.
Υπόσχεστε πολλά. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σύνταξη στη νοικοκυρά, αυξήσεις στις συντάξεις κοκ. Πως θα τα κάνετε πράξη όλα αυτά;
Είναι δεσμεύσεις και όχι απλώς υποσχέσεις. Θα τις κάνουμε πράξη με την δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την αλλαγή προσανατολισμού του ΕΣΠΑ, και την Πράσινη Ανάπτυξη. Η λογική ότι πρώτα πρέπει να αυξηθεί η πίτα προκειμένου στην συνέχεια να κατανεμηθεί, όπως φάνηκε στην πράξη, οδήγησε στη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια και στη διεύρυνση των ανισοτήτων. Τα μεσαία εισοδήματα συνεχώς συρρικνώνονται και η φτώχεια στη χώρα μας έχει αγγίξει το 24% του πληθυσμού. Η δίκαιη αναδιανομή δεν είναι φιλανθρωπία αλλά αναπτυξιακή προϋπόθεση. Η εμμονή σε περιοριστικές πολιτικές ενισχύει τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά και οικονομικά αδιέξοδη. Σήμερα, χρειάζεται να στηριχθούν τα εισοδήματα και η αγοραστική δύναμη της οικογένειας, ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση και να κινηθεί η αγορά. Δυστυχώς, από το περίφημο πακέτο των 28 δις, ούτε ένα ευρώ δεν έχει διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, ενώ η απώλεια εσόδων μόνο από τους έμμεσους φόρους ξεπερνά τα 3,5 δις. Συνεπώς, τα χρήματα μπορεί να εξασφαλιστούν, σημασία έχει σε ποια κατεύθυνση αξιοποιούνται.
Μιλάτε για χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής και για κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας. Μήπως ετοιμάζετε το άλλοθι για να αποδεσμευτείτε από κάποιες υποσχέσεις;
Η ΝΔ χαρακτηρίζεται από μεθοδεύσεις αυτού του τύπου, καθώς με το έγκλημα της απογραφής υπονόμευσε την θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόρθωσε να οδηγήσει ξανά την οικονομία σε επιτήρηση. Η χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής αναδεικνύεται από τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα εν μέσω κρίσης έχει μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο που προσπαθεί να αγοράσει πολιτικό χρόνο. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είναι επιβλαβής για τη χώρα. Γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν γρήγορα εκλογές, ώστε την λύση να την δώσουν οι πολίτες.
Ο κόσμος σας ασκεί κριτική γιατί πέντε χρόνια μετά την αλλαγή ηγεσίας τα ίδια πρόσωπα παραμένουν στο προσκήνιο. Πότε θα παρουσιάσει ο Γ. Παπανδρέου τη δική του ηγετική ομάδα;
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει μεγάλη ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι εμπιστεύεται τα νέα στελέχη. Η ανανέωση βέβαια δεν εξαντλείται στα πρόσωπα. Αφορά την αντίληψη και την πολιτική μας λειτουργία. Γνωρίζουμε ότι μετά τις εκλογές δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος. Οι πολίτες μας εμπιστεύονται ξανά, αλλά μας κρίνουν αυστηρά. Δεν θα ανεχθούν συμπτώματα κυβερνητισμού και αλαζονείας.
Πως βλέπετε τον ρόλο του Κ. Σημίτη στο μέλλον;
Η συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν θετική εξέλιξη. Σηματοδότησε ότι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι στρατευμένοι για την νίκη στις εκλογές. Ο Κώστας Σημίτης έχει σημαντική προσφορά στη χώρα, και, όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν είναι θέμα ρόλου, αλλά συμμετοχής και ενδυνάμωσης της συλλογικής προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει να επιστρέψουν στα ψηφοδέλτια στελέχη όπως ο Γ. Παπαντωνίου, ο Μ. Νεονάκης και ο Χρ. Πάχτας;
Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων θα γίνει σύμφωνα με το καταστατικό και τις διαδικασίες που προβλέπονται.
Ακούμε πολλά για συνεργασίες και διευρύνσεις αλλά δεν βλέπουμε τίποτα…
Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό στο διάλογο με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά αυτό προϋποθέτει την ανάλογη ανταπόκριση. Σήμερα, ζητάμε ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση και να υλοποιήσουμε τις πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό δεν σημαίνει στενή κομματική αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας. Θα επιδιώξουμε κοινωνικό διάλογο, ευρύτερες συναινέσεις, και κοινωνικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα.
Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ο κόσμος να «παρεξηγήσει» τις επαφές του Γ. Παπανδρέου και άλλων κορυφαίων στελεχών σας με επιχειρηματίες;
Αλίμονο αν ενοχοποιείται η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στο διάλογο με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Οι θέσεις μας όμως είναι ξεκάθαρες. Στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας που συμβάλλει στην ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Λειτουργία της αγοράς με κανόνες, ανταγωνισμό και εποπτεία. Δημόσιες επενδύσεις και δημόσιος έλεγχος στις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και της συλλογικής αυτονομίας. Δεν είναι αποδεκτή η λογική της επιδίωξης της ανταγωνιστικότητας μέσα από την φθηνή εργασία, ούτε η επιβολή μερικής απασχόλησης στους εργαζόμενους και μείωσης των εισοδημάτων τους. Το βάρος της κρίσης δεν μπορεί να το σηκώσουν μονόπλευρα οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε πόσες περιφέρειες πρέπει να σπάσει η Β’ Αθηνών;
Θα ήταν θετική η κατάτμηση της Β’ Αθήνας γιατί είναι μια εκλογική περιφέρεια με πάνω από 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι συνολική, και αφορά έναν νέο μεικτό εκλογικό σύστημα που συνδυάζει τις μονοεδρικές περιφέρειες με την περιφερειακή λίστα. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται η Βουλή και η σχέση του πολίτη με τους βουλευτές, ενώ ενισχύεται η αυτονομία και η ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου