Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ο πρόεδρος της Βουλής παραβίασε τον κανονισμό της Βουλής!

Με το κόλπο της ονομαστικής ψηφοφορίας και κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεπέρασε τον σκόπελο της αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου, που έθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Με τη στάση του προκάλεσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από την ονομαστική.



Ο πρόεδρος της Βουλής, βλέποντας ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. ήταν λιγότεροι στην αίθουσα της ολομέλειας και θα περνούσε η ένσταση αντισυνταγματικότητας, δεν έκανε ως όφειλε καταμέτρηση των βουλευτών που ηγέρθησαν, αλλά προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία, ζητώντας διακοπή πάνω από μισή ώρα (ώστε να μαζέψουν τους κυβερνητικούς βουλευτές).
Δημιούργησε έτσι τετελεσμένο στη Βουλή, αφού κανείς δεν μπορούσε να μετρήσει! Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση αντισυνταγματικότητας καταψήφισαν και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ.... Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Η ονομαστική ψηφοφορία που επέλεξε ο Β. Μεϊμαράκης είναι αμφισβήτηση του κανονισμού και των πάγιων κοινοβουλευτικών διαδικασιών, καθώς η αντισυνταγματικότητα δεν κρίνεται με κάλπη. "Η σχετική απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση", ορίζει ο κανονισμός της Βουλής (άρθρο 100), αποκλείοντας την ονομαστική ψηφοφορία. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ο Β. Μεϊμαράκης "αξιοποιεί", κατά διασταλτική ερμηνεία, το άρθρο 72 του κανονισμού, όπου αναφέρεται πως ο πρόεδρος μπορεί να προκαλεί ονομαστική ψηφοφορία όταν "το κρίνει αναγκαίο", πάλι παραβίασε τον κανονισμό, καθώς η διακοπή έπρεπε να είναι δεκάλεπτη και όχι ημίωρη...

Μία ώρα μετά, ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να μην μετέχει στην ονομαστική ψηφοφορία και να αποσύρει το αίτημά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ψηφολέκτες ορίσθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής δύο κυβερνητικοί βουλευτές (Ιορδάνης Τζαμτζής και Λεωνίδας Γρηγοράκος)! Συνολικά συμμετείχαν 217 βουλευτές, οι 170 καταψήφισαν την ένσταση και οι 47 την υπερψήφισαν.

Αλ. Τσίπρας: Η αγωνία μιας πλειοψηφίας που γίνεται μειοψηφία

"Όταν έγινε η ένσταση αντισυνταγματικότητας, έπρεπε να είσαστε παρόντες και να εγερθείτε, όχι να είσαστε στα σπίτια σας και να σας φέρνουν με ταξί να έρθετε να ψηφίσετε", τόνισε παρεμβαίνοντας ο Αλέξης Τσίπρας. Επεσήμανε την "αγωνία μίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που καταρρέει και πολύ σύντομα θα είναι μειοψηφία και στον λαό και στη Βουλή. Όσα ζούμε αποτελούν καταρράκωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, των διαδικασιών του Συντάγματος. Φέρατε ένα νομοσχέδιο που βυθίζει τη χώρα σε ύφεση και καταλύει εργασιακές σχέσεις 80 ετών, με μία διαδικασία που δεν τιμά το Κοινοβούλιο. Κορυφαίοι συνταγματολόγοι και το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκαν για τη συνταγματικότητα".

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και τόνισε: "Αντιλαμβάνομαι ότι λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας έκαναν και εσάς να διαπιστώστε διαφορετικά απ’ ό,τι έβλεπαν τα μάτια σας". "Αναλαμβάνουμε την ευθύνη απέναντι στους πολίτες και δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία εκφυλισμού του Συντάγματος και της δημοκρατίας".
"Η Βουλή δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει αποφάσεις συγκυριακά, ανάλογα με τους τακτικισμούς κάθε κόμματος" απάντησε ο Β. Μεϊμαράκης εκτιμώντας ότι "με κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και τερτίπια δεν μπορούμε να προχωρήσουμε". Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος τού επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, η ονομαστική έπρεπε να γίνει, όχι μετά από 1,5 ώρα, αλλά μέσα σε 10 λεπτά, "για να δείξει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δι’ εγέρσεως που έγινε. 

Για να δούμε αν τα μάτια του προεδρείου συμπίπτουν με τα μάτια της κάμερας". "Η δεκάλεπτη προθεσμία είναι ενδεικτική", ισχυρίστηκε ο Β. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας ότι αν αποσύρεται το αίτημα για ονομαστική, σημαίνει ότι αποδέχονται το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε. "Εσείς δεν είδατε καλά. Εφαρμόσατε τακτικισμό. Τα οπτικά ντοκουμέντα θα χρησιμοποιηθούν στο μελλοντικό ειδικό δικαστήριο", του είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς.

Τη δεδηλωμένη θυμήθηκαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ότι αμφισβητεί την αρχή της δεδηλωμένης της κυβέρνησης και ότι επιχείρησε να υφαρπάσει απόφαση της Βουλής. Για το άρθρο 100, που ορίζει ότι η ψηφοφορία γίνεται αποκλειστικά με έγερση, ισχυρίσθηκε ότι "προβλέπεται ως εκ του περισσού", ενώ για τη συνταγματικότητα είπε ότι πρέπει να κριθεί στα δικαστήρια.

Στο ίδιο κλίμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης είπε ότι "είναι ντροπή η αξιωματική αντιπολίτευση να επιχειρεί να υφαρπάσει με τερτίπια την δεδηλωμένη". "Η ένσταση αντισυνταγματικότητας πρέπει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να μην υποβάλλεται καταχρηστικά και για λόγους κομματικού εντυπωσιασμού, αλλά να αφορά κυρίως σε ζητήματα παραβίασης των βασικών δομών του πολιτεύματος", υποστήριξε με δήλωσή της η Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. απορρίπτοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας, με τον Νίκο Τσούκαλη να επισημαίνει ότι εκμεταλλευόμαστε με τον πλέον χυδαίο τρόπο την πρόσκαιρη απουσία βουλευτών. "Όσο και αν αποφασίσετε ότι είναι συνταγματικό, θα το καταργήσει ο λαός στην πράξη", σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο Μανώλης Γλέζος ρώτησε: "Ο λόγος για τον οποίο επεβλήθη από την τρόικα το κατεπείγον ήταν να γίνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ. Αφού έγιναν, γιατί επιμένετε στο κατεπείγον;".

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Εκβιασμός

Αναπτύσσοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας η Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι "ο καθένας από τους βουλευτές αναμετριέται όχι με τον αρχηγό του κόμματός του στο πλαίσιο της κομματικής πειθαρχίας, αλλά με τη συνείδησή του. Το νομοσχέδιο έρχεται ως εκβιασμός στη Βουλή, με την κυβέρνηση να ζητάει 'ναι' ή 'όχι' χωρίς οι βουλευτές να το έχουν διαβάσει. Αυτό αποτελεί προσβολή μέχρι του βαθμού καταλύσεως του δημοκρατικού πολιτεύματος". Μάλιστα, την ώρα που μπήκε στην ολομέλεια ο έγκριτος συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχολίασε: "ποτέ, ποτέ δεν περιμέναμε ότι ο Αν. Μανιτάκης θα υπέγραφε αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο".

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ανέγνωσε σειρά άρθρων του Συντάγματος που παραβιάζονται: το 2 για την προστασία του πολίτη, το 4 για την ισότητα έναντι του νόμου και τη συνεισφορά στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους ("κάνετε νέα επιδρομή, την ώρα που επιφυλάσσετε υπόθαλψη, συνέργεια και ασυλία στους συνομιλητές σας που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό", είπε), το 17 για την περιουσία (που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου), το 20 για την έννομη προστασία (καθώς η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε εν εξελίξει δίκες στο ΣτΕ), το 21 για το δικαίωμα στην υγεία, το 22 για το δικαίωμα στην εργασία, το 23 για τη συνδικαλιστική ελευθερία και την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, το 73 γιατί καταλύεται η κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος, το 88 για την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, το 95 για τις αρμοδιότητες του ΣτΕ, το 102 για την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία των ΟΤΑ, το 103 για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 106 για την κοινωνική ειρήνη και γενικό συμφέρον, αλλά και το ακροτελεύτιο άρθρο 120 που επιτάσσει στους πολίτες να προστατεύουν το Σύνταγμα.

Σειρά άρθρων παρέθεσε και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία απευθυνόμενη στους κυβερνητικούς βουλευτές τόνισε ότι ο νόμος "κατατέθηκε τη Δευτέρα στις 9 το βράδυ και διανεμήθηκε σήμερα το πρωί. Ποιος από σας που θέλετε να ψηφίσετε τον διάβασε; Εσείς που θα τον ψηφίσετε, τον διαβάσατε ή ήρθατε ως άλλοι Χρυσοχοϊδηδες που δεν διαβάζουν; Δεν ντρέπεστε;".

Κ. Τασούλας: Υπαρκτός λαϊκισμός

Η απάντηση της Ν.Δ. δόθηκε από τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος ξεπέρασε τα νομικά θέματα, και απάντησε... πολιτικά. "Αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και δεν αρχίσει πορεία ανάκαμψης, θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα, που θα οδηγήσει τη χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή", είπε και πρόσθεσε: "Η χώρα οφείλει μέσα από αυτή τη δοκιμασία, για την οποία ευθύνεται το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού που υπηρετήσατε και εμείς υπηρετήσαμε. Η διαφορά είναι ότι εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας, ενώ εσείς αγωνιάτε μήπως καταρρεύσει το καθεστώς. Η δοκιμασία του λαού θα λάβει τέλος εφόσον παραμείνουμε στην Ευρώπη και ξεκινήσει πορεία ανάπτυξης. Η έσχατη αντισυνταγματικότητα είναι η εξαθλίωση του λαού, η κατάργηση της δημοκρατίας και η παραμονή του καθεστώτος του υπαρκτού λαϊκισμού".

Επί της ουσίας ο Κ. Τασούλας αναφέρθηκε μόνο στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την οποία είπε ότι είναι γνωμοδοτική και λέει ότι για 2-3 περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα συμβατότητας. "Όμως η ερμηνεία του Συντάγματος γίνεται και νομικά και πολιτικά", πρόσθεσε.

Πηγή:  www.avgi.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου