Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Τις αστοχίες του σχεδιασμού του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη μέσω του προγράμματος «Καλλικράτης» αλλά και τους προβληματισμούς σε σχέση με τις διορθωτικές παρεμβάσεις στον αριθμό των δήμων ιδιαίτερα στα μεγάλα νησιά όπως η Κεφαλονιά, εκθέτει σε Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.                                                                                                         


Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ «μεγάλα νησιά όπως η Κεφαλονιά -τόσο σε έκταση, αλλά και σε πληθυσμό- παρά τις προσπάθειες της μίας και μοναδικής Δημοτικής Αρχής κατά το δόγμα του κ. Ραγκούση «κάθε νησί και Δήμος», να διοικηθούν δεν καθίσταται αυτό εφικτό» ενώ «ταφόπλακα σε όποια ειλικρινή προσπάθεια μπαίνει  μετά και τη δραστική μείωση της μηνιαίας επιχορήγησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30%».                                                                   

Ωστόσο, ο σχεδιασμός των νέων δήμων, πρέπει να συνοδευθεί με την κατάθεση προτάσεων, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν υπόψη των όμορων Δημοτικών Ενοτήτων και όλων των φορέων των πολιτών, χωρίς φυσικά να ευνοηθούν τοπικοί ή μικροπολιτικοί ανταγωνισμοί.                                                                               

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.                                                                     
ΕΡΩΤΗΣΗ                                                                                 
ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ                      

ΘΕΜΑ: ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ  

Κύριε Υπουργέ,
 Με βάση το Νόμο 3852/2010 γνωστότερο και ως  «Καλλικράτης» επιχειρήθηκε ο συνολικός επανασχεδιασμός των επιπέδων διακυβέρνησης, σε μια νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
 Με βάση το σχεδιασμό του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη  αλλά και από την υλοποίηση και εφαρμογή του έχουν φανεί ξεκάθαρα οι πρώτες αστοχίες.
Μεγάλα νησιά όπως η Κεφαλονιά τόσο σε έκταση αλλά και σε πληθυσμό παρά τις προσπάθειες της μιας και μοναδικής Δημοτικής  Αρχής ,κατά το δόγμα του κ. Ραγκούση «κάθε νησί και Δήμος», να διοικηθούν δεν καθίσταται αυτό εφικτό.  Ταφόπλακα σε όποια ειλικρινή προσπάθεια μπαίνει μετά και τη δραστική μείωση της μηνιαίας επιχορήγησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30% (από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν περικοπεί οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι κατά 55%).
 Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, το προηγούμενο διάστημα, δεν έκρυβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις στον αριθμό των δήμων ιδιαίτερα στα μεγάλα νησιά.  Μάλιστα, εστάλη στους Δήμους έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με σκοπό να απαντήσουν για προτάσεις-αλλαγές επάνω σε στρεβλώσεις του Καλλικράτη σε ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ-ΘΕΣΜΙΚΑ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ θέματα, μέχρι 15/9/2012. Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί ότι στο έγγραφο αυτό γίνεται μνεία για την αναγκαιότητα, το Υπουργείο Εσωτερικών με τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ «να μπουν μπροστά στο πόλεμο κατά της φτώχειας προωθώντας μια Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας».                                                                                 
Τονίζουμε επίσης, ότι ο σχεδιασμός των νέων Δήμων στη Κεφαλονιά και σε κάθε μεγάλο νησί πρέπει να γίνει με την κατάθεση προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές πρέπει να τεθούν υπόψη  των όμορων Δημοτικών Ενοτήτων και όλων των φορέων και πολιτών προκειμένου, να διαμορφωθεί η πραγματικά βέλτιστη πρόταση και λύση για την περιοχή.
Σε καμία περίπτωση  δεν πρέπει να ευνοηθούν τοπικοί ή μικροπολιτικοί ανταγωνισμοί, ούτε η όποια νέα πρόταση θέτει χαρακώματα. Αντίθετα κριτήρια  σχεδιασμό των όποιων προτάσεων  πρέπει να είναι η εύρυθμη λειτουργία, η ορθότητα επιλογών και σχεδιασμών, η ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών, η ορθολογική επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας, υποδομών και ανάπτυξης. Τα προαναφερόμενα θέτουν ορθές βάσεις και ευνοούν την συνεργασία.
Κατόπιν, όλων αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Είναι δυνατό μέσα από ένα μεγάλο Δήμο, όπως αυτό της Κεφαλονιάς, να δοθεί έμφαση στη δημιουργία μιας πολιτικής και κοινωνικής ασπίδας σε επίπεδο Δήμων όπως χαρακτηριστικά δηλώσατε ότι επιθυμείτε σε συνάντησή σας με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ);
Περιλαμβάνεται ο ενιαίος Δήμος Κεφαλονιάς στους υπό χωροταξική αλλαγή στον «νέο Καλλικράτη», με τη δημιουργία περισσότερων δήμων;
ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ πρώτοι και απ΄ όλους έθεσαν και έθιξαν το θέμα αλλαγής του χάρτη του Καλλικράτη. Ο σχεδιασμός των νέων Δήμων στη Κεφαλονιά και σε κάθε μεγάλο νησί πρέπει να γίνει με την κατάθεση προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές πρέπει να τεθούν υπόψη  των όμορων Δημοτικών Ενοτήτων και όλων των φορέων και πολιτών προκειμένου, να διαμορφωθεί η πραγματικά βέλτιστη πρόταση και λύση για την περιοχή.
Ελπίζουμε ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση τους να λάβουν υπόψη και  τη δική μας παρέμβαση  και ότι είναι μονόδρομος η δρομολόγηση  διορθωτικών  παρεμβάσεων στον αριθμό των δήμων και ιδιαίτερα στα μεγάλα νησιά όπως η Κεφαλονιά.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ.                                            
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για άλλη μια φορά η εσωτερική Τροικανή Συγκυβέρνηση των «Δημοκρατικών και Προοδευτικών Δυνάμεων» έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Με Γκεμπελικές νοοτροπίες και χωρίς ντροπή, εντελώς ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση έκλεισε τους δυο τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας Κεφαλονιάς και Ιθάκης, των PLANET TV και το K.C. Φίμωσαν με το έτσι θέλω δυο ανεξάρτητους τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν δυο δεκαετίες στην περιοχή μας και οδήγησαν στο αυτόφωρο σαν κοινούς εγκληματίες τους ιδιοκτήτες των καναλιών. Αν αυτή λέγεται δημοκρατία, τότε να την χαίρονται την δημοκρατία τους. Σαν Συντονιστική  Επιτροπή Ανεξάρτητων Ελλήνων, διαμαρτυρόμαστε έντονα γι αυτή την πρωτοφανή και αντιδημοκρατική τους απόφαση, όταν από τις 11/01/2004 έχουν καταθέσει το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα και παράβολα στο αρμόδιο Υπουργείο αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών τοπικής εμβέλειας όπου και ποτέ δεν έλαβαν απάντηση. Τους  ρωτάμε: Εφάρμοσαν το νόμο το ίδιο σε όλους ή η Κεφαλονιά τους ενοχλεί και πρέπει να τιμωρηθεί?  Ζητάμε από το Υπουργείο, τους αρμόδιους φορείς και τους υπεύθυνους να επανεξετάσουν το θέμα ώστε και πάλι να εκπέμπουν οι δυο τηλεοπτικοί σταθμοί και να ακούγεται  η ελεύθερη και ανεξάρτητη φωνή τους στην Κεφαλονιά και  Ιθάκη.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ.                                            
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου