Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τον κ. Πρωθυπουργό


Θέμα: «Οι αστρονομικοί μισθοί και οι απεριόριστες σπατάλες στην Εθνική Ασφαλιστική διαψεύδουν τις κατά καιρούς υποκριτικές και εικονικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ενώ ταυτόχρονα

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥΣ


Μεγάλη ήταν η συμβολή των ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών πανελλαδικά, αφού μετακινήθηκε μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, αν και τους δινόταν η ευκαιρία να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παρ’ όλο που ο τομέας ετεροδημοτών στήθηκε και λειτούργησε, στο κεντρικό κτήριο του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές, εντούτοις η σοβαρή δουλεία, η σωστή οργάνωση και ο επιτυχημένος σχεδιασμός συνετέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθεί μια δυναμική μετακίνηση χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα και ταλαιπωρία του κοινού.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


(Κατάθεση από τον βουλευτή Άρτας Τσιρόνη Δημήτρη)
Posted by ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ on Ιουνίου 20th, 2009 and filed under Χωρίς κατηγορία Edit No Comments »
Β’ (ΘΕΡΟΣ 2009) 17/6/2009Στη βουλή των ελλήνων συζητήθηκε η πρόταση μετεγγραφής που έγινε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τους ατυχούς φοιτητές της L’ Aquila που κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τις σπουδές τους. Την πρόταση τροπολογίας κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας κος Τσιρώνης Δημήτρης και συνυπέγραφαν οι:

Κατσέλη Λούκα

Χυτήρης Tηλέμαχος

Ευθυμίου Πέτρος

Αποστολάκη Μιλένα

Νιώτης Γρηγόρης

Ζωίδης Νίκος

Επίσης υπέγραψαν έστω και καθυστερημένα οι βουλευτές:

Στρατάκης Μανώλης

Ανδρουλάκης Μίμης

Σπηλιόπουλος Κώστας

Τόγιας Βασίλης

Σκραφνάκη Μαρία
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα τους υπάρχει και ο πρώην υπουργός παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, που είχε κάνη τον νόμο των μη μετεγγραφών, στον όποιο όμως από ότι καταλαβαίνω δεν είχε προβλεφτεί καταστροφή τέτοιου μεγέθους.ακολουθούν τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με τα αποσπάσματα που ενδιαφέρουν, για να μπορέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος να βγάλει τα συμπεράσματα του.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σαφώς! Λέω να είμαστε προσεκτικοί από εδώ και πέρα για να μη συμβούν και άλλα παρόμοια γεγονότα.Για την τροπολογία του ΠΑ.ΣΟ.Κ –γιατί εμείς επιδεικνύουμε μία σοβαρότητα και θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, ό,τι θετικό το στηρίζουμε, από την πρώτη στιγμή το έχουμε πει για την L’ Aquila- είμαστε μαζί σας, γιατί είναι ένα θέμα, κύριε Υπουργέ, πολύ σοβαρό. Υπάρχουν παιδιά Ελλήνων στην Ιταλία τα οποία έχουν πρόβλημα. Πρέπει να βρει η πολιτεία έναν τρόπο ώστε αυτά τα παιδιά να επανέλθουν. Το είχε κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ παλαιότερα με τη Γιουγκοσλαβία, αν δεν κάνω λάθος και πολύ σωστά για ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς λόγους έφερε τα παιδιά από εκεί…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Τι σχέση έχει αυτό;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι Υπουργός της Κυβερνήσεως, κύριε Καραμάριε. Εγώ απευθύνομαι στην Κυβέρνηση στη παρούσα φάση. Πρέπει να το δει –το επαναλαμβάνω- από την ανθρώπινη διάστασή του. Ίσως να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Αλλά ας το δούμε…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δυστυχώς όμως πριν από δυόμιση μήνες και κάποιες άλλες πολυκατοικίες στην πόλη L’ Aguila της Ιταλίας κατέρρευσαν και μαζί και διαμερίσματα Ελλήνων φοιτητών και μαζί κατέρρευσαν και τα όνειρά τους και οι ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Και είναι σήμερα εγκλωβισμένοι σ’ αυτό το πανεπιστήμιο και δεν μπορούν να μεταγραφούν σε κανένα πανεπιστήμιο της Ιταλίας. Καταθέσαμε μια τροπολογία –έχω υπογράψει και εγώ- με γενικό αριθμό 594 και ειδικό 5 γιατί δεν πρέπει αυτά τα παιδιά να χάσουν τη χρονιά και να προλάβουν να μετεγγραφούν σε ελληνικά πανεπιστήμια. Πρέπει να δοθεί αυτή η δυνατότητα.Και θα καταθέσω για τα Πρακτικά για να ενημερωθεί ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας επιστολή της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη στις 21 Μαΐου 2009 προς τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου στο τέλος αναφέρει: «Τέλος αναφέρω ότι σε πρόσφατη σύνοδο των Πρυτάνεων των Ιταλικών Πανεπιστημίων ελήφθη απόφαση όπως τυχόν αιτήσεις για μετεγγραφή που θα υποβάλλονται από φοιτητές του Πανεπιστημίου της L’ Aguila εξετάζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα και κατ’ αρχήν απορρίπτονται ώστε να μην αποστερηθεί των φοιτητών του το πληγέν Πανεπιστήμιο, χωρίς την επιβίωση του οποίου η πόλη είναι καταδικασμένη σε μαρασμό». Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν τους δίνουν δικαίωμα να πάνε ούτε σε άλλη πόλη της Ιταλίας, παρά μόνο σε αυτό το πανεπιστήμιο. Εκεί πλέον δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα. Πέρασε μια τροπολογία στο τελευταίο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών, άρθρο 42, που αφορούσε μόνο τους συγγενείς των νεκρών. Δηλαδή κάποιος για να μετεγγραφεί πρέπει να έχει νεκρό συγγενή; Οι γονείς των άλλων φοιτητών θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να συνεχίσουν;Θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας να φέρει, αν δεν τους ικανοποιεί αυτή η διάταξη, μία σχετική ρύθμιση, έτσι ώστε να λύσει άπαξ δια παντός αυτό το πρόβλημα και να δώσουμε αυτή τη λύση σε αυτά τα 100-120 παιδιά οριστικά. Να δοθεί άμεσα και γρήγορα για να μην χάσουν τη χρονιά.Σας το καταθέτω.(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τσιρώνης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Είπαμε ότι με την 587 υπουργική τροπολογία δεν έχουμε αντίρρηση. Αντίρρηση έχουμε με την 588 και έχουμε πει για ποιους λόγους.Θέλω να πω δυο λόγια την τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καλό θα ήταν σε συνεργασία με την Ιταλική κυβέρνηση να έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της Λ’ Ακουίλα. Είναι προβλήματα που έχουν σχέση με τη συνέχιση των σπουδών της με την οικονομική ανακούφισή τους και την αποζημίωση των ζημιών τους. Από ό,τι φαίνεται η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν προωθείται. Με την έννοια αυτή συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη τροπολογία των συναδέλφων.Πρέπει να τονίσω ότι έγκαιρα, σαν κόμμα, είχαμε καταθέσει γι’ αυτά τα προβλήματα ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Έρχομαι στο θέμα της Λακουϊλα. Χαίρομαι που και τα υπόλοιπα Κόμματα ταυτίζονται με την κραυγή αγωνίας που βγαίνει από την κατάθεση αυτής της τροπολογίας για κάποια παιδιά που είχαν την ατυχία να σπουδάζουν σε μία περιοχή που πλήγηκε από μία θεομηνία, που τα άφησε ξεσπιτωμένα και χωρίς ουσιαστικά να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.Οφείλω να καταθέσω, όμως, κύριε Υπουργέ –παρά το ότι δεν συνηθίζεται- ότι θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον την άποψη του αξιότιμου Υπουργού της Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δεν την έχουμε. Απαξίωσε και να παρουσιαστεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο, απαξίωσε να μας στείλει καν ένα σημείωμα, που να μας λέει πώς προσεγγίζει το θέμα.Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου βγάζει αυτή την κραυγή αγωνίας και ο αρμόδιος Υπουργός λάμπει διά της απουσίας του. Είναι άλλο ένα φαινόμενο ασυνεννοησίας σε θέματα και κοινωνικής ευαισθησίας που διέπει δυστυχώς τη λειτουργία των Υπουργών και των αξιωματούχων της Κυβέρνησης.Εμείς ζητούμε να γίνει δεκτή η τροπολογία. Από εκεί και πέρα, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να γίνει μία συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και να έχουμε την άποψή του. Δεν την έχουμε. Περιμένουμε τη δική σας άποψη και επ’ αυτής της τροπολογίας, κύριε Υπουργέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Τι να κάνουμε; Σας ξεπεράσαμε. Αυτό δεν έχει σημασία.Θα περίμενα, λοιπόν, ότι θα λέγατε τουλάχιστον ένα – δυο καλές κουβέντες. Τις είπατε βέβαια ξώφαλτσα, αλλά δεν ψηφίζετε το νομοσχέδιο και αυτό είναι η βάση. Δεν καταλαβαίνω πώς θα αντιμετωπίσετε τους πατριώτες σας ξενοδόχους όταν θα πάτε στη Ρόδο. Σίγουρα θα σας βάλουν τις φωνές.Σχετικά τώρα με τις δύο τροπολογίες, μετά τις εξηγήσεις του κυρίου Υπουργού, εγώ δεν χρειάζεται να κάνω κανένα σχόλιο. Βεβαίως τις ψηφίζω και τις δύο.Όμως, θα σταθώ, κυρία Πρόεδρε, κι εγώ στην τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τους φοιτητές της Λακουϊλα. Θέλω να πω ότι έχω κάνει αρκετές παρεμβάσεις, έχω πάει και στο Υπουργείο Παιδείας. Ο Υπουργός Παιδείας έχει τους λόγους του που δεν δέχεται αυτό, δεν θέλει να ανοίξει ασκούς του Αιόλου.Όμως, από την άλλη μεριά θεωρώ ότι η ελληνική Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών θα έπρεπε, κύριε Υπουργέ, να απαιτήσει από το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας να επιτρέψει σε αυτούς τους φοιτητές να μεταγραφούν –αν όχι στην Ελλάδα- σε Ιταλικά Πανεπιστήμια.Θεωρώ αδιανόητο κι εσείς κι εγώ αν είχαμε ένα παιδί να κοιμάται μέσα σε τέντες, σε σκηνές, να του παραδίδουν μαθήματα μέσα στις σκηνές, ειδικά το χειμώνα που εκεί πρέπει να κάνει πολύ κρύο, από ό,τι έχω ακούσει. Θεωρώ αδιανόητο να κοιμάται, να τρώει και να διαβάζει εκεί. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο φοιτητής ίσως δεν θα καταφέρει να πάρει το πτυχίο του στο τέλος και μάλιστα τα ελληνόπουλα που δυστυχώς σήμερα είναι και λίγο καλομαθημένα.Θα πρέπει, λοιπόν, οπωσδήποτε, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος να απαιτήσει από την Ιταλία να επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο της Λακουϊλα να μεταγραφούν οι φοιτητές έστω σε άλλα πανεπιστήμια της Ιταλίας.Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εμείς ευχαριστούμε.Το λόγο έχει η Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Αμμανατίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ–ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ –ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Έρχομαι στην τελευταία τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι. Τη βλέπουμε κι εμείς θετικά, αν και βέβαια θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Σίγουρα θα δημιουργηθούν και ίσως να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου, όπως είπε και ο συνάδελφος της Πλειοψηφίας, αλλά επειδή υπάρχουν και οι δυσκολίες στους φοιτητές μας θα πρέπει να σταθεί η Κυβέρνηση και να δει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να διευθετήσει το θέμα της μετεγγραφής των φοιτητών των δικών μας στην πόλη της Λ’ Ακουίλα της Ιταλίας μετά τον καταστροφικό σεισμό, για να μην επιβαρύνονται αυτή τη στιγμή και οι οικογένειες. Γιατί γνωρίζετε ότι αν καθυστερούν πάρα πολύ οι φοιτητές είναι για τις οικογένειες πολύ δαπανηρό, δηλαδή αντί να κάνουν πέντε και έξι χρόνια να κάνουν οκτώ και εννιά, και σε περιόδους κρίσης υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα.Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Για την τροπολογία, την οποία κατέθεσαν οι συνάδελφοι για τους φοιτητές και γι’ αυτά που ακούστηκαν για τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχω να πω ότι πρώτα απ’ όλα έχει συναντηθεί με την αντιπροσωπεία τους και έχουν συζητήσει τους όρους, τις συνθήκες και τις διαδικασίες.Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι η αποδοχή ενός τέτοιου ζητήματος προϋποθέτει ουσιαστική μελέτη, πόσοι φοιτητές, πού πηγαίνουν, με ποιο τρόπο. Δεν είναι ένα ζήτημα, το οποίο μπορεί εύκολα να λυθεί με μια τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.Σε κάθε περίπτωση, ειδικά ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπηλιωτόπουλος έχει ασχοληθεί λεπτομερώς –και το γνωρίζουν και οι γονείς και οι ίδιοι οι φοιτητές- με το ζήτημα αυτό. Είναι ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη και νομίζω ότι θα υπάρχει ανάλογη πρωτοβουλία εκ μέρους της Κυβερνήσεως για τη λύση των προβλημάτων όλων αυτών των παιδιών.Πάντως, η έννοια του «δεν δεχόμαστε την τροπολογία» δεν είναι ουσιαστική, γι’ αυτό και απέφυγα να μιλήσω πρώτος γι’ αυτή. Διότι όλοι συμπαριστάμεθα, συμπάσχουμε με αυτά τα παιδιά. Επομένως, θα ήταν πιο ευχάριστο για εμάς να μη συζητηθεί καν αυτή η τροπολογία. Δεν έχω το δικαίωμα να το ζητήσω, διότι κατετέθη.Οφείλω όμως να πω ότι το γεγονός πως δεν μπαίνει σ’ αυτό το νομοσχέδιο δεν σημαίνει ότι αδιαφορεί η Κυβέρνηση ή ότι δεν επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας τρόπο για να δώσει λύση σ’ αυτό το ζήτημα.Ευχαριστώ πολύ.
Εφημερίδα ΕΛ. ΤΥΠΟΣ Μάθημα σε σκηνές για τους φοιτητές της Ακουιλα
Posted by ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ on Ιουνίου 16th, 2009 and filed under Χωρίς κατηγορία Edit 2 Comments »
Κάνουν μάθημα σε πρόχειρες σκηνές και πεζούλια. Κοιμούνται στοιβαγμένοι σε κοντέινερ, αυτοκίνητα ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μεταφέρονται από τη μία περιοχή στην άλλη για να παρακολουθήσουν τις παραδόσεις των καθηγητών τους, με τις μνήμες του καταστροφικού σεισμού ακόμη νωπές. Ο λόγος για τους Ελληνες φοιτητές της Ακουιλα που ύστερα από την περιπέτεια που έζησαν στο σεισμό στις 6 Απριλίου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις σπουδές τους και την εκεί διαβίωσή τους.
Δύο μόλις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε την πόλη, οι περίπου 300 Ελληνες φοιτητές που έχουν διασκορπιστεί σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας δίνουν εξετάσεις σε πρόχειρους και μη ασφαλείς καταυλισμούς έξω από το πανεπιστήμιο της Ακουιλα. Επιπλέον, οι φοιτητές των Σχολών Πολυτεχνείου και της Σχολής Οικονομικών Σπουδών χρειάζεται να διανύσουν τουλάχιστον 40 χλμ. την ημέρα με τα πόδια, προκειμένου να φθάσουν στις περιφερειακές έδρες των γειτονικών πόλεων, στο Avezzano και στη Sulmona, για να δώσουν εξετάσεις.
Στην Ακουιλα οι εξετάσεις στα μαθήματα όλων των σχολών πραγματοποιούνται σε σκηνές, πεζούλια, ακόμη και παγκάκια έξω από μισογκρεμισμένα κτίρια. Παράλληλα, το «Campus Universita», που έχει συσταθεί τον τελευταίο μήνα για να εξυπηρετήσει τους φοιτητές που δεν βρίσκουν κατάλυμα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπου το ίδιο δωμάτιο και μπάνιο μοιράζονται περίπου οκτώ άτομα, όπως λέει ο 19χρονος φοιτητής, Διονύσης Νικολόπουλος.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Οι καθηγητές ξεχνούν να μας ειδοποιήσουν για το πότε θα γίνει η παράδοση στο μάθημά τους. Tα μαθήματα εργαστηρίων που απαιτούν κάποιο βασικό εξοπλισμό για τη διεξαγωγή τους γίνονται σε σκηνές χωρίς τη σχετική υποδομή και οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση», εξηγεί ο 20χρονος φοιτητής Κωνσταντίνος Μέγας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γονέων Σεισμοπαθών Φοιτητών Ακουιλα, κ. Γιώργο Βενετσάνο, «η κατάσταση εκεί έχει φτάσει στο απροχώρητο και όταν χειμωνιάσει οι συνθήκες θα είναι ακόμα χειρότερες εις βάρος των σπουδών και της υγείας τους». Γι’ αυτό και οι Ελληνες σπουδαστές ζητούν από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας να τους επιτρέψει τη μετεγγραφή τους σε ελληνικά πανεπιστήμια.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΑΛΑΝΗ
Ελεύθερος Τύπος

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ



Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Καλημερίζουμε την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπεύθυνη προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Καλή σας ημέρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα κα Κεχαγιά.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Είστε καλά;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαι καλά και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν επλήγη στις ευρωεκλογές αλλά πιστεύω ότι είχε και μια καθαρή νίκη και πρωτιά που ανοίγει πια το πεδίο για την επόμενη φάση που περνάμε.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Θα το συζητήσουμε και αυτό. Πιστεύετε τελικά ότι οι ήττες φέρνουν γκρίνιες και εσωστρέφεια; Εσείς τα έχετε ζήσει αυτά στο παρελθόν.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε σίγουρα οφείλει κάθε κόμμα σε κάθε περίοδο να παίρνει τα μηνύματα από τον κόσμο είτε θετικά είτε αρνητικά. Το ΠΑΣΟΚ όπως είδατε τα τελευταία χρόνια τα μηνύματα αυτά όχι μόνο τα πήρε, τα επεξεργάστηκε, κάναμε βαθιές αλλαγές με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου και φτάσαμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Τώρα νομίζω η Νέα Δημοκρατία έχει πέσει στη θέση αντί να ασχολείται με τα προβλήματα του ελληνικού λαού και την οικονομική κρίση, να ασχολείται με την κρίση τη δική της.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ όμως ότι ούτως ή άλλως κατηγορεί την κυβερνητική παράταξη ότι ακόμη και εσωτερικά προβλήματα να μην αντιμετωπίζει, δεν τα πάει καλά σε ότι αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή ότι τα έκανε μαντάρα σε ότι αφορά στη διαχείριση της κρίσης κλπ. κλπ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ούτως ή άλλως είναι αλήθεια ότι η κυβερνητική πολιτική πια έχει τελείως αποτύχει. Και αυτό είναι η κοινή αίσθηση του κάθε πολίτη, ακόμα και αυτών οι οποίοι έχουν υποστηρίξει τη Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς το αποτέλεσμα τώρα της μεγάλης εσωκομματικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είναι ακριβώς η έκφραση αυτού του αδιεξόδου που αισθάνονται και οι ίδιοι ότι πια δεν έχουν ούτε σχέδιο, έχουν αποτύχει και επιβαρύνονται βέβαια με τρομακτικές ευθύνες για το που έχει φτάσει ο τόπος σήμερα.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Από την άλλη βεβαίως κα Ξενογιαννακοπούλου έρχονται οι πολίτες, έρχεται η κοινωνία, δόθηκε και ένα μήνυμα μέσω του μεγάλου ποσοστού της αποχής στις ευρωεκλογές ότι ο κόσμος έχει μπουχτίσει από τα πολιτικά κόμματα και θεωρεί ότι ακούει συνέχεια υποσχέσεις και οι οποίες δεν υλοποιούνται.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα καίριο ερώτημα, το οποίο προφανώς σας το έχουν κάνει και άλλοι συνάδελφοι αλλά και πολίτες με τους οποίους έρχεστε σε επαφή σε καθημερινή βάση, είναι έτοιμο να κυβερνήσει;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σαφώς κα Κεχαγιά είμαστε έτοιμοι και μάλιστα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με πολλή μεγάλη σαφήνεια έχει αναδείξει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μετά και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά πάνω απ' όλα τους μεγάλους εθνικούς στόχους που θέτουμε. Και είναι και η εμπιστοσύνη που εκφράστηκε στο ΠΑΣΟΚ στις 7 Ιουνίου. Δεν είναι απλώς αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και όλης αυτής της κατάστασης που έχει οδηγήσει τη χώρα η Νέα Δημοκρατία, είναι και μια θετική εμπιστοσύνη πια στον Γιώργο Παπανδρέου και στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε.
Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε, συνεχίζουμε τη δουλειά, αναδεικνύουμε τις θέσεις μας και ξέρουμε ότι πρέπει αυτή την εμπιστοσύνη να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Υπάρχουν πρόθυμα στελέχη να σηκώσουν τα μανίκια και το καλοκαίρι και να δουλέψουν σκληρά γι΄ αυτή την πορεία που θέλετε να φτάσετε έως τις επόμενες εκλογές στη νίκη;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να σας πω ότι αυτό ήταν το μήνυμα του Προέδρου. Είχαμε Πολιτικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα που κάναμε μια πλήρη αποτίμηση του αποτελέσματος και το μήνυμα ήταν, σηκώνουμε τα μανίκια, δουλεύουμε όλο το καλοκαίρι, δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, γιατί ο κόσμος έχει πάρα πολλά προβλήματα. Και αναφερθήκατε εσείς προηγούμενα και στην αποχή και στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
Αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι αλήθεια. Ο κόσμος χρειάζεται να νιώσει ότι υπάρχουν διαφορές στην πολιτική μας και διαφορετικές συμπεριφορές ως προς τη διακυβέρνηση. Άρα είναι διπλός ο στόχος και βέβαια να μη ξεχνάμε ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που κυβερνάει. Δεν είναι γενικώς το πολιτικό σύστημα που πάσχει, είναι μια συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική που μας έχει οδηγήσει στο αδιέξοδο και ένας τρόπος συγκεκριμένης διακυβέρνησης.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση για το χρόνο των εκλογών;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος πηγαίνει για να χάσει, δύσκολα αποφασίζει εκλογές. Ταυτόχρονα όμως, είναι πάρα πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτή την κυβέρνηση με την ασταθή κοινοβουλευτική πια πλειοψηφία (καθώς έχουμε πολλαπλά φαινόμενα βουλευτών, οι οποίοι συνεχώς διαφοροποιούνται με τελευταία την περίπτωση του κ. Μανώλη) να μπορεί να αντεπεξέλθει στοιχειωδώς και να συνεχίσει.
Θα έλεγα λοιπόν κα Κεχαγιά χωρίς να κάνουμε τους προφήτες, ότι είμαστε ήδη σε μια μακριά προεκλογική περίοδο όπου το θέμα των εκλογών, είναι ένα θέμα, το οποίο μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή. Και γι΄ αυτό και εμείς θα έχουμε ετοιμότητα.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Να προκύψει είτε ακόμη και από πτώση της κυβέρνησης;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορώ να προβλέψω με την έννοια....
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Δηλαδή να χάσει τη δεδηλωμένη...
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, σε κάθε περίπτωση εγώ θα πω απλώς ότι αυτή τη στιγμή η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ασταθής. Δηλαδή έχουμε μια κυβέρνηση, που δεν έχει πια αποδεδειγμένα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Και αυτό φάνηκε και με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μια κυβέρνηση που δεν έχει διέξοδα, δεν έχει εναλλακτικές λύσεις. Γιατί, οι πρωτοβουλίες είναι καθαρά ή επικοινωνιακές που ακούμε ή εσωκομματικής υφής. Και ξέρετε πολύ καλά ότι όταν ένα κόμμα μπλέκει στην εσωκομματική λύση των προβλημάτων είναι εγκλωβισμένο. Και φυσικά υπάρχει μια ασταθής πλειοψηφία είτε από βουλευτές που είναι υπόδικοι, είτε είναι διαμαρτυρόμενοι.
Όλο αυτό το εκρηκτικό μίγμα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Να θυμίσουμε βεβαίως ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει ότι βλέπει ως απώτατο όριο για τη διενέργεια εκλογών τον Μάρτιο το 2010. Εκεί γύρω στην προεδρική εκλογή. Και πιάνομαι από αυτό για να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Ένα ακόμη στέλεχος του κινήματός σας ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι θα ήταν καλή επιλογή η εκλογή του κ. Κώστα Σημίτη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η δική σας γνώμη;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, νομίζω το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είπε με σαφήνεια ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και εμπιστεύεται τον Κάρολο Παπούλια. Από εκεί και πέρα βέβαια ταυτόχρονα έχουμε επισημάνει σε κάθε τόνο την ανάγκη για γρήγορες εκλογές, για αλλαγή διακυβέρνησης στο τιμόνι της χώρας. Και γι΄ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι και οι εκλογές πρέπει να επιταχυνθούν. Νομίζω ότι είναι σαφής η θέση μας.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Δεν μου είπατε όμως για τον κ. Σημίτη ως προσωπική σας κρίση.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα ήθελα να μπω σε ονοματολογία. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό το ζητούμενο, τη στιγμή που και η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής ότι ο Κάρολος Παπούλιας είναι ένας πετυχημένος και άξιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα ταυτόχρονα και επιμένω σε αυτό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εκλογές. Και όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο καλύτερα για τον τόπο.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Να σας ρωτήσω τότε κάτι άλλο; Με βάση μια πρόταση που διατύπωσε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός σας, είπε ότι θα μπορούσε το πολίτευμα να μετατραπεί σε Προεδρική Δημοκρατία. Αυτή η πρόταση σας βρίσκει σύμφωνη;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατάλαβα ότι είναι περισσότερο μια επιστημονική προσέγγιση μιας που ο κ. Βενιζέλος είναι ένας έγκριτος συνταγματολόγος.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Πάντως ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μιλούσε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι δεν αμφισβητώ και είναι και δικαίωμα του κάθε στελέχους και πολύ περισσότερο με την επιστημονική κατάρτιση που έχει ο κ. Βενιζέλος να εκφράζει γενικές απόψεις γι΄ αυτά τα θέματα. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει γίνει μια τέτοια συζήτηση μέσα στο Κίνημα. Όπως ξέρετε εμείς και για τη συνταγματική αναθεώρηση η θέση μας είναι σαφής. Μιλάμε για ενίσχυση της Βουλής, ενίσχυση του πολιτικού συστήματος και της αυτονομίας. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Και επίσης, βέβαια, πάνω απ' όλα ένα Κοινοβούλιο που να ξαναβρεί τη ψυχή και το ρόλο του. Γιατί, δυστυχώς, αυτή την περίοδο είναι αλήθεια - και εδώ είναι τρομακτικές οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας - ότι η Βουλή έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ. Και εμείς οι νέοι βουλευτές που εκλεγήκαμε το 2007 δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα δούμε μια Βουλή να υποβαθμίζεται τόσο πολύ μέχρι το άρον - άρον κλείσιμο της, νύχτα πριν από ένα μήνα.
Συνεπώς εμείς πρέπει να αναζητήσουμε πώς να ενισχύσουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας, την αυτονομία των βουλευτών. Εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη λειτουργία της Βουλής και την ανεξαρτησία των θεσμών.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Πριν κλείσουμε, κα Ξενογιαννακοπούλου θα ήθελα και ένα δικό σας σχόλιο για το θέμα των ημερών, το θέμα της τρομοκρατίας. Βλέπουμε αναβίωση φαινομένων στη χώρα μας, νέα γενιά τρομοκρατών και η κυβέρνηση, μάλλον ο κρατικός μηχανισμός, οι αρμόδιες Υπηρεσίες δείχνουν ανήμπορες, ανίκανες να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα.
Πιστεύετε ότι αυτή η αποδιάρθρωση για την οποία μιλάει το ΠΑΣΟΚ και κάνει τόσες και τόσες καταγγελίες οφείλεται στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή ήταν θέμα χρόνου να σημειωθεί;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω κα Κεχαγιά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνολικά έχει απαξιώσει και διαλύσει την κρατική μηχανή. Βέβαια στα Σώματα Ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σοβαρό αυτό. Η μια εκδοχή είναι αυτό που είδαμε, δυστυχώς, με την τραγική δολοφονία του αστυνομικού πριν από δύο μέρες. Η άλλη εκδοχή ήταν πάλι η ανεπάρκεια όσον αφορά τις πυρκαγιές με τις καταπληκτικές δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού ότι περίμεναν να σταματήσουν οι βροχές για να προμηθευτούν τα ελικόπτερα.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Του κ. Μαρκογιαννάκη.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Του κ. Μαρκογιαννάκη. Άρα δυστυχώς το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι ένα φαινόμενο πολύ σοβαρό, δεν σηκώνει μικροκομματισμό. Μας ανησυχεί, μας προβληματίζει, χρειάζεται η δημοκρατία να το αντιμετωπίζει αυτό με ψυχραιμία και φυσικά με όλα τα επιχειρησιακά μέτρα σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα. Αλλά, ταυτόχρονα, υπάρχει ευθύνη εδώ. Υπάρχει ευθύνη που πέντε χρόνια έχει διαλυθεί κάθε Υπηρεσία και όχι μόνο αυτό.
Εγώ θα σας θυμίσω ότι με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου υπήρχε μια υποδομή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την οποία όλοι την είχαν δεχτεί και είχε λειτουργήσει κιόλας. Και βλέπουμε μέχρι και κυβερνητικοί βουλευτές να ομολογούν ότι δυστυχώς υπήρχε μια πλήρης διάλυση αυτής της Υπηρεσίας.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Αναφέρεστε και στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Νομίζω ότι ήταν σαφής η τοποθέτηση και αυτό είναι και το κοινό αίσθημα που υπάρχει. Ένας αριθμός χαρακτηριστικός που ειπώθηκε χτες από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ότι όταν στους 800 ειδικευμένους που υπήρχαν ως στελέχη στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία στους Ολυμπιακούς αγώνες, αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 14 σε αυτή την υπηρεσία. Και έχουν πάει άνθρωποι σε άσχετα τμήματα για άσχετη υπηρεσία. Λειτουργεί δηλαδή πάλι κομματικά και ρουσφετολογικά μια τόσο κρίσιμη υπηρεσία. Τι περιμένει μετά κανείς; Ποιος θα κάτσει να κάνει επιχειρησιακό σχέδιο και ουσιαστική ανάλυση του φαινομένου;
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Τις εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ πώς τις βλέπετε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς τις αντιμετωπίζουμε με πολλή σοβαρότητα. Δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε φυσικά στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος. Σε κάθε περίπτωση εγώ πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που ελπίζω ότι θα μπορέσουν οι ίδιοι να κάνουν την αποτίμηση και να βρουν το δρόμο τους για το μέλλον. Εμείς σταθερά λέμε ότι είμαστε ανοικτοί σε ένα διάλογο σε συνεργασίες με τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Έχουμε στόχο την αυτοδυναμία για τις εκλογές αλλά παρόλα αυτά έχουμε πει ότι και ένα αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα επιδιώκει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Με κόμματα που υπάρχουν υποθέτω διότι πολλά σενάρια ακούγονται το τελευταίο διάστημα, ακόμη και για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως αυτό απομένει να το δούμε. Κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπεύθυνη προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας σε αυτή την εκπομπή στα «Mea Culpa».
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ κα Κεχαγιά.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΠΑΣΟΚ Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας.

Ημ. Δημοσίευσης : 19/06/2009 17:16
19/6/2009
Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας, Τομέας Τύπου και ΜΜΕ
Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά ότι το έργο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης είναι έργο της Μελίνας. Το 1981 η Μελίνα δεν βρήκε τίποτα από το παρελθόν για το νέο Μουσείο. Ιδέες υπάρχουν για ένα νέο Μουσείο, πολλές δεκαετίες πριν τον Κ. Καραμανλή. Η Μελίνα επέλεξε το χώρο: «Θέλω το Μουσείο να βλέπει τον Παρθενώνα».
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ
1. Το Μουσείο της Ακρόπολης και η προσπάθεια επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν, είναι και θα είναι εθνική υπόθεση.
2. Αλλά κάποιοι προκαλούν. Προκαλούν τη νοημοσύνη εκατομμυρίων Ελλήνων που έχουν μνήμη. Επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία και να τη φέρουν στα μέτρα τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προπαγανδίσουν στην κοινή γνώμη ότι το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο Κωνσταντίνου Καραμανλή…Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της Δημόσιας τηλεόρασης για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, στην ιστορία της δημιουργίας αυτού του Μουσείου υπάρχουν δυο και μόνο δύο περιστατικά. Η σύλληψη της ιδέας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Κώστα Καραμανλή. Ανάμεσα, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα.Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να αλλάξουν το μήνυμα του υπουργού πολιτισμού, κ. Σαμαρά, στο δικτυακό τόπο του Μουσείου της Ακρόπολης και από εκεί που το μήνυμα αναφέρει ακόμη και σήμερα στην πρώτη σελίδα επί λέξει «188 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και 27 χρόνια από τη μεγάλη πρωτοβουλία της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη…», στο εσωτερικό κείμενο του μηνύματος αναγράφονται τα εξής: «188 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, 33 χρόνια από τη διορατική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη ανέγερσης του νέου Μουσείου στο σημερινό του χώρο και 27 χρόνια από την πρωτοβουλία της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη…»! Ακούγεται απίστευτο με το τι μπορεί να ασχολούνται κάποιοι στην κυβέρνηση, αλλά είναι δυστυχώς είναι αληθινό… Δείτε το εδώ και μόνοι σας…
3. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά ότι το έργο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης είναι έργο της ΜΕΛΙΝΑΣ.Το 1981 η Μελίνα δεν βρήκε τίποτα από το παρελθόν για το νέο Μουσείο. Ιδέες υπάρχουν για ένα νέο Μουσείο, πολλές δεκαετίες πριν τον Κ. Καραμανλή.Η Μελίνα επέλεξε το χώρο: «Θέλω το Μουσείο να βλέπει τον Παρθενώνα».Ξεκίνησε το Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής (1988 – 1989) και ήθελε με το νέο Μουσείο να δώσει μια απάντηση στους Βρετανούς, που έλεγαν «που θα τα βάλετε τα Μάρμαρα αν σας τα δώσουμε πίσω;» (Μαρτυρία της Προέδρου της Βρετανικής Επιτροπής διεκδίκησης και φίλης της Μελίνας κας Κιούμπιτς).Έδωσε εντολή και το 1988-1989 και το 1993-1994 στο Γιώργο Θωμά, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και Πρόεδρο του ΚΑΣ να απαλλοτριώσει τις γύρω πολυκατοικίες από το χώρο του Μακρυγιάννη.Όταν ανέλαβε πάλι το υπουργείο Πολιτισμού, το 1993, επέμενε «στο Μακρυγιάννη θα γίνει το νέο Μουσείο». Σ’ αυτή την εντολή επέμενε ακόμη και όταν έφευγε για το στερνό της ταξίδι στη Νέα Υόρκη.Και τέλος πάντων, για να μην ξεχνιόμαστε, αυτοί που σήμερα διοργανώνουν φιέστες και επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία κατά το δοκούν, ήταν αυτοί που κατέθεταν μηνυτήριες αναφορές το 2003 εναντίον του Μουσείου της Ακρόπολης και των ανθρώπων του για το ζήτημα της χωροθέτησής του.
4. Μία κυβέρνηση που φτάνει στο σημείο να παίζει φτηνά πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια ακόμα και για το ζήτημα του Μουσείου της Ακρόπολης είναι μία κυβέρνηση κατάπτυστη.Ο.Τ.Ε.: ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΑΝΑΙΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΠΕΡΣΙ.
- Κ. Καραμανλής, απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση Γ. Παπανδρέου για τον ΟΤΕ, 16/5/2008, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου – Deutsche Telekom: «Με την ενεργοποίησή της, κάθε πλευρά θα έχει το 25% συν μία μετοχή…Επαναλαμβάνω, παρότι έχει διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη από τον αρμόδιο Υπουργό, ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ».
- Γ. Αλογοσκούφης, συζήτηση για την Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom A.G, 18/6/2008 (απόγευμα): «Το δημόσιο διατηρεί ισχυρή μετοχική παρουσία με τη συμφωνία αυτή. Το 25% των μετοχών του Ο.Τ.Ε. συν μία μετοχή…Ήταν συνειδητή μας επιλογή να επιδιώξουμε τουλάχιστον στα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας αυτής της στρατηγικής συμμαχίας να υπάρχει μια ισορροπία και στη μετοχική σύνδεση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του στρατηγικού εταίρου».1. Αυτά έλεγαν πέρσι. Ότι ήταν «συνειδητή τους επιλογή» να διατηρήσουν την ισορροπία του 25% - 25% στις μετοχές του Οργανισμού «τουλάχιστον για τα τρία πρώτα χρόνια» της συμφωνίας, και ότι δεν ήταν στις προθέσεις της Κυβέρνησης «να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ».
2. Χθες, ένα μόλις χρόνο από τις παραπάνω δηλώσεις, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να πουλήσουν άλλο ένα 5% των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στην γερμανική εταιρεία. Η ισορροπία μετοχών πάει περίπατο. Το ξεπούλημα συνεχίζεται. ΖΗΤΗΜΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ…
1. Στις 13 Ιουνίου 2008, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας και οι διπλωματικές μας αρχές, επί της ουσίας δεν δέχθηκαν την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του πρώην Προέδρου της FYROM στην Ελλάδα κ.Mπράνκο Τσεβερκόφσκι, εξαιτίας της πρόθεσης του να χρησιμοποιήσει κρατικό αεροσκάφος της χώρας του, που έφερε το «συνταγματικό» της όνομα.
2. Σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να διεξαχθεί, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της FYROM κ.Μιλόσοσκι, μία άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΟΑΣΕ, τηρεί εκ διαμέτρου αντίθετη στάση. Δέχεται αυτό που δεν είχαμε δεχθεί το 2008. Γιατί;
3. Η αλήθεια είναι ότι σπαταλούνται τα διπλωματικά όπλα της χώρας και δημιουργούνται αρνητικά προηγούμενα στην διαπραγμάτευση για το όνομα της γειτονικής χώρας, προκειμένου να υπηρετηθούν οι δημόσιες σχέσεις του σημερινού πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και είναι απολύτως επιζήμια για τη χώρα.ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΓΙΑ ΜΙΑ «ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
1. Στις 7 Απριλίου παρουσιάσαμε την πρότασή μας που έχει ως στόχο να δίνεται μία «δεύτερη ευκαιρία» στους χιλιάδες συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένη αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους. Δεσμευτήκαμε τότε ότι η πρόταση μας θα γίνει αντικείμενο εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς.
2. Ο λόγος μας είναι λόγος τιμής. Χθες, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την πρόταση νόμου. Σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση εμφανίστηκαν και τοποθετήθηκαν 24 κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς. Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση, στην οποία διατυπώθηκαν θετικές κρίσεις από τους φορείς για την αναγκαιότητα της εισαγωγής ενός παρόμοιου νόμου, για το νομικό κενό που υφίσταται σήμερα, για το γεγονός ότι χρειάζεται ένα σύγχρονο, θεσμικό, και απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους Δικαίου, θεσμικό πλαίσιο ακριβώς για τα ζητήματα αυτά.
3. Το ΠΑΣΟΚ θα ενσωματώσει όλες αυτές τις παρατηρήσεις και, τις επόμενες εβδομάδες θα το καταθέσει τη σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τι ακριβώς σημαίνει προγραμματική αντιπολίτευση, η οποία προετοιμάζει την επόμενη μέρα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που βοηθούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ


Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.
Φωνή δυνατή.
Φωνή καθαρή.
Φωνή αποφασιστική.
Ο λαός μίλησε και η νίκη μας είναι μεγάλη.
Η διαμαρτυρία του λαού, η οργή του, η αγανάκτησή του, έγινε δίψα για μια νέα αρχή.
Ελπίδα για ένα νέο αύριο για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε.
Την ελπίδα αυτή την εναποθέτει σήμερα στο Κίνημά μας.
Το Κίνημά μας, που ανέτρεψε δεδομένα.
Νίκησε το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας το πρώτο βήμα για να αλλάξει σελίδα ο τόπος, για να βγει η χώρα από την κρίση.
Μια κρίση πολιτική, οικονομική, θεσμική και ηθική.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, με την ψήφο τους απαιτούν ριζική αλλαγή στον τόπο μας.
Προσμένουν σήμερα από το ΠΑΣΟΚ, να συγκρουστούμε αποφασιστικά, και το κάνουμε και θα το κάνουμε, με τα χρόνια προβλήματα που θέριεψαν με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την αυθαιρεσία της εξουσίας, το δίκιο του ισχυρού, την πελατειακή διαχείριση του πλούτου του Έλληνα, του Ελληνικού λαού, την ανισότητα και την κοινωνική αναλγησία.
Στο ΠΑΣΟΚ σήμερα αναγνωρίζουν οι πολίτες μας και πάλι τις διαχρονικές μας αξίες.
Διότι με αυτές κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού στις Ευρωεκλογές.
Με τις αξίες μας:
Την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ισότητα, τον σεβασμό προς τον πολίτη, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την κοινωνική λογοδοσία, τη δημοκρατική διαβούλευση, την ισχυρή μας παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς, τη βούλησή μας να συγκρουστούμε με συμφέροντα κάποιων λίγων και ισχυρών, με την αδικία, την ατιμωρησία, την ανομία, για να εγγυηθούμε μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα κράτος Δικαίου.
Είναι αυτές οι αξίες που κέρδισαν σήμερα.
Και υπηρετώντας αυτές τις αξίες, θα μας δώσει ο Ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του.
Την εμπιστοσύνη του να κυβερνήσουμε αύριο την Ελλάδα, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Μια Ελλάδα με παρουσία και φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Μια Ελλάδα που νοιάζεται για τον αδύναμο και διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων.
Μια Ελλάδα που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ποιοτικές θέσεις εργασίας για όλους, προστατεύει το περιβάλλον.
Μια Ελλάδα που επενδύει στην παιδεία, στον άνθρωπο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προκαταλήψεις.
Μια Ελλάδα με ένα ευνομούμενο κράτος, που υπηρετεί τον πολίτη, που τον σέβεται, τον προστατεύει, τον στηρίζει.
Με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή.
Θέλω αυτή τη στιγμή, τη στιγμή της νίκης, να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
Και όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους που δούλεψαν εθελοντικά για να πετύχουμε το στόχο μας.
Σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αλλαγής πολιτικών συσχετισμών.
Είναι ανατροπή.
Ανατροπή, μέσα από τη συστηματική, υπεύθυνη, πολιτική μας παρουσία μηνών, όχι ημερών.
Και κάναμε μια νέα αρχή για την πατρίδα μας.
Όλα αρχίζουν σήμερα.
Μέχρι σήμερα παλέψαμε για την ψήφο του Έλληνα και μας την εμπιστεύτηκε. Από σήμερα παλεύουμε για την καρδιά και την ψυχή του, για την εμπιστοσύνη του.
Συνεχίζουμε ακούραστα.
Ξέρω τη χαρά σας και τη μοιράζομαι μαζί σας.
Δεν είναι, όμως, ώρα για θριαμβολογίες.
Μακριά από εμάς κάθε ίχνος αλαζονείας.
Είναι ώρα να μοιραστείτε τη χαρά σας με τους γείτονές σας, με τους συναδέλφους σας, με τους συμφοιτητές σας, με τους συμπολίτες σας που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή και που απείχαν από τις εκλογές.
Να μοιραστούμε μαζί τους τη χαρά μας και να τους πούμε ότι και αυτούς τους χρειαζόμαστε. Τους χρειαζόμαστε και χρειαζόμαστε να τους ακούσουμε.
Διότι σήμερα δεν υπάρχουν πολίτες νικητές και πολίτες ηττημένοι.
Υπάρχουν πολιτικές που ηττήθηκαν, πολιτικές, που πρέπει, και θα ανατραπούν.
Υπάρχουν πολιτικές και αξίες που κέρδισαν.
Αξίες, που πρέπει να γίνουν πολιτική πράξη για ένα ευνομούμενο κράτος, για μια Ελλάδα που μας κάνει όλους περήφανους.
Ψηφίζοντας σήμερα για την Ευρώπη, αποφασίσαμε για την Ελλάδα.
Η νίκη μας, η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγει το δρόμο της μεγάλης αλλαγής, της αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.
Η καταδίκη της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας και πρακτικής είναι πια γεγονός. Εδώ και καιρό, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εκλογές για να λυτρωθεί ο τόπος από πολιτικές που μας βουλιάζουν και μας προσβάλλουν όλους.
Σήμερα, αυτό το αίτημα γίνεται λαϊκή απαίτηση.
Είναι μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών.
Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους Έλληνες πολίτες από το ν' αλλάξουν πορεία.
Οι εκλογές αποτελούν πάντα το μεγαλύτερο δημοκρατικό μας δικαίωμα.
Και σήμερα, έχουμε τη χαρά μιας νέας αρχής και ελπίδας.
Έχουμε πρώτιστα, όμως, τεράστιο χρέος και ευθύνη απέναντι στον τόπο.
Στόχος μου, στόχος μας, δεν είναι μια άλλη κυβέρνηση, ένα άλλο κόμμα στην κυβέρνηση, αλλά μια ριζική αλλαγή πολιτικής στον τόπο.
Και σ' αυτή την ευθύνη θ' ανταποκριθούμε.
Αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα, όπου όλοι είμαστε ίδιοι. Αποδείξαμε ότι σήμερα εκφράζουμε το νέο, το προοδευτικό και την ελπίδα. Ότι όλοι μαζί μπορούμε.
Μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά, με πυξίδα τις αρχές και τις αξίες μας, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το γενικό καλό.
Με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, με τις πολιτικές που εξαγγείλαμε.
Θα πορευθούμε στο λαό με σημαία μας την αλήθεια, την επίγνωση των δυσκολιών και το σχέδιο ανασύνταξης και σωτηρίας της χώρας μας.
Θα δώσουμε τη μάχη μαζί για να φέρουμε στην πατρίδα μας μια πραγματική άνοιξη και στο λαό μας ευημερία και ασφάλεια.
Η νίκη μας σήμερα φέρνει πολύ πιο κοντά την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Φέρνει πολύ πιο κοντά την κοινοβουλευτική μας αυτοδυναμία.
Από αύριο το πρωί σηκώνουμε τα μανίκια μας, συνεχίζουμε τη δουλειά με το λαό για το λαό, για την πατρίδα.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 4/6/2009


Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Ελληνίδες και Έλληνες.
Σήμερα, νίκησε η Δημοκρατία.
Αυτή δεν είναι συγκέντρωση. Είναι το ποτάμι της Νίκης.
Το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.
Από τα βάθη της καρδιάς μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συγκλονιστική σας παρουσία.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Με τιμά και θα την τιμήσω.
Διότι μόνο χρέος μου, είναι το χρέος μου στο λαό και στην πατρίδα. Και μόνο αυτούς θα υπηρετήσω. Και, στο όνομά σας, είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ και με τα μεγάλα συμφέροντα, και με τη διαφθορά που διαλύει την Ελλάδα.
Θα συγκρουστώ.
Και μαζί θα νικήσουμε.
Απόψε μιλάτε εσείς.
Μιλάει η δημοκρατική Αθήνα.
Η Αθήνα των ανθρώπων της εργασίας, της επιστήμης, του πνεύματος, της δημιουργίας, του πολιτισμού.
Μιλάει η Αθήνα των νέων ανθρώπων και του μέλλοντός μας.
Μιλάει η Αθήνα των νέων παιδιών του διαδικτύου, των παιδιών που δουλεύουν, που σπουδάζουν, που ονειρεύονται, των παιδιών που διαδήλωναν πέρσι τον Δεκέμβρη για τον Αλέξανδρο, ζητώντας να αλλάξουμε πορεία.
Μιλάει απόψε η Αθήνα των ανέργων, της γενιάς των 700 ευρώ, της γενιάς των stage και της ανασφάλιστης εργασίας.
Μιλά απόψε η Αθήνα των απόμαχων της δουλειάς, που θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν, των γυναικών που δίνουν τη σκληρή μάχη της καθημερινότητας.
Μιλά ο οικογενειάρχης που δεν το βάζει κάτω, μιλά ο μικρομεσαίος που ανοίγει δρόμους δημιουργίας, παρότι τον πνίγουν οι τράπεζες.
Μιλά σήμερα η Αθήνα που αγωνίζεται για το περιβάλλον, για τη θάλασσά της, για τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου που της απομένουν.
Απόψε μιλάει ο λαός, μιλάει η ιστορία.
Μιλάει η ανυπόταχτη και περήφανη Αθήνα. Η Αθήνα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της Νομικής. Η Αθήνα του 114 και του αντιδικτατορικού αγώνα. Η Αθήνα της Εθνικής Αντίστασης και των ανένδοτων αγώνων.
Απόψε, μιλάει η Αθήνα και στέλνει το μήνυμα της νίκης σ' όλη την Ελλάδα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα.
Μπορούμε.
Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, να βάλουμε και πάλι τον πολίτη και τις ανάγκες του στο κέντρο της πολιτικής.
Ακούγεται το σύνθημα:
«Να 'τος - να 'τος ο πρωθυπουργός»
Και αύριο, μαζί θα είμαστε. Μαζί, ως κυβέρνηση, για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. Μαζί θα πάμε μπροστά για να χτίσουμε για όλους μας την Ελλάδα της περηφάνιας.
Στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε για την Ευρώπη.
Αποφασίζουμε για την Ελλάδα.
Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για τη σιγουριά, για την ελπίδα και την προοπτική, τη δική μας, των παιδιών μας, των οικογενειών μας.
Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος χρήσιμη.
Είναι ψήφος για το παρόν, είναι ψήφος για το μέλλον.
Αυτή την Κυριακή, η νίκη, νίκη θα είναι νίκη του πολίτη. Η νίκη θα ανήκει σε όλους τους δημοκράτες, σε όλους τους πατριώτες, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, σε όλους τους ενεργούς πολίτες.
Η νίκη θα είναι νίκη της μεγάλης μας δημοκρατικής παράταξης. Η νίκη θα είναι νίκη όλων των δυνάμεων της εργασίας, της δημιουργίας, του πνεύματος, του πολιτισμού, των δυνάμεων της Δημοκρατίας, της προόδου και της Αριστεράς.
Νίκη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Νίκη εκείνων που αδικήθηκαν, αγνοήθηκαν, περιφρονήθηκαν. Νίκη των πολλών, πάνω στους λίγους και ισχυρούς.
Απόψε η Αθήνα μιλά και στέλνει μήνυμα:
Την Κυριακή, ούτε μία ψήφος χαμένη.
Την Κυριακή δίνουμε όλοι το «παρών» στις κάλπες. Δεν θα λείψει κανείς. Η νέα πορεία μάς χρειάζεται όλους.
Υπάρχουν εκείνοι που προπαγανδίζουν την αποχή. Οι λίγοι, οι ισχυροί, οι «ημέτεροι». Θα ήθελαν να τους αφήσουμε στην ησυχία τους.
Εμείς λέμε ότι, με τη συμμετοχή, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να φέρουμε την ελπίδα και τη σιγουριά. Μπορούμε να χτίσουμε την περήφανη Ελλάδα.
Με την αποχή, αφήνουμε άλλους να αποφασίσουν για μας. Η αποχή είναι ψήφος ανοχής στον κατήφορο.
Γι' αυτό, την Κυριακή που έρχεται, κάνουμε την αμφισβήτηση, συμμετοχή.
Τη διαμαρτυρία, δράση.
Την απογοήτευση, δημιουργία.
Την άρνηση, δύναμη αλλαγής.
Την Κυριακή, αλλάζουμε για να μην βουλιάξουμε.
Την Κυριακή, ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.
Την Κυριακή, η οργή και η αγανάκτηση για την κυβέρνηση των μεγάλων συμφερόντων, για την κυβέρνηση της απογραφής και της παραγραφής, γίνεται ψήφος ελπίδας, γίνεται ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.
Φίλες και φίλοι,
Όσο καλές και αν είναι οι δημοσκοπήσεις, αυτό που μετράει είναι η ψήφος στην κάλπη την Κυριακή.
Γιατί μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ πονάει.
Πονάει τις δυνάμεις της ανομίας, της ατιμωρησίας και της πελατειακής διαχείρισης του πλούτου του Ελληνικού λαού, της σπατάλης των χρημάτων του Έλληνα πολίτη.
Γιατί μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, δίνει κυβερνητική προοπτική. Προοπτική ρεαλιστική στα όνειρα του λαού μας.
Την Κυριακή, ψηφίζουμε Αλλαγή για τη ζωή μας.
Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.
Πολίτες της Αθήνας,
Ξέρετε καλά, η κυβέρνηση Καραμανλή παρέλαβε μια Ελλάδα με προοπτικές, με αυτοπεποίθηση, με αναπτυξιακή δυναμική και αισιοδοξία. Παρέλαβε την Ελλάδα των μεγάλων έργων και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αυτή την Ελλάδα, την κατεδάφισε. Έχασε αμαχητί ιστορικές ευκαιρίες για την χώρα μας. Αντί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, υπηρέτησε τους λίγους, τους φίλους, ανέδειξε τους αρεστούς, αντί για τους άξιους. Αντί να υπηρετήσει τη διαφάνεια, τη σιγουριά και την ευνομία, μας βούλιαξε στην ανισότητα, στην ανομία, στην αυθαιρεσία, στην αποσύνθεση του κράτους Δικαίου.
Αντί να προστατεύσει το κύρος της Ελλάδας, έκανε την απογραφή, μας διέσυρε με την απογραφή. Υπονόμευσε προοπτικές για την ανάπτυξη, τις δουλειές, το περιβάλλον.
Γι' αυτό, στις 7 Ιουνίου, το δίλημμα είναι καθαρό.
Θα επιβραβεύσουμε έναν πρωθυπουργό σε πολιτική ομηρία, που έκλεισε τη Βουλή, για να συγκαλύψει και να παραγράψει αδικήματα των υπουργών του;
Θα επιβραβεύσουμε μια κυβέρνηση, που μας επιβάρυνε με 80 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω, χρήματα που δεν πήγαν ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία, ούτε στην πρόνοια, ούτε στην ανάπτυξη; Και τώρα ζητάει να πληρώσουμε τα σπασμένα;
Θα δώσουμε λευκή επιταγή σε μια κυβέρνηση, που χάρισε 8 δις ασφαλιστικές εισφορές στους τραπεζίτες, ενώ τα Ταμεία χρεοκοπούν;
Θα δώσουμε λευκή επιταγή σε μια κυβέρνηση που χάρισε 5 δις στους μεγαλομετόχους, για να τα πληρώσει μετά ο λαός, με την αύξηση στον ΦΠΑ;
Θα δώσουμε λευκή επιταγή σε μια κυβέρνηση που - σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος - έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους;
Θα δώσουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, για να επιβάλει νέο χαράτσι την επομένη των Ευρωεκλογών και να φορτώσει νέους φόρους στη μέση ελληνική οικογένεια;
Τέρμα οι λευκές επιταγές.
Τέρμα οι επιταγές χωρίς αντίκρισμα.
Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Το δίλημμα των Ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο και κρίσιμο.
Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.
Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση. Κρίση οικονομική, θεσμική, πολιτική. Κρίση αξιών. Κρίση που πλήττει το κύρος της Ελλάδας, και στην Ευρώπη, και διεθνώς.
Είναι ψήφος σ' αυτούς που επενδύουν στο ψέμα, στην πόλωση και στη συκοφαντία.
Είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό, που μας εμπαίζουν. Μας εμπαίζουν όταν λένε ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη, ενώ στην πραγματικότητα οργανώνουν την συγκάλυψη.
Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία, είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση που άνοιξε τα αεροδρόμια για να κλείσει στόματα, κι ύστερα άρχισε πανικόβλητη να συλλαμβάνει γυναικόπαιδα.
Είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση, που σκανδαλολογεί για να κρύψει τα πραγματικά σκάνδαλα.
Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση, που δεν μπορεί να κυβερνήσει πια αξιόπιστα, διότι είναι μια κυβέρνηση σε ομηρία.
Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος για να αλλάξουμε ρότα και να μπούμε στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, για μια Πολιτεία που βάζει πρώτα τον πολίτη.
Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος ελπίδας.
Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
Ψήφος που ανοίγει τον δρόμο, για να αποκτήσει η χώρα μας επιτέλους σοβαρή, αξιόπιστη κυβέρνηση και να μετατραπεί σε μία ευνομούμενη Πολιτεία.
Γι' αυτό, στις 7 Ιουνίου, προχωράμε μπροστά με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με τη σιγουριά ότι ήρθε η ώρα του πολίτη.
Απόψε, με την παρουσία σας, με το πάθος σας, απόψε η Αθήνα αποφάσισε.
Η Αθήνα ψήφισε ΠΑΣΟΚ και στέλνει το μήνυμα της νίκης και της ελπίδας σε όλη την Ελλάδα.
Όλοι μαζί μπορούμε.
Όλοι μαζί, μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία δίκαιη και να βάλουμε τέλος στη διαφθορά, την ανομία, την ατιμωρησία, την αυθαιρεσία των ισχυρών.
Τέλος στη βαρβαρότητα των stage, που κρατάει χιλιάδες νέα παιδιά στην κομματική ομηρία. Τέλος στις πολιτικές που αφήνουν εργοστάσια να δηλητηριάζουν τα ποτάμια μας, αφήνουν τα δάση μας να καίγονται, παραδίδουν τα νησιά και και τις παραλίες μας στο τσιμέντο.
Μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος. Μπορούμε να χτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος και να βάλουμε τέλος στην πολιτική που διέλυσε το ΕΣΥ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Που ευθύνεται για τις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν με την απάτη των τοξικών ομολόγων.
Για τη ληστεία του μόχθου των ασφαλισμένων. Για τα Ταμεία που δεν μπορούν να πληρώσουν το εφάπαξ κι αφήνουν τους συνταξιούχους να περιμένουν δύο χρόνια -και βλέπουμε.
Φίλες και φίλοι,
Μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα κράτος που μας σέβεται, να βάλουμε τέλος στην πολιτική της λεηλασίας της δημόσιας γης και περιουσίας, όπως με το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που συγκάλυψε και συγκαλύπτει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Για τα εκατομμύρια των ευρώ που πάνε στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς και χάνονται από την τσέπη του Ελληνικού λαού, τη δική μας τσέπη. Διότι κόβονται από τους μισθούς και τις συντάξεις, από την υγεία την παιδεία και τις δημόσιες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά στους άνεργους.
Ποιος αλήθεια πληρώνει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου;
Ποιος πληρώνει τα φορολογικά δώρα στους πλούσιους, στους τραπεζίτες, στους μεγαλομετόχους, στους μεγαλοϊδιοκτήτες;
Ποιος πληρώνει την κομματική σπατάλη και τις εκατοντάδες κομματικές επιτροπές που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία;
Τα πληρώνει η νέα γενιά, εσείς εδώ, τα νέα παιδιά, που ζητάτε μέλλον, όραμα, που έχετε δικαίωμα να ελπίζετε. Τα πληρώνει η Περιφέρεια. Τα πληρώνει ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Τα πληρώνει η νοικοκυρά και η ελληνική οικογένεια.
Τα πληρώνουμε όλοι εμείς. Τα πληρώνει το μέλλον της χώρας. Τα πληρώνει η παραγωγική Ελλάδα και τα τρώει η παρασιτική Ελλάδα.
Γι' αυτό, σε όσους θέλουν τον Έλληνα παραιτημένο μπροστά σ' αυτή την κρίση, σήμερα απαντάμε:
Όλοι μαζί μπορούμε.
Μπορούμε να πάμε τη χώρα μπροστά στην πράσινη ανάπτυξη, που θα δώσει χιλιάδες νέες δουλειές, με σημαντικά έσοδα για τον κρατικό κορβανά.
Μπορούμε να χτίσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και να πάμε σε μια νέα αναδιανομή, όπου όλοι μας, όλοι μας θα πληρώνουμε δίκαια το μερίδιό που μας αναλογεί, αλλά και θα ξέρουμε την ίδια ώρα ότι οι φόροι μας έχουν αντίκρισμα.
Ότι τους παίρνουμε πίσω σε υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, σε δημόσιες επενδύσεις που πάνε τη χώρα μπροστά, την οικονομία μπροστά, την Ελλάδα μπροστά.
Ούτε ένα ευρώ δεν θα πηγαίνει χαμένο. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Ούτε ένα ευρώ κάτω απ' το τραπέζι της διαφθοράς, για να καταλήξει στις τσέπες των λίγων και ισχυρών παραγόντων. Ούτε ένα ευρώ δεν θα φτάνει σε off shore εταιρείες, που τις βάφτισαν «νόμιμες, άρα και ηθικές».
Ξέρουμε, φίλες και φίλοι, ότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος Δικαίου. Να τερματίσουμε το καθεστώς της ανομίας. Να πούμε όχι στο δίκαιο του ισχυρού, να εγγυηθούμε την ισχύ του Δικαίου, τα δικαιώματα κάθε πολίτη.
Να αλλάξουμε τη σχέση εξάρτησης ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και την εκτελεστική εξουσία. Να σπάσουμε την κομματικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, για να ξανανιώσει σιγουριά και ασφάλεια ο πολίτης και η γειτονιά.
Και δεσμεύομαι, σε κάθε πράξη, σε κάθε σκέψη, σε κάθε απόφασή μου, μοναδική αρχή που θα υπηρετώ είναι το δημόσιο συμφέρον και μόνον το δημόσιο συμφέρον. Πάνω, και πέρα απ' όλα και από όλους.
Δεσμεύομαι να αναστρέψω το σημερινό ήθος και ύφος εξουσίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θα φέρουμε ένα νέο ήθος δημοκρατικό, μια άλλη στάση πολιτικής ζωής.
Φίλες και φίλοι,
Όλοι μαζί μπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και να αλλάξουμε την πολιτική που στηρίζει μόνο τις τράπεζες.
Γιατί όλοι μας βλέπουμε την πραγματική οικονομία να βουλιάζει, τους δανειολήπτες να πνίγονται, βλέπουμε σπίτια να χάνονται και οικογένειες να διαλύονται, ενώ οι τραπεζίτες γράφουν υπερκέρδη.
Μπορούμε να βάλουμε τέλος σ' αυτή τη βαρβαρότητα.
Και θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε, σας διαβεβαιώ.
Όλοι μαζί μπορούμε. Ναι, η Ελλάδα μπορεί. Μπορούμε να φτιάξουμε μια δημόσια δωρεάν ποιοτική παιδεία για όλους, που θα ετοιμάζει τα παιδιά μας για μια ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα και δεν θα τα φυλακίζει στα σχολεία της παπαγαλίας και των εξοντωτικών εξετάσεων.
Όλοι μαζί μπορούμε, μπορεί η Ελλάδα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο και ανθρώπινο ΕΣΥ, που θα φροντίζει και θα σέβεται τον άρρωστο, που δεν θα του λείπουν γιατροί και νοσηλευτές, με τις Εντατικές να λειτουργούν επιτέλους κι όχι να αραχνιάζουν κλειστές. Εμείς θα προσλαμβάνουμε νοσηλευτές και γιατρούς, και όχι αγροφύλακες με κομματικούς στόχους και λίστες.
Απόψε, από εδώ, από την Αθήνα, απευθύνομαι σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας που έχουν απογοητευτεί, που έχουν χάσει το κουράγιο και την ελπίδα τους. Σ' εκείνους που νομίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει καλύτερο. Ότι με την ψήφο τους δεν αλλάζει τίποτα. Καταλαβαίνω τη δυσπιστία τους. Την απόγνωσή τους. Καταλαβαίνω ακόμα και την οργή τους.
Ένα πράγμα, όμως, είναι σίγουρο: Τίποτα δεν θα αλλάξει, αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αν δεν πιστέψουμε και πάλι στις δυνάμεις μας. Αν δεν πάμε στην κάλπη, για να ζητήσουμε αλλαγή πορείας. Η ψήφος είναι επιλογή, η ψήφος είναι και δύναμη του πολίτη.
Απευθύνομαι σε εκείνους, που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Σε εκείνους που ζητάνε μετριοπάθεια και νοικοκύρεμα. Σε εκείνους που θέλουν σοβαρότητα και βλέπουν το ψέμα και την ανευθυνότητα να θριαμβεύει με την κυβέρνηση αυτή.
Απευθύνομαι σ' αυτούς και τους λέω: Οι αξίες και οι αρχές δεν χάθηκαν από αυτόν εδώ τον τόπο.
Γι' αυτό σας καλώ: Πάμε μαζί, να κάνουμε μια νέα αρχή για την Ελλάδα.
Απευθύνομαι από εδώ, από την Αθήνα, και στους συμπολίτες μας που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές τη Νέα Δημοκρατία, που την εμπιστεύτηκαν κι ένιωσαν προδομένοι, που είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται βάναυσα.
Σε όσους ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια και είδαν τη διαφθορά να θεριεύει. Σε όσους πίστεψαν τις υποσχέσεις και εξαπατήθηκαν.
Εμείς, δεν τους βάζουμε απέναντί μας. Σας θέλουμε κοντά μας, σας θέλουμε μαζί μας. Ο αγώνας μας, είναι και δικός σας αγώνας. Γιατί η πατρίδα έχει δικαίωμα στο μέλλον. Γιατί τη βαρβαρότητα που ζούμε όλοι, την ζείτε και εσείς. Γι' αυτό εμείς ενώνουμε και δεν πολώνουμε.
Απόψε, από εδώ, από την Αθήνα, απευθύνομαι σ' αυτούς που πίστεψαν στο όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, σ' αυτούς που στήριξαν το έργο του Κώστα Σημίτη, στα εκατομμύρια των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν το 2004, που μας ψήφισαν το 2007. Απευθύνομαι σε αυτούς που στάθηκαν όρθιοι κι ήταν κοντά μας στις δύσκολες στιγμές.
Απευθύνομαι στο μεγάλο ρεύμα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Σε εκείνους που πάλεψαν γι' αυτή την παράταξη, που την νιώθουν στην ψυχή τους. Και τους λέω:
Την Κυριακή είναι η ώρα της πανστρατιάς.
Απ' αυτό το προσκλητήριο της Δημοκρατίας, δεν θα λείψει κανείς μας.
Θα είμαστε όλοι εκεί.
θα είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Θα είμαστε εκεί, με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο χέρι, και με το χαμόγελο της νίκης και της ελπίδας στο πρόσωπό μας. Το χαμόγελο της ελπίδας, της προοπτικής, της αλλαγής.
Απόψε, από εδώ, απ' την Αθήνα, απευθύνομαι σ' όλους τους Έλληνες, για να αλλάξουμε πορεία. Απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, σ' όλους τους πατριώτες, σ' όλους όσοι πονάνε αυτό τον τόπο, σ' όλους όσοι πιστεύουν ότι μας αξίζουν, και μας αξίζουν καλύτερες μέρες. Απευθύνομαι σε σας τους νέους, απευθύνομαι και στους νέους που απέχουν από την πολιτική, που μας αμφισβητούν.
Στους νέους, που ζουν τη βαρβαρότητα της ανεργίας. Στους φοιτητές, με αβέβαιο το αύριο. Στους bloggers του διαδικτύου. Στους νέους των 700 ευρώ, των stage και της ανασφάλιστης εργασίας.
Στους νέους επιστήμονες, που βρίσκουν όλες τις πόρτες κλειστές. Στα νέα ζευγάρια, που βλέπουν τη ζωή τους να βουλιάζει στην ανασφάλεια.
Απευθύνομαι στους νέους αγρότες, που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, χωρίς μέλλον κι ελπίδα.
Απευθύνομαι σ' όλους τους νέους και τους λέω, και σας λέω, η πατρίδα σάς χρειάζεται. Έχει ανάγκη η πατρίδα τη φαντασία σας, τη δύναμή σας, τη δημιουργικότητά σας.
Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα, που μπορεί να δώσει την παιδεία που θέλουμε. Μια Ελλάδα, που μπορεί να δώσει δουλειές, με μισθούς αξιοπρεπείς, να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σιγουριά ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
Μια Ελλάδα, που δεν θα πληγώνει, που δεν θα προσβάλει. Μια Ελλάδα, που θα μας κάνει περήφανους. Διότι ξέρουμε. Μαζί μπορούμε.
Απευθύνομαι από εδώ, από την Αθήνα, στους εργαζόμενους που ζουν στο πετσί τους την αδικία της πολιτικής της ΝΔ. Στους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς. Στους επαγγελματίες, που δοκιμάζονται από άδικες φοροεπιδρομές.
Στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, που βλέπουν τα μαγαζιά τους να μαραζώνουν. Στις μητέρες, που νιώθουν αποκλεισμένες από την αγορά εργασίας. Στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που ζουν με συντάξεις πείνας και βλέπουν τα Ταμεία τους να λεηλατούνται. Απευθύνομαι σε όλους αυτούς και τους λέω:
Το ΠΑΣΟΚ είστε εσείς.
Απευθύνομαι σε όλους σας και λέω, ναι, υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Την ξέρω, την ξέρω μέσα από την καρδιά μου, την έχω συναντήσει. Την έχω συναντήσει, όταν οργανώναμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν παλεύαμε για την Κύπρο, όταν πρωτοστατούσαμε στα Βαλκάνια, όταν χτίζαμε μεγάλα έργα, όταν δημιουργούσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ΚΑΠΗ, το Ολοήμερο Σχολείο, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Ναι, υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα περήφανη.
Ναι, υπάρχει η Ελλάδα της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Υπάρχει μια Ελλάδα, που θα παράγει πλούτο και θα τον μοιράζει δίκαια σε όλους. Και λέω, ελάτε, ελάτε να τη φτιάξουμε μαζί.
Ελάτε να την φτιάξουμε μαζί αυτή την άλλη Ελλάδα.
Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Την Κυριακή, δίνουμε τη μάχη για τη δημοκρατική αλλαγή στην Ελλάδα. Δίνουμε την μάχη και για την αλλαγή στην Ευρώπη.
Γι' αυτό, οι δημοκράτες σοσιαλιστές, διεκδικούμε. Ζητάμε μία Ευρώπη, που θα αναθεωρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα ανοίγει δυνατότητες σε μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις στην παιδεία, στην πρόνοια, στην υγεία, στο κράτος της πράσινης ανάπτυξης.
Η νεοσυντήρηση μάς λέει «δεν γίνεται». Μας λέει να καταθέσουμε τα όπλα αμαχητί.
Αλλά εμείς ξέρουμε. Μπορούμε να διεκδικήσουμε. Όπως κάναμε με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, με τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, με την ΟΝΕ, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα δικά τους «δεν γίνεται»,
είναι τα δικά μας «Μπορούμε».
Και μπορούμε μαζί.
Γι' αυτό, εμείς, οι δημοκράτες σοσιαλιστές, στην Ευρώπη, διεκδικούμε ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Κοινωνικής Προόδου, που εγγυάται την ποιότητα στην κοινωνική πολιτική, στην εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και ασφάλιση, για κάθε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διεκδικούμε ευρωπαϊκές επενδύσεις για την πράσινη ανάπτυξη, για να δημιουργήσουμε δέκα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.
Απαιτούμε μια πολιτική, που θα βάλει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους. Ζητάμε την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων και συνταξιούχων. Ζητάμε την ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων στις πιστώσεις.
Διεκδικούμε μια Χάρτα ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων και τη διασφάλιση των συνόρων μας. Διεκδικούμε ένα Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ.
Διεκδικούμε να αναδείξουμε επιτέλους την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμιστικό πόλο στην παγκόσμια σκακιέρα.
Για όλα αυτά, φίλες και φίλες, την Κυριακή, ψηφίζουμε σοσιαλιστές. Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.
Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα.
Και προχωράμε. Προχωράμε μαζί.
Προχωράμε μαζί, με οδηγό τους πέντε εθνικούς στόχους του Προγράμματός μας:
- Εξωτερική πολιτική που ξαναδίνει φωνή στην Ελλάδα.
- Πράσινη ανάπτυξη, με δίκαιη αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος.
- Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους.
- Κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει δικαιώματα.
- Δημοκρατική αναδόμηση και αποκέντρωση του κράτους, ώστε να λειτουργεί υπέρ και μαζί με τον πολίτη.
Με πρώτη προτεραιότητα, στην κυβέρνησή μας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στην Πολιτεία και στην πολιτική. Με τον πολίτη, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής μας.
Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Φίλες και φίλοι,
Την Κυριακή, δίνουμε μια μεγάλη μάχη.
Απέναντί μας, έχουμε όλες τις δυνάμεις του κατεστημένου, συμφέροντα ισχυρών.
Δεν αντέχουν, το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για πράγματα που πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν.
Δεν αντέχουν, το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για τη δύναμη του Έλληνα και της Ελληνίδας.
Δεν αντέχουν να βλέπουν την κοινωνία να λέει «μπορούμε», διότι θέλουν μια κοινωνία αδύναμη, ανήμπορη, παραιτημένη.
Αυτό τους βολεύει.
Γι' αυτό, μόνο το ΠΑΣΟΚ δίνει σήμερα λύσεις. Μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Για μια κυβέρνηση προοδευτική, με βούληση να χαράξει μια νέα πορεία.
Μια κυβέρνηση, όπου οι κανόνες της Δημοκρατίας θα ισχύουν για όλους, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, σε ένα κράτος Δικαίου.
Και προχωρούμε. Προχωρούμε με τη στήριξή σας.
Προχωρούμε με τη στήριξη του λαού, πέρα από κομματικές προτιμήσεις, για να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή.
Εγώ δεν σας ζητάω απλά να αλλάξουμε κόμμα στην κυβέρνηση. Ζητάω να αλλάξουμε πολιτική στον τόπο, να κάνουμε ριζικές αλλαγές, να βάλουμε την Ελλάδα σε νέα πορεία, σε νέα τροχιά.
Γι' αυτό σας καλώ. Ελάτε μαζί. Ελάτε μαζί, να φτιάξουμε την Ελλάδα της ελπίδας.
Και μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορούμε να το πετύχουμε στις 7 Ιουνίου, με την ψήφο ελπίδας.
Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, στις πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στο μέλλον.
Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές.
Με τη νίκη και την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.
Πολίτες της Αθήνας, φίλες και φίλοι,
Είναι κοντά οι εκλογές. Μπείτε στην πρώτη γραμμή της μάχης, για να φτάσει παντού το μήνυμα της νίκης και της ελπίδας, σε όλη την Ελλάδα.
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Από σήμερα, μέχρι την Κυριακή, δίνουμε όλοι το αγωνιστικό μας παρόν.
Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό που απομένει. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Όλοι μαζί, ενώνουμε το νου, την καρδιά, την ψυχή και την φωνή μας. Γιατί, όπως έλεγε ο Ανδρέας, οι νίκες δεν χαρίζονται, κατακτιούνται με αγώνες.
Και θα ήταν περήφανος, να έβλεπε απόψε τα νιάτα τηςΑθήνας.
Οι εκλογές της Κυριακής είναι ένα δημοψήφισμα. Και η απάντηση σ' αυτό το δημοψήφισμα, για κάθε πολίτη, είναι μία:
Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ.
Στις 7 Ιουνίου, θα νικήσουμε. Για τον πολίτη. Μαζί με τον πολίτη. Με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.
Και έτσι θα προχωρήσουμε. Και σήμερα, προεκλογικά, και αύριο ως κυβέρνηση. Για να φτάσουμε την Ελλάδα εκεί όπου αξίζει, εκεί όπου θέλουμε. Την Ελλάδα της ελπίδας, την Ελλάδα της προοπτικής, την Ελλάδα που μας ενώνει.
Όλοι μαζί. Όλοι μαζί την Κυριακή, για τη μεγάλη νίκη.
Γεια σας. Καλό μας αγώνα. Και με τη νίκη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.
Όχι, δεν θα βουλιάξει η Ελλάδα.
Ενώνουμε την Ελλάδα, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι,
Και μια προτροπή: Φεύγοντας από εδώ, από το Πεδίον του Άρεως, από την Αλεξάνδρας, από την 3η Σεπτεμβρίου, πάρτε μαζί σας μια αφίσα, μια σημαία, μια μπροσούρα, να αφήσουμε καθαρούς τους δρόμους, να δείξουμε ότι είμαστε πράσινοι και στη φιλοσοφία μας και στη στάση ζωής μας.

Και αυτή είναι η διαφορά μας. Κάνουμε το πιστεύω μας πράξη. Και σήμερα, και αύριο ως κυβέρνηση.
Πάμε μαζί, με τη νέα δυναμική ομάδα των ευρωβουλευτών, των υποψηφίων μας, για την Ευρώπη που θέλουμε, για την Ελλάδα που θέλουμε.
Όλοι στις κάλπες την Κυριακή.
Καμία ψήφος χαμένη.
Να κάνουμε το ποτάμι συντριπτική πλειοψηφία για την Αλλαγή, για τη νέα πορεία, τη νέα αρχή.
Γεια σας.
Με τη νίκη.