Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 4/6/2009


Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Ελληνίδες και Έλληνες.
Σήμερα, νίκησε η Δημοκρατία.
Αυτή δεν είναι συγκέντρωση. Είναι το ποτάμι της Νίκης.
Το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.
Από τα βάθη της καρδιάς μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συγκλονιστική σας παρουσία.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Με τιμά και θα την τιμήσω.
Διότι μόνο χρέος μου, είναι το χρέος μου στο λαό και στην πατρίδα. Και μόνο αυτούς θα υπηρετήσω. Και, στο όνομά σας, είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ και με τα μεγάλα συμφέροντα, και με τη διαφθορά που διαλύει την Ελλάδα.
Θα συγκρουστώ.
Και μαζί θα νικήσουμε.
Απόψε μιλάτε εσείς.
Μιλάει η δημοκρατική Αθήνα.
Η Αθήνα των ανθρώπων της εργασίας, της επιστήμης, του πνεύματος, της δημιουργίας, του πολιτισμού.
Μιλάει η Αθήνα των νέων ανθρώπων και του μέλλοντός μας.
Μιλάει η Αθήνα των νέων παιδιών του διαδικτύου, των παιδιών που δουλεύουν, που σπουδάζουν, που ονειρεύονται, των παιδιών που διαδήλωναν πέρσι τον Δεκέμβρη για τον Αλέξανδρο, ζητώντας να αλλάξουμε πορεία.
Μιλάει απόψε η Αθήνα των ανέργων, της γενιάς των 700 ευρώ, της γενιάς των stage και της ανασφάλιστης εργασίας.
Μιλά απόψε η Αθήνα των απόμαχων της δουλειάς, που θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν, των γυναικών που δίνουν τη σκληρή μάχη της καθημερινότητας.
Μιλά ο οικογενειάρχης που δεν το βάζει κάτω, μιλά ο μικρομεσαίος που ανοίγει δρόμους δημιουργίας, παρότι τον πνίγουν οι τράπεζες.
Μιλά σήμερα η Αθήνα που αγωνίζεται για το περιβάλλον, για τη θάλασσά της, για τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου που της απομένουν.
Απόψε μιλάει ο λαός, μιλάει η ιστορία.
Μιλάει η ανυπόταχτη και περήφανη Αθήνα. Η Αθήνα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της Νομικής. Η Αθήνα του 114 και του αντιδικτατορικού αγώνα. Η Αθήνα της Εθνικής Αντίστασης και των ανένδοτων αγώνων.
Απόψε, μιλάει η Αθήνα και στέλνει το μήνυμα της νίκης σ' όλη την Ελλάδα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα.
Μπορούμε.
Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, να βάλουμε και πάλι τον πολίτη και τις ανάγκες του στο κέντρο της πολιτικής.
Ακούγεται το σύνθημα:
«Να 'τος - να 'τος ο πρωθυπουργός»
Και αύριο, μαζί θα είμαστε. Μαζί, ως κυβέρνηση, για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. Μαζί θα πάμε μπροστά για να χτίσουμε για όλους μας την Ελλάδα της περηφάνιας.
Στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε για την Ευρώπη.
Αποφασίζουμε για την Ελλάδα.
Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για τη σιγουριά, για την ελπίδα και την προοπτική, τη δική μας, των παιδιών μας, των οικογενειών μας.
Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος χρήσιμη.
Είναι ψήφος για το παρόν, είναι ψήφος για το μέλλον.
Αυτή την Κυριακή, η νίκη, νίκη θα είναι νίκη του πολίτη. Η νίκη θα ανήκει σε όλους τους δημοκράτες, σε όλους τους πατριώτες, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, σε όλους τους ενεργούς πολίτες.
Η νίκη θα είναι νίκη της μεγάλης μας δημοκρατικής παράταξης. Η νίκη θα είναι νίκη όλων των δυνάμεων της εργασίας, της δημιουργίας, του πνεύματος, του πολιτισμού, των δυνάμεων της Δημοκρατίας, της προόδου και της Αριστεράς.
Νίκη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Νίκη εκείνων που αδικήθηκαν, αγνοήθηκαν, περιφρονήθηκαν. Νίκη των πολλών, πάνω στους λίγους και ισχυρούς.
Απόψε η Αθήνα μιλά και στέλνει μήνυμα:
Την Κυριακή, ούτε μία ψήφος χαμένη.
Την Κυριακή δίνουμε όλοι το «παρών» στις κάλπες. Δεν θα λείψει κανείς. Η νέα πορεία μάς χρειάζεται όλους.
Υπάρχουν εκείνοι που προπαγανδίζουν την αποχή. Οι λίγοι, οι ισχυροί, οι «ημέτεροι». Θα ήθελαν να τους αφήσουμε στην ησυχία τους.
Εμείς λέμε ότι, με τη συμμετοχή, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να φέρουμε την ελπίδα και τη σιγουριά. Μπορούμε να χτίσουμε την περήφανη Ελλάδα.
Με την αποχή, αφήνουμε άλλους να αποφασίσουν για μας. Η αποχή είναι ψήφος ανοχής στον κατήφορο.
Γι' αυτό, την Κυριακή που έρχεται, κάνουμε την αμφισβήτηση, συμμετοχή.
Τη διαμαρτυρία, δράση.
Την απογοήτευση, δημιουργία.
Την άρνηση, δύναμη αλλαγής.
Την Κυριακή, αλλάζουμε για να μην βουλιάξουμε.
Την Κυριακή, ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.
Την Κυριακή, η οργή και η αγανάκτηση για την κυβέρνηση των μεγάλων συμφερόντων, για την κυβέρνηση της απογραφής και της παραγραφής, γίνεται ψήφος ελπίδας, γίνεται ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.
Φίλες και φίλοι,
Όσο καλές και αν είναι οι δημοσκοπήσεις, αυτό που μετράει είναι η ψήφος στην κάλπη την Κυριακή.
Γιατί μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ πονάει.
Πονάει τις δυνάμεις της ανομίας, της ατιμωρησίας και της πελατειακής διαχείρισης του πλούτου του Ελληνικού λαού, της σπατάλης των χρημάτων του Έλληνα πολίτη.
Γιατί μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, δίνει κυβερνητική προοπτική. Προοπτική ρεαλιστική στα όνειρα του λαού μας.
Την Κυριακή, ψηφίζουμε Αλλαγή για τη ζωή μας.
Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.
Πολίτες της Αθήνας,
Ξέρετε καλά, η κυβέρνηση Καραμανλή παρέλαβε μια Ελλάδα με προοπτικές, με αυτοπεποίθηση, με αναπτυξιακή δυναμική και αισιοδοξία. Παρέλαβε την Ελλάδα των μεγάλων έργων και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αυτή την Ελλάδα, την κατεδάφισε. Έχασε αμαχητί ιστορικές ευκαιρίες για την χώρα μας. Αντί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, υπηρέτησε τους λίγους, τους φίλους, ανέδειξε τους αρεστούς, αντί για τους άξιους. Αντί να υπηρετήσει τη διαφάνεια, τη σιγουριά και την ευνομία, μας βούλιαξε στην ανισότητα, στην ανομία, στην αυθαιρεσία, στην αποσύνθεση του κράτους Δικαίου.
Αντί να προστατεύσει το κύρος της Ελλάδας, έκανε την απογραφή, μας διέσυρε με την απογραφή. Υπονόμευσε προοπτικές για την ανάπτυξη, τις δουλειές, το περιβάλλον.
Γι' αυτό, στις 7 Ιουνίου, το δίλημμα είναι καθαρό.
Θα επιβραβεύσουμε έναν πρωθυπουργό σε πολιτική ομηρία, που έκλεισε τη Βουλή, για να συγκαλύψει και να παραγράψει αδικήματα των υπουργών του;
Θα επιβραβεύσουμε μια κυβέρνηση, που μας επιβάρυνε με 80 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω, χρήματα που δεν πήγαν ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία, ούτε στην πρόνοια, ούτε στην ανάπτυξη; Και τώρα ζητάει να πληρώσουμε τα σπασμένα;
Θα δώσουμε λευκή επιταγή σε μια κυβέρνηση, που χάρισε 8 δις ασφαλιστικές εισφορές στους τραπεζίτες, ενώ τα Ταμεία χρεοκοπούν;
Θα δώσουμε λευκή επιταγή σε μια κυβέρνηση που χάρισε 5 δις στους μεγαλομετόχους, για να τα πληρώσει μετά ο λαός, με την αύξηση στον ΦΠΑ;
Θα δώσουμε λευκή επιταγή σε μια κυβέρνηση που - σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος - έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους;
Θα δώσουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, για να επιβάλει νέο χαράτσι την επομένη των Ευρωεκλογών και να φορτώσει νέους φόρους στη μέση ελληνική οικογένεια;
Τέρμα οι λευκές επιταγές.
Τέρμα οι επιταγές χωρίς αντίκρισμα.
Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Το δίλημμα των Ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο και κρίσιμο.
Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.
Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση. Κρίση οικονομική, θεσμική, πολιτική. Κρίση αξιών. Κρίση που πλήττει το κύρος της Ελλάδας, και στην Ευρώπη, και διεθνώς.
Είναι ψήφος σ' αυτούς που επενδύουν στο ψέμα, στην πόλωση και στη συκοφαντία.
Είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό, που μας εμπαίζουν. Μας εμπαίζουν όταν λένε ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη, ενώ στην πραγματικότητα οργανώνουν την συγκάλυψη.
Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία, είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση που άνοιξε τα αεροδρόμια για να κλείσει στόματα, κι ύστερα άρχισε πανικόβλητη να συλλαμβάνει γυναικόπαιδα.
Είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση, που σκανδαλολογεί για να κρύψει τα πραγματικά σκάνδαλα.
Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση, που δεν μπορεί να κυβερνήσει πια αξιόπιστα, διότι είναι μια κυβέρνηση σε ομηρία.
Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος για να αλλάξουμε ρότα και να μπούμε στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, για μια Πολιτεία που βάζει πρώτα τον πολίτη.
Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος ελπίδας.
Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
Ψήφος που ανοίγει τον δρόμο, για να αποκτήσει η χώρα μας επιτέλους σοβαρή, αξιόπιστη κυβέρνηση και να μετατραπεί σε μία ευνομούμενη Πολιτεία.
Γι' αυτό, στις 7 Ιουνίου, προχωράμε μπροστά με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με τη σιγουριά ότι ήρθε η ώρα του πολίτη.
Απόψε, με την παρουσία σας, με το πάθος σας, απόψε η Αθήνα αποφάσισε.
Η Αθήνα ψήφισε ΠΑΣΟΚ και στέλνει το μήνυμα της νίκης και της ελπίδας σε όλη την Ελλάδα.
Όλοι μαζί μπορούμε.
Όλοι μαζί, μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία δίκαιη και να βάλουμε τέλος στη διαφθορά, την ανομία, την ατιμωρησία, την αυθαιρεσία των ισχυρών.
Τέλος στη βαρβαρότητα των stage, που κρατάει χιλιάδες νέα παιδιά στην κομματική ομηρία. Τέλος στις πολιτικές που αφήνουν εργοστάσια να δηλητηριάζουν τα ποτάμια μας, αφήνουν τα δάση μας να καίγονται, παραδίδουν τα νησιά και και τις παραλίες μας στο τσιμέντο.
Μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος. Μπορούμε να χτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος και να βάλουμε τέλος στην πολιτική που διέλυσε το ΕΣΥ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Που ευθύνεται για τις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν με την απάτη των τοξικών ομολόγων.
Για τη ληστεία του μόχθου των ασφαλισμένων. Για τα Ταμεία που δεν μπορούν να πληρώσουν το εφάπαξ κι αφήνουν τους συνταξιούχους να περιμένουν δύο χρόνια -και βλέπουμε.
Φίλες και φίλοι,
Μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα κράτος που μας σέβεται, να βάλουμε τέλος στην πολιτική της λεηλασίας της δημόσιας γης και περιουσίας, όπως με το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που συγκάλυψε και συγκαλύπτει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Για τα εκατομμύρια των ευρώ που πάνε στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς και χάνονται από την τσέπη του Ελληνικού λαού, τη δική μας τσέπη. Διότι κόβονται από τους μισθούς και τις συντάξεις, από την υγεία την παιδεία και τις δημόσιες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά στους άνεργους.
Ποιος αλήθεια πληρώνει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου;
Ποιος πληρώνει τα φορολογικά δώρα στους πλούσιους, στους τραπεζίτες, στους μεγαλομετόχους, στους μεγαλοϊδιοκτήτες;
Ποιος πληρώνει την κομματική σπατάλη και τις εκατοντάδες κομματικές επιτροπές που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία;
Τα πληρώνει η νέα γενιά, εσείς εδώ, τα νέα παιδιά, που ζητάτε μέλλον, όραμα, που έχετε δικαίωμα να ελπίζετε. Τα πληρώνει η Περιφέρεια. Τα πληρώνει ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Τα πληρώνει η νοικοκυρά και η ελληνική οικογένεια.
Τα πληρώνουμε όλοι εμείς. Τα πληρώνει το μέλλον της χώρας. Τα πληρώνει η παραγωγική Ελλάδα και τα τρώει η παρασιτική Ελλάδα.
Γι' αυτό, σε όσους θέλουν τον Έλληνα παραιτημένο μπροστά σ' αυτή την κρίση, σήμερα απαντάμε:
Όλοι μαζί μπορούμε.
Μπορούμε να πάμε τη χώρα μπροστά στην πράσινη ανάπτυξη, που θα δώσει χιλιάδες νέες δουλειές, με σημαντικά έσοδα για τον κρατικό κορβανά.
Μπορούμε να χτίσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και να πάμε σε μια νέα αναδιανομή, όπου όλοι μας, όλοι μας θα πληρώνουμε δίκαια το μερίδιό που μας αναλογεί, αλλά και θα ξέρουμε την ίδια ώρα ότι οι φόροι μας έχουν αντίκρισμα.
Ότι τους παίρνουμε πίσω σε υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, σε δημόσιες επενδύσεις που πάνε τη χώρα μπροστά, την οικονομία μπροστά, την Ελλάδα μπροστά.
Ούτε ένα ευρώ δεν θα πηγαίνει χαμένο. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Ούτε ένα ευρώ κάτω απ' το τραπέζι της διαφθοράς, για να καταλήξει στις τσέπες των λίγων και ισχυρών παραγόντων. Ούτε ένα ευρώ δεν θα φτάνει σε off shore εταιρείες, που τις βάφτισαν «νόμιμες, άρα και ηθικές».
Ξέρουμε, φίλες και φίλοι, ότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος Δικαίου. Να τερματίσουμε το καθεστώς της ανομίας. Να πούμε όχι στο δίκαιο του ισχυρού, να εγγυηθούμε την ισχύ του Δικαίου, τα δικαιώματα κάθε πολίτη.
Να αλλάξουμε τη σχέση εξάρτησης ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και την εκτελεστική εξουσία. Να σπάσουμε την κομματικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, για να ξανανιώσει σιγουριά και ασφάλεια ο πολίτης και η γειτονιά.
Και δεσμεύομαι, σε κάθε πράξη, σε κάθε σκέψη, σε κάθε απόφασή μου, μοναδική αρχή που θα υπηρετώ είναι το δημόσιο συμφέρον και μόνον το δημόσιο συμφέρον. Πάνω, και πέρα απ' όλα και από όλους.
Δεσμεύομαι να αναστρέψω το σημερινό ήθος και ύφος εξουσίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θα φέρουμε ένα νέο ήθος δημοκρατικό, μια άλλη στάση πολιτικής ζωής.
Φίλες και φίλοι,
Όλοι μαζί μπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και να αλλάξουμε την πολιτική που στηρίζει μόνο τις τράπεζες.
Γιατί όλοι μας βλέπουμε την πραγματική οικονομία να βουλιάζει, τους δανειολήπτες να πνίγονται, βλέπουμε σπίτια να χάνονται και οικογένειες να διαλύονται, ενώ οι τραπεζίτες γράφουν υπερκέρδη.
Μπορούμε να βάλουμε τέλος σ' αυτή τη βαρβαρότητα.
Και θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε, σας διαβεβαιώ.
Όλοι μαζί μπορούμε. Ναι, η Ελλάδα μπορεί. Μπορούμε να φτιάξουμε μια δημόσια δωρεάν ποιοτική παιδεία για όλους, που θα ετοιμάζει τα παιδιά μας για μια ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα και δεν θα τα φυλακίζει στα σχολεία της παπαγαλίας και των εξοντωτικών εξετάσεων.
Όλοι μαζί μπορούμε, μπορεί η Ελλάδα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο και ανθρώπινο ΕΣΥ, που θα φροντίζει και θα σέβεται τον άρρωστο, που δεν θα του λείπουν γιατροί και νοσηλευτές, με τις Εντατικές να λειτουργούν επιτέλους κι όχι να αραχνιάζουν κλειστές. Εμείς θα προσλαμβάνουμε νοσηλευτές και γιατρούς, και όχι αγροφύλακες με κομματικούς στόχους και λίστες.
Απόψε, από εδώ, από την Αθήνα, απευθύνομαι σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας που έχουν απογοητευτεί, που έχουν χάσει το κουράγιο και την ελπίδα τους. Σ' εκείνους που νομίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει καλύτερο. Ότι με την ψήφο τους δεν αλλάζει τίποτα. Καταλαβαίνω τη δυσπιστία τους. Την απόγνωσή τους. Καταλαβαίνω ακόμα και την οργή τους.
Ένα πράγμα, όμως, είναι σίγουρο: Τίποτα δεν θα αλλάξει, αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αν δεν πιστέψουμε και πάλι στις δυνάμεις μας. Αν δεν πάμε στην κάλπη, για να ζητήσουμε αλλαγή πορείας. Η ψήφος είναι επιλογή, η ψήφος είναι και δύναμη του πολίτη.
Απευθύνομαι σε εκείνους, που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Σε εκείνους που ζητάνε μετριοπάθεια και νοικοκύρεμα. Σε εκείνους που θέλουν σοβαρότητα και βλέπουν το ψέμα και την ανευθυνότητα να θριαμβεύει με την κυβέρνηση αυτή.
Απευθύνομαι σ' αυτούς και τους λέω: Οι αξίες και οι αρχές δεν χάθηκαν από αυτόν εδώ τον τόπο.
Γι' αυτό σας καλώ: Πάμε μαζί, να κάνουμε μια νέα αρχή για την Ελλάδα.
Απευθύνομαι από εδώ, από την Αθήνα, και στους συμπολίτες μας που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές τη Νέα Δημοκρατία, που την εμπιστεύτηκαν κι ένιωσαν προδομένοι, που είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται βάναυσα.
Σε όσους ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια και είδαν τη διαφθορά να θεριεύει. Σε όσους πίστεψαν τις υποσχέσεις και εξαπατήθηκαν.
Εμείς, δεν τους βάζουμε απέναντί μας. Σας θέλουμε κοντά μας, σας θέλουμε μαζί μας. Ο αγώνας μας, είναι και δικός σας αγώνας. Γιατί η πατρίδα έχει δικαίωμα στο μέλλον. Γιατί τη βαρβαρότητα που ζούμε όλοι, την ζείτε και εσείς. Γι' αυτό εμείς ενώνουμε και δεν πολώνουμε.
Απόψε, από εδώ, από την Αθήνα, απευθύνομαι σ' αυτούς που πίστεψαν στο όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, σ' αυτούς που στήριξαν το έργο του Κώστα Σημίτη, στα εκατομμύρια των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν το 2004, που μας ψήφισαν το 2007. Απευθύνομαι σε αυτούς που στάθηκαν όρθιοι κι ήταν κοντά μας στις δύσκολες στιγμές.
Απευθύνομαι στο μεγάλο ρεύμα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Σε εκείνους που πάλεψαν γι' αυτή την παράταξη, που την νιώθουν στην ψυχή τους. Και τους λέω:
Την Κυριακή είναι η ώρα της πανστρατιάς.
Απ' αυτό το προσκλητήριο της Δημοκρατίας, δεν θα λείψει κανείς μας.
Θα είμαστε όλοι εκεί.
θα είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Θα είμαστε εκεί, με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο χέρι, και με το χαμόγελο της νίκης και της ελπίδας στο πρόσωπό μας. Το χαμόγελο της ελπίδας, της προοπτικής, της αλλαγής.
Απόψε, από εδώ, απ' την Αθήνα, απευθύνομαι σ' όλους τους Έλληνες, για να αλλάξουμε πορεία. Απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, σ' όλους τους πατριώτες, σ' όλους όσοι πονάνε αυτό τον τόπο, σ' όλους όσοι πιστεύουν ότι μας αξίζουν, και μας αξίζουν καλύτερες μέρες. Απευθύνομαι σε σας τους νέους, απευθύνομαι και στους νέους που απέχουν από την πολιτική, που μας αμφισβητούν.
Στους νέους, που ζουν τη βαρβαρότητα της ανεργίας. Στους φοιτητές, με αβέβαιο το αύριο. Στους bloggers του διαδικτύου. Στους νέους των 700 ευρώ, των stage και της ανασφάλιστης εργασίας.
Στους νέους επιστήμονες, που βρίσκουν όλες τις πόρτες κλειστές. Στα νέα ζευγάρια, που βλέπουν τη ζωή τους να βουλιάζει στην ανασφάλεια.
Απευθύνομαι στους νέους αγρότες, που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, χωρίς μέλλον κι ελπίδα.
Απευθύνομαι σ' όλους τους νέους και τους λέω, και σας λέω, η πατρίδα σάς χρειάζεται. Έχει ανάγκη η πατρίδα τη φαντασία σας, τη δύναμή σας, τη δημιουργικότητά σας.
Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα, που μπορεί να δώσει την παιδεία που θέλουμε. Μια Ελλάδα, που μπορεί να δώσει δουλειές, με μισθούς αξιοπρεπείς, να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σιγουριά ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
Μια Ελλάδα, που δεν θα πληγώνει, που δεν θα προσβάλει. Μια Ελλάδα, που θα μας κάνει περήφανους. Διότι ξέρουμε. Μαζί μπορούμε.
Απευθύνομαι από εδώ, από την Αθήνα, στους εργαζόμενους που ζουν στο πετσί τους την αδικία της πολιτικής της ΝΔ. Στους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς. Στους επαγγελματίες, που δοκιμάζονται από άδικες φοροεπιδρομές.
Στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, που βλέπουν τα μαγαζιά τους να μαραζώνουν. Στις μητέρες, που νιώθουν αποκλεισμένες από την αγορά εργασίας. Στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που ζουν με συντάξεις πείνας και βλέπουν τα Ταμεία τους να λεηλατούνται. Απευθύνομαι σε όλους αυτούς και τους λέω:
Το ΠΑΣΟΚ είστε εσείς.
Απευθύνομαι σε όλους σας και λέω, ναι, υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Την ξέρω, την ξέρω μέσα από την καρδιά μου, την έχω συναντήσει. Την έχω συναντήσει, όταν οργανώναμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν παλεύαμε για την Κύπρο, όταν πρωτοστατούσαμε στα Βαλκάνια, όταν χτίζαμε μεγάλα έργα, όταν δημιουργούσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ΚΑΠΗ, το Ολοήμερο Σχολείο, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Ναι, υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα περήφανη.
Ναι, υπάρχει η Ελλάδα της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Υπάρχει μια Ελλάδα, που θα παράγει πλούτο και θα τον μοιράζει δίκαια σε όλους. Και λέω, ελάτε, ελάτε να τη φτιάξουμε μαζί.
Ελάτε να την φτιάξουμε μαζί αυτή την άλλη Ελλάδα.
Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Την Κυριακή, δίνουμε τη μάχη για τη δημοκρατική αλλαγή στην Ελλάδα. Δίνουμε την μάχη και για την αλλαγή στην Ευρώπη.
Γι' αυτό, οι δημοκράτες σοσιαλιστές, διεκδικούμε. Ζητάμε μία Ευρώπη, που θα αναθεωρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα ανοίγει δυνατότητες σε μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις στην παιδεία, στην πρόνοια, στην υγεία, στο κράτος της πράσινης ανάπτυξης.
Η νεοσυντήρηση μάς λέει «δεν γίνεται». Μας λέει να καταθέσουμε τα όπλα αμαχητί.
Αλλά εμείς ξέρουμε. Μπορούμε να διεκδικήσουμε. Όπως κάναμε με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, με τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, με την ΟΝΕ, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα δικά τους «δεν γίνεται»,
είναι τα δικά μας «Μπορούμε».
Και μπορούμε μαζί.
Γι' αυτό, εμείς, οι δημοκράτες σοσιαλιστές, στην Ευρώπη, διεκδικούμε ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Κοινωνικής Προόδου, που εγγυάται την ποιότητα στην κοινωνική πολιτική, στην εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και ασφάλιση, για κάθε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διεκδικούμε ευρωπαϊκές επενδύσεις για την πράσινη ανάπτυξη, για να δημιουργήσουμε δέκα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.
Απαιτούμε μια πολιτική, που θα βάλει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους. Ζητάμε την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων και συνταξιούχων. Ζητάμε την ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων στις πιστώσεις.
Διεκδικούμε μια Χάρτα ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων και τη διασφάλιση των συνόρων μας. Διεκδικούμε ένα Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ.
Διεκδικούμε να αναδείξουμε επιτέλους την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμιστικό πόλο στην παγκόσμια σκακιέρα.
Για όλα αυτά, φίλες και φίλες, την Κυριακή, ψηφίζουμε σοσιαλιστές. Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.
Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα.
Και προχωράμε. Προχωράμε μαζί.
Προχωράμε μαζί, με οδηγό τους πέντε εθνικούς στόχους του Προγράμματός μας:
- Εξωτερική πολιτική που ξαναδίνει φωνή στην Ελλάδα.
- Πράσινη ανάπτυξη, με δίκαιη αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος.
- Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους.
- Κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει δικαιώματα.
- Δημοκρατική αναδόμηση και αποκέντρωση του κράτους, ώστε να λειτουργεί υπέρ και μαζί με τον πολίτη.
Με πρώτη προτεραιότητα, στην κυβέρνησή μας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στην Πολιτεία και στην πολιτική. Με τον πολίτη, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής μας.
Δημοκρατικέ λαέ της Αθήνας,
Φίλες και φίλοι,
Την Κυριακή, δίνουμε μια μεγάλη μάχη.
Απέναντί μας, έχουμε όλες τις δυνάμεις του κατεστημένου, συμφέροντα ισχυρών.
Δεν αντέχουν, το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για πράγματα που πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν.
Δεν αντέχουν, το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για τη δύναμη του Έλληνα και της Ελληνίδας.
Δεν αντέχουν να βλέπουν την κοινωνία να λέει «μπορούμε», διότι θέλουν μια κοινωνία αδύναμη, ανήμπορη, παραιτημένη.
Αυτό τους βολεύει.
Γι' αυτό, μόνο το ΠΑΣΟΚ δίνει σήμερα λύσεις. Μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Για μια κυβέρνηση προοδευτική, με βούληση να χαράξει μια νέα πορεία.
Μια κυβέρνηση, όπου οι κανόνες της Δημοκρατίας θα ισχύουν για όλους, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, σε ένα κράτος Δικαίου.
Και προχωρούμε. Προχωρούμε με τη στήριξή σας.
Προχωρούμε με τη στήριξη του λαού, πέρα από κομματικές προτιμήσεις, για να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή.
Εγώ δεν σας ζητάω απλά να αλλάξουμε κόμμα στην κυβέρνηση. Ζητάω να αλλάξουμε πολιτική στον τόπο, να κάνουμε ριζικές αλλαγές, να βάλουμε την Ελλάδα σε νέα πορεία, σε νέα τροχιά.
Γι' αυτό σας καλώ. Ελάτε μαζί. Ελάτε μαζί, να φτιάξουμε την Ελλάδα της ελπίδας.
Και μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορούμε να το πετύχουμε στις 7 Ιουνίου, με την ψήφο ελπίδας.
Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, στις πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στο μέλλον.
Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές.
Με τη νίκη και την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.
Πολίτες της Αθήνας, φίλες και φίλοι,
Είναι κοντά οι εκλογές. Μπείτε στην πρώτη γραμμή της μάχης, για να φτάσει παντού το μήνυμα της νίκης και της ελπίδας, σε όλη την Ελλάδα.
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Από σήμερα, μέχρι την Κυριακή, δίνουμε όλοι το αγωνιστικό μας παρόν.
Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό που απομένει. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Όλοι μαζί, ενώνουμε το νου, την καρδιά, την ψυχή και την φωνή μας. Γιατί, όπως έλεγε ο Ανδρέας, οι νίκες δεν χαρίζονται, κατακτιούνται με αγώνες.
Και θα ήταν περήφανος, να έβλεπε απόψε τα νιάτα τηςΑθήνας.
Οι εκλογές της Κυριακής είναι ένα δημοψήφισμα. Και η απάντηση σ' αυτό το δημοψήφισμα, για κάθε πολίτη, είναι μία:
Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ.
Στις 7 Ιουνίου, θα νικήσουμε. Για τον πολίτη. Μαζί με τον πολίτη. Με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.
Και έτσι θα προχωρήσουμε. Και σήμερα, προεκλογικά, και αύριο ως κυβέρνηση. Για να φτάσουμε την Ελλάδα εκεί όπου αξίζει, εκεί όπου θέλουμε. Την Ελλάδα της ελπίδας, την Ελλάδα της προοπτικής, την Ελλάδα που μας ενώνει.
Όλοι μαζί. Όλοι μαζί την Κυριακή, για τη μεγάλη νίκη.
Γεια σας. Καλό μας αγώνα. Και με τη νίκη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.
Όχι, δεν θα βουλιάξει η Ελλάδα.
Ενώνουμε την Ελλάδα, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι,
Και μια προτροπή: Φεύγοντας από εδώ, από το Πεδίον του Άρεως, από την Αλεξάνδρας, από την 3η Σεπτεμβρίου, πάρτε μαζί σας μια αφίσα, μια σημαία, μια μπροσούρα, να αφήσουμε καθαρούς τους δρόμους, να δείξουμε ότι είμαστε πράσινοι και στη φιλοσοφία μας και στη στάση ζωής μας.

Και αυτή είναι η διαφορά μας. Κάνουμε το πιστεύω μας πράξη. Και σήμερα, και αύριο ως κυβέρνηση.
Πάμε μαζί, με τη νέα δυναμική ομάδα των ευρωβουλευτών, των υποψηφίων μας, για την Ευρώπη που θέλουμε, για την Ελλάδα που θέλουμε.
Όλοι στις κάλπες την Κυριακή.
Καμία ψήφος χαμένη.
Να κάνουμε το ποτάμι συντριπτική πλειοψηφία για την Αλλαγή, για τη νέα πορεία, τη νέα αρχή.
Γεια σας.
Με τη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου