Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ



Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Καλημερίζουμε την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπεύθυνη προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Καλή σας ημέρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα κα Κεχαγιά.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Είστε καλά;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαι καλά και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν επλήγη στις ευρωεκλογές αλλά πιστεύω ότι είχε και μια καθαρή νίκη και πρωτιά που ανοίγει πια το πεδίο για την επόμενη φάση που περνάμε.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Θα το συζητήσουμε και αυτό. Πιστεύετε τελικά ότι οι ήττες φέρνουν γκρίνιες και εσωστρέφεια; Εσείς τα έχετε ζήσει αυτά στο παρελθόν.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε σίγουρα οφείλει κάθε κόμμα σε κάθε περίοδο να παίρνει τα μηνύματα από τον κόσμο είτε θετικά είτε αρνητικά. Το ΠΑΣΟΚ όπως είδατε τα τελευταία χρόνια τα μηνύματα αυτά όχι μόνο τα πήρε, τα επεξεργάστηκε, κάναμε βαθιές αλλαγές με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου και φτάσαμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Τώρα νομίζω η Νέα Δημοκρατία έχει πέσει στη θέση αντί να ασχολείται με τα προβλήματα του ελληνικού λαού και την οικονομική κρίση, να ασχολείται με την κρίση τη δική της.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ όμως ότι ούτως ή άλλως κατηγορεί την κυβερνητική παράταξη ότι ακόμη και εσωτερικά προβλήματα να μην αντιμετωπίζει, δεν τα πάει καλά σε ότι αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή ότι τα έκανε μαντάρα σε ότι αφορά στη διαχείριση της κρίσης κλπ. κλπ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ούτως ή άλλως είναι αλήθεια ότι η κυβερνητική πολιτική πια έχει τελείως αποτύχει. Και αυτό είναι η κοινή αίσθηση του κάθε πολίτη, ακόμα και αυτών οι οποίοι έχουν υποστηρίξει τη Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς το αποτέλεσμα τώρα της μεγάλης εσωκομματικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είναι ακριβώς η έκφραση αυτού του αδιεξόδου που αισθάνονται και οι ίδιοι ότι πια δεν έχουν ούτε σχέδιο, έχουν αποτύχει και επιβαρύνονται βέβαια με τρομακτικές ευθύνες για το που έχει φτάσει ο τόπος σήμερα.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Από την άλλη βεβαίως κα Ξενογιαννακοπούλου έρχονται οι πολίτες, έρχεται η κοινωνία, δόθηκε και ένα μήνυμα μέσω του μεγάλου ποσοστού της αποχής στις ευρωεκλογές ότι ο κόσμος έχει μπουχτίσει από τα πολιτικά κόμματα και θεωρεί ότι ακούει συνέχεια υποσχέσεις και οι οποίες δεν υλοποιούνται.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα καίριο ερώτημα, το οποίο προφανώς σας το έχουν κάνει και άλλοι συνάδελφοι αλλά και πολίτες με τους οποίους έρχεστε σε επαφή σε καθημερινή βάση, είναι έτοιμο να κυβερνήσει;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σαφώς κα Κεχαγιά είμαστε έτοιμοι και μάλιστα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με πολλή μεγάλη σαφήνεια έχει αναδείξει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μετά και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά πάνω απ' όλα τους μεγάλους εθνικούς στόχους που θέτουμε. Και είναι και η εμπιστοσύνη που εκφράστηκε στο ΠΑΣΟΚ στις 7 Ιουνίου. Δεν είναι απλώς αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και όλης αυτής της κατάστασης που έχει οδηγήσει τη χώρα η Νέα Δημοκρατία, είναι και μια θετική εμπιστοσύνη πια στον Γιώργο Παπανδρέου και στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε.
Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε, συνεχίζουμε τη δουλειά, αναδεικνύουμε τις θέσεις μας και ξέρουμε ότι πρέπει αυτή την εμπιστοσύνη να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Υπάρχουν πρόθυμα στελέχη να σηκώσουν τα μανίκια και το καλοκαίρι και να δουλέψουν σκληρά γι΄ αυτή την πορεία που θέλετε να φτάσετε έως τις επόμενες εκλογές στη νίκη;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να σας πω ότι αυτό ήταν το μήνυμα του Προέδρου. Είχαμε Πολιτικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα που κάναμε μια πλήρη αποτίμηση του αποτελέσματος και το μήνυμα ήταν, σηκώνουμε τα μανίκια, δουλεύουμε όλο το καλοκαίρι, δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, γιατί ο κόσμος έχει πάρα πολλά προβλήματα. Και αναφερθήκατε εσείς προηγούμενα και στην αποχή και στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
Αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι αλήθεια. Ο κόσμος χρειάζεται να νιώσει ότι υπάρχουν διαφορές στην πολιτική μας και διαφορετικές συμπεριφορές ως προς τη διακυβέρνηση. Άρα είναι διπλός ο στόχος και βέβαια να μη ξεχνάμε ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που κυβερνάει. Δεν είναι γενικώς το πολιτικό σύστημα που πάσχει, είναι μια συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική που μας έχει οδηγήσει στο αδιέξοδο και ένας τρόπος συγκεκριμένης διακυβέρνησης.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση για το χρόνο των εκλογών;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος πηγαίνει για να χάσει, δύσκολα αποφασίζει εκλογές. Ταυτόχρονα όμως, είναι πάρα πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτή την κυβέρνηση με την ασταθή κοινοβουλευτική πια πλειοψηφία (καθώς έχουμε πολλαπλά φαινόμενα βουλευτών, οι οποίοι συνεχώς διαφοροποιούνται με τελευταία την περίπτωση του κ. Μανώλη) να μπορεί να αντεπεξέλθει στοιχειωδώς και να συνεχίσει.
Θα έλεγα λοιπόν κα Κεχαγιά χωρίς να κάνουμε τους προφήτες, ότι είμαστε ήδη σε μια μακριά προεκλογική περίοδο όπου το θέμα των εκλογών, είναι ένα θέμα, το οποίο μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή. Και γι΄ αυτό και εμείς θα έχουμε ετοιμότητα.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Να προκύψει είτε ακόμη και από πτώση της κυβέρνησης;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορώ να προβλέψω με την έννοια....
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Δηλαδή να χάσει τη δεδηλωμένη...
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, σε κάθε περίπτωση εγώ θα πω απλώς ότι αυτή τη στιγμή η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ασταθής. Δηλαδή έχουμε μια κυβέρνηση, που δεν έχει πια αποδεδειγμένα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Και αυτό φάνηκε και με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μια κυβέρνηση που δεν έχει διέξοδα, δεν έχει εναλλακτικές λύσεις. Γιατί, οι πρωτοβουλίες είναι καθαρά ή επικοινωνιακές που ακούμε ή εσωκομματικής υφής. Και ξέρετε πολύ καλά ότι όταν ένα κόμμα μπλέκει στην εσωκομματική λύση των προβλημάτων είναι εγκλωβισμένο. Και φυσικά υπάρχει μια ασταθής πλειοψηφία είτε από βουλευτές που είναι υπόδικοι, είτε είναι διαμαρτυρόμενοι.
Όλο αυτό το εκρηκτικό μίγμα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Να θυμίσουμε βεβαίως ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει ότι βλέπει ως απώτατο όριο για τη διενέργεια εκλογών τον Μάρτιο το 2010. Εκεί γύρω στην προεδρική εκλογή. Και πιάνομαι από αυτό για να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Ένα ακόμη στέλεχος του κινήματός σας ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι θα ήταν καλή επιλογή η εκλογή του κ. Κώστα Σημίτη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η δική σας γνώμη;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, νομίζω το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είπε με σαφήνεια ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και εμπιστεύεται τον Κάρολο Παπούλια. Από εκεί και πέρα βέβαια ταυτόχρονα έχουμε επισημάνει σε κάθε τόνο την ανάγκη για γρήγορες εκλογές, για αλλαγή διακυβέρνησης στο τιμόνι της χώρας. Και γι΄ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι και οι εκλογές πρέπει να επιταχυνθούν. Νομίζω ότι είναι σαφής η θέση μας.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Δεν μου είπατε όμως για τον κ. Σημίτη ως προσωπική σας κρίση.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα ήθελα να μπω σε ονοματολογία. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό το ζητούμενο, τη στιγμή που και η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής ότι ο Κάρολος Παπούλιας είναι ένας πετυχημένος και άξιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα ταυτόχρονα και επιμένω σε αυτό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εκλογές. Και όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο καλύτερα για τον τόπο.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Να σας ρωτήσω τότε κάτι άλλο; Με βάση μια πρόταση που διατύπωσε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός σας, είπε ότι θα μπορούσε το πολίτευμα να μετατραπεί σε Προεδρική Δημοκρατία. Αυτή η πρόταση σας βρίσκει σύμφωνη;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατάλαβα ότι είναι περισσότερο μια επιστημονική προσέγγιση μιας που ο κ. Βενιζέλος είναι ένας έγκριτος συνταγματολόγος.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Πάντως ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μιλούσε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι δεν αμφισβητώ και είναι και δικαίωμα του κάθε στελέχους και πολύ περισσότερο με την επιστημονική κατάρτιση που έχει ο κ. Βενιζέλος να εκφράζει γενικές απόψεις γι΄ αυτά τα θέματα. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει γίνει μια τέτοια συζήτηση μέσα στο Κίνημα. Όπως ξέρετε εμείς και για τη συνταγματική αναθεώρηση η θέση μας είναι σαφής. Μιλάμε για ενίσχυση της Βουλής, ενίσχυση του πολιτικού συστήματος και της αυτονομίας. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Και επίσης, βέβαια, πάνω απ' όλα ένα Κοινοβούλιο που να ξαναβρεί τη ψυχή και το ρόλο του. Γιατί, δυστυχώς, αυτή την περίοδο είναι αλήθεια - και εδώ είναι τρομακτικές οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας - ότι η Βουλή έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ. Και εμείς οι νέοι βουλευτές που εκλεγήκαμε το 2007 δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα δούμε μια Βουλή να υποβαθμίζεται τόσο πολύ μέχρι το άρον - άρον κλείσιμο της, νύχτα πριν από ένα μήνα.
Συνεπώς εμείς πρέπει να αναζητήσουμε πώς να ενισχύσουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας, την αυτονομία των βουλευτών. Εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη λειτουργία της Βουλής και την ανεξαρτησία των θεσμών.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Πριν κλείσουμε, κα Ξενογιαννακοπούλου θα ήθελα και ένα δικό σας σχόλιο για το θέμα των ημερών, το θέμα της τρομοκρατίας. Βλέπουμε αναβίωση φαινομένων στη χώρα μας, νέα γενιά τρομοκρατών και η κυβέρνηση, μάλλον ο κρατικός μηχανισμός, οι αρμόδιες Υπηρεσίες δείχνουν ανήμπορες, ανίκανες να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα.
Πιστεύετε ότι αυτή η αποδιάρθρωση για την οποία μιλάει το ΠΑΣΟΚ και κάνει τόσες και τόσες καταγγελίες οφείλεται στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή ήταν θέμα χρόνου να σημειωθεί;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω κα Κεχαγιά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνολικά έχει απαξιώσει και διαλύσει την κρατική μηχανή. Βέβαια στα Σώματα Ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σοβαρό αυτό. Η μια εκδοχή είναι αυτό που είδαμε, δυστυχώς, με την τραγική δολοφονία του αστυνομικού πριν από δύο μέρες. Η άλλη εκδοχή ήταν πάλι η ανεπάρκεια όσον αφορά τις πυρκαγιές με τις καταπληκτικές δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού ότι περίμεναν να σταματήσουν οι βροχές για να προμηθευτούν τα ελικόπτερα.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Του κ. Μαρκογιαννάκη.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Του κ. Μαρκογιαννάκη. Άρα δυστυχώς το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι ένα φαινόμενο πολύ σοβαρό, δεν σηκώνει μικροκομματισμό. Μας ανησυχεί, μας προβληματίζει, χρειάζεται η δημοκρατία να το αντιμετωπίζει αυτό με ψυχραιμία και φυσικά με όλα τα επιχειρησιακά μέτρα σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα. Αλλά, ταυτόχρονα, υπάρχει ευθύνη εδώ. Υπάρχει ευθύνη που πέντε χρόνια έχει διαλυθεί κάθε Υπηρεσία και όχι μόνο αυτό.
Εγώ θα σας θυμίσω ότι με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου υπήρχε μια υποδομή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την οποία όλοι την είχαν δεχτεί και είχε λειτουργήσει κιόλας. Και βλέπουμε μέχρι και κυβερνητικοί βουλευτές να ομολογούν ότι δυστυχώς υπήρχε μια πλήρης διάλυση αυτής της Υπηρεσίας.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Αναφέρεστε και στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Νομίζω ότι ήταν σαφής η τοποθέτηση και αυτό είναι και το κοινό αίσθημα που υπάρχει. Ένας αριθμός χαρακτηριστικός που ειπώθηκε χτες από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ότι όταν στους 800 ειδικευμένους που υπήρχαν ως στελέχη στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία στους Ολυμπιακούς αγώνες, αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 14 σε αυτή την υπηρεσία. Και έχουν πάει άνθρωποι σε άσχετα τμήματα για άσχετη υπηρεσία. Λειτουργεί δηλαδή πάλι κομματικά και ρουσφετολογικά μια τόσο κρίσιμη υπηρεσία. Τι περιμένει μετά κανείς; Ποιος θα κάτσει να κάνει επιχειρησιακό σχέδιο και ουσιαστική ανάλυση του φαινομένου;
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Τις εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ πώς τις βλέπετε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς τις αντιμετωπίζουμε με πολλή σοβαρότητα. Δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε φυσικά στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος. Σε κάθε περίπτωση εγώ πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που ελπίζω ότι θα μπορέσουν οι ίδιοι να κάνουν την αποτίμηση και να βρουν το δρόμο τους για το μέλλον. Εμείς σταθερά λέμε ότι είμαστε ανοικτοί σε ένα διάλογο σε συνεργασίες με τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Έχουμε στόχο την αυτοδυναμία για τις εκλογές αλλά παρόλα αυτά έχουμε πει ότι και ένα αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα επιδιώκει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Με κόμματα που υπάρχουν υποθέτω διότι πολλά σενάρια ακούγονται το τελευταίο διάστημα, ακόμη και για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως αυτό απομένει να το δούμε. Κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπεύθυνη προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας σε αυτή την εκπομπή στα «Mea Culpa».
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ κα Κεχαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου