Ημ. Δημοσίευσης : 19/06/2009 17:16
19/6/2009
Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας, Τομέας Τύπου και ΜΜΕ
Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά ότι το έργο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης είναι έργο της Μελίνας. Το 1981 η Μελίνα δεν βρήκε τίποτα από το παρελθόν για το νέο Μουσείο. Ιδέες υπάρχουν για ένα νέο Μουσείο, πολλές δεκαετίες πριν τον Κ. Καραμανλή. Η Μελίνα επέλεξε το χώρο: «Θέλω το Μουσείο να βλέπει τον Παρθενώνα».
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ
1. Το Μουσείο της Ακρόπολης και η προσπάθεια επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν, είναι και θα είναι εθνική υπόθεση.
2. Αλλά κάποιοι προκαλούν. Προκαλούν τη νοημοσύνη εκατομμυρίων Ελλήνων που έχουν μνήμη. Επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία και να τη φέρουν στα μέτρα τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προπαγανδίσουν στην κοινή γνώμη ότι το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο Κωνσταντίνου Καραμανλή…Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της Δημόσιας τηλεόρασης για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, στην ιστορία της δημιουργίας αυτού του Μουσείου υπάρχουν δυο και μόνο δύο περιστατικά. Η σύλληψη της ιδέας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Κώστα Καραμανλή. Ανάμεσα, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα.Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να αλλάξουν το μήνυμα του υπουργού πολιτισμού, κ. Σαμαρά, στο δικτυακό τόπο του Μουσείου της Ακρόπολης και από εκεί που το μήνυμα αναφέρει ακόμη και σήμερα στην πρώτη σελίδα επί λέξει «188 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και 27 χρόνια από τη μεγάλη πρωτοβουλία της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη…», στο εσωτερικό κείμενο του μηνύματος αναγράφονται τα εξής: «188 χρόνια από την επίσημη ανακήρυξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, 33 χρόνια από τη διορατική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη ανέγερσης του νέου Μουσείου στο σημερινό του χώρο και 27 χρόνια από την πρωτοβουλία της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη…»! Ακούγεται απίστευτο με το τι μπορεί να ασχολούνται κάποιοι στην κυβέρνηση, αλλά είναι δυστυχώς είναι αληθινό… Δείτε το εδώ και μόνοι σας…
3. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά ότι το έργο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης είναι έργο της ΜΕΛΙΝΑΣ.Το 1981 η Μελίνα δεν βρήκε τίποτα από το παρελθόν για το νέο Μουσείο. Ιδέες υπάρχουν για ένα νέο Μουσείο, πολλές δεκαετίες πριν τον Κ. Καραμανλή.Η Μελίνα επέλεξε το χώρο: «Θέλω το Μουσείο να βλέπει τον Παρθενώνα».Ξεκίνησε το Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής (1988 – 1989) και ήθελε με το νέο Μουσείο να δώσει μια απάντηση στους Βρετανούς, που έλεγαν «που θα τα βάλετε τα Μάρμαρα αν σας τα δώσουμε πίσω;» (Μαρτυρία της Προέδρου της Βρετανικής Επιτροπής διεκδίκησης και φίλης της Μελίνας κας Κιούμπιτς).Έδωσε εντολή και το 1988-1989 και το 1993-1994 στο Γιώργο Θωμά, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και Πρόεδρο του ΚΑΣ να απαλλοτριώσει τις γύρω πολυκατοικίες από το χώρο του Μακρυγιάννη.Όταν ανέλαβε πάλι το υπουργείο Πολιτισμού, το 1993, επέμενε «στο Μακρυγιάννη θα γίνει το νέο Μουσείο». Σ’ αυτή την εντολή επέμενε ακόμη και όταν έφευγε για το στερνό της ταξίδι στη Νέα Υόρκη.Και τέλος πάντων, για να μην ξεχνιόμαστε, αυτοί που σήμερα διοργανώνουν φιέστες και επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία κατά το δοκούν, ήταν αυτοί που κατέθεταν μηνυτήριες αναφορές το 2003 εναντίον του Μουσείου της Ακρόπολης και των ανθρώπων του για το ζήτημα της χωροθέτησής του.
4. Μία κυβέρνηση που φτάνει στο σημείο να παίζει φτηνά πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια ακόμα και για το ζήτημα του Μουσείου της Ακρόπολης είναι μία κυβέρνηση κατάπτυστη.Ο.Τ.Ε.: ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΑΝΑΙΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΠΕΡΣΙ.
- Κ. Καραμανλής, απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση Γ. Παπανδρέου για τον ΟΤΕ, 16/5/2008, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου – Deutsche Telekom: «Με την ενεργοποίησή της, κάθε πλευρά θα έχει το 25% συν μία μετοχή…Επαναλαμβάνω, παρότι έχει διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη από τον αρμόδιο Υπουργό, ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ».
- Γ. Αλογοσκούφης, συζήτηση για την Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom A.G, 18/6/2008 (απόγευμα): «Το δημόσιο διατηρεί ισχυρή μετοχική παρουσία με τη συμφωνία αυτή. Το 25% των μετοχών του Ο.Τ.Ε. συν μία μετοχή…Ήταν συνειδητή μας επιλογή να επιδιώξουμε τουλάχιστον στα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας αυτής της στρατηγικής συμμαχίας να υπάρχει μια ισορροπία και στη μετοχική σύνδεση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του στρατηγικού εταίρου».1. Αυτά έλεγαν πέρσι. Ότι ήταν «συνειδητή τους επιλογή» να διατηρήσουν την ισορροπία του 25% - 25% στις μετοχές του Οργανισμού «τουλάχιστον για τα τρία πρώτα χρόνια» της συμφωνίας, και ότι δεν ήταν στις προθέσεις της Κυβέρνησης «να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ».
2. Χθες, ένα μόλις χρόνο από τις παραπάνω δηλώσεις, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να πουλήσουν άλλο ένα 5% των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στην γερμανική εταιρεία. Η ισορροπία μετοχών πάει περίπατο. Το ξεπούλημα συνεχίζεται. ΖΗΤΗΜΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ…
1. Στις 13 Ιουνίου 2008, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας και οι διπλωματικές μας αρχές, επί της ουσίας δεν δέχθηκαν την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του πρώην Προέδρου της FYROM στην Ελλάδα κ.Mπράνκο Τσεβερκόφσκι, εξαιτίας της πρόθεσης του να χρησιμοποιήσει κρατικό αεροσκάφος της χώρας του, που έφερε το «συνταγματικό» της όνομα.
2. Σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να διεξαχθεί, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της FYROM κ.Μιλόσοσκι, μία άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΟΑΣΕ, τηρεί εκ διαμέτρου αντίθετη στάση. Δέχεται αυτό που δεν είχαμε δεχθεί το 2008. Γιατί;
3. Η αλήθεια είναι ότι σπαταλούνται τα διπλωματικά όπλα της χώρας και δημιουργούνται αρνητικά προηγούμενα στην διαπραγμάτευση για το όνομα της γειτονικής χώρας, προκειμένου να υπηρετηθούν οι δημόσιες σχέσεις του σημερινού πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και είναι απολύτως επιζήμια για τη χώρα.ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΓΙΑ ΜΙΑ «ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
1. Στις 7 Απριλίου παρουσιάσαμε την πρότασή μας που έχει ως στόχο να δίνεται μία «δεύτερη ευκαιρία» στους χιλιάδες συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένη αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους. Δεσμευτήκαμε τότε ότι η πρόταση μας θα γίνει αντικείμενο εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς.
2. Ο λόγος μας είναι λόγος τιμής. Χθες, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την πρόταση νόμου. Σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση εμφανίστηκαν και τοποθετήθηκαν 24 κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς. Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση, στην οποία διατυπώθηκαν θετικές κρίσεις από τους φορείς για την αναγκαιότητα της εισαγωγής ενός παρόμοιου νόμου, για το νομικό κενό που υφίσταται σήμερα, για το γεγονός ότι χρειάζεται ένα σύγχρονο, θεσμικό, και απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους Δικαίου, θεσμικό πλαίσιο ακριβώς για τα ζητήματα αυτά.
3. Το ΠΑΣΟΚ θα ενσωματώσει όλες αυτές τις παρατηρήσεις και, τις επόμενες εβδομάδες θα το καταθέσει τη σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τι ακριβώς σημαίνει προγραμματική αντιπολίτευση, η οποία προετοιμάζει την επόμενη μέρα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που βοηθούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου