Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΑΣΚΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Α.Π. 15226/23.6.08

Προς: Την Υπουργό Εξωτερικών κα Θεοδώρα Μπακογιάννη
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη


Θέμα: Άσκηση ισραηλινών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από αμερικανούς αξιωματούχους, περισσότερα από 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έλαβαν μέρος σε άσκηση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την κεντρική Ελλάδα, το διάστημα από 28 Μαΐου μέχρι 12 Ιουνίου 2008. Η άσκηση παρουσιάζεται από την πηγή του δημοσιεύματος, σαν προσομοίωση (άσκηση-πρόβα) πιθανού πλήγματος των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Οι αρμόδιοι προσπάθησαν αρχικά να αποκρύψουν και στη συνέχεια να υποβαθμίσουν τη διεξαγωγή της άσκησης. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε μετά την άσκηση ότι αυτή «δεν είχε σχέση με επιθετική ενέργεια», ενώ το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας απάντησε, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ότι η άσκηση «εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και σκοπός της ήταν η εξάσκηση προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών».
Το πλαίσιο συνεργασίας των ισραηλινών με τα ελληνικά αεροσκάφη περιλάμβανε αποστολές εναέριας μάχης, εικονικών προσβολών επίγειων στόχων, εναέριου ανεφοδιασμού και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πραγματοποιήθηκε ανατολικά και νότια της Κρήτης και στο πεδίο βολής Κρανέας (Θεσσαλία) ενώ χρησιμοποιήθηκε και ελληνική φρεγάτα νότια της Γαύδου. Για την έρευνα και διάσωση συμμετείχαν και δυο ισραηλινά ελικόπτερα, με καταδρομείς. Τον ρόλο των αντιπάλων έπαιξαν τα ελληνικά αεροσκάφη.
Διεθνείς στρατιωτικοί αναλυτές συγκλίνουν ότι το σενάριο και οι αποστολές, όπως περιγράφηκαν παραπάνω, προσομοιάζουν απόλυτα στην απόσταση και τις καιρικές συνθήκες, με αποστολές προσβολής πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν.

Η ίδια η άσκηση αλλά και οι απροκάλυπτες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης, την επομένη της διεξαγωγής της, επέτειναν την φημολογία των ημερών για πλήγμα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, αλλά και μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας σχετίζεται πάντοτε με το διεθνές περιβάλλον, τα συμφέροντα της χώρας και την αποφυγή εμπλοκής της σε ενέργειες που μπορεί να παρερμηνευθούν από άλλες χώρες. Οι συνεργασίες αυτές δεν πρέπει να γίνονται με μορφή «αυτοματισμού» και άσχετα με τις επικρατούσες συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε τη διεξαγωγή της άσκησης, παρά τις φήμες τους τελευταίους μήνες για πιθανή προσβολή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και ενώ την ίδια στιγμή γίνονταν προσπάθειες για ειρηνικό διακανονισμό και επίλυση του θέματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

2. Γιατί διαθέσατε τον ελληνικό εναέριο χώρο για άσκηση μεγάλου αριθμού ισραηλινών αεροσκαφών, χωρίς να εκτιμήσετε το κλίμα και τους φόβους που υπάρχουν, αυτή την περίοδο, στο διεθνές περιβάλλον;

3. Γιατί δεν εξετάσατε τον κίνδυνο έκθεσης και εμπλοκής της χώρας μας σε σενάρια ανεπίτρεπτα για την ουδετερότητά της, όπως επίσης και την πιθανή πρόκληση δυσαρέσκειας χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις;

4. Γιατί προσπαθήσατε αρχικά να αποκρύψετε και στη συνέχεια να υποβαθμίσετε την άσκηση;

5. Έχει μεγαλύτερη σημασία το όφελος από την τεχνοκρατική συνεργασία και συνεκπαίδευση αεροσκαφών δυο χωρών ή η αποφυγή εμπλοκής της χώρας στη δίνη προβλημάτων της Μέσης Ανατολής;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Βάσω

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Αλέξανδρος

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Μιχάλης

1 σχόλιο: