«Κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης»
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
1. Εκτάσεις στις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού είναι:
α. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, όπως αυτές ορίζονται και περιγράφονται στις παραγ. 1, 2, 3, 4, και 5 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979.
α. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, όπως αυτές ορίζονται και περιγράφονται στις παραγ. 1, 2, 3, 4, και 5 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979.
β. Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και οι βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις, που βρίσκονται σε πεδινά εδάφη, σε ανώμαλα εδάφη και σε λόφους, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 3 του Ν. 998/1979 και
γ. Οι αγροτικές εκτάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 2 του Ν.Δ. 3030/1954.
2. Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού δεν έχουν εφαρμογή στις παρακάτω περιοχές:
α. Στις περιοχές που υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή καταλαμβάνονται από οικισμούς, που προϋπήρχαν του έτους 1923 ή πρόκειται περί οικοδομήσιμων εκτάσεων των οικιστικών περιοχών.
β. Στις αλυκές.
α. Στις περιοχές που υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή καταλαμβάνονται από οικισμούς, που προϋπήρχαν του έτους 1923 ή πρόκειται περί οικοδομήσιμων εκτάσεων των οικιστικών περιοχών.
β. Στις αλυκές.
γ. Στους αρχαιολογικούς χώρους
δ. Στα λατομεία και ορυχεία.Άρθρο 2
Γενικές Απαγορεύσεις
Στις περιοχές τις παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου απαγορεύεται, με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων των επόμενων άρθρων:
1.Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.
2.Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως τριακοσίων (300) μέτρων.
3.Να τοποθετούνται, φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές.
4.Η δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως πεντακοσίων (500) μέτρων από αυτές.
5.Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως εκατό (100) μέτρων από αυτές καύση ανθρακοκαμίνων, όπως και η εγκατάσταση εργαστηρίου ή τεχνικού συγκροτήματος που λειτουργεί με καύσιμη ύλη.
6.Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων θήρα με όπλα, που έχουν βύσμα από ύλη, από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά.
7.Το κάπνισμα των μελισσών.
8.Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
9.Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων - σπίρτων και άλλων υλών.
10.Απαγορεύεται η καύση αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, απορριμμάτων καθώς και η ελεγχόμενη καύση ξηρών χόρτων, πλησίον δασικών εκτάσεων και κατά το διάστημα από 1 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους.
Άρθρο 4 Δραστηριότητες χωρίς άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
1.Με την επιφύλαξη των διατάξεων της Κ.Υ.Α. 568/125347/20-01-2004 «Κώδικες ορθής Γεωργικής Πρακτικής» (Β'142) όπως ισχύει κάθε φορά, επιτρέπεται από 1 Νοεμβρίου μέχρι και 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, το άναμμα της φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, για τις οποίες δεν προκύπτουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα διαφορετικά μέτρα από την παρούσα ή άλλη διάταξη, εφόσον ληφθούν από τον ενεργούντα την καύση όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.
2.Επιτρέπεται από 1 Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς για λόγους εστίασης ή κατασκήνωσης στην ύπαιθρο εντός δασών και δασικών εκτάσεων, εφόσον λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:
α. Γίνεται πλήρης αφαίρεση της παρεδάφιας βλάστησης σε ακτίνα δύο (2) τουλάχιστον μέτρων από την εστία.
β. Τηρείται η ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον δέκα (10) μέτρα και εξασφαλίζεται με τοποθέτηση περιμετρικά της εστίας της φωτιάς κατάλληλου μεγέθους λίθων.
γ. Υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς, σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.
Σε περίπτωση απομάκρυνσης των ατόμων που άναψαν φωτιά, υποχρεούνται στην πλήρη κατάσβεση της ή στο σκέπασμα της με ποσότητα χώματος.
3.Επιτρέπεται για το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, το άναμμα της φωτιάς για λόγους εστίασης μόνον εντός οργανωμένων για το σκοπό αυτό χώρων, όπως κάμπινγκ και εφόσον λαμβάνονται τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου.
4.Κατ' εξαίρεση των απαγορεύσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του παρόντος κανονισμού, επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στα οικοδομήματα και από 1 Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους στους λοιπούς χώρους που περιγράφονται σε αυτό (καλύβια, ποιμνιοστάσια, σκηνές, αυλές ή περιφραγμένοι ακάλυπτοι χώροι), εφόσον λαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές τα παρακάτω μέτρα:
α. Τοποθετείται στις καπνοδόχους κατάλληλη συσκευή για την πρόληψη της εκτίναξης σπινθήρων.
β. Καθαρίζονται οι καπνοδόχοι από την αιθάλη,
γ. Σβήνεται η φωτιά μετά το τέλος της χρήσης.δ. Υπάρχει παροχή ή ικανή ποσότητα νερού ή άλλων φορητών μέσων για την αποτελεσματική καταστολή της, εάν αυτό απαιτηθεί,
ε. Καθαρίζεται ο χώρος από την παρεδάφια βλάστηση, σε ικανή απόσταση από την εστία της φωτιάς.
Άρθρο 5
Καύση σιτοκαλαμιάς και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων
1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της Κ.Υ.Α. 568/125347/20-01-2004 «Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής» (Β'142), για το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Μαΐου, καθώς και από 1έως 31 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, επιτρέπεται, ύστερα από άδεια, ατομική ή ομαδική, που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, η καύση αγροτικών εκτάσεων, υπό την
επίβλεψη του ενδιαφερομένου, κατά τις πρωινές ώρες και μέχρι τη 12<ι μεσημβρινή, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας που εκδίδεται αρμοδίως, είναι για την περιοχή καύσης «1» (χαμηλή) ή «2» (μέση) και εφόσον λαμβάνονται σωρευτικά τα ακόλουθα μέτρα :
επίβλεψη του ενδιαφερομένου, κατά τις πρωινές ώρες και μέχρι τη 12<ι μεσημβρινή, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας που εκδίδεται αρμοδίως, είναι για την περιοχή καύσης «1» (χαμηλή) ή «2» (μέση) και εφόσον λαμβάνονται σωρευτικά τα ακόλουθα μέτρα :
α. Δημιουργηθεί ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα, πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.
β. Τεμαχισθεί με άροση ή άλλο τρόπο η υπό καύση έκταση, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
γ. Διαβρέχεται η ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από την υπό καύση περιοχή και πενήντα (50) μέτρα από δεντροστοιχία.
δ. Εξασφαλίζεται η παρουσία φορητών μέσων (υδροφόρων - γεωργικών ελκυστήρων -πτυοσκάπανων κ.λ.π.) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια, καθώς και οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου αυτό είναι δυνατό και μόνο σε περιπτώσεις ομαδικών καύσεων,
ε. 0 ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
2.Από 1 Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους επιτρέπεται ύστερα από άδεια η καύση αγροτικών εκτάσεων, μόνο για δεύτερη καλλιέργεια εφόσον ισχύουν όλοι οι όροι και προϋποθέσεις της παραγράφου 1 και προσκομισθεί βεβαίωση Γεωπόνου της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία αναφέρεται η αναγκαιότητα της καύσης.
3.Επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, στις επικίνδυνες περιοχές, όπως αυτές ορίζονται με το Π.Δ. 575/81, η καύση αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε απόσταση μικρότερη από τριακόσια (300) μέτρα από αυτές και πενήντα (50) μέτρα από δενδροστοιχίες, χωρίς άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μόνον όταν λαμβάνονται όλα τα μέτρα της παραγράφου 1, ενώ για τις λοιπές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας, μόνον όταν λαμβάνονται τα μέτρα της περίπτωσης (δ) της παραγράφου 1.
Άρθρο 9Κάπνισμα μελισσών
1. Το κάπνισμα κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον:
α. Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων γύρω από τις κυψέλες,
β. Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης κυψελών από τα δένδρα και θάμνους, είναι τουλάχιστον δέκα (10) μέτρα,
γ. Στο χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού),
δ. Στις κυψέλες και σε εμφανές σημείο, αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.
Ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχρι τη 10η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι «1» (μικρή) ή «2» (μέση).
2. Το κάπνισμα μελισσών που είναι σε κορμούς δένδρων επιτρέπεται εκτός αντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα της προηγούμενης παραγράφου και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσματος.
Άρθρο 12Ποινικές κυρώσεις - Πειθαρχικές κυρώσεις
1.Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του παρόντος κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.
2.Οι διατάξεις του άρθρου 184 του Π.Δ. 410/1995 (Α' 231) «Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας» όπως ισχύουν, έχουν εφαρμογή για τους παραβάτες της παρούσας, που είναι αιρετά όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού».
ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ
Κέρκυρα.O ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Υ.
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΣΤΑΜΟΣ
ΑΡΧΙΠΥΡΑΡΧΟΣ
Πάτρα
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου