Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Σωτήρης Κουρής: Επιστολή με προτάσεις για το νέο οικοδομικό κανονισμό


Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του Νόμου για το νέο οικοδομικό κανονισμό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τη Δευτέρα 5/3/2012 πραγματοποιήθηκε στη Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας σύσκεψη των φορέων των νησιών μας τόσο για το εν λόγω νομοσχέδιο όσο και για το θέμα της σοφίτας το οποίο ταλανίζει για χρόνια τα νησιά μας. 
Στη συζήτηση αυτή αναφερθήκαν και εξετάστηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη δόμηση τόσο στη Κεφαλονιά όσο και στην Ιθάκη.


Πιο συγκεκριμένα τα ειδικά διατάγματα Όρων Δόμησης που ισχύουν στις περιοχές με εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο για το Δήμο Κεφαλονιάς είναι:
Για το Αργοστόλι και το Ληξούρι το Π.Δ το οποίο έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 93Δ / 7.10.1986, για τον Πόρο στο ΦΕΚ 823Δ /27.8.1987 και για τη Σκάλα στο ΦΕΚ 187Δ / 5.4.1989
Θεωρούμε ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία εν όψει της αναθεώρησης του ΓΟΚ, προκειμένου να εναρμονιστούν τα ανωτέρω αναφερόμενα Π.Δ ούτος ώστε να δοθεί λύση σε χρόνια προβλήματα δόμησης που υφίστανται.
Οι λύσεις που προτείνονται είναι:
1) Ενοποίηση του κύριου συντελεστή Δόμησης των περιοχών αυτών με το συντελεστή Δόμησης που έχει δοθεί ειδικά για τη σοφίτα, (δηλαδή το 0,35 ή το 0,20 ανά περίπτωση) και μείωση του αθροίσματος αυτών κατά 10%.
2) Μείωση μέγιστου ύψους της στέγης από 3 μέτρα σε 2 μέτρα (εναρμόνιση με τον νέο ΓΟΚ) και αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κατά ένα μέτρο ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του προκύπτοντος συντελεστή δόμησης για χώρους κύριας χρήσης.
Η αύξηση στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος (1μ) να δίδεται με την υποχρέωση υπόγειου ορόφου στάθμευσης αυτοκινήτων εμβαδού ίσου με το ισόγειο.
Οι λόγοι που ζητούνται είναι διότι η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων είχε ως αποτέλεσμα:
- Κτίρια «αμφισβητούμενης» αισθητικής και με αύξηση των αβεβαιοτήτων της στατικής τους μελέτης (προσομοίωση σοφίτας) κατά (ΕΑΚ 2000 κεφ. 4.1.7)
- Οι χώροι που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, χρησιμοποιούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία ως ανεξάρτητοι χώροι κύριας χρήσης, αφού το ύψος από την εφαρμογή αφήνει περιθώριο για την αντικατάσταση χρήσης από «βοηθητική» σε «κύρια», χωρίς όμως να αφήνει και το περιθώριο της ανεξάρτητης μεταβίβασης τους συμβολαιογραφικά.
3) Να επιτραπεί η απόληξη του κεντρικού κλιμακοστασίου στην στάθμη
του δαπέδου της σοφίτας ώστε να δημιουργείται
προσβάσιμος χώρος για την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών και άλλων
συστημάτων Η/Μ εγκαταστάσεων.
Παρακαλούμε για την εξέταση των ανωτέρω θεμάτων και ενσωμάτωσης τους στο Νόμο που έρχεται σύντομα στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, με την πεποίθηση ότι θα λυθούν προβλήματα που χρονίζουν αλλά και θα βοηθήσουν στην οικιστική ανάπλαση των νησιών μας.
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Σωτήρης Κουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου