Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κοινωνική Συμφωνία: Το διαφημιστικό μήνυμα - Η ομιλία της Προέδρου & ανακοίνωση της ιδρ. διακήρυξης (Εφημερίδα των Κεφαλλήνων)

Διαφημιστικό Μήνυμα
Με το σύνθημα "Σας ακούμε, προχωράμε μαζί", κλείνει το διαφημιστικό σποτ για το νέο κόμμα της Λούκας Κατσέλη "Κοινωνική Συμφωνία για την Ελλάδα στην Ευρώπη". Σε αυτό εμφανίζονται πολίτες, όλων των ηλικιών, οι οποίοι αναφέρονται στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνιας: στην εγκληματικότητα, τα χαράτσια, την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, την κατάσταση στα νοσοκομεία κ.α.



Ομιλία της Λούκας Κατσέλη

Η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Τ. Κατσέλη στην ομιλία της κατά την ανακοίνωσης της ιδρυτικής διακήρυξης του Κόμματος την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2012 στην Αίγλη του Ζαππείου είπε:

«Σας ακούμε.
Προχωράμε μαζί σε μια νέα «Κοινωνική Συμφωνία».
Για την Ελλάδα. Στην Ευρώπη.
Προχωράμε μαζί για να μπορούμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε αξίες .
Αξίες για τις οποίες αγωνισθήκαμε πολλά χρόνια.
Εθνική Ανεξαρτησία . Ελευθερία. Κοινωνική Δικαιοσύνη . Αξιοπρέπεια . Αλληλεγγύη . Δημοκρατία.
Αξίες που τσαλακώθηκαν :
  • · από την παραίτηση της ασυλίας του Ελληνικού Κράτους και της Τράπεζας Ελλάδος από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που υπογράφηκε με το τελευταίο Μνημόνιο.
  • · από τη μονόπλευρη λιτότητα που έφερε στα πρόθυρα της εξαθλίωσης χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και μετέφερε όλα τα βάρη στους συνταξιούχους και στους μισθωτούς .
  • · από τον εξοβελισμό και την διαγραφή της διαφορετικής άποψης που δεν χωρούσε ούτε στη δεσπόζουσα λογική της νεοφιλελεύθερης πολιτικής προσέγγισης ούτε στη λογική του Κυβερνητισμού και των κλειστών , φοβικών κομμάτων.
Προχωράμε μαζί για να αγωνισθούμε να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση .
Μακριά από εκβιαστικά παραπλανητικά διλήμματα που κρύβουν είτε σκοπιμότητες είτε, στην καλλίτερη περίπτωση την έλλειψη παρρησίας και θάρρους. Που καλλιεργούν τον πανικό και φόβο για να περάσουν πολιτικές που ,κάτω από κανονικές συνθήκες, θα ήταν αδιανόητες.
Μπορούμε να ανατρέψουμε τη συλλογιστική μιας πολιτικής που βάζει τους δανειστές πάνω από τον λαό. Τις Τράπεζες πάνω από τους φορολογούμενους . Την αγορά πάνω από την δημοκρατία. Τα εξωθεσμικά κέντρα και τα συμφέροντά τους πάνω από το δημόσιο συμφέρον.
Υπήρχαν διαπραγματευτικές δυνατότητες πριν την υπογραφή του Δεύτερου Μνημονίου. Πολιτική βούληση και θάρρος δεν υπήρχε. Ούτε η ικανότητα να αρθρωθεί και να υποστηριχθεί η διαφορετική πρόταση. Αντίθετα η Κυβέρνηση έδωσε μάχη οπισθοφυλακής .
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Προχωράμε μαζί γιατί έχουμε ευθύνη να δούμε καθαρά το μέλλον. Να αξιολογήσουμε τις δυσκολίες. Να πούμε την αλήθεια . Να πάρουμε αποφάσεις. Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη .
Οι πολιτικές του Μνημονίου βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση . Οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα επιτευχθούν. Το χρέος θα αυξηθεί και δεν θα είναι διαχειρίσιμο παρά το κούρεμα. Οι αγορές ήδη προεξοφλούν αυτή την πορεία . Αν δεν κάνουμε τίποτα, θα οδηγηθούμε μαθηματικά στη λήψη νέων κοινωνικά ανάλγητων, μέτρων. Το επεσήμανα σε όλους τους τόνους στη Βουλή, τον Οκτώβριο, όταν καταψήφισα το Αρθρο 37. Λίγους μήνες αργότερα δυστυχώς επαληθεύτηκα.
Επομένως, πρέπει αμέσως να προτάξουμε και να υλοποιήσουμε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης όπου η βιωσιμότητα του χρέους μας, εντός του ευρώ, θα εξασφαλίζεται και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα ικανοποιούνται ,όχι όμως με εξαθλίωση του λαού , αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ένα Εθνικό Σχέδιο που θα ξαναχτίσει ,με επιμονή και αποτελεσματικότητα, τη διαλυμένη οικονομία μας και θα διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τον μισθωτό και τον συνταξιούχο. Το χρειαζόμαστε γιατί σύντομα θα οδηγηθούμε σε νέες σκληρές διαπραγματεύσεις .
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Ανάμεσα στο καταστροφικό ΝΑΙ σε όλα και στο ανεδαφικό ΟΧΙ σε όλα υπάρχει εναλλακτική πρόταση . Αυτή της σκληρής διαπραγμάτευσης για να ανατραπεί η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας , της εσωτερικής υποτίμησης, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους , της καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που αποτυπώνεται στο Μνημόνιο .
Με μια πολιτική εθνικών ισοδυνάμων , εναλλακτικών δηλαδή μέτρων και πολιτικών που θα μεγιστοποιούν τα έσοδα αλλά θα ελαχιστοποιούν την ύφεση και την ανεργία.
Μερικά μόνο παραδείγματα :
Φορολογικές ελαφρύνσεις στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αντί φορολογικές απαλλαγές στις Τράπεζες .
Μηχανοργάνωση όλων των εφοριών και αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής για να αλλάξουμε ριζικά το φορολογικό σύστημα που σήμερα συντηρεί τη φοροδιαφυγή αντί αλλεπάλληλες αυξήσεις σε έμμεσους φόρους .
Καταπολέμηση των καρτέλ και των μεσαζόντων στην παραγωγή , τις μεταφορές και το εμπόριο αντί αδιαφάνεια στην τιμολόγηση και προστασία όσων έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Διοχέτευση ρευστότητας απευθείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ρύθμιση δανείων και όχι μόνο για τις Τράπεζες. Ενεργοποίηση ενός τραπεζικού πυλώνα δημοσίου συμφέροντος αντί ανεξέλεγκτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παροχή εγγυήσεων χωρίς αντιστάθμισμα.
Δραστική και αποτελεσματική μείωση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα , της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής , της μαύρης εργασίας και του παραεμπορίου αντί οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις .
Προχωράμε μαζί για να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας.
Όχι με μειώσεις των κατώτατων μισθών που καθιερώνουν σύγχρονους όρους εργασιακής εκμετάλλευσης αλλά με ενεργητικές πολιτικές διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Όχι με καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων αλλά με σεβασμό στα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί μέσα από αγώνες για συλλογικές συμβάσεις και όρους υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
Όχι με εμπορευματοποίηση της παιδείας αλλά με ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο που θα ανοίγει παράθυρα στη γνώση και σε ευκαιρίες . .
Όχι με ευχολόγια για την ανάπτυξη αλλά με επιτελικό σχέδιο και δημοκρατικό προγραμματισμό για να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας.
Με εθνική στράτευση. Κινητοποίηση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας . Με κοινωνικές συγκλίσεις και προγραμματικές συμφωνίες. Με συντονισμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των περιφερειών και της νησιωτικής Ελλάδας. Με διοχέτευση πόρων και κατάλληλα κίνητρα στον πρωτογενή τομέα, σε προϊόντα που είναι ανταγωνιστικά και ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία και καινοτομία. Ενισχύοντας την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ενέργεια και τη ναυτιλία αιχμή του δόρατος στην στρατηγική ανάπτυξης της χώρας μας.
Προχωράμε μαζί για να βάλουμε φρένο στο κύμα των νεόπτωχων και των νεοάστεγων.
Να αγκαλιάσουμε οικογένειες οι οποίες έχουν δει τα πάντα να ανατρέπονται γύρω τους. Που ζούνε μες στην αβεβαιότητα. Που ζητούν , με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά, να βγουν από τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στα οποία καθημερινά βυθίζονται.
Με ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, και ένα αποτελεσματικό δίκτυο αλληλεγγύης που θα αντικαταστήσει το παρωχημένο, αναποτελεσματικό και δαπανηρό σημερινό σύστημα κοινωνικών παροχών.
Με ένα σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν θα αναγκάζει τον ασφαλισμένο συνταξιούχο να προπληρώνει τα φάρμακά του , που δεν θα τον ταλαιπωρεί και δεν θα τον κάνει να νιώθει ότι είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
Προχωράμε μαζί για να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά ο κάθε πολίτης .
Με προτεραιότητα στην πάταξη της εγκληματικότητας στις πόλεις.
Με πάταξη της λαθρομετανάστευσης αλλά και αλλαγή παρωχημένων ρυθμίσεων ώστε να εξασφαλισθεί η νομιμότητα και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προχωράμε μαζί για να μετατρέψουμε το κράτος σε επιτελικό εργαλείο, ικανό να σχεδιάζει και να εφαρμόζει αποτελεσματικά πολιτικές με διαφάνεια και δημοκρατική νομιμότητα.
Να αισθανθεί ο δημόσιος υπάλληλος ότι δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» για ό,τι κακό συμβαίνει στο δημόσιο, αλλά ότι αξιοποιούνται οι δεξιότητες και ικανότητές του με αξιοκρατία.
Να σπάσουμε τα κάθε είδος μικρά και μεγάλα κυκλώματα στις δημόσιες υπηρεσίες που καταχρώνται το δημόσιο χρήμα.
Να μετατρέψουμε τις δημόσιες υπηρεσίες σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη χωρίς αδικαιολόγητη και ανεξήγητη ταλαιπωρία.
Προχωράμε μαζί για να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού με σεβασμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό κεκτημένο.
Με καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλβανία και την Ιταλία.
Με αξιοποίηση της στρατηγικής και προνομιακής θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Μαζί με τον Ελληνισμό της διασποράς .
Προχωράμε μαζί γιατί γνωρίζουμε ότι το μέλλον της Ελλάδας περνάει και μέσα από το μέλλον της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να συναντήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε σταθερές συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί γνωρίζουμε ότι η δημοκρατική, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αντίβαρο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες συνταγές που προτάσσουν τη σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα ως τη λύση για τα ελλείμματα και το χρέος της ευρωζώνης. Σε βάρος των λαών, συνθλίβοντας κοινωνικές κατακτήσεις, ανακυκλώνοντας το πρόβλημα χωρίς να το επιλύουν.
Ανταποκρινόμαστε στο δικό σας αίτημα να δημιουργήσουμε μια νέα συμμαχία με την κοινωνία.
Να εκφράσουμε τις δημιουργικές κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις, τη νέα γενιά, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, όλους όσοι επιζητούν την πρόοδο με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.
Μας ρωτάτε: Τι νέο φέρνετε στην πολιτική; Γιατί να σας εμπιστευθούμε;
Απαντάμε:
Ζητάμε να αξιολογήσετε αυστηρά την μέχρι τώρα πορεία μας , τη στάση μας και το έργο μας στα κοινά . Ζητάμε να κρίνετε τις προτάσεις μας στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Κοινωνικής Συμφωνίας. Ζητάμε να αξιολογήσετε τις καταστατικές ρυθμίσεις του κόμματος που προωθούν τη συλλογικότητα και βάζουν τις βάσεις για ένα ανοικτό , δημοκρατικό κόμμα . Με ανοιχτές και όχι κλειστές πόρτες και παράθυρα .
Γνωρίζουμε ότι πρέπει να μιλήσουμε στους πολίτες με απόλυτη ειλικρίνεια μαθαίνοντας από τα λάθη μας. Να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας για να μας αντιλαμβάνονται ως αληθινούς και οι άλλοι.
Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο εάν καταφέρουμε να εμπιστευθούμε ξανά ο ένας τον άλλο.
Το κάλεσμα είναι προς όλους. Γιατί θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική και την Ελλάδα. Να δώσουμε πνοή στην κοινή επιθυμία για κάτι καλύτερο.
Θέλουμε σε λίγα χρόνια να είμαστε περήφανοι ότι συνάψαμε σήμερα μια ελπιδοφόρα Κοινωνική Συμφωνία. Για την Ελλάδα. Στην Ευρωπη.


Ανακοίνωση ιδρυτικής διακήρυξης της «Κοινωνικής Συμφωνίας» 
Η ίδρυση της «Κοινωνικής Συμφωνίας» σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 προέκυψε ως αναγκαιότητα απάντησης στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να εκφραστεί από νέου τύπου ανοιχτά και δημοκρατικά σχήματα και ως αποτέλεσμα των ριζικών μεταβολών που συντελούνται στην κοινωνική και οικονομική συγκρότηση της χώρας, καθώς και στη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.

Η «Κοινωνική Συμφωνία» φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στο παλλαϊκό αίτημα για τη διατύπωση και υλοποίησης μιας ρεαλιστικής και συγχρόνως ριζοσπαστικής πολιτικής εξόδου από την πολύμορφη κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.

Η «Κοινωνική Συμφωνία» δεσμεύεται να υπηρετήσει μια προοδευτική πολιτική πρόταση που θα θέσει στο επίκεντρο της την προστασία του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος, που θα προάγει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Μια πολιτική εθνικής αξιοπρέπειας.

Με ιδεολογικές αρχές που εντάσσονται στην ευρωπαϊκή πολιτική παράδοση του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με τις ιδεολογικές ρίζες της να βρίσκονται στην παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού και στις κοινωνικές θεωρίες του σοσιαλισμού, με τις αξίες της να συμπυκνώνονται στις έννοιες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της εθνικής ανεξαρτησίας η «Κοινωνική Συμφωνία» φιλοδοξεί να εκφράσει τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, της νέας γενιάς, και όλων όσων επιζητούν την πρόοδο με αξιοπρέπεια και με δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα επιδιώκει να καταστεί η συνείδηση και η διαχρονική φωνή των πιο αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Πιστεύουμε ότι οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες δεν είναι μόνον απότοκες της λειτουργίας του αχαλίνωτου καπιταλισμού, αλλά και συνέπεια ενός πολιτικού συστήματος στο οποίο οι ολιγαρχίες του πλούτου, τα κλειστά κυκλώματα εξουσίας και τα εξωθεσμικά κέντρα ασκούν υπέρμετρη επιρροή. Για την προοδευτική παράταξη η πολιτική είναι υπεράνω της οικονομίας και το δημόσιο συμφέρον υπεράνω των οικονομικών ελίτ.
Υποστηρίζουμε:

• την προστασία των «δημόσιων αγαθών» τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εγχώρια οικονομία.

• Την εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ οικονομίας και πολιτικής, δηλαδή μεταξύ οικονομίας και δημοκρατίας.

Η πολιτική ταυτότητα της «Κοινωνικής Συμφωνίας» και ο προγραμματικός λόγος της πρέπει να απαντούν σε δύο κορυφαία ερωτήματα:

α) Μπορεί να υπάρξει μια ρεαλιστική πολιτική εξόδου της χώρας μας από την κρίση, πέρα από τα διλήμματα περί «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών» και τις θεωρίες των «μονόδρομων»;

β) Ποια είναι τα περιθώρια ρύθμισης και οργάνωσης των αγορών, ώστε να προάγεται το δημόσιο συμφέρον και η Δημοκρατία;

Επιτακτικό στόχο της πολιτικής μας, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αποτελεί η έξοδος της χώρας μας από την κρίση, με την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης το οποίο ανατρέπει τη συλλογιστική της μονόπλευρης λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης και προωθεί την πολιτική των εθνικών ισοδυνάμων που αντιρροπούν τον αρνητικό προσανατολισμό του Νέου Μνημονίου.

Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, η έξοδος από την κρίση και την υπερχρέωση και η σωτηρία της πατρίδας μέσα από ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πολιτικές κοινωνικής προστασίας που μπορούν να επιτευχθούν και να υλοποιηθούν εντός της Ευρωζώνης σε συνθήκες νομισματικής σταθερότητας και εθνικής ασφάλειας.

Το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης συνοδεύεται από πολιτικές που προωθούν:

• Την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και του κράτους

• Τη βιώσιμη ανάπτυξη με απασχόληση και κοινωνική δικαιοσύνη

• Μια εθνική στρατηγική σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον

• Συμμαχίες για μία προοδευτική Ευρώπη

Στο εγχείρημα της «Κοινωνικής Συμφωνίας» καλούνται να συμβάλουν όλοι όσοι κρατούν αποθέματα πίστης στις δυνατότητες του έθνους και των Ελλήνων πολιτών. Όλοι όσοι εξακολουθούν να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια εκείνου που επιθυμεί να ανατρέψει κάθε τι δυναστικό και απαξιωτικό για την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι με τα μάτια του κυνικά συμβιβασμένου. Καλούνται να συμμετάσχουν αυτοί που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως τη διαρκή μάχη για τη βελτίωση της ανθρώπινης μοίρας και όχι αυτοί που την αντιλαμβάνονται ως τεχνική της εξουσίας, δόλιων προσωπικών συμβιβασμών και απονομής προνομίων. Καλούνται να συμμετάσχουν όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να επινοήσουμε ένα μέλλον διαφορετικό, χωρίς προσχεδιασμένες αλήθειες, ένα μέλλον φτιαγμένο με μέτρο την ανθρώπινη αξίωση για ευημερία με δικαιοσύνη και όχι προεξοφλημένο από την απληστία της αγοράς.

Για τις προοδευτικές δυνάμεις, η κοινωνία και η δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών. Ο Ελληνικός Λαός πάνω από τους κερδοσκόπους και τα παιχνίδια τους. Οι αγορές είναι ένα εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας και της δημοκρατίας για την επίτευξη κοινωνικών και οικονομικών στόχων.

Θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική και την Ελλάδα, να δώσουμε πνοή στην κοινή επιθυμία για κάτι καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου