Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΔΗΜ.ΑΡ.: Απάντηση στον Παναγή Βλάχο για τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Η Ν. Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Κεφαλονιά έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μέσω του μέλους της Ν.Ε και της ΚΠΕ στον τομέα Παιδείας Σοφίας Αράβου – Παπαδάτου, που διδάσκει στο Ίδρυμα.

Στην εύλογη αγωνία του Παναγή Βλάχου για την μελλοντική πορεία και την διατήρηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, απαντάμε υπενθυμίζοντας ότι η ΔΗΜ.ΑΡ μέσα στο 2011, κατέθεσε δύο ερωτήσεις στην τότε
Υπουργό Παιδείας. Στην πρώτη ερώτηση εκφράστηκε η απορία κατά πόσον θα προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό, με δυνατότητα, αφενός εκλογής Διοικούσας Επιτροπής και, αφετέρου, εξασφάλισης εργασιακής σταθερότητας των διδασκόντων, ώστε να έχουμε ποιοτική αναβάθμιση του

Ιδρύματος. Στη δεύτερη ερώτηση και με αφορμή την μη ύπαρξη εισακτέων σε τρία Τμήματα του Ιδρύματος, ρωτήθηκε η Υπουργός κατά πόσον αυτά τα Τμήματα θα διατηρηθούν ή θα κλείσουν (Κεφαλονιά: Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αργοστόλι, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι. Στη Λευκάδα: Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών).

Στην πρώτη ερώτηση η τότε Υπουργός, απάντησε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει πρόθεση πρόσληψης μόνιμου διδακτικού προσωπικού, ενώ στη δεύτερη μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα κλείσουν τμήματα του ΤΕΙ.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, μέσα από πολλές δηλώσεις του μετέφερε την άποψη και την πρόθεση του Υπουργείου για δημιουργία Σχολών με συγχωνεύσεις και όχι καταργήσεις τμημάτων. Η παραίτηση του κ. Μαραβέγια για το ίδιο ζήτημα, ανακλήθηκε λόγω αντίστοιχων διαβεβαιώσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Η υπόσχεση αναβάθμισης του ιδρύματος, οδήγησε την ΔΗΜ.ΑΡ να καταθέσει την πρόθεση βοήθειας στο σχετικό έργο με συμμετοχή στη δημιουργία ειδικής Επιτροπής Ενδιαφέροντος για το μέλλον του ΤΕΙ. Ακόμα, διοργανώσαμε εκδήλωση για το ίδιο ζήτημα (25-1-2012, στο θέατρο «Κέφαλος»), όπου παραβρέθηκε η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθηγήτρια Μαρία Ρεπούση. Με προτροπή του κ. Μαραβέγια, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παρευρίσκεται, ήταν παρόντες οι προϊστάμενοι των Τμημάτων του ΤΕΙ της Κεφαλονιάς, καθώς και πολλοί καθηγητές. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Κεφαλονιάς.

Η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο είναι φυσικό να δημιουργεί ερωτήματα αν θα συνεχιστεί η ίδια πρόθεση πολιτικής για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Αν δηλαδή, ο νέος Υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης θα στηρίξει το ΤΕΙ, ώστε να γίνει ποιοτικά και λειτουργικά βιώσιμο.

Στην πρώτη συνάντηση που είχε ο νέος αν. Υπουργός Παιδείας, με τους Προέδρους των ΤΕΙ της χώρας (Παρασκευή, 8-3-2012, στο ΤΕΙ Πειραιά), κατέθεσε την πρόθεση του νέου Υπουργού Παιδείας για συνέχιση της ίδιας πολιτικής συγχωνεύσεων Τμημάτων με δημιουργία Σχολών και  όχι καταργήσεων, με αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση.

Η ΔΗΜ. ΑΡ.  παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ώστε τα ΤΕΙ να συνεχίσουν να βρίσκονται στα νησιά και κυρίως αναβαθμισμένα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Είναι καθήκον όλων μας, καθώς και των αρμόδιων φορέων και αρχών, ώστε να πλαισιώσουμε την Επιτροπή Επιστημόνων που έχει συσταθεί, για να πετύχουμε άμεσα τα καλλίτερα δυνατά αποτελέσματα.
                         
Ν.Ε  ΔΗΜ.ΑΡ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου