Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ: Οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα αποτελέσουν μέρος του συνολικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη

Πηγή: MEGA TV
Οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα αποτελέσουν μέρος του συνολικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ξεκαθάρισε η Άγκελα Μέρκελ, σε κοινές δηλώσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, το βράδυ της Τρίτης, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
 
"Μιλάμε πάντοτε για ένα συνολικό πακέτο" είπε η Μέρκελ και ειδικά για το θέμα της επιμήκυνσης ανέφερε: "Έχουμε την ακόλουθη κατάσταση, τα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα έχουν χρονική διάρκεια τριών ετών, για την Ιρλανδία η περίοδος είναι 7 χρόνια και γίνονται συζητήσεις... Αυτό πρέπει να αποφασισθεί μόνο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα. Είναι ένα σημείο στο συνολικό πακέτο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι".
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο". "Η Ελλάδα έχει αρχίσει να βάζει σε τάξη τα του οίκου της. Το παρακολουθούμε με ικανοποίηση, το παρακολουθεί και ο γερμανικός λαός... Ξέρουμε ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, απαιτεί πολιτικό θάρρος" τόνισε. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν και πως "όσο αποφασιστικότερα ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, τόσο περισσότερο θα αυξηθεί στη Γερμανία η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει".
 
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα που εφαρμόζει, διευκρινίζοντας ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα. "Όχι κάτι παραπέρα, το διευκρινίζω" ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Παράλληλα, επανέλαβε τη βούληση του Βερολίνου ώστε να υπάρξει ένα ισχυρό ευρώ. "Εδώ ξέρουμε ότι όλοι μαζί μοιραζόμαστε ένα κοινό νόμισμα και ότι το νόμισμα αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Εμάς στη Γερμανία τα 2/3 των εξαγωγών μας γίνεται στην Ευρώπη. Και γι' αυτό μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα σταθερό νόμισμα... Είμαστε όλοι προσηλωμένοι σε ένα σταθερό ευρώ και οι Γερμανοί ξέρουν τι οφέλη αποκομίζουν από το ευρώ και την ισχύ του".
 
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Αθήνα εφαρμόζει το πρόγραμμα και προωθεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης χρέους ή "hair cut", τονίζοντας ότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας της χώρας έναντι των πιστωτών.
 
"Όσον αφορά τα χρέη και την ικανότητα αποπληρωμής, έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα... Στόχος είναι η μείωση του ελλειμματος μέσω της ανάπτυξης και θα επιχειρήσουμε συστηματικά να πετύχουμε ελάφρυνση του χρέους μας... Για μας είναι θέμα αξιοπιστίας, ως προς μας αλλά και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για "δύσκολη συγκυρία" η οποία -όπως είπε- αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη. "Πρόκειται για το κοινό μας πεπρωμένο. Οι επιδόσεις μας ως τώρα δείχνουν το δρόμο για το πως πρέπει να συνεχίσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. Αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή των οικονομικών μας συστημάτων ούτως ώστε να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις. Εδώ συζητούμε για ένα συνολικό πακέτο. Το πακέτο αυτό θα αφορά σε όλα τα θέματα. Θα τα συζητήσουμε διεξοδικά σε όλο αυτό το διάστημα" τόνισε.
 
Η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, με την οποία κλείνει ο πρώτος και πιο κρίσιμος γύρος επαφών του Γιώργου Παπανδρέου εν όψει των συνόδων κορυφής του Μαρτίου όπου θα αναζητηθεί η λύση-πακέτο, έγινε στη σκιά του εγγράφου της ΕΚΤ, η οποία ζητά συνταγματική ρήτρα από τα κράτη-μέλη για το ύψος του χρέους, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις θέσεις της Κομισιόν για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, με άρθρο του στους "Financial Times", απορρίπτει τις εισηγήσεις για επαναγορά κρατικού χρέους μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού και ζητά ένταση των δημοσιονομικών προσπαθειών και των μεταρρυθμίσεων.
 
Την ίδια ώρα, όμιλος κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει σε τέτοια επίπεδα χρέους, προβλέποντας είτε επιστροφή στη δραχμή είτε ακόμα πιο σκληρά μέτρα μεταξύ των οποίων νέες περικοπές μισθών.
 
Μέλη της ΕΚΤ, πάντως, απορρίπτουν τα σενάρια της αναδιάρθρωσης και συντάσσονται με τις εισηγήσεις για την επαναγορά χρέους. Ο Λορέντζο Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας, δηλώνει ότι "οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν το περιθώριο να χρεοκοπήσουν χωρίς να υποστούν ως συνέπεια αυτής της χρεοκοπίας διάσπαση της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνικής τους δομής" και προσθέτει: "Το να ζητήσει μια χώρα της Ευρωζώνης αναδιάρθρωση του χρέους της θα ήταν βουτιά στο άγνωστο".
 
"Ο μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης θα πρέπει να επεκταθεί επιτρέποντας την αγορά κρατικών ομολόγων. Μια τέτοια κίνηση δεν θα αντικαταστήσει, ωστόσο, απαραίτητα τις αντίστοιχες ενέργειες της ίδιας της ΕΚΤ" δηλώνει από την πλευρά του το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου