Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Το Ημερολόγιο του 2012 του Συλλόγου των Απανταχού Μονοπολάδων Κεφαλλονιάς


       Χθες βράδυ ένας αγαπημένος φίλος Μονόπολης μού χάρισε το ημερολόγιο τοίχου του Συλλόγου των Απανταχού Μονοπολάδων Κεφαλλονιάς. Το θέμα που έχει ο Σύλλογος επιλέξει να αφιερώσει το ημερολόγιο για το 2012 είναι πράγματι προτότυπο, σύγχρονο –ως προς την προβληματική του- και κοπιώδες -ως προς την συλλογή στοιχείων-:
 
Μονοπολάδες μετανάστες στις ΗΠΑ (1900-1921).
 
        Οι τρεις πρώτες σελίδες του είναι αφιερωμένες στην ιστορική-γενική, περιδιάβαση του θέματος: Ξεκινώντας από τα Μονοπολάτα και καταλήγοντας στην Αμερική – Η απόφαση, Το ταξίδι, Ο έλεγχος, Η εργασία, Η προσαρμογή, Η επιστροφή. Μέσα από περιεκτικά κείμενα που δεν κουράζουν, αλλά διαβάζονται ευχάριστα, «στήνεται» το κλίμα της εποχής, ένα κλίμα που, όπως λένε οι δυο δημιουργοί του Γεράσιμος Κονιδάρης και Πέτρος Πετράτος σε δική τους διευκρίνιση, δυστυχώς βιώνεται και σήμερα: «… η σοβαρότατη οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας, σε συνδυασμό με το γενικότερο διεθνές αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, ωθεί πολλούς από τους σημερινούς νέους να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης: στην Αμερική, σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αυστραλία. Μόνο που τώρα φεύγει δυναμικό πνευματικά καταρτισμένο και τεχνολογικά εξειδικευμένο, το οποίο, αν και είναι κατάλληλο και έτοιμο να προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της δικής μας χώρας, δυστυχώς αναγκάζεται τον 21ο αι. να μεταναστεύσει».
            Ακολουθεί ένα «χτένισμα» που έχει γίνει στα αρχεία του Ellis Island τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι καταχωρισμένα στο site του ομώνυμου μουσείου (www.ellisisland.org). Από αυτό, έχουν προκύψει ονόματα Μονοπολάδων που από το 1907, αρχή της μεγάλης εξόδου, μέχρι και το 1921, έχουν εγκαταλείψει το χωριό και έχουν πάει μετανάστες σε μια χώρα για την οποία είχαν ελάχιστες ή καθόλου πληροφορίες.
            Έπονται οι μήνες: σελίδα ανά μήνα, με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό και επεξηγηματικά συνοδευτικά κείμενα. Στην τελευταία σελίδα του Δεκεμβρίου υπάρχει ένα αίτημα, ένα κάλεσμα προς όλους τους συγχωριανούς Μονοπολάδες να διαθέσουν στον Σύλλογο υλικό από συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα που να έχουν μεταναστεύσει, εκτός από τις ΗΠΑ, και σε άλλους προορισμούς.
            Όπου μπαίνει η υπογραφή του Πέτρου Πετράτου, είναι βέβαιη επιτυχία. Και δεν αναφέρομαι σε εμπορική επιτυχία, η οποία έχει κοντική ή μακρινή ημερομηνία λήξης, αλλά σε πνευματική, για την οποία συγχωριανοί, φίλοι, συνεργάτες, αναγνώστες απλοί, αλλά και οι επόμενες γενιές, θα είναι ευγνώμονες. Συγχαρητήρια από καρδιάς και στον συνεργάτη του Γεράσιμο Κονιδάρη, αλλά και στο Δ.Σ. του Συλλόγου, γιατί, η κοινή τους προσπάθεια προσέφερε -και απετέλεσε- ένα μεγάλο μνημόσυνο, σε αυτούς που, είτε είχαν την τύχη να γευθούν την γλυκειά επιστροφή, είτε βρίσκονται θαμμένοι σε κάποια άκρια της μακρινής γης. Στη γη αυτή, που η δραματική κρίση της εποχής τους ανάγκασε να πάνε εξορίζοντάς τους από τη γαλήνη και την ασφάλεια της γνώριμης μονοπολέϊκης αυλής με τις λεμονοπορτοκαλιές, τη σκιερή περγουλιά και τις βραγιές με τα τζατζαμίνια, τις φρέζιες και τα μπουγαρίνια. 
 
Προμηθευτείτε το από το Δ.Σ. του Συλλόγου:
Πρόεδρος          Μιχάλης Ευαγγελάτος                6974 772568
Αντιπρόεδρος     Χαράλαμπος Λιναρδάτος            210 5713000
Γραμματέας       Βασιλική Ευαγγελάτου               210 9717791
Ταμίας              Ευστάθιος Λιναρδάτος                6972 000939
Έφορος             Ζήσιμος Λιναρδάτος                    6936 454307
Μέλος               Κωνσταντίνος Νικολάου               6909 657618
Μέλος               Παναγιώτης Ευαγγελάτος           6942 984660
 
Ευρυδίκη Λειβαδά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου