Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δ. Αραβαντινός: ΣΧΕΔΙΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Η ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ



Η χώρα μας θεωρείται πρωταθλητής πανευρωπαικού βεληνεκούς σε αρνητικές πρωτιές.
Ή ρέντα αυτή φαίνεται ότι συνεχίζεται και εκεί που με  Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (Κ.Υ.Α), γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστούν εκκρεμή ζητήματα χωροταξικής υφής.
Ενδεικτικά να αναφέρω:
-την «περίφημη» Κ.Υ.Α για το χωροταξικό του τουρισμού και τις αντιδράσεις που προκάλεσε με την «φαεινή» ιδέα της παραθεριστικής κατοικίας  καθώς επίσης  και τον αποκλεισμό της Κεφαλονιάς από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού,
- την απίθανης έμπνευσης Κ.Υ.Α για το πολεοδομικό χωροταξικό (άλλα λόγια να αγαπιόμαστε) και
-την αλησμόνητη Κ.Υ.Α για τον Αίνο , όπου  στα τότε Νομαρχιακά Συμβούλια κατά τη συζήτηση του θέματος είχε γίνει «η σφαγή των αμνών»
Είναι πραγματικά παράξενο, ενώ προσπαθείς να ρυθμίσεις  ζητήματα που χρονίζουν, στο τέλος όχι μόνον να μην τα ρυθμίζεις αλλά να δημιουργείς και περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπήρχαν πριν ξεκινήσεις να δώσεις λύση.
Έτσι λοιπόν αφού η βιομηχανική παραγωγή των Κ.Υ.Α στη ξηρά αποδείχτηκε τόσο «πετυχημένη», αποφάσισαν να κάνουν χρήση της Κ.Υ.Α για  να λύσουν και τα προβλήματα στη θάλασσα.
Βέβαια, πρέπει να γίνει σαφές, ότι το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες ήταν αναγκαίο προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη νομιμοποίηση οι υπάρχουσες ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες, που, ειρήσθω εν παρόδω, απασχολούν πάνω από 10.000 εργαζόμενους,  κάνουν δε τζίρο 650 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο και οι οποίες, λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδίου, βρίσκονταν στο έλεος  οποιουδήποτε ήθελε να προσβάλλει την νομιμότητά τους.
Όμως η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α είναι ένα ερασιτεχνικό κατασκεύασμα που και την τουριστική ανάπτυξη της Κεφαλονιάς πλήττει και την λειτουργία των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων  στην ουσία υπονομεύει.
Αντί λοιπόν να  δημιουργούνται κοινωνικές εντάσεις μέσα από  εικονολατρικού τύπου  διαμάχες, θα έπρεπε να γίνει απόσυρση της Κ.Υ.Α και μετά από  σχολαστική προσέγγιση, σοβαρή και όχι στο πόδι διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων φορέων και ενδελεχή εξέταση όλων των παραμέτρων να υποβληθεί νέο σχέδιο, ριζικά αναμορφωμένο, έτσι ώστε και η τουριστική ανάπτυξη της Κεφαλονιάς να  διαφυλαχθεί αλώβητη και να  μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα αλλά και οι υπάρχουσες ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες  να προστατευθούν, δεδομένου ότι απασχολούν ικανό αριθμό συμπολιτών μας, σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει ανεξέλεγκτα  και η οικονομική κρίση βαθαίνει όλο και πιο πολύ.
Πάντως η αλήθεια είναι ότι η περί ου ο λόγος Κ.Υ.Α αναδεικνύεται σε μία σύγχρονη Femme Fatal που είναι στο κέντρο των συζητήσεων και των εντάσεων.
ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος

2 σχόλια:

  1. ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ. ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας τσούζει ότι ο Αραβαντινός είναι ο μόνος από το Ληξούρι που εκπροσωοπεί επάξια το πα.σοκ. με ήθος και σοβαρότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή