Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΕΣΥ: Πρώτη δόση συγχωνεύσεων με συνδιοικήσεις και συνεργασίες

Βενιζέλος Β.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας το τελικό σχέδιο για τις συγχωνεύσεις κλινικών εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ενώ ο ίδιος έδωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στη δημοσιότητα το σχέδιο για τις συνδιοικήσεις και τις επιστημονικές συνεργασίες μεταξύ δημοσίων νοσοκομείων.


Συγκεκριμένα, οι 175 διοικητές και υποδιοικητές θα μειώνονται σε 144, ενώ κοινούς διοικητές θα έχουν μεταξύ άλλων τα τρία νοσοκομεία παίδων της Αθήνας (Π. και Α. Κυριακού, Αγ. Σοφία και Παίδων Πεντέλης), αλλά και τα τρία αμιγώς πανεπιστημιακά νοσοκομεία της πρωτεύουσας (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Ευγενίδειο).

Σχετικά με τις συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων, πρόκειται για αυτές του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (δεν ανήκει στο ΕΣΥ) με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου "Αττικόν", του νοσοκομείου Ρόδου με αυτό της Λέρου, του νοσοκομείου του Πειραιά "Τζάνειο" με το αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά "Μεταξά", του νοσοκομείου Γρεβενών με αυτό της Καστοριάς, του νοσοκομείου Κομοτηνής με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και του νοσοκομείου παίδων της Πάτρας "Καραμανδάνειο" με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου.
Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι οι οργανικές κλίνες του ΕΣΥ μειώνονται από 46.873 σε 35.815, με τον Αν. Λοβέρδο να δηλώνει ότι υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον μειώσεις, ο ίδιος διαβεβαίωσε με έμφαση ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν συνεπάγονται απολύσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΟΕΝΓΕ: Θα απολύσουν προσωπικό!
Σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με τις ανακοινώσεις του Αν. Λοβέρδου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημ. Βαρνάβας τονίζει μεταξύ άλλων: "Με δεδομένη την κατά 30% αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι επιβεβλημένο να ανοίξουν αμέσως όλα τα νοσηλευτικά κρεβάτια που παραμένουν κλειστά εξαιτίας δραματικών ελλείψεων προσωπικού. Τουναντίον, ο κ. Λοβέρδος, υπακούοντας τυφλά στις εντολές της τρόικας, ανακοίνωσε σήμερα (χθες) το κλείσιμο 11.000 κρεβατιών με βάση παραποιημένα στοιχεία και στατιστικές αλχημείες. Ως γνωστόν, βάσει του Π.Δ. 87/86, το κλείσιμο νοσοκομειακών κρεβατιών συνεπάγεται ευρείας κλίμακας απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Εντέλει, τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη από το εγχείρημα των συγχωνεύσεων θα είναι επουσιώδη και ασήμαντα μπροστά στις βαρύτατες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών".

ΙΣΑ: Δεν διοικούνται ιδρύματα - γίγαντες!
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γ. Πατούλης αναφέρει μεταξύ άλλων στη δική του γραπτή δήλωση: "Διοικήσεις 'γίγαντες', όταν πρόκειται για τόσο μεγάλους νοσηλευτικούς οργανισμούς, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν, γιατί δεν είναι εφικτό να υπάρξει έλεγχος στην καθημερινότητα. Όταν οι υπάρχουσες διοικήσεις των νοσοκομείων αγνοούν - όπως αποδείχθηκε από την αποστολή των λανθασμένων στοιχείων - βασικά πράγματα, όπως πόσα κρεβάτια έχουν και ποιο είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό τους δυναμικό, πώς είναι δυνατόν να εποπτεύσουν περισσότερα από ένα νοσοκομεία;".
Πηγή: www.avgi.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου