Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Έρωτηση Σπύρου Μοσχόπουλου στην Υπουργό Παιδείας.

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, κ Άννα Διαμαντοπούλου, με θέμα τη νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ειδικών περιπτώσεων. κατέθεσαν οι Βουλευτές Κεφαλονιάς Σπύρος Μοσχόπουλος, Σάμου κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος, Ζακύνθου κ. Δημήτρης Βαρβαρίγος, Δωδεκανήσου κ.κ. Νικόλαος Ζωίδης, Γεώργιος Κασσάρας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Λευκάδας κ. Σπυροπάνος Μαργέλης και Κυκλάδων κ. Γιώργος Παπαμανώλης.
 
 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
 
«Η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ειδικών περιπτώσεων, έχει στόχο την οικονομική διευκόλυνση των οικογενειών με αξιοκρατία.
Η εφαρμογή της όμως, ανέδειξε μια διάσταση που δεν ήταν από την αρχή ορατή και ευνοεί πρωτίστως την Αθήνα και δευτερευόντως άλλες στεριανές μεγάλες περιοχές, ενώ ουσιαστικά αφήνει έξω, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, τα νησιά.
Για την οικονομική διευκόλυνση, δεν είναι θέσφατο η οικογενειακή κατοικία. Είναι δυνατόν, π.χ. πολύτεκνος που κατοικεί στη Σάμο να έχει και σπίτι στην Αθήνα. Ή κάτοικος της Αθήνας να έχει τέκνο που σπουδάζει σε άλλη πόλη αλλά να μένει σε φοιτητική εστία δωρεάν.
Πρόσθετη δε και πραγματική οικονομική επιβάρυνση, έχουν νησιώτες που σπουδάζουν εκτός Αθηνών και για να μετακινηθούν από το πατρικό τους στον τόπο σπουδών χρησιμοποιούν δύο και σε περιπτώσεις μικρών νησιών τρία μεταφορικά μέσα, ενώ οι Αθηναίοι μόνο ένα.
Τέλος, δεν διασφαλίζεται ούτε η αξιοκρατία γιατί είναι δυνατόν να μην μετεγγράφεται νησιώτης με περισσότερα μόρια και να μετεγγράφεται στην Αθήνα που υπάρχουν όλες οι σχολές, ο εξ Αθηνών με λιγότερα.
Το ορθό, αξιοκρατικό και συνταγματικό (άρθρο 101, §4) είναι όλοι –ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας- να έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν όλες τους τις επιθυμίες στον πίνακα με τις καθορισμένες θέσεις.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες του καθενός δημιουργούν τις ανάγκες για οικονομική του διευκόλυνση και όχι μόνο ο τόπος της κατοικίας του.
Να έχουν όλοι το δικαίωμα για οπουδήποτε σε ανάλογες σχολές και ο με περισσότερα μόρια να μεταγράφεται.
Αν για το τρέχον έτος είναι αδύνατη η διόρθωση, να διορθωθεί για το επόμενο.
Για τη φετινή χρονιά, προτείνεται κατ’ εξαίρεση όσοι των ειδικών κατηγοριών από τα νησιά δεν μετεγγράφηκαν σε σχολές στις οποίες άλλοι θα μετεγγραφούν με λιγότερα μόρια, να μπορούν να μετεγγραφούν και αυτοί είτε κατά τη διάρκεια του έτους είτε στις αρχές του επόμενου. Δεν θα είναι πολλοί άλλωστε.
 
            Ερωτάται η κα υπουργός
Θα προχωρήσει στην άρση της ανισότητας που δημιουργείται σε βάρος των νησιωτών;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου