Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ομιλία Βουλευτή Σ. Μοσχόπουλου για την άσκηση δίωξης του Άκη Τσοχατζόπουλου

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Ως μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ως έλληνας πολίτης αισθάνομαι σήμερα την ευθύνη που αισθάνεται κάθε ένας από εμάς.

Ευθύνη για την σιωπηρή ανοχή που επέτρεψε την διάβρωση του κρατικού μηχανισμού από διάφορα οικονομικά συμφέροντα,  που όπως αποδείχθηκε δεν δίστασαν να φθάσουν μέχρι το γραφείο του Υπουργού δωροδοκώντας,  χρησιμοποιώντας τις νόμιμες διαδικασίες να κερδίσουν την συγκεκριμένη σύμβαση δαπανώντας τεράστια ποσά.

Ευθύνη για την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών που δεν εντόπισαν τις προκλητικά προφανείς κινήσεις του μαύρου χρήματος. Κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν και  επειδή δεν λειτουργούσαν αποτελεσματικά οι μηχανισμοί ελέγχου.

Ευθύνη, τέλος για το γεγονός ότι αφήσαμε το θεσμικό πλαίσιο και το πολιτικό σύστημα ανυπεράσπιστο, απέναντι σε δράσεις που το οδήγησαν στην  απαξίωση, κυρίως σιωπώντας.
Συνάδελφοι

Η αίσθηση της ευθύνης είναι και ο μοχλός που πρέπει να ενεργοποιήσει και πάλι την πολιτική. Η σημερινή εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, δεν πρέπει να μας οδηγεί σε δράσεις αντανακλαστικές αλλά σε δράσεις ουσίας, με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και της λειτουργίας του πολιτεύματος.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία το πόρισμα της Επιτροπής σας παρέχει πλήρη και σαφή εικόνα, δεν αποτελεί  «κολυμβήθρα του Σιλωάμ»  για το πολιτικό σύστημα. Ο πρώην Υπουργός, δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος που θυσιάζεται. Είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πιθανός  δράστης εγκλημάτων του κοινού ποινικού νόμου. Εγκλημάτων που διαπράχθηκαν με την αλαζονεία του ακαταδίωκτου, με την έπαρση της εξουσίας, με την «νομιμοφανή» βαθιά παράνομη δράση.

Όχι κ. Συνάδελφοι, ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Θεωρώ τιμή μου, που μετείχα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Στην Επιτροπή που συμφώνησε ομόφωνα για την επάρκεια των ενδείξεων που τέθηκαν υπ όψη της Ολομέλειας με το Πόρισμα που διανεμήθηκε για την άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στην Επιτροπή που θέτει το ζήτημα της στιβαρής διεκδίκησης από το Ελληνικό Δημόσιο των αξιώσεων του σε βάρος και εναντίον όλων, που μεθόδευσαν τις διαδικασίες δωροδοκώντας και διαφθείροντας κρατικούς λειτουργούς για να εισπράξουν άλλοι τα κέρδη και άλλοι τα αργύρια.

Ότι κι αν είχα ακούσει σχετικά με το λεγόμενο ξέπλυμα χρήματος, το είδα κατά την διάρκεια των εργασιών της επιτροπής να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μου.

Οφσόρ εταιρείες, αγορές ακινήτων, φοροδιαφυγή, πωλήσεις, μεθοδεύσεις, εικονικά συμβόλαια, αχυράνθρωπους, μανδύες νομιμότητας που καλύπτουν την παρανομία. Σταδιακά  με την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τις εργασίες της Επιτροπής, απέκτησαν ονοματεπώνυμο και υπόσταση.  Και πίσω από όλα, φανερά ωφελούμενος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρώην Υπουργός. Ούτε ο γάμος του, ούτε η πολυτελής ζωή του, ούτε τα όσα αναγράφονταν στον τύπο πριν για την περιουσία του με είχαν απασχολήσει.

Όμως στην Επιτροπή ήρθαν οι εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τα συμβόλαια της Torcaso κατέθεσαν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, ήρθε το πόρισμα των ελεγκτών πόθεν έσχες της Βουλής.

Αυτά ήταν αρκετά για να αποδείξουν ότι οι δικαιολογίες που προέβαλε στον τύπο ο πρώην Υπουργός, ήταν σαθρές.

Δήλωσε σε κάθε τόνο ο πρώην Υπουργός ότι το διαμέρισμα της οδού Αρεοπαγίτου αγοράστηκε από την σύζυγο του.  Ότι πλήρωσαν 450.000 ευρώ για επισκευές πριν την αγορά και το υπόλοιπο τίμημα 650.000 ευρώ το πλήρωσαν με δάνειο.

Κατέθεσε ο μάρτυρας Μαϊτός στην Επιτροπή ότι η πωλήτρια εταιρεία ΝΟΒΙLIS δεν είχε υποβάλει ποτέ φορολογικές δηλώσεις και ότι για πρώτη φορά άνοιξε λογαριασμό τότε που πώλησε το διαμέρισμα και ότι το ποσό του δανείου χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας ΝΟΒΙLIS.  Από την έκθεση των ελεγκτών πόθεν έσχες της Βουλής και από τα συμβόλαια αγοράς άλλα αποδεικνύονται .

Αποδεικνύεται ότι η στις 29-11-1999 η Torcaso αγόρασε το συγκεκριμένο ακίνητο αντί 300.000.000 δραχμών . Σας θυμίζω ότι την 1/11/1999 4,5 εκατομμύρια δολάρια κατατέθηκαν στον λογαριασμό της Torcaso στην Κύπρο από την Morgan Stanley Ζυρίχης. Αποδεικνύεται ότι 29-1-2001 η Torcaso πώλησε το ακίνητο στην NOBILIS μια Αμερικάνικη οφσορ εταιρεία για 136.000.000 δραχμές ενώ το είχε αγοράσει 300.000.000 δραχμές χωρίς να έχει πουθενά εμφανιστεί  η κατάθεση του τιμήματος. Αποδεικνύεται ότι το κτίριο το επισκεύασε η εταιρεία Αrcon  του φίλου του πρώην Υπουργού η οποία κατασκεύασε και το άλλο κτίριο στην οδό Κόμνα Τράκα που πωλήθηκε στην Μονή Βατοπεδίου το 2007 για 3.700.000 ευρώ.

Αποδεικνύεται ότι στις 16-4-2010 το ακίνητο αυτό αγοράστηκε από την σύζυγο του πρώην Υπουργού, με τίμημα 1.1000.000 ευρώ (χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία). Στο συμβόλαιο δηλώθηκε από την αγοράστρια ότι 450.000 ευρώ έχει ήδη καταβάλει και το υπόλοιπο ποσό των 650.000 ευρώ θα καταβάλει από δάνειο μέχρι την 15-6-2010.

Από το πόρισμα των Ορκωτών Ελεγκτών για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του ελεγχόμενου πρώην Υπουργού, αποδεικνύεται ότι η σύζυγος του πρώην Υπουργού έλαβε δύο δάνεια πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, από την Τράπεζα Eurobank στις  19-3-2010 ύψους 800.000 ευρώ και στις 30-3-2010 ύψους 50.000 ευρώ.  Στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι το πιστωμένο τίμημα των 650.000 ευρώ «θα καταβληθεί από προϊόν δανείου που πρόκειται να χορηγηθεί μέχρι την 15 Ιουνίου » ενώ το δάνειο των 800.000 ευρώ έχει ήδη χορηγηθεί την 19-3-2010.   Δηλώνεται προς τους ελεγκτές, ότι από το δάνειο πληρώθηκε ο φόρος μεταβίβασης που βαρύνει τον αγοραστή και το πιστωθέν τίμημα των 650.000 ευρώ . Ο φόρος μεταβίβασης ποσού 157.028,03 ευρώ πληρώθηκε την 14-4-2010 .

Η απόδοση του 40% περίπου του ποσού των 650.000 ευρώ, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Μαϊτού, για κάλυψη φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων της εταιρίας Nobilis , έγινε κατά πάσα πιθανότητα πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, και πριν από την εκταμίευση του δανείου την 19-3-2010.  Τούτο γιατί, στις 17-3-2010 εκδόθηκε φορολογική ενημερότητα για την ΝΟΒΙLIS πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις είχαν εξοφληθεί πριν.

Η εταιρία Nobilis ανήκει σε έναν ελληνοαμερικάνο γιατρό ονόματι Γεωργουλάκη Νικόλαο.  Εκπρόσωπος της εταιρίας (Nobilis) στην Ελλάδα ως προς τα φορολογικά είναι η κα Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.  Από το 2007 έως το 2010 που το σπίτι είναι νοικιασμένο, φαίνονται καταβολές ενοικίων σε μηνιαία βάση  σε λογαριασμό της Λαμπροπούλου και της μητέρας του Γεωργουλάκη, η οποία στο ΣΔΟΕ δήλωσε πως δεν έλαβε κανένα ποσό.
Η Λαμπροπούλου διαχειρίζονταν και τα χρήματα της Torcaso.  H Torcaso εισέπραττε μίσθωμα ποσού 50.625,51 ευρώ το μήνα από την Μ. ΒΩΒΟΣ ΔΤ ΑΕ. για το ακίνητο της Κηφισιάς 7 (5ος όροφος) που ήταν μισθωμένο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και όταν πωλήθηκε στην Ι.Μ. Βατοπεδίου το μηνιαίο μίσθωμα ήταν 56.414,10 ευρώ. Φαίνεται ότι τα ποσά των  μισθωμάτων, που αποτελούν καρπούς του παρανόμου χρήματος τα διαχειριζόταν η Λαμπροπούλου, και από αυτά πληρώθηκαν και οι επισκευές στο κτίριο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η  ανοικοδόμηση στην Κόμνα Τράκα

Το ακίνητο που αγόρασε ο πρώην Υπουργός από τον πρώτο του εξάδελφο Ζήγρα,  ο ξάδελφος του, που μέχρι τον Οκτώβριο τουλάχιστον του 2010 είναι ιδιοκτήτης της Torcaso, το είχε αγοράσει το 1999 όταν δηλαδή έρχονταν τα χρήματα από την Ελβετία στην Κύπρο και το 2004 το αγόρασε ο πρώην Υπουργός χωρίς να αποδεικνύεται και ότι κατέβαλε τίμημα.

Τα δύο μεγάλα ακίνητα που είχε αγοράσει το 1999 η Torcaso, τον πέμπτο όροφο μαζί με 22 θέσεις γκαράζ στην Κηφισιάς 7 και το κτίριο που ανοικοδόμησε στην Κόμνα Τράκα , πουλήθηκαν και τα δυο στην Ι.Μ. Βατοπεδίου με συνολικό τίμημα 9.700.000 ευρώ. Από αυτά 700.000 ευρώ ξαναγύρισαν στο λογαριασμό της Μονής και τα 9.000.000 ευρώ τα διαχειρίστηκε ο Σαχπατζίδης, που εμφανίστηκε δήθεν ως δικαιούχος της Torcaso ενώ δικαιούχος ήταν ο Ζήγρας.

Κ. Συνάδελφοι

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή και που έχουν αναλυτικά καταγραφεί στο πόρισμα , για μένα όπως και για όλα τα μέλη της Επιτροπής θεμελιώνουν την πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού.

Δεν κατασκεύασε η Επιτροπή αξιότιμοι ούτε τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, που είχαν συνταχθεί όταν ερευνούσε η Βουλή το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ούτε την απάντηση της ΜΟΚΑΣ στο αίτημα δικαστικής συνδρομής, ούτε τα συμβόλαια αγοροπωλησίας. Τα βρήκε τα μελέτησε και τα αξιοποίησε.

Δεν κατασκεύασε η Επιτροπή το κατηγορητήριο της Εισαγγελίας του Μονάχου και τις καταθέσεις των μαρτύρων. 

Δεν κατασκεύασε η Επιτροπή την Εταιρεία Μοrelia Trading ούτε την εταιρεία Torcaso ούτε την εταιρεία Nobilis .

Η Επιτροπή βρήκε ότι η παναμέζικη εταιρεία Μοrelia Trading ανήκει στον Οράτιο Μελά. Ότι ο Οράτιος Μελάς έχει ένα γιό που ονομάζεται Κύρος, που συμπίπτει με το όνομα αναφοράς του λογαριασμού στην Morgan Stanley όπου ο διαχειριστής των παράνομων πληρωμών της Ferrostaal , Ματαντός έκανε καταθέσεις. Από δημοσιεύματα του τύπου έμαθα στη συνέχεια, ότι ο Οράτιος Μελάς έχει σχέση, νομίζω κουμπάρος, με τον Ζήγρα, τον εξάδελφο του πρώην Υπουργού και εμφανιζόμενο ως ιδιοκτήτη της Torcaso μέχρι το 2010.

Αναφέρω τα παραπάνω αξιότιμοι κ. Συνάδελφοι επειδή λέχθηκε ότι η επιτροπή ασκεί πολιτική δίωξη με νομικό μανδύα.

Κ. Συνάδελφοι

Από τα φοιτητικά μου χρόνια είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ  όπως υπήρξε και ο πρώην Υπουργός όπως και οι 112 συνάδελφοι που υπέγραψαν την πρόταση για την κίνηση της διαδικασίας άσκησης δίωξης.

Είμαι έλληνας πολίτης και μέλος της Βουλής. Η κομματική μου ιδιότητα δεν αποτελεί εμπόδιο στο να συμφωνήσω από το Βήμα της Βουλής στην δίωξη του πρώην  Υπουργό, ως δράστη αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου και να ζητήσω την δίωξη του γι αυτά για να κριθεί τελικά από το αρμόδιο δικαστήριο.

Αντίθετα, μου επιβάλλει την υποχρέωση να το πράξω, γιατί ούτε εγώ, ούτε οι συνάδελφοι μου στο ΠΑΣΟΚ ούτε και κανείς άλλος πιστεύω στην αίθουσα αυτή, σε οποίο κόμμα και αν ανήκει, δεν μπορεί να σιωπά όταν τα αντικειμενικά στοιχεία κραυγάζουν ότι ΝΑΙ υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι διαπράχθηκε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. ΝΑΙ υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι το παράνομο χρήμα επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθεί ώστε να αποτελέσει νόμιμη περιουσία.

Κ. Συνάδελφοι

Η επάρκεια των ενδείξεων όπως καταγράφονται στο πόρισμα δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης όπως θα οδηγούσε σε κάθε περίπτωση και για κάθε πρόσωπο εντός και εκτός Βουλής.

Θέλουμε η αλήθεια να λάμψει όποια και να είναι αυτή. Είναι ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία, και επειδή ο αγώνας είναι για την Δημοκρατία, πρέπει να είναι κοινός για όλους μας.

_____________________________________________________________
Τηλεβόας Κεφαλονιάς



Αγαπητέ κ Βουλευτά,

Σε κάποιο σημείο της ομιλίας σου αναφέρεις «Θεωρώ τιμή μου, που μετείχα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή».  Λάθος μεγάλο.  Αντί να κλαίμε κι εσείς κι εμείς και να αισθανόμαστε ντροπή, για την κατάντια των πολιτικών, των Υπουργών και των σοσιαλιστών γενικότερα, θεωρείς ότι είναι τιμή να συμμετέχεις στην κάθαρση του κόπρου των σοσιαλιστών Υπουργών.  Αναγκαίο κακό, μπορεί να θεωρηθούν αυτές οι επιτροπές.  Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποτελούν τιμή.  Αποτελούν κατάντια των πολιτικών και του σοσιαλισμού ο οποίος καθημερινά ξεφτιλίζεται.  Όπως ξεφτιλίστηκε και με το χειροκρότημά σας όταν ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο, που και αυτό ΙΣΩΣ ήταν αναγκαίο κακό.  Λυπάμαι …  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου