Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ο Βοναπάρτης του μνημονίου

Καρτερός Θανάσης

Η πολιτική των μνημονίων έχει βρει τους τελευταίους μήνες τον άνθρωπό της -και το όνομα αυτού Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτός διαπραγματεύεται τις τύχες μας με τους δανειστές, αυτός επιχειρηματολογεί υπέρ της σωτηρίας της πατρίδας, αυτός εξηγεί στον ανήλικο ελληνικό λαό γιατί θα πρέπει να καθίσει φρόνιμα,
αυτός μιλάει και ξαναμιλάει για αποφάσεις που γράφουν τη μοίρα της χώρας. Όλοι οι άλλοι -Παπανδρέου, Σαμαράς, ακόμα κι ο Παπαδήμος- στοιχίζονται πίσω από τον Βενιζέλο του μνημονίου.

Η μετάλλαξη του ανδρός υπήρξε ραγδαία και εντυπωσιακή. Λες και δίνει εξετάσεις - και όχι στους πολίτες. Χάθηκε η εύχαρις ευγένειά του, εξαφανίστηκε η ψυχραιμία του, πήγε περίπατο η δημοκρατική του ευαισθησία -ενισχυμένη υποτίθεται από την ιδιότητα του συνταγματολόγου. Ένας νέος Βενιζέλος ζόρικος, νευρικός, αψύς, αυταρχικός, αναδύθηκε από τις στάχτες του παλιού Βενιζέλου. Έτοιμος όχι απλώς να υπηρετήσει το νέο καθεστώς, αλλά και να καθοδηγήσει το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου, να κυβερνήσει την Ελλάδα του μνημονίου, να υποτάξει τους πάντες και τα πάντα στις επιταγές του μνημονίου.

Καμιά έκπληξη συνεπώς δεν πρέπει να προκαλεί η επίθεσή του στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ποιος είναι ο Λαφαζάνης για να σηκώνει ανάστημα στον Βοναπάρτη του μνημονίου; Ένας εκπρόσωπος της Ελλάδας της φτώχειας και της ταπείνωσης, όπως τον χαρακτήρισε κόκκινος από οργή και θεσμική αγανάκτηση. Ακόμα χειρότερα, ένας εκπρόσωπος της Ελλάδας της δραχμής -αυτός και οι όμοιοί του. Που θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη γιατί βλέπουν και καταγγέλλουν συνταγματική εκτροπή στον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται τα μνημόνια και η εξουσία των δανειστών σε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα.

Ας αφήσουμε τα ψιλά κι ας πάμε στα ψηλά όπου έστησε τον θρόνο του ο Ευάγγελος. Εκπρόσωπος της Ελλάδας του πλούτου και της υπερηφάνειας αν κρίνουμε από όσα είπε. Αντιπρόσωπος μιας νέας συνταγματικής τάξης, η οποία δεν κωλώνει ούτε μπροστά σε τρόικες, ούτε μπροστά σε κατεπείγοντα, ούτε μπροστά σε τοποτηρητές. Διαμεσολαβητής μιας νέας εθνικής λογικής η οποία δεν θυμώνει με τα νταηλίκια των Γερμανών, με τις διαταγές για τον κατώτερο μισθό, με τους κλειστούς λογαριασμούς για τα δανεικά -αλλά θυμώνει με τον Λαφαζάνη και τους ομοίους του. Έτοιμος για νέα Αούστερλιτς -αυτό είναι προφανές.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι έτοιμος για το Βατερλό του…

www.avgi.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου