Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: Το Καταφύγιο.



Την Τρίτη  14 Φεβρουάριου 2012   και ώρα  21:00 στο Δημοτικό Θέατρο «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»    θα προβληθεί η ταινία:

ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ  (LE REFUGE)

Δραματική | 2009 | Έγχρ. | Διάρκεια: 88′

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Φρανσουά Οζόν

Με τους: Ιζαμπέλ Καρέ, Μελβίλ Πουπό, Λουί – Ρονάν Σουαζί

Στην τελευταία ταινία του Φρανσουά Οζόν μια νεαρή τοξικομανής, η Μους, που έχασε τον φίλο της
από υπερβολική δόση, μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Η μεγαλοαστή μητέρα του νεκρού τής ζητάει να διακόψει την κύηση, όμως αυτή αρνείται. Βρίσκει καταφύγιο σε ένα φιλικό σπίτι κοντά στη θάλασσα, στο οποίο έρχεται να μείνει και ο αδελφός του πατέρα του παιδιού της, ο Πολ, που είναι ομοφυλόφιλος. Οταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου η Μους γεννάει το παιδί και παίρνει μια γενναία απόφαση για το μέλλον του και για το μέλλον του Πολ.
Στο «Καταφύγιο» ο Οζόν συνεχίζει έναν προβληματισμό γύρω από τις έννοιες της μητρότητας και της οικογένειας, τον οποίο ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια στον «Χρόνο που απομένει». Εκεί, ένας ομοφυλόφιλος, που μέχρι πρότινος είχε απωθήσει την ιδέα της οικογένειας και των παιδιών, φαντάζεται τον εαυτό του στα χρόνια της παιδικής του ηλικίας και δέχεται να αντικαταστήσει άπαξ έναν στείρο άντρα στο κρεβάτι της συζύγου του. Το άτεκνο παντρεμένο ζευγάρι έχει ζητήσει τη βοήθεια του ομοφυλόφιλου για να αποκτήσει παιδί.
Στη σημερινή ταινία η Μους, που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη για χάρη τής ζωής που κυοφορείται στα σπλάχνα της, υπερβαίνει τα κοινωνικά στερεότυπα που ορίζουν την οικογένεια.
Στο «Καταφύγιο» η δράση είναι ανύπαρκτη, οι τόνοι χαμηλοί και η δραματουργία στέρεη. Είναι μια ταινία βασισμένη στον ψυχισμό των ηρώων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου