Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Τα νέα μέτρα ωθούν ακόμη περισσότερο προς την ύφεση.


H πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξη της στην ιταλική «La Republica» υπογραμμίζει ότι «το νέο δάνειο θα δώσει μια κάποια ανάσα, χάρη, ιδίως, στη συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών. Δεν λύνεται, όμως, το πρόβλημα, στη ρίζα του. Η κρίση θα επιστρέψει, με τρόπο ακόμη πιο δραματικό».

Σύμφωνα με την Λούκα Κατσέλη, οι αιτίες δεν αντιμετωπίσθηκαν, αλλά απλώς κερδήθηκε, χρόνος, συμπληρώνοντας: «Και για πρώτη φορά το κράτος κατήργησε όλα τα δικαιώματα, ακόμη και τα συνταγματικά. Έχασε όλη του την ισχύ, για να ικανοποιήσει τις ορέξεις των πιστωτών μας».

Η ανεξάρτητη βουλευτής, που καταψήφισε το νέο μνημόνιο, αναφέρει ότι «αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και συσσωρεύσει καθυστερήσεις, τα υπόλοιπα κράτη θα μπορούν να διεκδικήσουν και μέρος της δημόσιας περιουσίας, να πάρουν και μέρος των αποθεμάτων σε χρυσό της Τράπεζας της Ελλάδος». Σε σχέση με την κοινωνική κατάσταση, το πρώην μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «τα μέτρα αυτά δεν δημιουργούν ανάπτυξη. Ωθούν ακόμη περισσότερο προς την ύφεση. Και, εκτός αυτού, αυξάνουν την κοινωνική ανισότητα, αποσυνθέτουν τον κοινωνικό ιστό, προκαλούν σύγχυση στις πολιτικές επιλογές».

Η Λούκα Κατσέλη εκτιμά ότι «οι συνέπειες των μέτρων που υιοθετήθηκαν θα γίνουν αισθητές, επίσης, στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Είναι ένας σοβαρός κίνδυνος του οποίου ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τη διάσταση και τη σημασία».


Μιλώντας στους N.Y.T. είπε πως είναι η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό κράτος παραιτείται από τα δικαιώματα της ασυλίας των περιουσιακών στοιχείων του προς όφελος των δανειστών του. Δήλωσε πως φοβάται πως οι δανειστές της Ελλάδας, με βάση πάντα αυτό το νέο μνημόνιο,  έχουν πιθανόν το δικαίωμα επί των αποθεμάτων χρυσού της Ελλάδας που φυλάσσονται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η νομοθεσία στην οποία θα υπάγεται το νέο μνημόνιο είναι η Βρετανική και αρμόδιο θα είναι πλέον το δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Τόσο η μία, όσο και το άλλο κρίνουν με όρους αναμβίβολα υπέρ των δανειστών μας.



Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22.2.2012

Πηγή: Εφημερίδα των Κεφαλλήνων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου