Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Με ενέργειες του Πέτρου Αλιβιζάτου επιστρέφουν τα ρωμαϊκά αγάλματα του ναυαγίου του Ξι, στο μουσείο Αργοστολίου.



Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, για άλλη μια φορά δείχνει έμπρακτα την αγάπη του προς το νησί μας, και  την  πολιτιστική περιουσία του και κληρονομιά του, σεβόμενος έτσι τον τόπο που τον ανέδειξε πολιτικά. Αυτή τη φορά τόλμησε αυτό, που είκοσι εννέα χρόνια τώρα, δεν τόλμησε να κάνει Κεφαλονίτης πολιτικός.  Ίσως γιατί δεν τους πέρασε ποτέ από το μυαλό τους.  Άλλα είχαν φαίνεται.  Κάτι, που θα το χαρακτηρίζαμε αντίστοιχο, με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Με έγγραφο του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Αλιβιζάτος
εντέλλεται προς τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού την απόδοση, μεταφορά και έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου των έξι αγαλμάτων ανθρωπίνων μορφών που είχαν ανελκυσθεί από ρωμαϊκό ναυάγιο στο Ακρωτήριο Ξι της Παλικής.

Τα αγάλματα είχαν εντοπισθεί το 1983 και έκτοτε είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα, προκειμένου να συντηρηθούν. Έκτοτε κατέληξαν φυλασσόμενα σε εγκαταστάσεις του ΥΠ.ΠΟ.Τ., για να «επανελκυσθούν» το 2010, προκειμένου να αποτελέσουν τμήμα περιοδικής έκθεσης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Φρούριο της Πύλου.

Ακολουθώντας το πνεύμα της τοπικής ΛΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και των τοπικών αρχών, ο Υφυπουργός ζητά την λήψη όλων των κατά νόμο προβλεπόμενων γνωμοδοτήσεων και αποφάσεων, προκειμένου ο ενάλιος αυτός θησαυρός της Κεφαλλονιάς να ενωθεί με τα υπόλοιπα δείγματα ρωμαϊκής και ελληνιστικής γλυπτικής του Μουσείου Αργοστολίου το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2013 και να αποτελέσει μια κεντρομόλο δύναμη για όλες τις αρχαιότητες της νήσου που έχουν εκπατριστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου