Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Θριάμβευσε ο Παναγιώτης Καρούσος με την όπερα «Προμηθέας» στην Κεφαλονιά




Την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος», οι Κεφαλλονίτες έζησαν αξέχαστες στιγμές που μας θύμισαν άλλες εποχές, τότε που η ποιοτική μουσική και η τέχνη είχαν μια προτεραιότητα στην καθημερινή μας ζωή.
Το Ελληνικό μελόδραμα «Προμηθέας» του Ελληνοκαναδού Κεφαλλονίτη μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου συγκίνησε τους φιλόμουσους Κεφαλλονίτες και τον καταχειροκρότησαν.
Από την εποχή του Κεφαλλονίτη Διονυσίου Λαυράγκα, ιδρυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρωτεργάτη του Ελληνικού μελοδράματος είχε να παρουσιαστεί Ελληνικό μελόδραμα στην Κεφαλονιά. Μετά σχεδόν από έναν αιώνα το νησί της Κεφαλονιάς έβγαλε έναν μουσουργό στα χνάρια του Λαυράγκα, και από ότι φάνηκε με την αριστουργηματική όπερα «Προμηθέας», ο Παναγιώτης Καρούσος είναι ένας άξιος συνεχιστής της Επτανησιακής Μουσικής Παράδοσης. 
Το έργο «Προμηθέας» του Καρούσου είναι βασισμένο στην τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου. Ο μεγάλος λυρισμός του Αισχύλου εκφράσθηκε απόλυτα με την υψηλή ποιότητα της σύνθεσης και της αρμονίας του Παναγιώτη Καρούσου και εντυπωσίασε τους Κεφαλλονίτες λάτρεις της όπερας και της σοβαρής μουσικής.
Τον φιλάνθρωπο ρόλο του Προμηθέα ερμήνευσε ο βαρύτονος Ηλίας Τηλιακός με φωνητικές εναλλαγές από τον θυμό στον θρήνο και τον εσωτερικό πόνο.
Στον ρόλο της Ιούς η σοπράνο Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη ήταν πολύ εντυπωσιακή με άρτια τεχνική και δραματική ένταση. Η φωνή της πλούσια και δυνατή ερμήνευσε με άνεση την δυσκολότατη παρτιτούρα του Παναγιώτη Καρούσου, δικαιολογημένα έκλεψε την παράσταση. Ο Γιώργος Τζιουβάρας ως Ερμής καταχειροκροτήθηκε με την ωραία φωνή του και την χαρισματική σκηνική του παρουσία. Η μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Victoria Mayfatova τραγούδησε το ρόλο της Βίας με την απαιτούμενη αυστηρότητα, και τον ρόλο της Θεάς Αθηνάς με την πολεμική κραυγή του θριάμβου πάνω στον καταδικασμένο από τον Δια επαναστάτη Προμηθέα. Τους ρόλους του Κράτους, Ωκεανού και Δία ερμήνευσε ο βαρύτονος Ζαφείρης Κουτελιέρης.
Τους σολίστες συνόδευσαν άρτια τρεις καταπληκτικοί δεξιοτέχνες μουσικοί. Ο πιανίστας Σπύρος Σουλαδάκης, ο οποίος είχε και την μουσική διεύθυνση στο πιάνο, ο βιολιστής Ανδρέας Χανιώτης, και ο βιολοντσελίστας Σταύρος Παργινός.
Η σκηνογραφία και σκηνικά ήταν του γλύπτη Σπύρου Χουρμούζη, και τα κοστούμια του Οίκου υψηλής ραπτικής Desir. Την παράσταση οργάνωσε η Αναστασία Παπαδάτου - Αποστολοπούλου, πρόεδρος του Ομίλου  UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης που εργάσθηκε για την επιτυχία της παράστασης.
Οι Κεφαλλονίτες στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου καταχειροκρότησαν τον μνημειώδη αυτή παράσταση και τον συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο, που μας έκανε περήφανους.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής, η κυρία Βεργωτή, ο επιχειρηματίας Νίκος Βινιέρης, ο θειος του Παναγιώτη Καρούσου Τέως επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης Ιωάννης Καρούσος, η κυρία Ελένη Χιόνη του Kefaloniapress, η Ελληνοαμερικάνα Μάχη Τότολου με τον σύζυγο της Gerry καπετάνιο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο αρχηγός της Αστυνομίας της Κεφαλονιάς κύριος Φιλίππου, και όλη η αριστοκρατία του Αργοστολίου με μεγάλη επισημότητα.
Η παράσταση του Προμηθέα ήταν μια μεγάλη προσπάθεια πολιτιστικής αναβάθμισης του νησιού, η πρωτοβουλία ήταν ιστορική για την όμορφη Κεφαλονιά μας που έβγαλε ένα τόσο μεγάλο ταλέντο τον δικό μας πλέον μουσικοσυνθέτη τον Παναγιώτη Καρούσο.  

Εστάλει στον  Τηλεβόα Κεφαλονιάς από Soula Papadatou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου