Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Κόβουν 12ο, 13ο, 14ο μισθό, καταργούν συλλογικές συμβάσεις

Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης έστησαν θέατρο διαπραγμάτευσης με την τρόικα για να αποφασίσουν ότι δεν χάνονται οι δύο μισθοί των δώρων, αλλά "κουρεύονται" οριζόντια οι αποδοχές τουλάχιστον κατά 20%, ποσό που ισοδυναμεί με απώλεια τριών μισθών! Οι περικοπές αρχίζουν με τη μείωση του κατώτατου μισθού από 751 ευρώ μεικτά σε 600 ευρώ μεικτά ή 470 ευρώ καθαρά. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι έως 30 ετών θα αμείβονται με λιγότερα από
400 ευρώ, ενώ περίπου 100 ευρώ χάνουν και οι άνεργοι.

Τα πράγματα για τους μισθούς θα γίνουν ακόμη χειρότερα μελλοντικά, καθώς κατ' ουσίαν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις, δηλαδή το δίκαιο του εργοδότη.
Το θέατρο στο Μαξίμου ολοκληρώνεται σήμερα, με την τελική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.


Χάνονται 12ος, 13ος και 14ος μισθός, καταργούνται οι συμβάσεις!

Βίαιη φτωχοποίηση για 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μισθούς - χαρτζιλίκι κάτω από τα 400 ευρώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους έως 30 ετών και εργασιακές σχέσεις "γαλέρας", που θα διαμορφώνονται κατά το δοκούν από τους εργοδότες, σηματοδοτούν οι αποφάσεις τρόικας, κυβέρνησης και αρχηγών. Η συμφωνία μείωσης των κατώτατων μισθών κατά 20% αποτελεί σε θεσμικό επίπεδο ευθεία παρέμβαση - κατάργηση της  Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ πρακτικά σημαίνει την απώλεια μέχρι και τριών μισθών στους δεκατέσσερις!

Κάτω από 400 ευρώ οι νέοι

Από τα σημερινά επίπεδα των 751 ευρώ μεικτά, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 600 ευρώ μεικτά και καθαρά 470 ευρώ, ενώ θα είναι επιπλέον μειωμένος (κατά 10%) για τους νεοπροσλαμβανόμενους έως 30 ετών (η ισχύουσα μείωση είναι 20%) που θα αμείβονται με λιγότερα από 400 ευρώ!

Η μείωση συμπαρασύρει όλους τους μισθούς (συμεριλαμβανομένων των ωριμάνσεων), ανεξαρτήτως ύψους ή κλάδου, αλλά και μια σειρά επιδόματα, όπως π.χ. το επιδόμα μητρότητας. Ίσως μειώσει κατά ανάλογο ποσοστό και το επίδομα ανεργίας των 440 ευρώ, που υπολογίζεται με βάση τις κατώτατες αποδοχές. Επειδή όμως αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί στο 56% του κατώτατου και όχι στο 67%, όπως προβλέπει ο νόμος, ενδεχομένως να μήν υπάρξουν επιπτώσεις.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό μέχρι να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις και, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, η μείωση του κατώτατου μισθού ίσως τελικά υπολογιστεί με ενσωμάτωση 13ου και 14ου στις μηνιαίες αποδοχές, προκειμένου η μείωση του 20% να αναλογεί σε περικοπή δύο μισθών. Και αυτό γιατί, κατά τις διαπραγματεύσεις, οι τροϊκανοί υπολόγιζαν -σε σύγκριση με τους κατώτερους μισθούς Ισπανίας και Πορτογαλίας- τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας στα 863 ευρώ καθαρά, υπολογίζοντας δηλαδή στις μηνιαίες αποδοχές  13ο και 14ο.

Τέλος Συμβάσεων...

* Μόνιμο "ψαλίδι" στους μισθούς που βρίσκονται πάνω από τα κατώτατα επίπεδα αποτελεί  η κατάργηση της μετενέργειας, καθώς όλες οι συμβάσεις που υπερβαίνουν μισθολογικά την Εθνική Συλλογική Σύμβαση μόλις λήγουν θα μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές χωρίς να παρέλθουν έξι μήνες (όπως απαιτείται τώρα) και δεν ανανεώνονται. Επομένως οι εργαζόμενοι με μισθούς π.χ. 1.200 ή 1.500 ευρώ, με τη λήξη των (κλαδικών) συμβάσεών τους θα διαπραγματεύονται "εκ του μηδενός" με επιχειρήσεις και εργοδότες, έχοντας ώς βάση πλέον τον νέο κατώτατο μισθό των 600 ευρώ μεικτά. 

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, οι τροϊκανοί ίσως αποδεχθούν να ισχύσουν τελικά, παρά τη κατάργηση της μετενέργειας, τα οικογενειακά επιδόματα, οι ωριμάνσεις, τα ανθυγιεινά και το επίδομα εκπαίδευσης.

* Πάντως, από τους πρώτους υπολογισμούς, τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάνουν εξαιτίας της μείωσης των μισθών τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης η τρόικα ζητεί να αυξηθεί η μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων από 15% σε 25%, ενώ ως πλαφόν στις μειώσεις δεν συζητεί περισσότερο από 150 ευρώ.

* Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων η τρόικα ζητεί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να γίνεται με χρήση του διευθυντικού δικαιώματος, αλλά και να επεκταθεί στη μερική απασχόληση η εκ περιτροπής εργασία. Έτσι, ένας μερικά απασχολούμενος θα εργάζεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα από 4 ώρες!

15.000 απολύσεις στο Δημόσιο εντός του 2012 μετά από αξιολόγηση
Μορφονιός Ν.

Παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι "δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο" και ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα αυτής της κυβέρνησης", εν τούτοις χθες με μια λιτή δήλωση προανήγγειλε τη μείωση με βάση τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού εντός του 2012 κατά 15.000, κατ' απαίτηση, όπως ισχυρίστηκε, της τρόικας. Στο στόχαστρο τίθενται φυσικά οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου και ειδικά εκείνοι εξ αυτών με χαμηλά τυπικά προσόντα (ΔΕ-ΥΕ).

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μείωση του προσωπικού θα υλοποιηθεί "σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους και υπηρεσιακών μονάδων". Σύμφωνα, μάλιστα, με τη δήλωση του Δ. Ρέππα, η πρόταση για τις απολύσεις "τέθηκε για πρώτη φορά από την 'τρόικα', στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012" στο υπουργείο Οικονομικών.

Η δήλωση αυτή του Δ. Ρέππα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την αληθοφάνειά της, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ισχυρισμούς κύκλων του υπουργείου ότι δεν αναφέρθηκε καν το ζήτημα των 15.000 απολύσεων "κατά τη συζήτηση - διαπραγμάτευση των εκπροσώπων του μηχανισμού στήριξης την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης".

Με βάση τους ίδιους κύκλους, το θέμα της μείωσης του προσωπικού θα αφορά όλα τα υπουργεία, τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ., με την επεξήγηση όμως ότι κάθε υπουργείο πρέπει αξιοποιώντας την Επιτροπή Αναδιάρθρωσης - που έχει συσταθεί σε καθένα απ' αυτά με βάση το άρ. 35 του 4024/2011- να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Η διαδικασία για τη μείωση θα είναι αυτή της αξιολόγησης δομών και ανθρώπινου δυναμικού, που εντάσσεται στο πλαίσιο του γνωστού επιχειρησιακού σχεδίου για τη μείωση κατά 30% τουλάχιστον των υπηρεσιακών μονάδων. Σε εξέλιξη, άλλωστε, βρίσκεται η εκπόνηση νέων οργανισμών με βάση αυτόν τον κανόνα σε 7 υπουργεία και ακολουθούν και τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης "η μείωση προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024. Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012".

Ο κ. Ρέππας επισήμανε ακόμη ότι "η σύμφωνη θέση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οριοθετεί και το πλαίσιο των κινήσεων για κάθε υπουργείο. Η δέσμευση που έχει αναληφθεί για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι 15.000 του 2012) θα επιτευχθεί απολύτως σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος".






1 σχόλιο:

  1. Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Παπανδρέου, κ. Σαμαρά, κ. Καρατζαφέρη, κ. Ρέππα, είναι απαράδεκτο να μιλάτε για απολύσεις χωρίς πρώτα να δείτε αν οι 150.000 μικρότερος δημόσιος τομέας δεν πιάνονται με συνταξιοδοτήσεις ( που σίγουρα θα είναι περισσότερες ). Εκκρεμούν σχεδόν για όλο το δημόσιο πορίσματα του Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης σε ανακριτές γιατί δεν τα διερευνάτε και να βγουν δικαστικές αποφάσεις ( να δούμε έγιναν παράνομες και προεκλογικές προσλήψεις ) και μετά να κάνετε απολύσεις. Οι συμβασιούχοι στο δημόσιο είναι 80.000 φτάνουν και περισσεύουν. Επίσης υπάρχουν ΔΕΚΟ ( ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΤΡΑΜ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ κ.α. ) και υπηρεσίες του δημοσίου προβληματικές γιατί δεν κάνετε μειώσεις προσωπικού πρώτα σε αυτές που φεσώνουν την οικονομία μας με δισεκατομμύρια το χρόνο; Επίσης πρώτα απολύσεις στα μή παραγωγικά Υπουργεία ( Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Προστασίας του πολίτη, και Δήμους ) και μετά στα τυφλά και οριζόντια κοψίματα. Και η μεγαλύτερη γελοιότητα τι κρατάτε κάτι Φορείς διαχείρισις Λιμνοθάλασας, Παμβώτιδας, Σχοινιά Μαραθώνα, Λίμνης Κερκίνης, και κάτι τέτοια……. Ήμαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή