Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΜΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας για την παιδεία.


Την Τρίτη 7 Φλεβάρη, μετά την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος ήταν να τεθεί το αίτημα να μη διαλυθεί το ειδικό σχολείο Περατάτων, από το οποίο – στη μέση της σχολικής χρονιάς – μεταφέρουν μία δασκάλα των μαθητών
σε άλλο σχολείο. Διεύθυνση Α΄βάθμιας και Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ), αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων στο προσωπικό δημιουργούν νέα προβλήματα. Ρίχνουν ουσιαστικά στον καιάδα τους μαθητές και ελαστικοποιούν τους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών.

Καταγγέλθηκε η απουσία της Διευθύντριας κυρίας Μαροπούλου, για μια ακόμη φορά, παρά το γεγονός ότι η παράσταση είχε δημοσιοποιηθεί εκ των προτέρων. Διαμηνύθηκε ότι η υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής θα προσκρούσει στον αγώνα όλου του λαού.

Μετά το τέλος της πορείας, ευρεία αντιπροσωπεία από το Εργατικό Κέντρο, την ΕΛΜΕ-ΚΙ, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τη Λαϊκή Συσπείρωση και με μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών – γονέων αλλά και διευθυντών σχολείων επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διοίκηση και το Δήμαρχο Κεφαλονιάς.

Από την Περιφέρεια απαιτήθηκε η άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουρή (ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθενείας) σχετικά με τον υποσιτισμό των μαθητών. Να δοθεί τώρα ένα μικρογεύμα για όλους τους μαθητές σε όλα τα σχολεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Παρά τις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου καμία πρόοδος δεν έχει υπάρξει.

Στη συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο - παρουσία και του επικεφαλής της Σχολικής Επιτροπής Α΄βάθμιας και Αντιδημάρχου κ. Θεοφιλάτου - τέθηκαν τα ζητήματα της μεταφοράς των μαθητών, των λειτουργικών δαπανών και των υποδομών. Καταγγέλθηκε για μία ακόμη φορά η πολιτική της μετάθεσης της ευθύνης και του κόστους για τη μεταφορά στους γονείς και τονίστηκαν οι βαριές συνέπειες αυτής της επιλογής για τη λειτουργία των σχολείων.

Αναφορικά με τις λειτουργικές δαπάνες καταγγέλθηκε η στάση πληρωμών που έχει οδηγήσει σε φαινόμενα όπως: προβλήματα στη θέρμανση των σχολείων, έλλειψη αναλώσιμων υλικών π.χ. φωτοτυπικού χαρτιού, έλλειψη υλικών καθαριότητας με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, μη αγορά νέων πυροσβεστήρων σε σχολικό συγκρότημα του Αργοστολίου, μη αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων π.χ. συνεχής πτώση ρεύματος στα κοντέινερς του 2ου Λυκείου κ.ο.κ. Έχουν έρθει στα σχολεία εντολές για διακοπές ρεύματος κάτι που είχε υλοποιηθεί πέρυσι σε σχολεία του Νομού – συνεχίζουν να έρχονται χαρτιά του ΙΚΑ για κατασχέσεις περιουσίας σχολείων. Καταγγέλθηκαν ακόμη οι παλινωδίες σχετικά με το νέο σχολικό συγκρότημα στο Αργοστόλι και την άθλια κατάσταση στις υποδομές του 1ου Γυμνάσιο και Λυκείου Αργοστολίου αλλά και αλλού.

Η αντιπροσωπεία επέρριψε ευθύνες στις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που συναίνεσαν στον Καλλικράτη και στην αποκέντρωση της παιδείας σαν μοχλούς για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Ο κ. Δήμαρχος αποποιήθηκε των πολιτικών ευθυνών της ΝΔ, δεν απάντησε ουσιαστικά στα αιτήματα και ανέφερε μόνο για το θέμα των μεταφορών ότι μάλλον θα δοθεί νέα παράταση.
Τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο Δήμο η αντιπροσωπεία έθεσε επίσης ζήτημα για τη στέγαση και τη σίτιση των εκπαιδευτικών. Τονίστηκε η ανάγκη άμεσα να νοικιαστεί ξενοδοχείο και να διασφαλιστεί δωρεάν σίτιση στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με το ενιαίο μισθολόγιο αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης, αφού οι νέοι εκπαιδευτικοί αμείβονται με 600 ευρώ το μήνα και είναι στο νοίκι - μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για μετωπική σύγκρουση όλων των κλάδων με την πολιτική τρόικας – ΕΕ – κυβέρνησης μαύρου μετώπου, με γενικό και ανυποχώρητο απεργιακό αγώνα.
Όλοι και όλες στο επόμενο :ραντεβού»:

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΦΛΕΒΑΡΗ
6.30 μ.μ.
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου