Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ Ολόκληρη η ομιλία στην ΕΣΗΕΑ



Φίλες και Φίλοι, γεια σας
Βλέπω σήμερα ανάμεσα μας φίλους και από άλλους σχηματισμούς, πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς.  Πρώτα από όλα από τη Δημοκρατική Αριστερά την αντιπροσωπεία την οποία αποτελούν ο κ. Σπύρος Λυκούδης και ο κ. Μαργαρίτης.  Με τον Σπύρο το Λυκούδη είμαστε και συμμαθητές στο πρώτο γυμνάσιο, για πολλά χρόνια γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά και ξέρουμε και το χαρακτήρα και τη ποιότητα και το ήθος του καθ’ ενός.  Και τον κ. Μαργαρίτη πρέπει να σας πω τον έχω γνωρίσει από την εποχή του πολυτεχνείου όταν εγώ έκανα το ρεπορτάζ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Φίλες και Φίλοι
Σε μια εποχή, εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας, διαπιστώνουμε όλοι ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας παρακμάζει και κλονίζεται. Οι λόγοι, οι αιτίες και οι αφορμές είναι πολλές και εκτιμώ ότι τις γνωρίζετε.
Η διαπλοκή, η πολιτική παρακμή, η οικονομική ανέχεια και η φτώχια που ακολουθούνται από μία γενικευμένη κατάρρευση ηθικών και θεσμικών αξιών, μόνο θλίψη και αγωνία για το μέλλον προκαλούν στον ελληνικό λαό.
Μετά από πολλές σκέψεις και συζητήσεις βρισκόμαστε εδώ για να σας ανακοινώσουμε μια πολιτική μας απόφαση και να σας καλέσουμε σε κοινές προσπάθειες και αγώνες.
Είμαστε πολλοί εκείνοι που μαζί διαμορφώσαμε και συμφωνήσαμε σε αυτά που θα σας πω.  Μαζί με τον συνάδελφό μου, τον ανεξάρτητο βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, πολιτικά πρόσωπα, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της τέχνης, συνδικαλιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νεολαίους, ανθρώπους της αγοράς, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύ πολιτικό πρόβλημα και ο κίνδυνος που διατρέχει η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Πρόσωπα και θεσμοί, πνιγμένοι στη δυσοσμία τεράστιων οικονομικών σκανδάλων, και των πολιτικών οι οποίοι δεν τήρησαν τα υπεσχημένα, κρατικών λειτουργών οι οποίοι αθέτησαν τον όρκο τους και κομμάτων τα οποία αντιμετώπισαν την εξουσία ως πελατειακή καθαρά υπόθεση, μας επιβάλλουν να διατυπώσουμε μια νέα πολιτική προσπάθεια.

Φίλες και Φίλοι,
Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σας θυμίζω ότι ο ανεξάρτητος, ακομμάτιστος και αντισυστημικός συνδυασμός Άρμα Πολιτών, στην Περιφέρεια Αττικής, τιμήθηκε με την ψήφο περίπου 250.000 πολιτών και με το σημαντικό ποσοστό του 16%.
Πολλοί ήταν εκείνοι που μας ρωτούσαν αν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας και τι πρόκειται να κάνουμε. Θα κάνετε κόμμα, μας έλεγαν; Και αν δεν το κάνετε τώρα, μήπως προτίθεστε να το κάνετε αργότερα ;
Χωρίς περιστροφές, απαντούμε με ειλικρίνεια ότι, προς το παρόν, αυτό που μας ενδιαφέρει, που μας επιτρέπει να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι αγωνιούμε για όλα αυτά που αποφασίζονται για μας χωρίς εμάς. Δεν σκεφτόμαστε προς το παρόν να δημιουργήσουμε ένα ακόμη πολιτικό κόμμα. Είμαστε αρκετά προβληματισμένοι και ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Το πρόβλημα του ελληνικού λαού είναι, αν, πότε και πώς θα βγει από το σημερινό αδιέξοδο. Και πώς η χώρα μας θα μπορέσει και πάλι να ατενίσει το παρόν και το μέλλον της, με αισιοδοξία και εθνική αξιοπρέπεια.  Εκείνο που εμείς θέλουμε να κάνουμε, είναι να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, ειλικρινά και σοβαρά, με τον κόσμο, με τους πολίτες, αλλά και με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς.  Να συζητήσουμε τις δικές μας θέσεις. Τις δικές τους θέσεις. Να πούμε και να ακούσουμε απόψεις και προτάσεις. Και να καταλήξουμε ώριμα και σοβαρά. Όχι στο τι θέλουμε να κάνουμε εμείς. Αλλά στο τί θέλει η κοινωνία να κάνουμε, για να παλέψουμε, όλοι μαζί, γι αυτά που μας αφορούν όλους, ως πολίτες αυτής της χώρας.
Αν η κοινωνία μας ζητήσει, να την εκφράσουμε με έναν, διαφορετικό από τους υπάρχοντες, πολιτικό φορέα, εδώ είμαστε.
Δεν επιθυμούμε ούτε τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε, ούτε τους βουλευτές ούτε τα κρατικοδίαιτα κόμματα, να υποκαταστήσουμε. Ούτε ματαιόδοξοι είμαστε ούτε κενόδοξοι. Φιλοδοξία μας είναι να παλέψουμε με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο, από το όποιο μετερίζι θελήσει ο κόσμος προκειμένου να λυθούν τα δυσβάστακτα προβλήματά του.
Έτσι λοιπόν, ανακοινώνουμε σήμερα, όλοι που το συμφωνήσαμε, τη δημιουργία και λειτουργία μιας νέας πολιτικής κίνησης με τον τίτλο  Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών.
Να είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται για μια χαλαρή κίνηση φιλολογικού προσανατολισμού. Στόχος μας είναι το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών να αγωνιστεί με τους πολίτες που πιστεύουν και επιθυμούν να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και να διεκδικήσουν δικαιώματα που σήμερα τους αφαιρούνται. Εμείς τοποθετούμε την πατρίδα πάνω από τα κόμματα και θέλουμε το δημοκρατικό πολίτευμα να είναι η βάση για τις όποιες πολιτικές δραστηριότητες και τους λαϊκούς αγώνες. Το κίνημα ονομάζεται Ανεξάρτητο γιατί εμείς θέλουμε, οι αγώνες των πολιτών να μην ποδηγετούνται από κόμματα και συμφέροντα, αλλά να ποδηγετούν τα κόμματα και να ποδοπατούν τα άνομα συμφέροντα. Ονομάζεται Κίνημα Πολιτών, γιατί εμείς δεν χαρακτηρίζουμε τους κατοίκους της πατρίδας άτομα, αλλά πολίτες με προσωπικότητα και υπερηφάνεια. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον όλων μας.
Με αυτές τις επισημάνσεις, λοιπόν, καλούμε όλους τους πολίτες, από τον κόσμο του πνεύματος, της πολιτικής, του επιχειρείν, της εργασίας, της νεολαίας, γενικά της κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης, ακόμη και των άλλων πολιτικών σχηματισμών, να συμμετάσχουν, με πρωτοβουλία και αυτοοργάνωσή τους :
Σε ένα ειλικρινή, πανελλαδικό διάλογο ουσίας, για όσα μας αφορούν.
Για όσα και όσους φταίνε, για τα σημερινά χάλια της χώρας και τα προβλήματα των πολιτών.
Και για εκείνα, που μπορούν και πρέπει να γίνουν, για να ξεφύγουμε από τα σημερινά δεινά. Και να ατενίσει η χώρα μας ένα σαφές, ελπιδοφόρο και καλύτερο μέλλον.
Ταυτόχρονα, να συναποφασίσουμε τον τρόπο, με τον οποίο θέλουμε, όλοι μαζί, να εκφρασθούμε, να εκφράσουμε και να παλέψουμε: Την άποψή μας. Τα προβλήματά μας. Την διαμαρτυρία μας. Τον καθημερινό μας αγώνα. Τις προτάσεις μας. Και τη διεκδίκηση δημοκρατικής λύσης των προβλημάτων μας.
Πριν αναφερθώ σε κάποιες βασικές πολιτικές θέσεις, που θα χαρακτηρίζουν το Κίνημά μας, θεωρώ υποχρέωση να απαντήσω και σε ένα άλλο εξίσου σπουδαίο ερώτημα που μας έχει τεθεί :  Όλοι όσοι εκλεγήκατε στις πρόσφατες Αυτοδικοικητικές Εκλογές θα καθήσετε στην περιφέρεια; Η απάντηση είναι μία και σαφής : Και οι 8 που βρισκόμαστε στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, με δύναμη, σθένος και αποφασιστικότητα, θα εκπληρώσουμε το αντιπολιτευτικό μας χρέος.

Ο Συνδυασμός μας, τα αιρετά και τα μη αιρετά στελέχη του, ασφαλώς θα επιτελέσει το καθήκον μας στην Περιφέρεια Αττικής, από την θέση στην οποία μας έταξε η λαϊκή ψήφος. Θα αγωνισθούμε, για τα προβλήματα των πολιτών της Αττικής, για τις υποδομές και την ανάπτυξή της, καθώς και για την φροντίδα των περισσότερο χειμαζόμενων πολιτών της, ιδιαίτερα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Επιπλέον, και ο Βασίλης Οικονόμου και εγώ θα μπορούμε από τη θέση μας στο Κοινοβούλιο, να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε αιτήματα και προβλήματα της Αττικής.

Φίλες και Φίλοι,

Όσον αφορά κάποιες γενικές θέσεις που χαρακτηρίζουν το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών, πρέπει να σημειώσει κανείς ότι η πολιτική αυτή προσπάθεια και δραστηριότητα δεν ξεκινάνε από το μηδέν. Είναι καταγραμμένες και γνωστές, πολλά χρόνια τώρα, οι προσπάθειες μας και στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό που σήμερα θέλουμε, είναι συζητήσουμε με όλους ανοικτά. Να εμπλουτίσουμε τις θέσεις αυτές με νέες ιδέες, να τις διορθώσουμε όπου χρειαστεί και στο τέλος να συμφωνήσουμε. Βασική προϋπόθεση, βεβαίως, είναι ότι μέχρι την τελική διατύπωση των θέσεων και αρχών του Κινήματος, θα έχουν προηγηθεί εκδηλώσεις, συζητήσεις, επισκέψεις σε πόλεις όλης της Ελλάδας, αλλά και καταγραφή θέσεων σκέψεων και προτάσεων μέσω του διαδικτύου.
Ιδιαίτερη μνεία και αναφορά θα πρέπει να γίνει ακόμα μια φορά σήμερα για το περιβόητο Μνημόνιο και τα επώδυνα παρεπόμενα που επιφυλάσσει στον Ελληνικό λαό. Ότι είμαστε εναντίον του Μνημονίου, δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε. Η ψήφος μας στη Βουλή, η δική μου και του Βασίλη, όπως άλλωστε και της Σοφίας Σακοράφα το αποδεικνύουν.

Δυστυχώς οι εξελίξεις μας δικαίωσαν . Με τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Με την μεγάλη ακρίβεια και τις αυξήσεις παντού, σε προϊόντα και υπηρεσίες. Με το ανελέητο φοροκυνηγητό, κατά δικαίων και αδίκων. Με το στέγνωμα της αγοράς και την μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Με τον σχεδόν μηδενισμό της ελληνικής παραγωγής και την απουσία κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού, υπέρ της χώρας και των λαϊκών συμφερόντων.  Το Μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, ήλθε χωρίς να έχουμε οι βουλευτές την δυνατότητα καν να το διαβάσουμε, να το μελετήσουμε και το δικαίωμα να το κρίνουμε.  Το Μνημόνιο, που, μαζί με τις παράπλευρες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και επιβολές, πριν ακόμη καταρρακώσει οικονομικά και κοινωνικά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, καταρράκωσε την ίδια την κοινοβουλευτική λειτουργία και υποβάθμισε την κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία. Καθιερώνοντας εξουσίες του υπουργού Οικονομικών μεγαλύτερες από εκείνες του Πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου.  Λοιπόν, είναι σαφές, ότι είμαστε εναντίον του Μνημονίου και του δήθεν μονοδρόμου, που οι υποστηρικτές του επέλεξαν, για όλους εμάς χωρίς εμάς.  Αλλά εδώ, πρέπει να κάνουμε σαφές και κάτι άλλο σημαντικό: Εμείς ούτε θέλουμε ούτε είναι ακριβές, να αθροιζόμαστε σε ένα στείρο, υστερικό και αδιέξοδο αντιμνημονιασμό.
Εμείς δεν αρνούμαστε, ότι η χώρα έφθασε στο χείλος του γκρεμού και χρειαζόταν η λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, οικονομικού εξορθολογισμού, κοινωνικής επαναρρύθμισης και αναζήτησης αναπτυξιακών διεξόδων. Από το τέλμα, στο οποίο έφτασαν την χώρα και τους Πολίτες, διαχρονικά κακές πολιτικές, με αποκορύφωμα την άφρονα πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης.  Πιστεύουμε όμως, ότι οι διορθωτικές κινήσεις δεν έπρεπε να είναι αυτό το απεχθές πακέτο του μνημονιακού μονοδρόμου. Ότι δεν έπρεπε να πλήξουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μισθών και συντάξεων. Ότι δεν έπρεπε να ρημάξουν την αγορά και να βουλιάξουν κάθε ικμάδα αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Ότι δεν έπρεπε να σταυρωθεί ένας ολόκληρος λαός, μόνο και μόνο για να πληρωθούν, μια ώρα αρχήτερα, οι δανειστές μας, οι περιβόητες αγορές και οι ανάλγητοι, όπως αποδείχθηκε, ευρωεταίροι μας.

Έπρεπε, πρώτα να μη πούμε προεκλογικά ψέματα. Και μετά να διαπραγματευτούμε και να απαιτήσουμε έναν άλλο δρόμο, βατό και ανεκτό, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν το έκανε αυτό η Κυβέρνηση. Και εμείς διαφωνούμε. 
Το Μνημόνιο της τρόϊκας είναι η βαριά πλάκα, που καταπιέζει σήμερα τον ελληνικό λαό και δεν τον αφήνει ούτε να ανασάνει ούτε να ελπίσει.  Αλλά η έλευση του Μνημονίου και της διεθνούς κρίσης έφερε στην επιφάνεια και πολλά εγγενή προβλήματα της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Που δεν τα παραγνωρίζουμε. Αντιθέτως εμείς πρεσβεύουμε, ότι το απεχθές Μνημόνιο είναι ένα κακό αποτέλεσμα της διαχρονικής λειτουργίας ενός κάκιστου συστήματος, που ευθύνεται, για την χείριστη πορεία της χώρας, επί πολλά χρόνια.  Ενός συστήματος, που περιλαμβάνει κακούς πολιτικούς και βλαπτικές πολιτικές. Περιλαμβάνει διαπλεκόμενους πολιτικούς και επιχειρηματίες της αρπαχτής. Περιλαμβάνει ακόμη και βολεμένες, παρασιτικές, μικρές κοινωνικές ομάδες αεριτζήδων, λάτρεις του ωχαδελφισμού και  γκόλντεν μπόυς.
Όλα αυτά τα δεινά όμως έχουν ονόματα και διευθύνσεις. Αιτίες και υπαίτιους. Που πρέπει να αποκαλυφθούν, να τιμωρηθούν και να πληρώσουν. Δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό προς αυτήν την κατεύθυνση.  Εμείς είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι, είμαστε αντίπαλοι και θέλουμε να χτυπηθεί στις ρίζες του και να πάψει να κυριαρχεί αυτό το σαθρό σύστημα. Γιατί, αν αυτό δεν συμβεί, θα έχουμε, κάθε τόσο και νέα Μνημόνια.
Και για το αποφασιστικό χτύπημα, σε αυτό το σαθρό σύστημα, έχουμε επί μέρους θέσεις και προτάσεις. Που θα ανακοινώνουμε συνεχώς, καθώς εκφεύγουν της, αναγκαστικά σύντομης, σημερινής μας επικοινωνίας.

Φίλες και Φίλοι,

Η πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στην Πατρίδα μας, για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να πάμε μπροστά, δεν μπορεί ασφαλώς να περιορισθεί στην ανατροπή του Μνημονίου και των δεινών που σωρεύει καθημερινά στις πλάτες των Πολιτών.
Εμείς θέλουμε, να ανοίξουμε και να συμβάλουμε σε ένα μεγάλο και ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο, όχι μόνο για το Μνημόνιο αλλά και για την πορεία της Πατρίδας μας, στο κρίσιμο παρόν και στο δύσκολο μέλλον, όπως αυτό προοιωνίζεται
Επιδιώκουμε, ο μεγάλος δημοκρατικός διάλογος, που θα αναπτυχθεί, να απαντά στο ερώτημα, ποιο πρέπει να είναι το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, για το αύριο και το μέλλον της χώρας μας και των πολιτών της.
Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές, σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και της λειτουργίας του κράτους. Που δεν μπορεί όμως να εξαντλούνται σε μεταρρυθμίσεις, με στόχο την αποτύπωση στα λογιστικά βιβλία. Αλλά με στόχο την επανασύσταση του κράτους. Και να αποδίδουν καθαρό κοινωνικό και οικονομικό μέρισμα στους Πολίτες.
Είναι φανερή και αποδείχθηκε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, η κρίση εμπιστοσύνης της Κοινωνίας των Πολιτών στο υπάρχον πολιτικό σύστημα των φθαρμένων ιδεών, του πολιτικού επαγγελματισμού, της διαπλοκής και των υπεύθυνων για τα δεινά, που όλοι υφιστάμεθα. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές. Στην Παιδεία, στο Σύστημα Υγείας και Ασφάλισης, στην Εργασία, στο Επιχειρείν, στην Αγορά, στην Οικονομία, στην αντιμετώπιση των Εθνικών μας Θεμάτων, στην λειτουργία της Πολιτικής και του Κράτους.
Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την Κοινωνία και τους Πολίτες. Πολύ περισσότερο σε βάρος τους. Και, για να υπάρξει η μέγιστη κινητοποίηση των Πολιτών, χρειάζονται :

Αξιόπιστη παρουσία νέων πολιτικών φορέων, στα πλαίσια της υπέρβασης του σημερινού πολιτικού συστήματος.

Καθαρή κοινωνική συμφωνία, μετά από ευρύ και ουσιαστικό διάλογο.

Έχουμε θέσεις και προτάσεις για όλα. Θέλουμε να τις συζητήσουμε. Με όλους και παντού να τις συνδιαμορφώσουμε. Και αυτό θα κάνουμε.  Με ημερίδες που θα διοργανώσουμε. Με προτάσεις που θα καταθέσουμε. Με φυλλάδια που θα κυκλοφορήσουμε. Με συμμετοχή στους καθημερινούς αγώνες των Πολιτών.

Φίλες και Φίλοι

Σήμερα, οι Έλληνες, η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινωνία, αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, σε πολιτικό, οικονομικό και θεσμικό επίπεδο. Επί πλέον, οι Έλληνες Πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην υπάρχουσα πολιτική εκπροσώπηση. Και σε πολλές από τις θεσμικές εκφάνσεις της κοινωνίας.  Ο ελληνικός λαός, για μια ακόμη φορά στην σύγχρονη ιστορία του, καλείται να αντιμετωπίσει μια εθνική τραγωδία, της οποίας οι αιτίες είναι καθαρά πολιτικές.
Ένα οργανωμένο σύστημα συμφερόντων και διαπλοκής, υποκινούμενο από τις διεθνείς χρηματαγορές και την ισχυρή κεφαλαιοκρατία, ποδηγετεί την Δημοκρατία μας. Και απαιτεί την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, την διάλυση της μεσαίας τάξης, την φτώχεια για τους πολλούς και την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Η αξιοπρέπεια, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο αυτοσεβασμός απαξιώνονται, μαζί με τους θεσμούς του κράτους, που παρακμάζει. Η συνολική απαξίωση της πολιτικής και η αποχή, από τις δημοκρατικές διαδικασίες, ενός κατά βάση σκεπτόμενου και δημιουργικού τμήματος του λαού, ενθαρρύνει λογικές αυταρχικής διακυβέρνησης. Και ουσιαστικά υποταγής του ελληνικού λαού, με όπλο τον φόβο για χειρότερα.

Δεν πάει άλλο. Εδώ και τώρα, η οργή, η απογοήτευση, η απελπισία, πρέπει να μετεξελιχθούν σε ένα κίνημα, όχι αδιέξοδης διαμαρτυρίας αλλά δημιουργίας, ανατροπής και ελπίδας. Όλοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της σωτηρίας της Πατρίδας μας στα χέρια μας.
Η Εθνική Λαϊκή Κοινωνική Ενότητα είναι απαραίτητη.
Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των Πολιτών, σε όλη την Ελλάδα, θα εξασφαλισθούν τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία. Ήρθε η ώρα, να περάσουμε, από την παθητική αναμονή, στην ενεργό λαϊκή παρουσία, για την διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρα μας.  Ήρθε η ώρα, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση, στο Μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση, που μετέτρεψε ένα ομολογιακό χρέος, σε ενυπόθηκο χρέος, επί της δημόσιας περιουσίας.  Σήμερα παρά ποτέ, χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και την αλλαγή αυτή μπορεί να την προσδιορίσει και να την υπηρετήσει ένα Κίνημα Πατριωτικό, Λαϊκό, Δημοκρατικό, Κοινωνικό. Που θα εκφράζει τον Πολίτη, θα προασπίζει την Δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική αλληλεγγύη.
  • Ένα Κίνημα υπέρ της ανανέωσης του πολιτικού συστήματος, με συνταγματική κατοχύρωση των δύο θητειών σε κάθε θεσμική θέση και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
  • Ένα Κίνημα, που βάζει, πρώτα και πάνω από όλα, την Πατρίδα και το μέλλον των Πολιτών της.
  • Ένα Κίνημα, που θα σέβεται τον άνθρωπο. Και θα οικοδομήσει μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά ισχυρή Ελλάδα. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Στην πρόοδο, την ευημερία, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, το σύστημα υγείας για όλους, την καταπολέμηση της ανεργίας. Με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα.
  • Ένα Κίνημα όπου η Νεολαία δεν θα είναι θεατής και θύμα αλλά θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που της αρμόζει και δικαιούται.
  • Ένα Κίνημα απέναντι στον ωχαδερφισμό, που καλλιεργείται από τις πρακτικές των κομμάτων εξουσίας και τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Ένα Κίνημα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ενάντια στην εκμετάλλευση μιας κοινωνικής ομάδας από άλλη.
  • Ένα Κίνημα αντίθετο με την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, με όποιο μανδύα και αν φοράει, που έχει ως στόχο την θυσία των λαών, στο βωμό του χρήματος και του κέρδους. Που με τις στρατιωτικές της επεμβάσεις εξαθλίωσε λαούς. Που χρησιμοποιεί την χώρα μας ως πειραματόζωο, για τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της. Και που εξωθεί την ελληνική νεολαία στην μετανάστευση ξανά. Το πιο δημιουργικό, το πιο έντιμο, το πιο δυναμικό, αξιοπρεπές, σοβαρό και ελπιδοφόρο κομμάτι της Πατρίδας μας ωθείται στην μετανάστευση.
  • Ένα Κίνημα, που πιστεύει, ότι η Πατρίδα μας χρειάζεται να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες της. Που της δίνουν η γεωγραφική της θέση, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της, ο πολιτισμός της και ο δυναμισμός του λαού της.
  • Ένα Κίνημα, που πιστεύει στην ουσιαστική παρέμβαση του Κράτους στην παραγωγική διαδικασία, στην ανάπτυξη και στην κοινωνική προστασία.
  • Ένα Κίνημα υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους και κατά της απεμπόλησης του δικαιώματος διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.
  • Ένα Κίνημα, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με στόχο την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια. Χωρίς καταλήστευση του Νότου από τον Βορρά. Και με την δημοκρατική πολιτική εξουσία να επιβάλλεται στους τραπεζίτες και όχι το αντίστροφο.
  • Ένα Κίνημα ενάντια σε απειλές για την Εθνική μας Κυριαρχία, όπως τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, η εγκατάλειψη της Θράκης και των παραμεθόριων νησιών μας, η αμφισβήτηση της Μακεδονίας και της Ηπείρου.
  • Ένα Κίνημα αλληλέγγυο στον δοκιμαζόμενο Κυπριακό Λαό, ενάντια σε σχεδιασμούς “ λύσεων” τύπου “ Ανάν”.
  • Ένα Κίνημα διεκδίκησης αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα κυριαρχούν επί των οικονομικών συμφερόντων, χωρίς μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά.
  • Ένα Κίνημα προστασίας του Περιβάλλοντος, ως απαραίτητου συστατικού, για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων.
  • Ένα Κίνημα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων, που δεν θα αρκείται στους μέσους όρους των στατιστικών δεικτών.

Μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε :

  • Διεκδικούμε την Λαϊκή Ενότητα απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία.
  • Διεκδικούμε την Κοινωνική Ενότητα απέναντι σε όσους επενδύουν σε κοινωνικές συγκρούσεις, για να επιβάλουν αντιλαϊκές πολιτικές.
  • Διεκδικούμε την Εθνική Ενότητα απέναντι σε όσους επιβουλεύονται εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Φίλες και Φίλοι,

Αυτοί είμαστε.
Αυτά προτείνουμε.
Και αυτά επιδιώκουμε.

Γιατί οι Πολίτες της χώρας μας είναι η ίδια η χώρα.

Οι Πολίτες είναι η ίδια η Ελλάδα.

Και για την Ελλάδα, την Πατρίδα που όλοι αγαπάμε, θα παλέψουμε.

Και θα νικήσουν οι Πολίτες. Είναι βέβαιο ότι θα νικήσουν.

Ελάτε να αγωνισθούμε όλοι μαζί. Για να σώσουμε την Πατρίδα μας. Την Δημοκρατία μας. Την έντιμη Πολιτική δράση. Τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας. Το μέλλον της χώρα μας.

Σας ευχαριστούμε όλες και όλους, πάρα πολύ, για την σημερινή παρουσία σας.

Φεύγοντας, μπορείτε να πάρετε στην είσοδο ένα χαρτί, με την ταυτότητά μας, την διεύθυνσή μας, τα τηλέφωνά μας και την ηλεκτρονική μας διεύθυνση. Για να τα λέμε.

Να είστε όλοι καλά. Γεια σας..!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου