Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Σφήνα των παραγωγών στο κύκλωμα των μεσαζόντων


Φθηνότερες τιμές για τους καταναλωτές και υψηλότερες για τους παραγωγούς, με τη συρρίκνωση ή κατάργηση των μεσαζόντων, είναι ο στόχος του κινήματος παραγωγών, που, με αφετηρία τη διάθεση της πατάτας, επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα, "ανοίγει" τις αγορές και επεκτείνεται και στην κτηνοτροφία.


Η κυβέρνηση αναγκάστηκε χθες να ανοίξει το χονδρεμπόριο της αγοράς του Ρέντη στους παραγωγούς, αλλά και στους καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να προμηθεύονται οπωροκηπευτικά σε συσκευασίες και ποσότητες χονδρικής κατά 20% φθηνότερα. Η δυναμική του κινήματος προκαλεί την εχθρότητα των χονδρεμπόρων (ΣΕΚΛΑ), που κάνουν λόγο για "φούσκα του κινήματος που θα σκάσει στα μούτρα των εμπνευστών της" και υποστηρίζουν ότι "οι έμποροι δίνουν ευκαιρίες στον παραγωγό".

Οι παραγωγοί - πωλητές λαϊκών αγορών, οι οποίοι, όμως, έχουν τον διττό ρόλο του αγρότη - εμπόρου, εμφανίστηκαν ενοχλημένοι με την έκταση του κινήματος και προέβλεψαν ότι αυτό δεν θα έχει μέλλον αν δεν χτυπηθεί το υψηλό κόστος παραγωγής που ελέγχεται από τα μονοπώλια.

Στον χορό της διάθεσης των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες μπαίνουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, όπως δηλώνουν στην "Αυγή", αναζητούν τρόπους απευθείας διάθεσης αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα σε συνεργασία με σφαγεία, ψυγεία και κρεοπωλεία.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου