Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τίθεται σε εφαρμογή το μεταφορικό ισοδύναμο


Τον επόμενο μήνα αναμένεται να εξαγγελθούν από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή μιας προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης, του μεταφορικού ισοδυνάμου στην ακτοπλοΐα.
Το μεταφορικό ισοδύναμο αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως ένα μέτρο μείωσης του ακτοπλοϊκού κόστους, το οποίο η κα Κατσέλη χαρακτηρίζει ως «υψηλό». Οπως εξήγησε για μία ακόμη φορά η κα Κατσέλη μιλώντας σε εκδήλωση στη Σύρο, «με το μεταφορικό ισοδύναμο μας δίνεται η δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως έγινε στην Κορσική, στη Γαλλία και στην
Πορτογαλία να χρησιμοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους για να επιδοτήσουμε το κόστος μεταφοράς στα νησιά διότι θεωρείται ως δικαίωμα του νησιώτη να απολαμβάνει μεταφορικές υπηρεσίες με το ίδιο κόστος που το απολαμβάνει ο κάτοικος της Αθήνας, της Λιβαδιάς και οπουδήποτε αλλού».
«Δεν νοείται ένα ζευγάρι να πρέπει να πληρώνει ή μια οικογένεια αυτά που πρέπει να πληρώνει για να φτάσει με τον τρόπο που πάει σε έναν νησί στις Κυκλάδες», πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.
Το υπουργείο έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το μεταφορικό ισοδύναμο και λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα σύμφωνα με την κα Κατσέλη. Εχουμε αποφασίσει και θα εξαγγελθεί τον επόμενο μήνα το μεταφορικό ισοδύναμο να το χρησιμοποιήσουμε ως επιδότηση, δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουμε, να επιδοτήσουμε την κατασκευή πλοίων, τόνισε η Υπουργός. Και με την κατασκευή πλοίων και την αγορά πλοίων, κυρίως την κατασκευή πλοίων μπορεί να δοθεί και να συνδυαστεί το μεταφορικό ισοδύναμο με τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής μας βιομηχανίας», συμπλήρωσε.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, θεωρεί μάλιστα ότι η υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για τα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί «σαν μια ένεση για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, κάτω βεβαίως από υγιείς κανόνες ανταγωνισμού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Πρόσφατα η κα Κατσέλη είχε υποστηρίξει ότι «το υπουργείο δίνει, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, όπου θα ενταχθεί και το μεταφορικό ισοδύναμο, μία προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος. Η ένταξη του μεταφορικού ισοδύναμου στο ΕΣΠΑ μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε μέσω επιδοτήσεων στα εισιτήρια είτε μέσω επιδοτήσεων στην κατασκευή πλοίων. Επιλέγουμε, κυρίως, το δεύτερο τρόπο, προκειμένου να έχουμε και αύξηση της προστιθέμενης αξίας στη χώρα και στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο. Οι πολιτικές του ΥΠΟΙΑΝ θα είναι πολιτικές στήριξης της εγχώριας παραγωγής και της οικονομίας τόνισε.

Αναδημοσίευση από: η δημοκρατικήonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου