Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η απάντηση της αριστεράς και του πολιτισμού στα χρόνια της κρίσης

Με σύνθημα: "Να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα" ξεκινά αύριο το Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού στο Άλσος Γουδή. Στο τριήμερο θα γίνουν συζητήσεις για την αριστερά, τα κινήματα και τον πολιτισμό στα χρόνια της κρίσης και του Μνημονίου. Τον χώρο και τις τρεις ημέρες θα στολίζουν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, έκθεση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ (ΑΣΚΙ), καθώς και έκθεση φωτογραφίας από το προσωπικό αρχείο του Μάνου Λοΐζου. Η γιορτή της Νεολαίας ολοκληρώνεται την Κυριακή με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και τους χαιρετισμούς της Μαϊτέ Μόλα, αντιπροέδρου ΚΕΑ, Ισπανία, και του Νάσου Ηλιόπουλου, γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ.
Οι πόρτες ανοίγουν κάθε μέρα στις 6 μ.μ., ενώ το κόστος του εισιτηρίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (6 ευρώ).
Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου:
Αύριο Παρασκευή
Εκδηλώσεις: 7.30 μ.μ. Θέμα: "Πενία τέχνας κατεργάζεται": Έμπνευση, Καλλιτεχνική Δημιουργία και Βιοπορισμός στα χρόνια του μνημονίου. Ομιλητές: Κάτια Γέρου (ηθοποιός), Δανάη Παναγιωτοπούλου (τραγουδοποιός), Εύα Βαμβακά - Οικονόμου (ηθοποιός), Νίκος Τουλιάτος (μουσικός).
7.30 μ.μ.: Εκδήλωση του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και του Δικτύου Transform! Θέμα: Κρίση και προπαγάνδα: Μια συζήτηση για τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους και ανθέλληνες Βορειοευρωπαίους, αποδομώντας την κυρίαρχη αφήγηση περί κρίσης. Ομιλητές: Στέφεν Κούνε, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Γερμανία, Κάρλα Λούις, Ίδρυμα Cultra, Πορτογαλία, Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος, «Καθημερινή», Άγγελος Τσέκερης, δημοσιογράφος, ραδιοσταθμός "Στο Κόκκινο".
Συναυλίες: Κεντρική Σκηνή: Babylon Circus, Mc Yinca & Urbanix, Sugahspank! & The Swing Shoes, Λαϊκό Πάλκο: Χειμερινοί Κολυμβητές

Σάββατο 1 Οκτωβρίου
7:30 μ.μ.: Θέμα: ΕΑΜ, οργανώνοντας την αντίσταση, τη ζωή, την αλληλεγγύη. Θα μιλήσουν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης: Βακαλοπούλου Μπέτυ, Γλέζος Μανώλης, Ζαμάνος Στέλιος και ο ιστορικός Παπαστράτης Προκόπης.
Συναυλίες: Κεντρική Σκηνή: Ηλίας Βαμβακούσης, Mode Plagal, Γιάννης Χαρούλης, Λαϊκό Πάλκο: Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι με τη Νατάσσα Παπαδοπούλου, ρεμπέτικα και λαϊκά με τους Απόντες.
Θεατρική Παράσταση: "Larco Project". Η παράσταση βασίζεται σε δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Ε" της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπία" και αναφέρεται στην ιστορία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, γραμμένη από τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Ντίνα Δασκαλοπούλου. Σύνθεση κειμένων, δραματουργία, σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου
8 μ.μ.: Χαιρετισμός της αντιπροέδρου του ΚΕΑ (Κ.Κ. Ισπανίας) Μαϊτέ Μόλα, Χαιρετισμός του γραμματέα του Κ.Σ. της Νεολαίας Συνασπισμού Νάσου Ηλιόπουλου, ομιλία του προέδρου του Συνασπισμού και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Συναυλίες: Κεντρική Σκηνή: Ισμήνη Πεπέ, αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη, Λαϊκό Πάλκο: παράσταση κρουστών με την μπάντα του Ν. Τουλιάτου, αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι και τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Φέτος στο Φεστιβάλ -σε συνεργασία με την ιστοσελίδα rednotebook- θα υπάρχει ειδικός χώρος για το Διαδίκτυο, με τη συμμετοχή εναλλακτικών ειδησεογραφικών πόρταλ, ηλεκτρονικών περιοδικών, σελίδων διαδικτυακού ραδιοφώνου και τηλεόρασης, ατομικών και ομαδικών ιστολογίων. Στον χώρο του Διαδικτύου θα γίνουν ειδικές συζητήσεις και προβολές. Αναλυτικότερα, την Παρασκευή στις 8 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα: "Ψηφιακή καταστολή και δικαιώματα στο Διαδίκτυο: περιοριστικά μέτρα και τρόποι προστασίας των χρηστών" και ομιλητές: Μιχάλης Παναγιωτάκης, μπλογκ Ηistologion, Αντώνης Μπρούμας, νομικός, Jaquou Utopie, μπλογκ Παραλληλογράφος. Προβολή βίντεο: «Αγανακτισμένοι» της Ευρώπης. Το Σάββατο 8 μ.μ., θέμα: "Από την εφημερίδα στο Διαδίκτυο: η μάχη για την ιδεολογική ηγεμονία μετά το 'τέλος' των εφημερίδων" ομιλητές: Νίκος Φίλης, διευθυντής της «Αυγής», Θόδωρος Μιχόπουλος, αρχισυντάκτης δελτίου ΝΕΤ, Κατερίνα Κιτίδη, ομάδα Debtocracy, εφημερίδα "Πριν", Γαλαξιάρχης, Radiobubble, Πότμος, OMNIA TV και προβολή βίντεο: Στιγμιότυπα από την αραβική Άνοιξη. Τέλος, την Κυριακή στις 8 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα "η πρόκληση της συνεργασίας", με συντελεστές αριστερών ιστοσελίδων και μπλόγκερ και προβολή βίντεο: Αντιμετωπίζοντας τον εθνικισμό και τον ρατσισμό στο Διαδίκτυο.
Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου