Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Άλλη μια ομιλία του Βουλευτή μας κ. Σπύρου Μοσχόπουλου στη Βουλή. Αυτή τη φορά για τη …«Βία στα γήπεδα».


Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο παρόν νομοσχέδιο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την ελληνική κοινωνία. Έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και έχει κοστίσει την περιουσία των πολιτών και της χώρας μας.

Το θέμα αυτό είναι η βία στα γήπεδα, κυρίως του ποδοσφαίρου και της καλαθοσφαίρισης, αφού συχνά μετατρέπονται σε ρινγκ, όπου
οπαδοί, αθλητές και διαιτητές χάνουν τον έλεγχο βιαιοπραγώντας με μίσος αδικαιολόγητο.

Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι τυχαία και δεν συμβαίνει μόνο σε μεγάλες διοργανώσεις. Είναι φαινόμενο που παρατηρείται  από μερικά Τοπικά Πρωταθλήματα μέχρι το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Οι  παράγοντες που  προκαλούν και εξάπτουν αυτή τη συμπεριφορά είναι πολλοί. Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών με τη σημερινή λειτουργία τους, οι εκστατικοί τίτλοι στις αθλητικές εφημερίδες, η ανάγκη για ξέσπασμα ακόμη και λόγω ψυχολογικών προβλημάτων ορισμένων ατόμων, αποτελούν ένα επικίνδυνο συνονθύλευμα που μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει. Ας μην ξεχνάμε ότι η ψυχολογική βία που προκαλούν θερμοκέφαλοι οπαδοί με ακατονόμαστες εκφράσεις στους αθλητές ή τους διαιτητές είναι η πιο συχνή αιτία για να ξεσπάσει μια διαμάχη.

Πολύ σωστά λοιπόν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο αναβαθμίζεται και συγκροτείται το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού για τη χάραξη πολιτικής στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και ανασυγκροτείται η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας εντός και εκτός των αθλητικών χώρων, η οποία πλέον αποτελεί το επίσημο όργανο εισήγησης των κατάλληλων πολιτικών για την αντιμετώπιση της βίας στην πολιτεία, στην οποία βέβαια συμμετέχουν κατόπιν αιτήματος με τη γνώμη τους, τα αθλητικά σωματεία και ενώσεις, αθλητές, προπονητές και φίλαθλοι.

Επίσης, θεσμοθετείται η ποινική αντιμετώπιση για την οργανωμένη βία και την παραβατική δραστηριότητα με αφορμή κάποια αθλητική συνάντηση.

Ακόμη εμπλουτίζονται οι διατάξεις για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και για την οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων. Δημιουργείται πλήρης και αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός για τις Λέσχες φιλάθλων με σκοπό την πρόληψη, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία αυτών που προκαλούν επεισόδια και εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται από μέλη Λεσχών.

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στις ομάδες και τις διοργανώτριες αρχές της απαγόρευσης εισόδου σε συγκεκριμένα πρόσωπα, σε διοργανώσεις, εφόσον αυτά είναι αποδεδειγμένα άτομα που θα διαταράξουν τη διεξαγωγή του αγώνα με τη συμπεριφορά τους.

Βαρύτατης, επίσης, σημασίας ζήτημα αποτελεί και το ντόπινγκ. Η ιστορία των αναβολικών είναι μεγάλη. Δυστυχώς, χρησιμοποιούνται σε ανεξέλεγκτες ποσότητες από νέους κυρίως, άνδρες και γυναίκες, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αθλητές, οι οποίοι θέλουν να αυξήσουν τις επιδόσεις τους ή να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Φυσικά κανείς δεν τους προειδοποιεί για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την υγεία τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που αθλητές μικρού και μεγάλου βεληνεκούς υπέστησαν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια λόγω της αλόγιστης χρήσης αυτών των ουσιών.

Με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, που μετατρέπεται πλέον σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τη σωστή στελέχωση και τους αναγκαίους πόρους  γίνεται ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην αντιμετώπιση και την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας εφαρμόζοντας ταυτόχρονα αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για την τιμωρία του.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται και νέες αυστηρότερες ποινές για τα θέματα των προσυνεννοημένων αγώνων, ένα θέμα που τον τελευταίο χρόνο έχει απασχολήσει την ηγεσία του Υπουργείου και ιδιαιτέρως τον ίδιο τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και όλους εμάς, αφού έως τώρα έχουν αποκαλυφθεί παράνομα κυκλώματα  σε όλη την Ελλάδα που εισέπρατταν τεράστια ποσά από τους στημένους αγώνες.

Προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να εξαλειφθεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που εκμεταλλεύεται τους αθλητές και τους φιλάθλους. Η εκμετάλλευση αυτή είναι κυρίως οικονομική, αφού το αποτέλεσμα του αγώνα αλλοιώνεται με σκοπό το κέρδος μέσω διοργανώσεων στοιχημάτων που γίνονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό η αλλοίωση του αποτελέσματος με στημένους αγώνες αποτελούν ιδιαίτερα οικονομικά εγκλήματα και αντιμετωπίζονται πλέον ως κακουργήματα.

Τέλος, το νομοσχέδιο θέτει νέους όρους για την απόκτηση μετοχών σε Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες και επιλύει χρονίζοντα θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού όπως:
       *θέματα επιχορηγήσεων στα σωματεία καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης
       *θέματα συγκρότησης Διοικητικών Συμβουλίων στα μεγάλα αθλητικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης
        *θέματα αδειοδότησης λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων
        *ρυθμίζει θέματα του ΕΟΤ που εκκρεμούν χρόνια και αρκετά άλλα.

Έρχομαι κύριε Υπουργέ –και θα ήθελα την προσοχή σας- σε μια σημαντική τομή, κάτι πολύ σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες και άκρως αναπτυξιακό αν οι Τοπικοί φορείς το εκμεταλλευτούν, κάτι αυτονόητο που όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν το τόλμησε. Πρόκειται για την παραχώρηση κυριότητας χωρίς αντάλλαγμα ακινήτων ιδιοκτησίας του ΕΟΤ στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

Αυτή η σημαντική τομή θα πρέπει να ολοκληρωθεί και με τα άλλα ακίνητα του ΕΟΤ που μένουν αναξιοποίητα και σήμερα η αξία τους είναι μικρή. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε μια ερμαφρόδιτη κατάσταση, γι’ αυτό και είναι απαξιωμένα. Παράδειγμα, στο νομό μου στην Κεφαλονιά και στο Θιάκι υπάρχουν δύο τουριστικά αγκυροβόλια της Αγίας Ευφημίας και της Ιθάκης που ήδη εκμεταλλεύονται οι δήμοι και δεν έχουν περάσει ακόμη σε αυτούς, όπως και δύο αρκετά σημαντικά οικόπεδα στις πρώην κοινότητες Καραβάδου και Μουσάτων, καθαρίζονται από το δήμο και δεν περιέρχονται σε αυτόν, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν.

Ένα οικόπεδο στην Ιθάκη έχει ζητηθεί χρόνια τώρα για να ιδρυθεί και να φτιαχτεί εκεί το Οδυσσειακό Κέντρο που ήδη η προηγούμενη νομαρχία έχει εκπονήσει την προμελέτη του έργου, καθώς και το πρώην Ξενοδοχείο Ξενία που είναι ήδη παραχωρημένο από το 1998 με χρησιδάνειο για είκοσι χρόνια στο δήμο και σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του.

Οι καιροί είναι χαλεποί και απαιτείται σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο να γίνει η παραχώρηση αυτών των ακινήτων. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα ακίνητα στο Νομό μας που όμως έχει πρόθεση και το Υπουργείο και ο ΕΟΤ  να αξιοποιήσει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά την εκτενή συζήτηση που έγινε στην επιτροπή για το νομοσχέδιο, τις βελτιώσεις που έκανε δεκτές ο υπουργός είμαι σίγουρος πως με τις ρυθμίσεις που εισάγει φιλοδοξεί – και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει- να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα που εμφανίζεται σήμερα στο χώρο του αθλητισμού με τη βία στα γήπεδα, το ντόπινγκ, τους προσυννενοημένους αγώνες και θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της διαφάνειας στη διαχείριση του αθλητικού προϊόντος.

Ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου