Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ξένος τύπος: «Θα πληρώσουν ακριβά οι Έλληνες το ‘μάρμαρο΄» Από την Εφημερίδα των Κεφαλλήνων.



Η El Pais έχει τίτλο: Η Αθήνα θυσιάζεται ως αντάλλαγμα για το β΄πακέτο διάσωσης.
Το Spiegel τόνισε πώς αν ήθελε η Ε.Ε. να βοηθούσε την Ελλάδα θα της εξάλειφε εντελώς το χρέος. «Σταματήστε το δεύτερο πακέτο βοήθειας» τονίζει.
Το «Russia Today» έχει τον τίτλο: Το μονοπάτι της μη αντίστασης – Δίδεται στην Ελλάδα σανίδα σωτηρίας Financial Times: Κέρδισαν χρόνο οι τράπεζες. Μετά η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει. Αυτά είναι λόγια διπλωματών που δημοσιεύει η
εφημερίδα. Παράλληλα σημειώνει και το ότι οι υπουργοί οικονομικών συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες χθες το απόγευμα για να υπογράψουν μια δεύτερη, μεγαλύτερη  διάσωση από την πρώτη και η αίσθηση που επικρατεί στην Αθήνα είναι η αίσθηση της απελπισίας. Έχουν ήδη σβήσει μετά από δυο συνεχή χρόνια ύφεσης οι όποιες ψευδαισθήσεις για το βάθος του προβλήματος.

Αναφέρει πως οι πολίτες αποχέονται την υποχρέωση να περάσουν πολλά χρόνια με θυσίες και σκληρή δουλειά για να επανέλθη η οικονομία σε μια κάπως σταθερή κατάσταση, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο.

Η Πλατεία Συντάγματος, θέατρο έκφρασης οργής των Ελλήνων, καταδεικνύει την έκφραση οργής και απόγνωσης. Οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. δεν έχουν μόνον να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά τα μειονεκτήματα των δικών τους χωρών. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν πως οι Έλληνες πολιτικοί απέτυχαν να εφαρμόσουν τους όρους της πρώτης διάσωσης και ως εκ τούτου το μόνο που μπορούν να κάνουν, αυτό που έπραξαν, είναν ηα κερδιθεί λίγος χρόνος μόνο και μόνο για να προετοιμαστούν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν την χρεωκοπία της Ελλάδας που πιστεύουν πως θα έλθει.
«Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη» δήλωσε ένας διπλωμάτης. Φοβούνται πως όταν λήξει το ομόλογο 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου υπάρχουν συνέπειες πως όχι μόνο θα βρεθεί η Ελλάδα εκτός ΕΕ, αλλά και θα προκαλέσει τραπεζική κατάρρευση σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, ακόμη και Γαλλία.

Έλληνες επιχειρηματίες ελπίζουν πως η διάσωση αυτή θα προσφέρει ρευστό στην αγορά. «Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης -η πλήρης έλλειψη χρηματοδότησης» δηλώνει ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, μέλος του ΔΣ της εταιρίας Κιολεΐδης το εργατικό δυναμικό της οποίας έχει μειωθεί από 700 που ήταν πριν από λίγα χρόνια σε 40.

«Η συνταγή είναι ολωσδιόλου εσφαλμένη. Είναι καθαρή ύφεση. Η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον 10 χρόνια για να επιστρέψει στο σημείο όπου ήταν όταν ανέλαβε η τρόικα».

ΒΒC: Ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε σήμερα στο BBC Και τόνισε για μια άλλη φορά τις θέσεις του για το μνημόνιο και το ότι οι Έλληνες θα πληρώσουν το πτωχοτραπεζικό σύστημα. «Η Ελλάδα είναι τώρα επίσημα χρεοκοπημένη. Η Ευρώπη έχει καταφέρει να βρει έναν ευφημισμό για αυτό. Το ονομάζει ‘δεύτερο πακέτο διάσωσης» είπε.

Krugman: «Το πρόβλημα με όλους τους προηγούμενους γύρους αποφάσεων είναι ότι οι πολιτικές λιτότητας, συμπιέζουν την οικονομία σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξαφανίζει τα περισσότερα από τα δημοσιονομικά κέρδη: τα έσοδα πέφτουν, το ίδιο κάνει το ΑΕΠ, οπότε η προβλεπόμενη εξέλιξη του χρέους / ΑΕΠ οδηγείται προς το χειρότερο. Τώρα έχουμε ένα νέο γύρο λιτότητας – που υποτίθεται ότι δεν θα κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη. Ο θρίαμβος της ελπίδας επί της εμπειρίας.

Εντάξει, κανείς εδώ δεν είναι ηλίθιος (χωρίς να είμαι πολύ σίγουρος γι’ αυτό). Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το μεγάλο βήμα σε μία από τις διαδρομές που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει έξω από την κρίση: διαρκής ενίσχυση (όχι δάνεια) στην Ελλάδα, ή την αποχώρηση από το ευρώ, γεγονός που οδηγεί τελικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ταχύτερη ανάπτυξη. Και οι δύο επιλογές θα ήταν πολιτικά καταστροφικές, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν μέχρι κυριολεκτικά να μην υπάρχει καμία εναλλακτική λύση. Έτσι η Ελλάδα θα παραμείνει στην αβεβαιότητα για λίγο ακόμη».

Όλα τα ξένα μέσα (Reuters, Ass. Press, CNN, Liberation κ.α.) είναι σε γενικές γραμμές επιφυλακτικά. Τηρούν στάση κριτική -αν όχι κατακριτική.

Από τους Έλληνες πολιτικούς που συμμετείχαν στην «πρώτη γραμμή» ούτε ο κ. Παπαδήμος κόμπασε. Ούτε ο κ. Βενιζέλος. Ο μόνος που κόμπαζε το πρωί ήταν ο κ. Λοβέρδος στο Σκάι, σήμερα. Εξαπόλυσε επίθεση εναντίον όσων καταψήφισαν το νέο μνημόνιο. «Αυτός που είπε ‘όχι’ δε δικαιούται να συμμετέχει στην αίσθηση ανακούφισης», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Μάλλον άκαιρη η πρόταση: «Αυτός που είπε ‘όχι’ δε δικαιούται να συμμετέχει στην αίσθηση ανακούφισης». Αυτοί που ψήφισαν «Όχι» έχουν τους λόγους τους που τους έκαναν με κάθε τρόπο γνωστούς στο ευρύ κοινό και τους κατέθεσαν εγγράφως και προφορικώς στη Βουλή. Άρα, μάλλον δεν θα θέλουν να δικαιούνται να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους «αίσθησης ανακούφισης». Γιατί, απλώς, θα ψήφιζαν «Ναι». Επιπλέον τόνισε πως «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην πολιτική που μπορούν να σηκώσουν το φορτίο της πατρίδας στα χέρια τους». Και φυσικά για τον κ. Λοβέρδο οι 199 άγγιξαν τα όρια του ήρωα, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του.

Σύντομα ο καιρός θα δείξει πολλά. Το τραγικό είναι πως η πατρίδα μας είναι πλέον εγκλωβισμένη στα δίχτυα των δανειστών της. Φυσικά ήγγικεν και το: «Για την αποπληρωμή του χρέους θα υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός, κατοχυρωμένος με διάταξη από το ελληνικό Σύνταγμα»!!!

Και, αλί, είμαστε μόνον στην αρχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου